Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ostatnio nie mam czasu, żeby udzielać się w tym wątku, ale pozwolę sobie na copy-paste z blogu Daniela Passenta. Bardzo cenię sobie jego wielokierunkowe spojrzenie na sprawę.

Gdy wody opadną

Jednym ze skutków powodzi jest zatopienie polskiej polityki i kampanii wyborczej. Na pewien czas polska myśl polityczna i strategia wyborcza znalazły się pod wodą, w cieniu tragedii. Czy tak musiało być?

Niekoniecznie. Gdyby myśl polityczna i treść kampanii były bogatsze, merytoryczne, stały na wyższym poziomie, byłyby zapewne wyciszone, ale nie zniknęłyby całkowicie. Są sprawy, o których można dyskutować nawet w czasie powodzi, ale w tym celu należy myśleć o sprawach, a nie o zwierzętach futerkowych. Polska polityka i kampania są raczej skromne, wręcz taniutkie (w obu znaczeniach tego słowa). Platforma i jej zwolennicy skupiają się na demaskowaniu maskarady Jarosława Kaczyńskiego i przypominają nędzę czwartej RP, z agentami, łże-elitą, pseudo-inteligencją, ZOMO i innymi produktami bogatej fantazji Jarosława Kaczyńskiego. Ten z kolei o wszystkim zapomniał, wypiera się swojej przeszłości, uważając, że społeczeństwo pozbawione jest pamięci.

Są to jednak wyłącznie metody walki wyborczej, bez żadnych nowin programowych. Także zwolennicy prezesa PiS, nie mając wiele do zaoferowania, zajęci są demaskowaniem ekscesów strony przeciwnej, takich jak mówienie o wojnie domowej, która jakoby trwa, nekrofilii lub o wyższości ojca pięciorga dzieci nad hodowcą zwierząt futerkowych. Z lubością wyciągają też potknięcia Komorowskiego. Rzeczywiście, użyty przez kandydata PO dowcip, że przemówienia powinny być krótkie, a kiełbasa długa, jest raczej na poziomie ogniska harcerskiego. Wytyka się też Komorowskiemu, że jest (od niedawna – „był”) myśliwym. Jeśli o mnie chodzi, to nie cierpię tej pasji, nawet pomimo zapewnień, że myśliwym chodzi o regulację pogłowia wilków i dzików. Nie chcę, żeby mój prezydent polował, chodził z fuzją, strzelał do zwierząt. ALE, z dwojga złego, wolę polityka, który poluje na zwierzęta od takiego, który poluje na ludzi.

Czwarta RP była polowaniem na ludzi – na agentów, współpracowników, komunistów, postkomunistów, skorumpowanych lekarzy, zamkniętych w swoich korporacjach prawników, sędziów, adwokatów, profesorów, na ludzi układu, na członków Trybunału, na polskojęzyczne media, na bogatych (jeśli mają pieniądze, to skądś je mają…), na „partię rosyjską” i na „partię białej flagi”. Symbolem IV RP była dla mnie wypowiedź namaszczonego przez Jarosława Kaczyńskiego prezesa TVP, który zapowiedział, że trzeba wymienić wszystkich, ze strażnikami włącznie. Politykę tę realizowali także prezesi Polskiego Radia, pp. Czabański i Targalski. Szkód było znacznie więcej, ale ich przypominanie nie może być jedynym elementem kampanii Platformy. Trzeba odpowiedzieć na pytanie „co dalej?”, co zaproponować wyborcom, kiedy wody opadną?

Na to pytanie żadna ze znaczących partii (włącznie z SLD) nie ma odpowiedzi, a jeżeli ją ma, to nie dotarła ona do wyborców. Winne są nie tylko dwie kolejne tragedia, kiedy polityka zeszła na dalszy plan. W elitach intelektualnych i politycznych nie narodziła się żadna większa idea, która stałaby się osią dyskusji, zorganizowałaby wokół niej partie, poruszyła wyborców. Polskie fabryki myśli (tzw. think tanki) nie mają wiele do zaoferowania, dwie główne partie polityczne oraz ich kandydaci programowo niewiele się różnią, mają za sobą podobną przeszłość, wspólne decyzje dotyczące kapitalizmu, obniżania podatków (i narzekania na słabe państwo), IPN, CBA, lustracji, pozbawienia uprawnień funkcjonariuszy dawnego reżimu, państwa wyznaniowego, in vitro itd., itp.

Kiedy wody opadną, okaże się, że najważniejsze jest to, co konsekwentnie zapominał Jarosław Kaczyński lub nieopatrznie powiedzieli Bartoszewski i Wajda. Zresztą, czy tak nieopatrznie? Żart Bartoszewskiego był ad personam i jako taki – niewskazany, zwłaszcza wobec człowieka w żałobie, ale skoro prezes zdecydował się na kandydowanie – nie może być nietykalny. W kampanii, w której nie jest ważny program (bo go nie ma), tylko życiorys i cechy osobowości kandydata, słowa Bartoszewskiego nie były znów takie drastyczne. Pamiętajmy też, w jaki sposób Bartoszewski był potraktowany przez Czwartą RP. Sam prezydent zerwał z nim znajomość. Co zaś się tyczy „wojny domowej”, o której mówił Wajda, to coś w tym jest. Wystarczy przypomnieć wiersz J.M. Rymkiewicza. Widocznie artyści tak czują.

Na jeden temat wszyscy taktownie milczą – w jaki sposób Jarosław Kaczyński miałby podołać obowiązkom prezydenta? To zresztą nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że kiedy wszystko wróci do normy, zobaczymy pustynię programową.

• 0

cuinust.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

szanowny kolego a tak na prawdę to o co Ci chodzi ? Pogubiłam się, bądź tak miły mi powiedz mi - z tymi przekrętami To Ty tak na poważnie ?

Koleżanko, kiedy skończyłaś 18 lat, że takie dziwne pytania zadajesz?
Jest coś takiego jak mądrość życiowa i doświadczenie.
Tego an z książek, ani z TV ani z internetu nie pozyskasz.
Ja nie czerpię swoich spostrzeżeń z prac komisji ani z sensacji medialnych tylko z własnej wiedzy i obserwacji.
Życie to kompendium wiedzy wszelakiej i nie wystarczy być tu na Ziemi 20 -30 lat, mieć skończone studia żeby pouczać o wiele starszych od siebie jak to życie wygląda.
Czasami nastolatkowie prawią takie mądrości na tym forum, że głowę urywa.
Nie wiem z jakiego przedziału wiekowe jesteś niewiasto, białogłowo że zadajesz takie naiwne pytania.

to szowinizm jest tu dozwolony?

a pan jest medrcem z dluga broda ktory przeszedl przez zycie w trudach, wychowal tuzin dzieci i wnukow ze uzurpuje sobie prawo do stawiania SIEBIE w roli autorytetu? nawet ktos kto ma do tego prawo nie robi tego bo... nie potrzebuje, ty jak widac bardzo

swoja droga... psychika kaczynskiego, to ja jestem autorytetem, a wy (w tym przypadku niewiasta, czyli ta ktora "nie wie") conajwyzej niegodni dyskutowania ze mna... nic dziwnego ze jestes jego zagorzalym zwolennikiem

Użytkownik cuinust edytował ten post 25.05.2010 - 20:48

• 1

#318 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Czy wytykanie młodego wieku i braku doświadczenia życiowego jest objawem szowinizmu?
Zwracam uwagę młodej osobie (bo chyba z taką mamy do czynienia) że pouczanie dużo starszego mija się z celem.

uzurpuje sobie prawo do stawiania SIEBIE w roli autorytetu

Niczego sobie nie uzurpuję. Każdy ma prawo do swoich poglądów choćby błądził.

Pozwoliłem sobie na tą dygresje, bo przecież muszę odpowiedzieć na zadane pytanie.

Dołączona grafika
edit: Burnago

Użytkownik Burnago edytował ten post 25.05.2010 - 21:59

• 0

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy wytykanie młodego wieku i braku doświadczenia życiowego jest objawem szowinizmu?

nie wiem z jakiego przedziału wiekowego jestes chlopczyku, pacholę, że zadajesz takie naiwne pytania... i nawet nie potrafisz go porzadnie zadac bo mi chodzilo o szowinizm nie tylko wobec wieku ale i plci

czy ktos mi moze wytlumaczyc jak czlowiek ktory faktycznie chce obalic uklad moze na prawo i lewo kazdego kto mu nie w smak obrzucac haslami ze jest z zomo lub z innych srodowisk? i czy czlowiek ktory chce obalic uklad stosowalby do tego celu coraz wieksza kontrole na wzor panstwa policyjnego?
dla mnie to jest sabotaz idei walki z ukladem... albo pewna choroba

A jak wytłumaczysz komitet Komorowskiego, gdzie jego członek ogłasza wojnę domową?
To - pewna - choroba czy co?

jaki ty jestes latwy, nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy... jestes kwintesencja tego co sie od nasz oczekuje
ktos atakuje twoja partie to ty "w odpowiedzi" atakujesz przeciwna... przy czym nawet nie zauwazyles ze ja nie mam zamiaru jej bronic

ktos atakuje twoja partie

A ja myślałem że to tylko konstruktywna krytyka a widzę iż sam się przyznajesz, że to jednak atak.
Szczerość to dobra cecha, więc tylko zostaje chwalić takie wypowiedzi.
Aha, to nie jest moja partia.
Moją partią jest moja rodzina i prawdziwi patrioci.
PiS tylko zbliża się do moich oczekiwań.

prawdziwi patrioci... czyli ja juz nie jestem prawdziwym patriota... i ty mowisz ze nie ma podzialu? reprezentujesz soba psychologie kaczynskiego i sam sie z tego obnazasz

zadziwiajace jest to jak nie mozesz przyjac do wiadomosci ze jak ktos krytykuje PiS to nie jest rownoznaczne z tym ze jest za PO, komentujesz wszystko oprocz tego faktu, tak jakbys mial selektywna pamiec... zdejmij klapki z oczu kolego, jestes kwintesencja tego co sie od nas oczekuje.
  • 0

#320 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

prawdziwi patrioci... czyli ja juz nie jestem prawdziwym patriota...

Nie bierzesz udziału jako kandydat więc nie będę Ciebie oceniał.
W tym wątku dyskutujemy o kandydatach i ich oceniamy.

Dołączona grafika
Pula upomnień o OT się kończy. Wkrótce zaczną się inne "nagrody".

Użytkownik Burnago edytował ten post 25.05.2010 - 21:58

• 1

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

teraz "tu sie nie ocenia"... ale jakos przed ocena Aidil nie miales oporow. albo nie rozumiesz o co poszlo albo celowo odwracasz kota ogonem, podkreslam zatem kolorem zeby nie bylo watpliwosci
ta polemika jest akurat jak najbardziej zwiazana z tematem forum... nie bylaby gdybys nie byl milosnikiem jednej parti i dodatkowo reprezentowal jej sposob myslenia a tak widac jak na dloni dlaczego filozofia PiS ludzi "dzieli"

"Moją partią jest moja rodzina i prawdziwi patrioci." moze jeszcze dodaj "tu jest polska". z calym szacunkiem dla twojego patriotyzmu
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Stronę wcześniej napisałem, że na wiecu Kaczyńskiego tłum skandował " TU JEST POLSKA " :)

Standardowo temat nie podjęty przez pisowców, którzy uważają że PiS nie dzieli. A podział jest wymysłem mediów z TVN na czele.

Temat jak zwykle utonie w napływie kolejnych stron i za pół roku przy kolejnych wyborach samorządowych, znowu będziemy przerabiać temat podziału i że to wymysł mediów a mi się coś przesłyszało i jestem zmanipulowany :D

Mam taką konkluzję:

Muszę pogratulować Prezesowi Kaczyńskiemu przemiany bo trzyma fason i żadne zdanie mu się nie wymsknęło. Ogólnie dobra taktyka. Ale jego wyborcy nic się nie zmienili i sami się zdemaskowali :) Ciężko mu będzie utrzymać ten fason przy wyborcach lubiących podziały i lubiących czuć że to oni są jedynymi patriotami.
  • 1

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Xellos, przepraszam powinien byc cytat :) to byla mysl odnosnie twojego postu

Za PiSem optują ci którzy marzą o państwie socjalnym. Pracować nie chcą więcej ale państwo ma im do koryta dosypywać. Nazywają to państwem solidarnym. Ja nazwę to państwem darmozjadów.

nie do konca ale popieram, cytuje:

Wydarzenia ostatniego czasu dowodzą, że socjalizm to potwór wiecznie żywy i gdy raz odciąć mu głowę, wyrasta mu głowa nowa. Ci, którzy spodziewali się, że zanik wpływów i postępująca kompromitacja SLD spowoduje zanik lewicy, mylili się. Badania ankietowe dowodzą, że ponad 2/3 Polaków jest za państwem socjalnym i opiekuńczym.

Kolejne partie socjalistyczne mogą tedy zanikać, lecz ich elektorat pozostaje i skupia się wokół nowych wcieleń lewicy. PiS wygrało wybory w konfrontacji z PO, gdyż okazało się kolejnym wcieleniem socjalizmu.

zrodlo

dla mnie PiS zawsze bylo partia socjalizujaca, malo tego byla dla mnie partia narodowo-socjalistyczna a wiemy z historii ze taki kierunek jeszcze do niczego dobrego nie doprowadzil
  • 0

Mattiex.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zwracam uwagę młodej osobie (bo chyba z taką mamy do czynienia) że pouczanie dużo starszego mija się z celem.

uzurpuje sobie prawo do stawiania SIEBIE w roli autorytetu

Niczego sobie nie uzurpuję. Każdy ma prawo do swoich poglądów choćby błądził.

Pozwoliłem sobie na tą dygresje, bo przecież muszę odpowiedzieć na zadane pytanie.

Dołączona grafika

HAHA śmiech na sali, od kiedy ( twoim zdaniem ) starszy = mądrzejszy ?? Że więcej przeżyłeś nie oznacza że więcej się nauczyłeś.

Co do wyborów, mogę się założyć że teraz będzie cały wylew na powódź w kampaniach wyborczych. Tylko czekać :D
A tak po za tym PO moim skromnym zdaniem jest prawidłowym wyborem mimo że polityka mnie nie obchodzi :).
  • 1

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Standardowo temat nie podjęty przez pisowców, którzy uważają że PiS nie dzieli. A podział jest wymysłem mediów z TVN na czele.

Dwa powody dla których się nie odniosłem, choć miałem na to ochotę:

Po 1 adresujesz to do "pisowców", a w tym temacie chyba tylko ja wcześniej odnosiłem się do tego mitycznego podziału, a PiSowcem nie jestem - zatem nie wiadomo właściwie do kogo to zaadresowałeś.

Po 2 nawet jakbyś mnie wywołał z nicka, to...

I szkoda, że nie odniosłeś się do zdemaskowania kłamstw o Prezydencie Kaczyńskim, bo Ty chyba też szermowałeś argumentem, jakoby Kaczyński miał być wetującym szkodnikiem.

to nie jest przesłuchanie, że tylko jedna strona ma odpowiadać.

Co do Osirisa, to Mu się nie dziwię, bo jak padają takie teksty:

A tak po za tym PO moim skromnym zdaniem jest prawidłowym wyborem mimo że polityka mnie nie obchodzi

to sam mam ochotę powiedzieć, że powinien być jakiś egzamin z polityki, żeby część Polaków, nie mogła być dopuszczona do wyborów. No i wyszło, że jestem za podziałem ;)

Cuinust, do Ciebie mam tylko jedno pytanie -> czy PO to partia liberalna, czy socjalistyczna ? (Twoim zdaniem, oczywiście). I tak - wiem, że nie jesteś wyborcą PO, ani Komorowskiego.

Ostatnio nie mam czasu, żeby udzielać się w tym wątku, ale pozwolę sobie na copy-paste z blogu Daniela Passenta. Bardzo cenię sobie jego wielokierunkowe spojrzenie na sprawę.

Zabrzmiało zachęcająco. Początek się w to wpisywał. A dalej to już niestety jednokierunkowa, pod górkę. Nie patrzyłem na datę tej radosnej twórczości, ale na dzień dzisiejszy Kaczyński więcej powiedział o swojej prezydenturze, niż Komorowski (choć obiektywnie mówiąc - mniej niż Napieralski). Jakby wszyscy "wielokierunkowcy", jak choćby niektórzy mieniący się tak przedmówcy, mięli to na względzie, a nie rzucali pustymi hasłami i straszyli IV RP, bez podania żadnych konkretów - byłoby świetnie.

Użytkownik Yawgmoth edytował ten post 26.05.2010 - 02:05

• 0

#326 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Passent napisał:

Czwarta RP była polowaniem na ludzi – na agentów, współpracowników, komunistów, postkomunistów, skorumpowanych lekarzy, zamkniętych w swoich korporacjach prawników, sędziów, adwokatów, profesorów, na ludzi układu, ..............

Tylko że to jest jego opinia oraz stronnictwa PO i SLD.
To były czasy oczyszczenia, ale jeszcze nam daleko do tego.
Na razie PRL ma się dobrze.
Za to jak nigdy wcześniej można zaliczyć wpadki policji i służb specjalnych które wkraczają brutalnie do domostw niewinnych ludzi turbując ich a nawet doprowadzając do uszczerbku na zdrowiu.
Kiedyś to i owszem, ludzie polityki i biznesu nie mogli spać spokojnie i bardzo dobrze, bo wielu z nich ma coś za skórą i przynajmniej czuli respekt do władzy a teraz nie wiesz czy cię nie wywleką w piżamie skutego na dwór lub w domu poturbują, bo to ostatnio ma miejsce dosyć często i to dopiero jest państwo policyjne.
Ostatnio trzymam w kieszeni piżamy szczoteczkę do zębów, bo a nóż widelec.
Nie znasz dnia ani godziny.
A jak to się ma do Komorowskiego?
A tak to, że jest kontynuatorem polityki TUSKA, PO oraz SLD i ciągłości PRL-u.

Użytkownik osiris edytował ten post 26.05.2010 - 07:19

• 1

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

HAHA śmiech na sali, od kiedy ( twoim zdaniem ) starszy = mądrzejszy ?? Że więcej przeżyłeś nie oznacza że więcej się nauczyłeś.

juz nawet nie chodzi o to czy ktos jest faktycznie madrzejszy czy nie. wytykanie komus czyjesc nizszosci (ze wzgledu na wiek, plec itd) do tego na forum gdzie kazdy jest anonimowy jest w najlepszym wypadku dziecinne. w zyciu publicznym tylko jedna opcja polityczna miala takie tendencje

Cuinust, do Ciebie mam tylko jedno pytanie -> czy PO to partia liberalna, czy socjalistyczna ? (Twoim zdaniem, oczywiście). I tak - wiem, że nie jesteś wyborcą PO, ani Komorowskiego.

jesli rozmawiamy o gospodarce to chyba jasne... PO "chce" byc wolnorynkowa (miedzy checia a byciem jest daleka droga)

Liberałowie za naczelną wartość mają wolność człowieka, np. wolność gospodarowania, czyli wolność wytwarzania dóbr plus wolność dysponowania powstającym w wyniku gospodarowania dochodem. Socjaliści chcą sprawiedliwości. Ludzie mają wobec siebie zobowiązania. Nie może być tak, że jeden ma wszystko, a drugi nie ma nic. Trzeba wyrównywać zbyt zróżnicowane dochody, zasoby, szanse na dobre życie.

zrodlo

swoja droga kosciol tez jest za wolnym rynkiem i choc w historii wiele razy opowiadal sie przeciw kapitalizmowi (a dokladniej przeciw traktowaniu pracy czlowieka jako tylko i wylacznie zrodla dochodu) to jednak w swoich spoleczno-ekonomicznych pogladach jest wlasciwie (dzisiaj) liberalny.
w przypadku socjalizmu jednostka jest wartoscia podrzedna a temu kosciol zaprzecza. dlatego socjalizm-narodowy jest pradem ktory moze prowadzic tylko donikad.
idealem jest relacja miedzy jednostka a caloscia, miedzy obywatelem a spoleczenstwem nie mozna zadnego z tych dwoch traktwac jako cos oderwanego od siebie dlatego zarowno skrajny liberalizm jak i skrajny socjalizm jest zly.
program PO moim zdaniem jest blizej tego zlotego srodka, wywazenia miedzy skrajnym liberalizmem a opieka panstwa. Ideologia PiS natomiast stoi w niebezpiecznym miejscu bo miedzy socjalizmem (odrzucenia jednostki na rzecz calosci) a totalitaryzmem (tendencji do wywyzszania pewnej grupy spolecznej ponad inna)
ale to jest tylko program...

Użytkownik cuinust edytował ten post 26.05.2010 - 08:36

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszedłem, na onet polityka (pierwszy raz od kwietnia) i aż mnie zatkało po przeczytaniu licznych wpisów na Jarosława Kaczyńskiego, typu, że "wykorzystuje śmierć swojego brata w walce o stołek" pisane przez zwolenników PO, więc pytam. Czy Jarosław ma się wyrzec tragicznie zmarłego brata?
Narazie odczówam, że to PO wykorzystuje śmierć Ś.P. Lecha Kaczyńskiego, trąbiąc wszędzie, że PiS uprawia "polityke śmierci" co skutkuje rosnącym poparciem Platformy.
Nie wypowiadał się w mediach - Źle!, zaczyna się wypowiadać, też - Źle!
Nikt natomiast nie potrafi powiedzieć dlaczego Kaczyński nie może zostać Prezydentem, a już jak się odbierze parę argumentów typu:
- "ponieważ to zawistny karzeł"
- "bo to dyktator z moherowej bandy"
- "bo kaczor nie może być przy władzy i już"
uderzające bezpośrednio w człowieka, a nie w jego poglądy - nastaje martwa cisza...

Więc zwracam się do zwolenników Platformy co zrobił Rząd przez ostatnie dwa lata "by żyło się lepiej"? Argumentujcie, może mnie przekonacie.

...tymczasem, cos dla większości:

[url="http://www.youtube.com/watch?v=WLWn9PBHkQs&feature=player_embedded#%21"]http://www.youtube.c...ayer_embedded#![/url]

na koniec mały wierszyk, zagadka:
Puste gesty, puste słowa, puste serce, pusta mowa, puste, choć zacięte usta,pusty wzrok i głowa pusta, pusty program i projekty, do cna pustych stek inwektyw, pusty jazgot, próżne żale, krzyk, co treści nie ma wcale, puste groźby, puste miny, wielkie morze próżnej śliny,puste hasła, obietnice, wszystko puste - poza picem! Słowem zero,nicość, próżnia - kto się w świecie tym wyróżnia?
  • 3

#329 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Czy Jarosław ma się wyrzec tragicznie zmarłego brata?

Największą zbrodnią Jarosława jest to, że w ogóle kandyduje.
Jak on śmie?
A reszta, czyli te durne komentarze, to konsekwencja tego co powyżej.
W dzisiejszych czasach nie musi odbywać się żadna kampania wyborcza, bo robią to doły i media.
Kandydaci siedzą generalnie cicho a wojna domowa trwa na dole a resztę załatwiają media gdzie jedne stoją po stronie PO a drugie murem za PiS-em.

Użytkownik osiris edytował ten post 26.05.2010 - 09:13

• 0

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

nie chodzi o to ze nie moze... chodzi o to ze wg niego "musi" a w zwiazku z tym nie moze byc traktowany jak kandydat "specjalnej troski" jak to sie ktos wyrazil

A gdzie jest napisane ze kaczynski musial startowac w wyborach? ktos go zmusil do tego? nie maja innych liderow w partii? on sam chcial. kaczynski wiedzial ze ma teraz duza szanse i ja wykorzystal. jak dla mnie nie jest to poswiecenie a wykorzystanie szansy... ich celem zawsze byla wladza i zadna zaloba nie stanowi dla niego zadnej przeszkody, wrecz przeciwnie.
rownie dobrze tusk moglby nie zrezygnowac wiedzac ze to on ma najwieksze szanse... mogl, ale jak widac nie musial, nie mial obowiazku. a kaczynski ma... tak jakby inni czlonkkowie PiSu byli mniej godni. Gdy Tusk zrezygnowal, ilu ludzi ktorzy glosowali na niego nie bedzie glosowalo na Komorowskiego. A kaczynskiego nawet zaloba nie cofnie przed zdobyciem wladzy (wrecz uzna ze to jego obowiazek)
albo taki MON... nasi politycy to nie sa ludzie ktorych stac na wziecie odpoweidzialnosci... nawet gdyby nie zawinili, nawet gdyby to nie oni doprowadzili do oplakanego stanu naszego lotnictwa, nawet jesli to byl zamach a wiec cos niezaleznego od nich.... nawet gdyby... to oni byli odpowiedzialni za ten lot.
podobnie jak szary czlowiek traci prace jesli na jego zmianie stanie sie cos zlego (np zgina ludzie...), nawet jesli to niezalezne od niego... rezygnuje. szef rezygnuje bo wstyd, pracownika sie zwalnia bo nie dopilnowal itd. ale nie u nas... naszych politykow na to po prostu nie stac. to nie ta kultura... jeszcze (mam nadzieje ze kiedys sie to zmieni)

Użytkownik cuinust edytował ten post 26.05.2010 - 09:31

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych