Skocz do zawartości

Kaczyński zabił siebie, oraz innych

405 replies to this topic

Ankieta: Ankieta (299 użytkowników oddało głos)

Kto jest winny?

1. Głosowano Prezydent (63 głosów [21.07%])

Procent z głosów: 21.07%

2. Piloci (22 głosów [7.36%])

Procent z głosów: 7.36%

3. Kontrolerzy (7 głosów [2.34%])

Procent z głosów: 2.34%

4. Głosowano Ruscy coś kręcą (107 głosów [35.79%])

Procent z głosów: 35.79%

5. Głosowano To coś jeszcze innego... (27 głosów [9.03%])

Procent z głosów: 9.03%

6. Głosowano Łańcuch zdarzeń (73 głosów [24.41%])

Procent z głosów: 24.41%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale ma chyba (kontroler) coś do powiedzenia na temat położenia samolotu? Cy jest w osi pasa, czy nie jest... A mówił, że jest.

Był w granicy dopuszczalnej odchyłki.

Zarobki takich pilotów są 10-krotnie niższe niż pilotów latających samolotami cywilnymi.

Niekoniecznie prawda.

To są osoby, które są niesamowicie zdolne i kochają to co robią.

Niekoniecznie prawda (sam znam kontrolera, który jakiejś specjalnej pasji nie ma).

Myślę, że z takim stażem oraz doświadczeniem po uprzednim zwolnieniu bądź wyrzuceniu z jednostki za? no właśnie za co? za nie wykonanie polecenia? jakiego? z powodzeniem zostaliby zatrudnieni w liniach lotniczych.

Nie zostaliby. Nie mają żadnych uprawnień cywilnych, a nie każdemu uśmiecha się wydawać sto tysięcy na wyrobienie uprawnień.
  • 0

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Urzekła mnie Twoja historia. Najważniejsze dla mnie i dla innych dowody zostały spalone, ja wiem swoje Ty wiesz swoje i zdania nie zmienię. Wiem jakie były stosunki polsko rosyjskie, wiem także po części bardziej niż Ty jaką osobą był Kaczyński. Widzę też że kompletnie mnie rozumiesz wypisując teksty typu "Prosze kolega jest niezadowolony ze swojej ankiety bo wyniki są nie po jego myśli , a kto nie z nami przeciwko nam hehehe jak za KOMUNY !!!!!" skąd Ty to bierzesz? Jestem bardzo zadowolony, kompletnie nie ogarniasz ludzi, na 12 Twoich postów, masz 13 minusów, co może świadczyć o Twoich wypisywanych mądrościach.

Załóż sobie temat na forum że ich ruskie zabili i głoś kazania

Brawo minusami się nie przejmuję :) ... kazań nie prawię napisałeś wg mnie BZDURĘ nie opartą na żadnych faktach i dowodach , piszesz jeszcze że zostały one spalone (dowody) !

Sprowokowałeś temat i ponosisz konsekwencje, wg Twojej ankiety tylko 20,88% osób oddających głos twierdzi że jest to wina prezydenta, wyniki mówią same za siebie
ale ty lepiej wiesz jaką osobą był Kaczyński .
Wypisujesz Bzdury o winie prezydenta i tyle w temacie.

Pozdr.
  • 1

kumbaya.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zarobki takich pilotów są 10-krotnie niższe niż pilotów latających samolotami cywilnymi.

Niekoniecznie prawda.

zarobki Pilotów, którzy latają ponad 20 lat i mają setki tysięcy godzin za sterem nie mówiąc o Stanach Zjednoczonych, a o Polsce są ok 10-12x większe

To są osoby, które są niesamowicie zdolne i kochają to co robią.

Niekoniecznie prawda (sam znam kontrolera, który jakiejś specjalnej pasji nie ma).

jest pewna różnica między kontrolerem ruchu lotniczego a pilotem

Myślę, że z takim stażem oraz doświadczeniem po uprzednim zwolnieniu bądź wyrzuceniu z jednostki za? no właśnie za co? za nie wykonanie polecenia? jakiego? z powodzeniem zostaliby zatrudnieni w liniach lotniczych.

Nie zostaliby. Nie mają żadnych uprawnień cywilnych, a nie każdemu uśmiecha się wydawać sto tysięcy na wyrobienie uprawnień.

nie każdemu uśmiecha się wydawać 100 tysięcy (zgadzam sie w 100%) bądź troszkę mniej jeśli np. wybierzemy Czechy lub USA - w tych krajach kursy są tansze niż w Polsce. Ale.. na rynku pracy pracodawca stara się o jak najlepszych pracowników. Moim skromnym zdaniem piloci z 36 Specpułku na takich mogą zasługiwać. Z drugiej strony inwestycja w kapitał ludzki jest inwestycją strategiczną każdej firmy. Istnieje taka hipoteza, iż przypuśćmy nasz największy przewoźnik takowy kurs by opłacił ;) ale oczywiście to tylko hipoteza
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

zarobki Pilotów, którzy latają ponad 20 lat i mają setki tysięcy godzin za sterem nie mówiąc o Stanach Zjednoczonych, a o Polsce są ok 10-12x większe

Ciekawe, skąd masz takie dane. Zgadujesz? Powiedzmy, że w pułku mają 4-4,5k na rękę; cywilny dostaje na starcie 7,5-9k, więc gdzie te"10-12x"?
Nie mówię już o nakładzie, jaki trzeba ponieść żeby się wyszkolić.

jest pewna różnica między kontrolerem ruchu lotniczego a pilotem

I co to ma do rzeczy? Są ludzie - jak w każdym zawodzie - dla których jest to praca jak każda inna, tylko trochę lepiej płatna.

bądź troszkę mniej jeśli np. wybierzemy Czechy lub USA - w tych krajach kursy są tansze niż w Polsce.

30-40k dolarów bez PPL-a, nie mówiąc o kosztach życia.

Ale.. na rynku pracy pracodawca stara się o jak najlepszych pracowników. Moim skromnym zdaniem piloci z 36 Specpułku na takich mogą zasługiwać.

Po doświadczeniach ostatnich lat niezbyt.

Istnieje taka hipoteza, iż przypuśćmy nasz największy przewoźnik takowy kurs by opłacił ;) ale oczywiście to tylko hipoteza

Utopia. LOT ledwie wiąże koniec z końcem. Tendencja jest raczej taka (szczególnie w LCC), że to aplikant musi płacić za siebie (koszt przeszkolenia na typ - 30k złotych orientacyjnie). Są nawet tacy desperaci, co chcieli latać za darmo. Nie ma lekko.
  • 0

kumbaya.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kapitanowie samolotów transatlantyckich w Polsce z wysokim stażem
pozdro
  • 0

unwanted.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ma ktoś jakiś odnośnik do strony na któej jest główny raport MAK'u?

Poza tym polacy popełnili olbrzymie dużo błędów chociazby tylu ważnych polaków na pokładzie, ale nie ma co psioczyć teraz, każdy im zle życzył, co do Endriu Błasiaka , możliwe że najpierw badali próbki na zawartośc alkocholu etc, a dopiero potem zidentyfikowali cialo i przypisaną do niego próbkę jako ciało Błasika...

Morozow mówił że presja na polskich pilotach była na pewno " chociażby z racji pogody jaka panowała podczas lądowania"

co do raportu , jest pokazany tylko z jednej strony , o kontrolerach ruchu nie ma mowy w raporcie, a na pewno dzwonili do moskwy pytać się co mają robic .. Nie był to zamach ale ruscy mieszają

a tak żartem, to te drzewa były sadzone jak terytormium smoleńksa należało do polski ( średniowiecze:P) i rosja nie bierze za nie zadnej odpowiedzialności :P
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kapitanowie samolotów transatlantyckich w Polsce z wysokim stażem

Też mi porównanie. Do niedawna szef 36. specpułku pracuje obecnie jako pierwszy oficer w Air Italy Polska. Szeregowy pilot jakie ma szanse na karierę kapitana transatlantyków? Na seniority się nie pracuje trzy dni. Na direct entry jako PIC tym bardziej nie ma co liczyć. Kolejny raz rzeczywistość rozmija się z wyobrażeniami.

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 14.01.2011 - 20:14

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ma ktoś jakiś odnośnik do strony na któej jest główny raport MAK'u?

Raport

Btw. Szkoda, że w raporcie nie uwzględniono słów które padły na wieży:
No tak powiedzieli, cholera, sprowadzać, na razie”, oraz „Towarzyszu generale, podchodzić. Wszystko włączone
...

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 14.01.2011 - 20:32

• 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jaki to ma niby wpływ na zaistnienie wypadku? Co najwyżej smród polityczny. Przy założeniu, że załoga trzyma się MDA (Minimum Descent Altitude), który zapewnia bezpieczne przewyższenie nad najwyższą przeszkodą w okolicy plus naddatek, nie ma prawa się nic złego wydarzyć. No ale kontrolerzy nie mogli przecież przewidzieć, że mają do czynienia z polską brawurą i brakiem wyobraźni. Przykład na zobrazowanie; u nas (właściwie wszędzie) wieże odpowiadają za ruch na pasach i w strefie kontrolowanej wokół lotniska (tzw. CTR, który sięga zwykle do ok. 500 m w pionie i parunastu km wokół lotniska w poziomie) . Samolot na prostej do pasa, w powietrzu, jest przekazywany do wieży przez zbliżanie. W tym wypadku rola wieży kończy się na "Pas 33 lądować zezwalam". Nie ma żadnego monitorowania, czy przypadkiem pilot w ziemię nie wleci, bo nie ma do tego urządzeń. W Warszawie wieża ma podgląd na radar zbliżania, ale z zastrzeżeniem, że nie jest to do użytku operacyjnego. I co? W tym wypadku też by wielcy fachowcy kontrolerów winili?

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 14.01.2011 - 20:35

• 0

#100 Gość_Nivers

Gość_Nivers.

Napisano

GuardAngel, dlaczego nie rozwijasz swojego wątku w swoim temacie? :D

http://www.paranorma...showtopic=24730

ojjj został zamknięty :( Więc trzeba wypisywać Twoje bzdury w tym temacie?
Wybacz, ale tutaj też jesteś spalony, nie wiem po co się męczysz usiłując na siłę komuś coś wmówić, zero argumentów, wybujała wyobraźnia.

Użytkownik Nivers edytował ten post 15.01.2011 - 12:00

• -1

GuardAngel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

GuardAngel, dlaczego nie rozwijasz swojego wątku w swoim temacie? :D

http://www.paranorma...showtopic=24730

ojjj został zamknięty :( Więc trzeba wypisywać Twoje bzdury w tym temacie?
Wybacz, ale tutaj też jesteś spalony, nie wiem po co się męczysz usiłując na siłę komuś coś wmówić, zero argumentów, wybujała wyobraźnia.

Czy jestem spalony nie Ty decydujesz :)
... temat taki napisałem ktoś go zamknął i tyle ma prawo to nie moje forum.

Czy się męczę, nie pisanie sprawia mi radość a pisanie prawdy jeszcze większe.
Mam do ciebie jedno pytanie czy jesteś w stanie na nie odpowiedzieć ?

Prosze o dowody że Prezydent jest winny śmierci osób które znajdowały się na pokładzie samolotu ?

Co do argumentów przeciwnych do Twojego toku myślenia przedstawiłem je w poście 85 .

I kto tu wypisuje bzdury wyniki Twojej ankiety mówią same za siebie .

P.S.
Liczę na odpowiedź . Zadałem proste pytanie i sądząc po Twoich wypowiedziach , potrafisz czytać ze zrozumieniem .

Użytkownik GuardAngel edytował ten post 15.01.2011 - 15:12

• 0

#102 Gość_Nivers

Gość_Nivers.

Napisano

Taka jest wg mnie prawda, nie marnowałbym czasu na pisanie głupot.

Wszystko jest na forum, wystarczy przeczytać cały ten temat, wczuć się w rolę Prezydenta, poznać bliżej jego zachowanie, charakter, no i pomyśleć.

Myślisz że podskakuje z radości z tego powodu? To jest wstyd dla polski ;/

Co Ty się tak uczepiłeś tej ankiety? Ruskie spiskują niech Ci będzie, lepiej? viva ankieta
  • -2

GuardAngel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Masz rację w tych czasach nie powinniśmy się kłócić na forach w życiu codziennym .

Kaczyński jaki był taki był i nie nam przyjdzie go osadzać za jego czyny , jest mi tylko przykro że prawda jest fałszowana w mediach które już nie są niezależne a każdy głos
który jest przeciwko obecnej władzy jest szkalowany , dziennikarze zadający niewygodne pytania są zwalniani ich programy znikają . Czy tak się postępuje w wolnym kraju gdzie rzekomo jest wolność słowa i wypowiedzi .

Szanuję Twoje poglądy jak i Twoje zdanie i pewnie nie prędko prawda co działo sie z tym samolotem i w tym samolocie ujrzy światło dzienne a szkoda.

Wiem jedno o prawdę warto walczyć bo jest ona bezcenna ,łatwo jest kogoś zniesławić zrobić polityczną nagonkę wiedząc jaka będzie reakcja danego obywatela(charakter naszego ś.p. prezydenta, nie piszę że był idealny kto zresztą jest?).

Generalnie nie wieżę Rosji(elitom rządzącym w tym kraju) nie mam do tego żadnych podstaw, historia nauczyła mnie jak nas traktują Polskę i za kogo nas uważają.

A teorię co do winy prezydenta grzecznie pisząc uważam za b.b. mocno naciąganą i nieprawdziwą .

Pozdr.

Użytkownik GuardAngel edytował ten post 15.01.2011 - 16:51

• 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kaczyński jaki był taki był i nie nam przyjdzie go osadzać za jego czyny , jest mi tylko przykro że prawda jest fałszowana w mediach które już nie są niezależne a każdy głos
który jest przeciwko obecnej władzy jest szkalowany , dziennikarze zadający niewygodne pytania są zwalniani ich programy znikają . Czy tak się postępuje w wolnym kraju gdzie rzekomo jest wolność słowa i wypowiedzi .

Hitler, Dżugaszwili i Mussolini może też jacy byli tacy byli i nie osądzajmy ich za ich "święte" życie? Jak mnie irytuje ta sytuacja; za życia wszyscy pluli mu w dziób (bez skojarzeń ;) ) , a teraz wszyscy robią z niego świętego. Dajcie spokój! L. Kaczyńskiemu należy się szacunek jaki należy się głowie państwa, czy tego chcemy, czy nie, Lech K. był prezydentem i szacunek dla urzędu prezydenta się należy. Ale żeby od razu robić z niego świętego? A może "spieprzaj dziadu" , międzynarodowa afera związana z tym, że L. Kaczyński nie chciał lecieć z Tuskiem... to też media wymyśliły?

Wiem jedno o prawdę warto walczyć bo jest ona bezcenna ,łatwo jest kogoś zniesławić zrobić polityczną nagonkę wiedząc jaka będzie reakcja danego obywatela(charakter naszego ś.p. prezydenta, nie piszę że był idealny kto zresztą jest?).

Prawda to jest taka rzecz, do której masz dostęp dopiero na końcu. Nie ośmieszaj się, proszę, ok? Każdy wiedział, że nasz były prezydent miał swoje przywary, a wybielanie teraz jego złych uczynków jest nie na miejscu. Może od razu napiszmy petycję do papieża, żeby ustanowił Lecha Kaczyńskiego świętym męczeńskim? To, że nasz prezydent zginął w katastrofie nie jest żadnym powodem do obruszania się i wybielania.

Co do zasług dla Polski, gdzieś przeczytałem taki kawałek "Głosujmy na Komorowskiego! Kaczyński nic nie zrobił dla Polski, z resztą ma to w genach ... " .

PS.
Przyrównanie L. Kaczyńskiego do dyktatorów miało na celu nadać postowi silną barwę, więc nie obruszać się.

Użytkownik foxxionly edytował ten post 19.01.2011 - 18:24

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dotychczas zebrane dowody nie wskazują na to, aby katastrofa była efektem czyichkolwiek nacisków na załogę samolotu Tu-154 – poinformował na konferencji prasowej Zbigniew Rzepa, rzecznik Naczelnej Prokuratury Wojskowej. Podkreślił jednak, że dopóki śledztwo nie zostanie zakończone, nie można ostatecznie wykluczyć żadnej hipotezy.

Poczekajmy na finalną wersję, ale niektórym udzielającym się w tym temacie, ta wiadomość chyba daje do myślenia. Prawda?

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 19.04.2011 - 15:06

• 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych