Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

PiS nie ustrzegł się błędów i wypaczeń

Widzę Osiris, że się łatwo z tą Włoszczową zgodziłeś. Ja właśnie nie wiem, bo niedawno słyszałem, że okazała się opłacalna i potrzebna - co ponoć wykazało PKP. Podobnie jak Doktor G pod koniec 2009 znowu "wrócił" i nie wiem jak w tej chwili sprawa wygląda. Xellos może lepiej orientuje się w tych sprawach, choć mam wrażenie, że wiele z tego czym strzela, to ślepaki.

Jednak głównie chciałem się odnieść do tego:

Do tego nieustanne dzielenie społeczeństwa.

A wcześniej tworzyliśmy pełną jedność (przed 2005, przed 89) ? To jedna sprawa. Druga, to jak słusznie wspomniał Hołdys, u Lisa - duża w tym wina, należy do mediów, które się wszelkimi zawieruchami żywią i na słabe umysły to działa. Trzecia sprawa - kto dał się "podzielić", ten dał. Jak to jest, że mój znajomy, który wtedy był za PiSem mieszkał jakiś czas z dziewczyną, a obecną żoną u jej rodziców - sympatyków PO i mięli świetny kontakt (szczególnie z ojcem). Ja (jak i zapewne zdecydowana większość), mam znajomych-wyborców PO i też nam to nie przeszkadza. Uważam to za absolutne dno i porażkę życiową, by o politykę pokłócić się z kimś bliskim. O kim zatem mówisz ? O krzykaczach na onecie ? No bo chyba... nie należysz do Nich ? Co jest z tym legendarnym podziałem przez PiS ? Może chodzi o oszołomów wzywających do wojny domowej ? Może swoje żale powinieneś (a nawet powinniśmy - jestem w stanie się tutaj przyłączyć, w jednym celu) kierować do mediów ? Dlaczego próbuje się mnie straszyć IV RP, podczas gdy za rządów PiSu nie odczułem żadnych tego typu (inwigilacja, państwo policyjne) rzeczy, ani nie znam nikogo, kto by odczuł ? Kto ma w tym cel i jaki ?

Powiem szczerze - jeśli brać pod uwagę samego prezydenta, to raczej wielkiej różnicy między Kaczorem, a Komorowskim nie będzie. Za to jeśli już brać pod uwagę rząd, to ja po prostu się boję PO zostawić pełnię władzy (PSL to wasal, któremu przy obecnie słabych notowaniach opłaca się tkwić przy władzy i nie wychylać). Kaczyński jako prezydent, to gwarant, że jakieś bzdurne ustawy będą blokowane, a ostatnio PO serwowało pełno takich rodzynków.

Pytanie do Lynxa - na kogo zagłosujesz w pierwszej turze ?
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pytanie do Lynxa - na kogo zagłosujesz w pierwszej turze ?

W pierwszej turze zrobię to samo, co podczas poprzednich wyborów prezydenckich: postawię krzyżyk przy odręcznym dopisku "żaden z powyższych".
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Polska potrzebuje silnego prezydenta. Dlatego głosowałbym na Mariusza Pudzianowskiego. Ale on nie startuje... :(
  • 5

Hanzō.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja chętnie zagłosowałbym za Mikke ale nie jestem jeszcze według prawa Polski, pełnoletni.
  • 0

#260 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Polska potrzebuje silnego prezydenta. Dlatego głosowałbym na Mariusza Pudzianowskiego. Ale on nie startuje... :(

Dowcip Ci się udał, ale jest też sporo racji w tym co napisałeś.
Dla PO byłby idealny. Siła mięśni przydałaby się do otwierania przyciężkawych drzwi Tuskowi oraz do pucowania żyrandoli.

Widzę Osiris, że się łatwo z tą Włoszczową zgodziłeś.

Miałem i mam mieszane uczucia do tego peronu. Nie wiem czy to była opłacalna inwestycja ale z punktu wizerunkowego wyszło pośmiewisko na cały kraj i dlatego uważam, że nie był to trafiony pomysł.

Nie obraź się, proszę, ale poczułem się jakbym miał do czynienia z cytatem z któregoś plenum KC PZPR... Skąd ty bierzesz taką retorykę?

Lubie wplątywać słownictwo rodem z PRL-u lub nawet Trylogii.
Bawi mnie to. Mój ulubiony zwrot tego typu to np. "zaiste"
Słowa przez Ciebie przytoczone były zamierzone aby dotarło do Was że mam dystans do wszystkiego łącznie z PiS-em i nie podchodzę do spraw związanych z moherami pompatycznie lecz z lekkim przymrużeniem oka.

Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 16:45

• 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ode mnie - też z przymużeniem oka - Sławomir Mizerski z dzisiejszej "Polityki":

O tym, że podczas kampanii prezydenckiej "będą przekręty nie z tej ziemi", ojciec Tadeusz Rydzyk poinformował na antenie swojego radia już dwa tygodnie temu. Przekręcać miałyby, jego zdaniem, określone służby. "Nie wiem, jakie, ale one będą kręciły", ostrzegał. Ale okazało się, że przekręty służb, zwłaszcza niewiadomo jakich, to nic wobec przekrętów pojedynczych ludzi, i to niestety wiadomo jakich. Jaskrawym przykładem jest decyzja Adama Michnika o złożeniu podpisu pod kandydaturą Jarosława Kaczyńskiego. Podpis ten pokazuje, że w swoim dziele przekręcania wszystkiego redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" nie cofnie się przed niczym. Michnik zapowiedział co prawda, że w wyborach na pewno na Kaczyńskiego nie zagłosuje, ale czy po tym wszystkim można wierzyć, że znowu nas nie wykołuje?

Inni również kręcą. Zdaniem zwolenników PO, skandaliczne jest np. to, co sztab PiS wyrabia ze swoim kandydatem na prezydenta. Jak wiemy, kandydata tego ukrywa się przed opinią publiczną i nie dopuszcza do występów na żywo, w wyniku czego wiedzę o tym, że startuje on w wyborach, czerpiemy z Internetu. Brak żywego kandydata, a także krążąca na portalu You Tube taśma z jego wystąpieniem rodzą poważne podejrzenie, że mamy do czynienia z kandydatem specjalnie przez kogoś nagranym.

Niektórzy uważni internauci mają zresztą uzasadnione wątpliwości, czy zaprezentowany w nagraniu prezes PiS jest prawdziwym prezesem PiS. Na filmie człowiek ten wygląda na kogoś, kto właśnie wstał od znajdującego się za nim fortepianu po odegraniu kilku utworów Chopina, w dodatku wypowiada się w nieswoim języku, na naosie ma dziwne okulary, a na jego biurku z nieznanych powodów stoi jakiś stary czajnik, z pewnością niebędący jego własnością.

Niepokojąca obecność czajnika i związany z nim przekaz analizują obecnie sztabowcy Bronisława Komorowskiego. Mówi się, że w odpowiedzi na pokazanie wirtualnego kandydata PiS w towarzystwie czajnika zamierzają oni już niedługo pokazać realnego Bronisława Komorowskiego w towarzystwie żony i dzieci.

PiS pokazuje wyborcom swoją nieprawdiwą twarz - alarmuje w prasie Grzegorz Schetyna, mając prawdopdobnie na myśli nie tylko prezesa Kaczyńskiego, pianistę i miłośnika czajników, ale również nowy, dający wiele do myślenia makijaż szefowej jego kampanii Joanny Kluzik-Rostowskiej. Ponieważ ta oparta na nieprawdzie kampania dezorientuje wielu wyborców, Schetyna zapowiedział działania odkłamujące, polegające na ujawnieniu "tego, co jest nieprawdziwe w Jarosławie Kaczyńskim".

Ze względu na brak jakiegokolwiek kontaktu z tym kandydatem z pewnością nie będzie to łatwe. Schetyna nie zdradził żadnych szczegółów, ale wydaje się, że należałoby zacząć od ustalenia, czy widoczny na internetowym filmie za prezesem PiS fortepian nie jest przypadkiem atrapą i czy Jarosław Kaczyński umie na nim zagrać coś na żywo, a nie tylko z taśmy.

• 2

#262 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Ze względu na brak jakiegokolwiek kontaktu z tym kandydatem z pewnością nie będzie to łatwe.

Coś mi się wydaje że PO nie tyle straciło kontakt z JK a raczej z rzeczywistością.
Siostro, siostro, proszę wezwać lekarza!!!
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Widzę Osiris, że się łatwo z tą Włoszczową zgodziłeś. Ja właśnie nie wiem, bo niedawno słyszałem, że okazała się opłacalna i potrzebna - co ponoć wykazało PKP. Podobnie jak Doktor G pod koniec 2009 znowu "wrócił" i nie wiem jak w tej chwili sprawa wygląda. Xellos może lepiej orientuje się w tych sprawach, choć mam wrażenie, że wiele z tego czym strzela, to ślepaki.

Rzecz jest następująca. Takich mieścin jak Włoszczowa u nas setki. A ta jedyna wyróżniona i kasa wpompowana tylko ze względu na byłego posła PiS. Nie na każdym zadupiu w kraju zatrzymują się InterCity. Chociaż to jest chyba w czasie przeszłym, bo raz dwa idzie wyszukać takie info:

klik

Ciekawa jest data tego info 2007 :) Nic więcej nie mówię.

Co do Doktora G, to w jakim sensie wrócił. Takie coś widzę z początku tego roku:

klik

klik

To, że Ziobro ma swoje zdanie nic nie zmienia. Wyrok to wyrok. Oczywiści jego zwolennicy mogą mieć w d...sądy. Tak samo z Lepperem.

Specjalnie dla Was:

link

Czy to, że w każdej sprawie Ziobro ma odmienne zdanie niż sądy czy prokuratura to coś znaczy ? Prawnie nic. Dla wyznawców PiS znaczy jednak wiele, oznacza układy, przekręty i mafie. Tak więc moc "ślepaków" zależy od poziomu zafascynowania Panem Ziobro.

PiS nie ustrzegł się błędów i wypaczeń ale kierunek był właściwy tylko czasu i zapału zabrakło, żeby rozwinąć skrzydła.
IV to takie hasło odmiany III RP na coś lepszego a nie konkret.
JK odrzuca koncepcję IV RP jako przestarzałą i nie nośną medialnie.
Dziwi mnie tylko jedna rzecz w PO.
Nie mogę pojąć jak to jest, iż nie wierzy się JK że pod wpływem katastrofy mógł się zmienić ale bezkrytycznie przyjęto odmianę Putina i Miedwiediewa.
Ludzi zakłamanych na wskroś i raczej nie życzących Polakom wszystkiego co najlepsze.
Podejrzewam że gdyby do naszego kraju ludzie z PO mieli by wręczyć klucze JK lub Putinowi, to wręczyli by Putinowi. I to jest przerażające.
Zaufaliśmy bezgranicznie przywódcom Rosji i nie wiem na jakiej podstawie i w imię czego?

Jeśli chodzi o mój pogląd. Po wypadku w Smoleńsku. Nie zmieniło się PO, nie zmienił się PiS. Nie zmienił się Kaczyński, nie zmienił się Palikot. Nie zmienił się Putin, Miedwiediew ani Tusk. Zgodzę się z Lynx, w kwestii Rosji przemiany były zapoczątkowane wcześniej. Tragedia wiele nie zmieniła, odgrzali parę starych kotletów tyle, że głośniej vide film Katyń i parę dokumentów znanych już wcześniej. Jest wiele zmian kosmetycznych ale mnie nie wzruszają okulary i czajniczki.

A wcześniej tworzyliśmy pełną jedność (przed 2005, przed 89) ? To jedna sprawa. Druga, to jak słusznie wspomniał Hołdys, u Lisa - duża w tym wina, należy do mediów, które się wszelkimi zawieruchami żywią i na słabe umysły to działa. Trzecia sprawa - kto dał się "podzielić", ten dał. Jak to jest, że mój znajomy, który wtedy był za PiSem mieszkał jakiś czas z dziewczyną, a obecną żoną u jej rodziców - sympatyków PO i mięli świetny kontakt (szczególnie z ojcem). Ja (jak i zapewne zdecydowana większość), mam znajomych-wyborców PO i też nam to nie przeszkadza. Uważam to za absolutne dno i porażkę życiową, by o politykę pokłócić się z kimś bliskim. O kim zatem mówisz ? O krzykaczach na onecie ? No bo chyba... nie należysz do Nich ? Co jest z tym legendarnym podziałem przez PiS ? Może chodzi o oszołomów wzywających do wojny domowej ? Może swoje żale powinieneś (a nawet powinniśmy - jestem w stanie się tutaj przyłączyć, w jednym celu) kierować do mediów ? Dlaczego próbuje się mnie straszyć IV RP, podczas gdy za rządów PiSu nie odczułem żadnych tego typu (inwigilacja, państwo policyjne) rzeczy, ani nie znam nikogo, kto by odczuł ? Kto ma w tym cel i jaki ?

Ja oceniam próbę dzielenia a nie skutki. Skutki mogą być żadne. Jeśli mam w d...PiS to niby jakim cudem zdanie, któregoś z ich liderów ma u mnie stworzyć podział. Ale jeśli, jest się nawiedzenie zapatrzonym i życie by się oddało, za Kaczyńskiego to każdego jego słowo święte. Piszesz, że się nie spotkałeś. A czy ja muszę oceniać własne otoczenie ? Trzymając się z dala od oszołomów nie mogłem doświadczyć podziału. Ale mam oczy i widziałem nie raz, nie dwa i nie trzy jak to w jakiś relacjach TV babcie waliły parasolkami w kamery TVN wykrzykując różne hasła. Dziwnym trafem te hasła brzmiały tak samo jak teksty takich nakręcaczy jak Macierewicz. Co do IV RP, sam piszesz próbuje i masz rację. Ale się nie dajesz, tak samo jest z tym dzieleniem. Próby nie oznaczają skutków. Jednak próby dzielenia robi PiS a próby straszenia IV RP robi PO. Jak sam na początku piszesz, na słabe umysły to działa.

A tak szczerze to sam straszysz, piszesz o strachu przed PO i ich ustawami. Konkrety proszę. Ty nie odczułeś IV RP i nic Ci nie wadziło. Mi nic nie wadzi w obecnych ustawach. Więc czemu sam straszysz ?

Użytkownik Xellos edytował ten post 19.05.2010 - 20:32

• 0

#264 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Dla wyznawców PiS ...............

A to jakaś nowa wiara powstała? :roll:
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niezbyt teraz mam warunki, do dyskusji z pomocą linków (play online), ale tak na szybko:

Chociaż to jest chyba w czasie przeszłym, bo raz dwa idzie wyszukać takie info

Nie dłużej czasu trzeba, by wyszukać takie info: link , czy takie: link

Ciekawa jest data tego info 2007 :) Nic więcej nie mówię

Data ta sama, choć akurat ja uważam to za wadę. Jak już na wstępie podkreśliłem - ja nie orientuję się zbytnio. Ty pisałeś w tonie wyroczni. Lepsze byłoby jakieś źródło z 2010. Z Doktorem G sprawa wygląda inaczej i chyba masz rację, a byłem przekonany, że jakoś w marcu coś mi się obiło o uszy o tym.

Jeśli mam w d...PiS to niby jakim cudem zdanie, któregoś z ich liderów ma u mnie stworzyć podział.

Jak masz w... PiS to jeszcze nic. Inna sprawa jeśli mieścisz tam również wyborców PiS. Wtedy imo można mówić o tym, że uległeś medialnej papce i sianiu nienawiści. Jak jest - Ty wiesz najlepiej.

A tak szczerze to sam straszysz, piszesz o strachu przed PO i ich ustawami. Konkrety proszę. Ty nie odczułeś IV RP i nic Ci nie wadziło. Mi nic nie wadzi w obecnych ustawach. Więc czemu sam straszysz ?

Oj, jedną już gdzieś tutaj zamieściłem, gdy pokazywałem jakie to "liberalne" jest PO, że aż... jest bardziej socjalistyczne, niż PiS (kilka (moich) postów temu). Ostatnio ta sytuacja, by umożliwić głosowanie poza miejscem zamieszkania. Jest reguła, by w trakcie "gry" nie zmieniać jej zasad, o czym na szczęście pamiętały inne ugrupowania, nawet PSL. Imo już te 2 przykłady pokazują, że PO nie gra pod Polskę, a pod siebie i dlatego chętnie widziałbym kogoś blokującego jej "ciekawsze" owoce.

Użytkownik Yawgmoth edytował ten post 19.05.2010 - 21:46

• 0

SwordMan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Będę głosował na Janusza Korwin Mikke. Jedyny człowiek który może naprawić Polskę. Jego czyny świadczą o tym że jest prawdziwym mężem stanu z normalnymi poglądami, nie socjalistycznymi. Niestety media go nie pokazują bo jest niewygodny dla obecnej władzy.

Użytkownik SwordMan edytował ten post 20.05.2010 - 00:46

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mieszkanie w starym, mieszczańskim stylu w którym Kaczyński tworzył swój iluzoryczny image to - kawiarnia przy muzeum AK w Warszawie.
Kolejna zmiana dekoracji ^^,
  • 0

#268 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Będę głosował na Janusza Korwin Mikke. Jedyny człowiek który może naprawić Polskę. .........................

Wszyscy kandydaci ładnie i składnie mówią, tyle że potem prawie nic z tego co obiecywali nie realizują i to jest generalnie ich słabość to primo.
Secundo, chyba wszyscy dyskutanci zapomnieli czegoś.
Prawie wszyscy kandydaci składają różne obietnice jakby mieli zostać szefami rządu a przecież prezydentura to całkiem inna funkcja i inne uprawnienia.
Już na dzień dobry są to deklaracje bez pokrycia.
Mogą jedynie obiecywać że albo wszystko zawetują albo nic i tylko tyle i że nie będzie kłótni o krzesła tak na dokładkę.

Mieszkanie w starym, mieszczańskim stylu w którym Kaczyński tworzył swój iluzoryczny image to - kawiarnia przy muzeum AK w Warszawie.
Kolejna zmiana dekoracji ^^,

Nie raz nie dwa przemawiający do widzów kręceni są na tle regałów z książkami których nigdy nie przeczytali, na tle pianina na którym nigdy nie grali.
Dekoracja to dekoracja, i trzeba być "mądrym inaczej" żeby tego nie rozumieć.
Cała ta heca z zadawaniem durnowatych pytań o pianino i czajniczek świadczy tylko o poziomie dziennikarstwa TVN24 i GW.

Użytkownik osiris edytował ten post 20.05.2010 - 08:02

• 1

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

osiris

Zwróć uwagę na swoje wypowiedzi i zastanów się - dlaczego brakuje Ci taktu, kultury wypowiedzi.
Dlaczego zamiast wypowiadać się merytorycznie starasz się zmieniasz sens wypowiedz rozmówcy.
Dlaczego próbujesz i obrażasz rozmówcę?

Stare metody oparte na dezinformacji, gmatwaniu, strachu były dobre wtedy gdy panował strach, brak dostępu do materiałów źródłowych.

Najwyższy czas aby się z tym pogodzić z tym że tamte czasy to tylko przeszłość. Przeszłość z której mowę pokolenie wyciągnęło wnioski.
Ma duży dystans do języka, gry faktami jaki nadal próbuje się stosować.

Postaraj się skoncentrować się ma merytorycznej stronie tekstu, a ocenianie osobowości, poziomy intelektu rozmówcy przenieś do działu w tym celu stworzonym.
  • 1

#270 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Ja nie dałem Ci minusa - to tak na marginesie a do reszty nie wypowiem się bo nie ma do czego.
Za to zamieszczę wypowiedź Cugier-Kotki aby pokazać iż nie jestem szaleńczo przywiązany do PiS-u a moje wypowiedzi są tylko walką o prawdę i walką z obłudą.

Zastanawia mnie czy to prowokacja, próba ponownego zaistnienia w mediach za wszelką cenę, czy żałosna prawda o naszych politykach, którzy nie potrafią się nawet z paru złotych rozliczyć?
Jeśli wyssała sobie to z palca powinni podać ją do sądu o naruszenie dóbr osobistych. jeśli nie to PO i PiS wyglądają jak d............ za krzaka.

Użytkownik osiris edytował ten post 20.05.2010 - 10:44

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych