Skocz do zawartości

Zdjęcie

Medytacja - brak czucia

• Please log in to reply
4 replies to this topic

nekke.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam, od dłuższego czasu "uprawiam" medytacje i od około miesiąca po wyciszeniu swojego umysłu zaczynam przechodzić przez coś dziwnego - przestaje czuć swoje ciało. Po tym jak zdarzyło mi się to któryś raz zamiast natychmiast starać się przerwać medytacje dałem się ponieść temu uczuciu - efektem było uczucie całkowitego oderwania się od ciała, wystraszyłem się i chciałem się poruszyć lecz nie byłem wstanie nawet ruszyć oczami. Wtedy stało się nagle znalazłem się prawdopodobnie na jakimś statku na morzu i w momencie kiedy spojrzałem w szybę mostku i zobaczyłem siebie ... tylko że starszego o jakieś 40 lat i w tym momencie odzyskałem czucie w ciele i mogłem się poruszyć. Czy ktoś z was drodzy forumowicze spotkał się z czymś takim? Mówię o straceniu "czucia ciała" podczas medytacji. Jestem świadom, że to co pisze może brzmieć trochę nieprawdopodobnie i najbardziej możliwe jest, że tylko zasnąłem, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zasnąć podczas medytacji.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja tak mam zawsze gdy nie mogąc zasnąć usiłuję osiągnąć OOBE (co de facto świadomie nigdy mi nie wyszło). Zaczynam wizualizować krążącą wokół mnie energię i usunąć wszelkie myśli przy jednoczesnym zachowaniu świadomości i w pewnym momencie tracę kontrolę nad ciałem, tkwi ono w czymś w rodzaju paraliżu. Rozluźnienie mięśni, ot co. Podczas zasypiania zachodzi coś podobnego ale nie rejestrujemy tego świadomie. Nic niezwykłego.

Co do statku - wygląda na to, że zapadłeś w "sen na jawie" czyli dałeś się porwać hipnagogom (obrazy widziane czasem podczas zasypiania). To także nie jest zjawiskiem rzadkim.
  • 0

zalew.
  • Tematów: 11
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Spoks ja miewam podobne zjawiska - zanika odczuwanie ciala - myslenie pozostaje na normalnym poziomie - bole sa stlumione i odczuwane jakby z oddali, chodzi glownie o bol szyi ktory doskwiera mi podczas medytacji. Pozdro.
  • 0

Dread.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja gdy wchodzę w Focus 10 (patrz. temat o Hemi-Sync w dziale POZA CIAŁEM ) to też osiągam paraliż ciała, nie jestem w stanie określić, w jakiej pozycji mam nogę, mam wrażenie, że palce u stóp są pod jakimś nienaturalnym kątem. To jest zupełnie normalna rzecz, gdy śpisz (zwłaszcza w fazie REM) Twoje ciało również się paraliżuje.
  • 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Podczas medytacji dochodzi się do takiego momentu, że odbywa się podróże w swojej głowie... więc to chyba dobrze :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych