Napisano 01.06.2010 - 10:40
Napisano 01.06.2010 - 11:26
Napisano 01.06.2010 - 13:15
Ale dlaczego członkowie WOSP czy Caritasu mają popierać JKM. To nie ma znaczenia kogo popierają. Ich preferencje wyborcze nie są istotne w tym co robią.Te organizacje, którymi się wspierasz dobrze działają w tej chwili. Jak mi udowodnisz, że WOSP, Caritas itp. popierają JKM to da mi to dopiero do myślenia. Ja nie wiem i nie mam takiej wiedzy.
Jak wyżej.Jeżeli masz takie źródła gdzie wielkie organizacje charytatywne kościelne, prywatne i inne popierają JKM bo tak im źle to mi podaj.
Jakim widzimisię? Nie trzeba być geniuszem by odkryć, że państwowa (ustawowa) pomoc społeczna przynosi więcej złego niż dobrego. Wykazał to dobitnie Milton Friedman w swojej książce „Wolny Wybór”, gdzie poświęcił temu tematowi cały rozdział. Poczytaj, jeżeli tak naprawdę Cię to interesuje.Wtedy dopiero realnie wezmę pod uwagę Twoje argumenty w tym temacie. Bez tego nie wiem na czym opierasz swoje tezy, czy na własnym widzi misie czy faktach.
Chyba nie bardzo rozumiesz o czym cały czas pisze. Organizacje charytatywne nie są argumentem poparcia dla JKM. Tym argumentem są jego poglądy wolnorynkowe. W takim modelu gospodarczym prywatna pomoc nie jest niczym ograniczona. Swoje zarobione pieniądze bez problemu możesz rozdać komu chcesz bez cienia podejrzeń ze strony władzy, że robisz jakieś machloje. Przypominam, że w Polsce obowiązuje podatek od darowizn. W kraju, gdzie z jednej strony rząd deklaruje pomoc ubogim, to z drugiej karze za tę pomoc płacić haracz. Dobro, które było już raz opodatkowane, zostaje opodatkowane po raz drugi. To jest absurd.Po prostu nie wiem czy jesteś upoważniony do ciągłego wspierania się tymi organizacjami jako argumentu poparcia JKM.
Napisano 01.06.2010 - 21:10
Napisano 01.06.2010 - 23:03
To nie jest takie proste. Ludzie z reguły wybierają tych, co najwięcej pokazują w telewizji. A tam zazwyczaj są głoszone inne idee. Czasem jak się zdarzy wywiad z Korwinem, to dziennikarze uznają jego poglądy za kontrowersyjne (!). Politycy również niechętnie idą tą drogą, ponieważ lewicowa koncepcja państwa daje im możliwość spełniania obietnic wyborczych, za które potem płaci się więcej niż są one warte. Nawet sam Korwin raz mówił, że jeszcze jak był w sejmie chciał by zakazano tworzenia deficytu budżetowego. Inni posłowie, gdy to usłyszeli wybuchli śmiechem – co oznacza, że tak naprawdę im na Polsce nie zależy. Byle dorwać się do koryta, naobiecywać cudów na kiju, a o przyszłość niech martwi się kto inny.Chodzi mi o to, że skoro wszystko jest takie proste i oczywiste to niech go ludzie wybiorą.
Użytkownik Paweł edytował ten post 01.06.2010 - 23:21
Napisano 02.06.2010 - 08:40
Napisano 02.06.2010 - 09:40
Napisano 02.06.2010 - 10:11
Użytkownik Mystic edytował ten post 02.06.2010 - 10:14
Napisano 02.06.2010 - 11:39
Nie ma co się łudzić, gdyby nawet Janusz Korwin Mikke został prezydentem, to NIC by nie zmienił. Bez pomocy rządu i przychylnej mu partii nie jest w stanie wprowadzić tych zmian o których mówi, i które moim zdaniem byłyby dobre, chociaż nie wszystkie.
![]()
Bo np. zlikwidować zasiłki i przeznaczyć pieniądze na armie nie jest najlepsze, tak samo jak niektóre inne pomysły pana Mikke. A ostatnio się wypowiedział i było to na tvn24, że niski przyrost naturalny w Polsce jest wynikiem tego, że ludzie się boją mieć dzieci, bo mogą być posądzeni o ich bicie.
Członkostwo Polski w UE również nam w tym nie ułatwi. Jak wiadomo Unia Europejska jest lewicowa gospodarczo i co Bruksela wymyśli, to reszta ma się dostosować. Na razie w wielu sprawach poszczególne kraje maja względną wolność, ale nie ma co ukrywać, że UE zmierza w kierunku superpaństwa i prędzej czy później Polska jak i inne kraje będą coraz bardziej zależne od Brukseli.
Użytkownik Xellos edytował ten post 02.06.2010 - 11:51
Napisano 02.06.2010 - 13:15
o to mi chodzilo... o debate ze wszystkimi kandydatami. jako wyborca mam prawo do poznania wszystkich kandydatow ktorych poparlo spoleczenstwo a nie tylko dwoch bo ktos mowi ze prowadza w sondazach. nie obchodza mnei sondaze i nikogo nie powinny obchodzic. kazdy powinien glosowac zgodnie ze swoim sumieniem a nie "bo ten czy tamten ma wieksza szanse", w taki sposob nigdy spoleczenstwo nie bedzie wybieralo tylko media...Cuinust, ale nie bardzo rozumiem Twojej irytacji - powiedz na kogo zamierzasz głosować, to będzie mi łatwiej zrozumieć. Bo na razie domyślam się, że ani na K., ani na K. Ja również i ja akurat się cieszę, że nie chcą debatować - dla mnie każda debata bez JKM, to znak dla Polaków, że JKM nie ma w wyścigu - kształtowanie rzeczywistości przez media, o czym mówiłem. Inna sprawa, jeśli byłaby debata z wszystkimi - wtedy OK.
Napisano 02.06.2010 - 13:36
JKM nie ma złego stosunku do kobiet. Nigdy nie słyszałem, żeby mówił o nich cos złego. Wprawdzie twierdzi, że kobiety są mniej inteligentne odwołując się do różnych swoich przykładów, ale nie chce tym nikogo obrazić. Co nie zmienia faktu, że jego pogląd na te sprawę jest przez wielu źle odbierany i mógłby to sobie darować. Zaś jeśli chodzi o feministki, to krytyka na ich temat ma swoje uzasadnienie.Jak np. może go poprzeć przedsiębiorca płci pięknej, której widzą się jego poglądy gospodarcze. A poglądy na temat kobiet jego...znamy.
Nigdy nie uzyska nawet 5 % obrażając kobiety. Kobiet jest bardzo dużo
Nie bądź takim pesymistą. Gdyby Polacy przez wiekami poddali się przed okupantem, dziś prawdopodobnie nie byłoby naszego kraju na mapach. Unia długo tak nie pociągnie. Jeżeli nie zmieni swego podejścia w niektórych sprawach, to sytuacja Grecji będzie nieobca w całej wspólnocie. A wtedy UE czeka ten sam los co Związek Radziecki.I dlatego wiele nie zmieni. Bruksela jest ponad wszystkim. I nieważne co myśli Korwin. Przypominam, że PiS i nie tylko był przeciwny wejściu do UE a teraz gadają odwrotnie i chętnie wydają unijne pieniądze. Tak więc można mieć swoje poglądy ale w realiach trzeba się dostosować do Brukseli.
Napisano 02.06.2010 - 15:57
Napisano 02.06.2010 - 16:56
Użytkownik MatoIto edytował ten post 02.06.2010 - 17:00
Napisano 03.06.2010 - 15:06
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych