Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cuinuście, proszę, wywal ten filmik. Podawanie "sondaży" i "ankiet", w których głosowało 200 - 300 osób jest jeszcze mniej miarodajne niż reżimowe sondaże zamawiane przez partie w "fachowych firmach od tego". Sondaże zawsze należy olewać, aczkolwiek im więcej ludzi w nich głosuje (jak, np. na tvn24, mam na myśli internetową, nie tę co sami sobie hominisami i innymi obopami ustawiają), tym mogą być wiarygodniejsze.
Jednak dla bezpieczeństwa w ogóle nie brać ich pod uwagę i o nich nie dyskutować sobie, bo nie mają wartości w sobie prawie żadnej.

Odnośnie wypowiedzi powyżej, utwierdzają mnie one w przekonaniu, że konflikt pomiędzy wyborcami Kaczyńskiego/Komorowskiego | PiS/PO ma charakter zaiste wyłącznie personalny, "reprezentacyjny", powierzchowny do bólu. Byle tylko nie mówić w telewizji, że nie różni ich prawie nic, że obaj kandydaci/obie partie są socjalistyczne do bólu, bo czar demokratycznego, rzeczywistego wyboru by prysł. Zresztą szarego elektoratu PO/PiSu (jak i SLD PSL) nie obchodzi rzeczowe gadanie, co będą robić i planować, lecz rozliczanie się z przeszłością kandydatów, niszczeniem/budową IVRP, "robieniem wszystkim dobrze" ("Aby żyło się lepiej - wszystkim" jako hasło łżeliberalnej PO!).
Jednak przyznać muszę, że niemożliwym jest, aby czołowi politycy królujących partii i ugrupowań, znajdujący się na scenie od początków "wolnej" Polski, NIE konsztachowali się z bezpieką i komunistami... Bo im samym do komunizmu niedaleko (w końcu socjalizm to młodsza siostra komunizmu).
  • 1

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

JKM powinien się teraz wyciszyć... Znając życie przed wyborami powie znów coś, co będzie się wydawało kontrowersyjne, media wytną jedno zdanie z kontekstu i wyborcy znów usłyszą tylko to co mają usłyszeć.
Przykład:

Oczywiście, znowu założy sprawę telewizji, którą wygra, no ale to już się nie będzie liczyło, ponieważ będzie po wyborach...
Boje się, że media jak zauważą co się dzieje w internecie, że to poparcie to nie tylko czcze słowa to znów będą manipulować jego wypowiedziami.

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 15.06.2010 - 11:06

• 4

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Panie D.B., niezła perełka, błyszczy nawet w tym nawale innych manipulacji telewizji publicznej :) I jeszcze to perfidne, pseudoobiektywne: "jednak ostateczna ocena kandydatów i tak należy do wyborców", haha.

Użytkownik Mr. Mojo Risin' edytował ten post 15.06.2010 - 11:16

• 1

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dziś w radiu RMF był wywiad z Komorowskim dotyczący między innymi ostatniej debaty. Komorowski ubolewał, że nie zaproszono innych kandydatów. Redaktor zaśmiał się tylko i stwierdził, że słusznie nie zaproszono, bo debata powinna być między tymi którzy mają choć teoretyczne szanse na drugą turę. Komorowski, że owszem, to miał na myśli i dziwi go wobec tego udział Pawlaka a nie na przykład... nie, nie JKM ale (uwaga, warto usiąść ;)) Marka Jurka :)
Mało do rowu nie wjechałem jak to usłyszałem. ;)
  • 2

D.B. Cooper.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Pan Komorowski już wcześniej powiedział, że reszta z poza bandy czworga, to nie jego liga i nie będzie z nimi rozmawiał, cytat "...trzeba zachować pewne proporcje, to znaczy, oczywiście w sposób naturalny, pan to doskonale rozumie, że kandydaci, z dużo, dużo mniejszą, mniejszym poparciem, są zawsze zainteresowani tym, żeby zawsze debatować z kimś kto ma największe szanse, więc, ja myślę, że trzeba było by się umówić, że raczej, my z panem Kaczyńskim powinniśmy rozmawiać, debatować, a pozostali też, jakby trochę w innej lidze..."

wywiad dla Tomasza Lisa - źródło
  • 0

Dezinformator.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

*
Popularny

PO, PIS, SLD, PSL, te partie mamy obecnie w parlamencie. PO ponoć centro-liberalna, PIS katolicka-prawica, SLD lewicowa, PSL - zagadkowa. Jakby ktoś w ten sposób opisał partie występujące w zagranicznym parlamencie to gotów byłbym uznać, że mają wprost wzorcowe ugrupowania polityczne. Czemu zatem w Polsce mocno utrzymują się regulacje prawne jeszcze z okresu twardego socjalizmu? Tego chyba nie wie nikt oprócz szefów ww partii.

Kuriozum, które ostatnio mnie wybitnie zaskoczyło, to oskarżenia pod adresem PO, że ta ma w planach prywatyzację, bodaj służby zdrowia. Co najlepsze, PO niczym rasowa partia socjalizująca zaczęła się bronić, że nigdy im to przez myśl nie przeszło (mimo oczywistych dowodów taki stan rzeczy potwierdzających) oraz zaczęła straszyć pozwem. Przestaje więc dziwić fakt, że przeciętny wyborca, którejkolwiek z powyższych partii, na pytanie o jej program i zamiary, udziela równie mętnej odpowiedzi, co liderzy tych partii. Wystarczyłoby natomiast powiedzieć najzwyczajniej w świecie, "nie mam zielonego pojęcia". Czemu więc wyborcy skrupulatnie oddają głosy na tych samych ludzi, którzy w każdych kolejnych wyborach występujących co najwyżej pod zmienionym szyldem?

Może dlatego, że statystyczny wyborca rozumuje w przykładowy sposób: Na PiS nie zagłosuję, bo to oszołomy, na SLD nie zagłosuje bo to komuchy, na inne partie nie ma sensu, bo i tak nie dostaną się do parlamentu i to będzie głos stracony (o PSL nawet nie pomyśli), zostaje mi PO. Ta zabójcza logika sprawdza się dla rządzących już od 20 lat! Jak, więc mamy się dziwić, że politycy mówią mało, a czasami w ogóle nie skupiają się na tzw. programie wyborczym, skoro większość wyborców nawet o niego nie pyta?! Rozumowanie jest proste, głosuję na daną partię, bo inni na nią głosują, a contrario, nie głosuję na daną partię bo inni na nią nie głosują. Ten przejaw instynktu stadnego ma kluczowy wpływ na politykę, gdyż na decyzję nie mają wpływu faktyczne zamiary polityczne tych czy innych partii, ale to czy inni na nich zagłosują. Tu pojawia się rola telewizji, która czy to w sondażach, czy przez dyskryminację innych partii lub kandydatów, poprzez tendencyjne pytania i kierunkowanie dyskusji, albo zapraszanie tzw. specjalistów oświecających "tłuszczę", wskazują na kogo się głosuje, a kto nie ma szans. Moje ulubione pytanie dziennikarzy, zadawane JKM: "Panie prezesie, po co pan kandyduje? Przecież pan musi wiedzieć, że nie ma szans w tych wyborach, bo sondaże...".

Święte sondaże, SMG/KRC, CBOS OBOP, HomoHomini i cała reszta bzdurnych ankietek, za pomocą których media wskazują paluchem jedyny słuszny wybór, na wzór władzy ludowej. Sondaż przeprowadzony na próbie około 1000 respondentów z 38 milionowego kraju! Czy nikogo to nie dziwi, że każdy kolejny sondaż przeprowadzany, na tak żałosnej próbie, mimo wszystko daje zbliżone wyniki, z niewielkimi różnicami? No, może wpływ ma na to fakt w jaki sposób przeprowadzający sondaż zadaje pytanie: "czy zamierza pan/pani głosować w nadchodzących wyborach na: Bronisława Komorowskiego, Jarosława Kaczyńskiego, Grzegorza Napieralskiego, Waldemara Pawlaka, Andrzeja Olechowskiego czy może na innego kandydata?". Jestem pewien, że gdyby przeprowadzić niezależnie podobne sondaże, dzwoniąc do losowych osób z książki telefonicznej, to raz wychodziłoby, że Komorowski ma 80% poparcia, a raz, że Napieralski 50%. Oczywiście to tylko przejaskrawienie, ale w skrócie, chodzi o to, że są niemiarodajne, a wyniki zapewne byłyby w większej rozbieżności, gdyby przeprowadzano je uczciwie. To by dopiero kosmiczne cyferki powychodziły i byłoby się przynajmniej z czego pośmiać.

Nie ma się więc co dziwić, że polityk zapytany o jego zdanie na ten czy inny temat, albo o planowane reakcje rządu (jeżeli jest z klubu partii rządzącej), leje wodę przez godzinę, odpowiada zdawkowo i wymijająco, no bo co ma powiedzieć? "Panie nie wiem co to ta gospodarka państwa, o co mnie pan pytasz, ja tu z gumowym penisem przyszedłem, a pan mi jakieś klasówki robisz, a skąd ja mam to wiedzieć?" Wystarczy przecież, ze przykuje na jakiś czas uwagę opinii publicznej, a głosy i stołek się już dla niego znajdą. W tym sensie polityka przypomina bardzo show biznes, nie ważne co mówią, ważne żeby o tobie mówili.

Przypomnę, że w okresie rewolucji francuskiej, w ichnim parlamencie był podział na zdecydowaną prawicę i lewicę, a w centrum, byli ci niezdecydowani, bez własnej wizji i zainteresowani wyłącznie władzą, stąd nazywano ich ówcześnie bagnem.

Dlatego obecnie obserwujemy komedię, w której PiS i PO kreowane są jako tzw. opozycyjne potęgi. Niby są w sporze, niby się ze sobą nie zgadzają, ale zasadniczo jeżeli chodzi o reformy to wyglądają w wykonaniu obu partii bardzo podobnie. Wystarczy, że ich gęby będą się wystarczająco często pokazywały w mediach, że gazety będą się na ich temat rozpisywały, a ludzie dojdą do wniosku, że w Polsce mamy tylko 2, może 3 liczące się ugrupowania polityczne. Czekam z utęsknieniem dnia, w którym jedna z przodujących w sondażach partii oskarży drugą, że jest partią ludzi inteligentnych, którym zależy na dobru państwa, a ta drugą ją pozwie i udowodni, że są skończonymi kretynami, którym nie tylko nie zależy na dobru Rzeczpospolitej, ale wręcz robią wszystko, żeby ten kraj zrujnować, a ludzie wciąż na nich zagłosują.

Użytkownik Dezinformator edytował ten post 15.06.2010 - 13:04

• 6

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ironia losu jest bezlitosna i śmieje się szyderczo.

Jakiś czas temu osoby wypowiadające się w tym wątku, chętnie szermowały, o tym, jak to Jarek dopuszcza się nekrofilii. Powtarzały to po Bartoszewskim, oraz kilkakrotnie wklejały tutaj "do celu po trupach", Wojewódzkiego.

Tymczasem Pan Komorowski, znudzony tańcem na wałach, dostrzegł szansę zdobycia kilku %, na wycofaniu wojsk z Afganistanu, po tym jak niedawno zginął tam Polak. Talibowie to wychwycili i dopuścili się pierwszy raz w historii, ataku na polską bazę, co poskutkowało, kolejną już ofiarą. Ciekaw jestem, czy do kampanii wkroczy motyw "krwi na rękach Pana Bronisława", a wiem, że ludzie PO, a już na pewno Bartoszewski, by takiej "gratki" nie przepuścili. Ale obawiam się, że PiS tego nie wykorzysta, bo nie jest to zgodne z ich nową taktyką, w której to PO atakuje, a PiS ze stoickim spokojem - przyjmuje ciosy i idzie dalej, budując wrażenie desperacji PO.

Zabawnie też podziało się w kwestii prywatyzacji szpitali. Po tym jak PO wniosła pozew, zrobił to również PiS (za oskarżenie o kłamstwa), dając prokuraturze twardy orzech do zgryzienia. Podejrzewam, że oba pozwy zostaną oddalone i zwycięski na tym będzie oczywiście PiS, no ale zobaczymy.

Ciekawe co tam JKM myśli o tej wojence i wzajemnym zarzucaniu sobie, kto chce prywatyzować, bo Jego poglądy w tej kwestii (prywatyzacji) są powszechnie znane. Wielka szkoda, że w tej debacie w tvp, Go nie było. Na wiele, z poruszanych tematów, przedstawiłby zupełnie inny punkt widzenia, choć pewnie za mało populistyczny...

I tak ogólnie - patrząc na poczynania bandy czworga i wsparcie, jakie dostają od mediów, sądzę, że musi dojść do "wymiany" pokoleń, by układ sił się zmienił (korzystnie dla JKM). Niestety wraz z tą wymianą odejdzie również JKM, który najmłodszy nie jest. Zostaje mieć nadzieje, że z szeregów UPR / WiP wyłoni się kiedyś, ktoś, o podobnej charyzmie.
  • 2

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Coraz bardziej przekonuje mnie Korwin-Mikke....
  • 0

Alexi Arduscoini.
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja zauważyłam pewien rezonans... Dlaczego JKM nie wygra wyborów? Bo nie ma dostępu do mediów, nie istnieje w świadomości mas siedzących przed TV. Dużo mówi więc i wpadki się zdarzą. Jest nawiedzony bo media tak chcą. Równie dobrze Komorowski mógłby być nawiedzony bo co dzień gada głupoty np. o gazie łupkowym czy też czerpiąc wiadomości na temat funkcjonowania państwa z neta. Jednak nikomu nie chce się robić z niego oszołoma. W demokracji pojęcie nawiedzonego jest wiec dość względne.
Jak podała w zeszłym tygodniu RP TVP poświęciła już Komorowskiemu ponad 8 godzin a JKM 27 minut. Stąd i śladowe poparcie. Czyli dowód na to co kieruje ludźmi MEDIA ! A ja znów zostaje bez kandydata i chyba nie zmienię zdania. Bo w zasadzie nikt mi nie pasuje... a tak wg. nikt nie będzie sterował mną i moimi głosami. Najlepszym na to sposobem jest odcięcie się od tego...
A co do JKM nie taki diabeł straszny jak go malują...
  • 1

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dziwnie to zabrzmi, dlatego, że JA to piszę ; Facet mimo wpadek mądrze gada. Myślę, że warto byłoby mu dać szanse, co nie znaczy, że zagłosuje.
Alexi zgadam się, Polska to kraj sterowany mediami. Większość naszych obywateli łyka w całości to co usłyszą od pana Orłosia czy Lisa. Mój dziadek z Krk miał zawsze dobry argument a propos mojego wegetarianizmu ; "Bo w telewizji mówili...";) Niestety, tak zbudowany jest ten świat (a może kraj?). Jeśli masz pieniążki i tv za sobą, to masz zajebistą kampanie i fotel prezydencki....teoretycznie "pod siedzeniem".
Jeśli chodzi o resztę kandydatów i ich PR to nie obraźcie się za to co napiszę, ale; jak widzę Kaczyńskiego, wywiady z Marta Kaczyńską, spoty, wypowiedzi to chcę mi się rzygać mam mdłości.

Użytkownik livin edytował ten post 15.06.2010 - 20:20

• 1

Alexi Arduscoini.
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up

Dokładnie a Martę to już gdzieś w mediach zjechali.. :P

Możemy zagłosować na Pana Mikke ale teraz pytanie jakie mamy szanse względem całej masy zahipnotyzowanych zoombie i masą moherowych beretów co dosłownie zabili by cię za swojego kandydata.. ;/
  • 0

D.B. Cooper.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Fajna akcja ruszyła dla posiadaczy kont na YouTube, oraz zwolenników JKM.
Ja już się przyłączyłem. Jest to pierwszy filmik niezwiązany z tematyką mojego kanału jaki dodałem od początku jego założenia.
"Janusz Korwin Mikke - Spot Poparcia dla Kandydata na Prezydenta RP - Niech YouTube zostanie zdominowane przez ten filmik."

Link do pobrania (klikamy na dole na czerwonym pasku Pobierz plik)

Btw. Cieszy mnie, że coraz więcej użytkowniczek przekonuje się co do poglądów JKM ;]

"...pierwsza runda jest od tego, żeby głosować zgodnie z sympatią..." Janusz Korwin-Mikke

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 15.06.2010 - 23:14

• 0

zunrei.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja akurat oddaje glos na pana Janusza z pelna swiadomoscia ze i tak nie wygra tych wyborow, ale jest to moj kandydant i jezeli zajmie 3 miejsce badz z wynikiem ponad 5% poparcia bedzie to dobry sygnal dla spoleczenstwa ze jest jeszcze ktos kto ma plan i nie jest politykiem typu jak utrzymac sie u wladzy, czym zaswiecic w TV, co tu poswirowac, itp.
  • 1

Dezinformator.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Dlaczego głosować na JKM mimo, że "sondaże" dają mu tak niskie poparcie? Chociażby dlatego, że jako jeden z niewielu polityków w tym kraju ma własny pogląd na sprawy państwa i nie boi się ich głosić niezmiennie od początku swojej politycznej kariery. Warto głosować, bo jest szczery do bólu i jeżeli będąc prezydentem dowie się jaki jest faktyczny stan państwowej administracji to poinformuje o tym nas obywateli. Bo wreszcie społeczeństwo polskie będzie miało swojego człowieka w polskich władzach od ponad 70 lat! Brzmi paradoksalnie, ale tak właśnie jest.
Opłaca się głosować, bo Konstytucja RP daje nam raptem 3 dni na każde 4-5 lat, w których każdy obywatel z osobna ma faktyczny wpływ na przyszłość państwa. Bo widzicie w demokracji władza należy do ludu, czyli do każdego z nas. Prawo decydowania o losach państwa należy do nas wszystkich. Nie jesteśmy tylko obywatelami, jesteśmy aż obywatelami! Obywatel to nie znaczy tylko obowiązki, ale też prawa.

Tego jednego jedynego dnia, gdy pójdziesz zagłosować, nie myśl o wszystkich obietnicach przedwyborczych, które kandydaci składali. Zapomnij o ich wzajemnych oskarżeniach i manipulacjach. Zapomnij co masz jeszcze zrobić po głosowaniu i jakie obowiązki czekają Cię w następnym tygodniu. Wręczona zostanie Ci lista z widniejącymi na niej nazwiskami kandydatów. Masz postawić zaledwie jeden krzyżyk, ale zanim to zrobisz, zastanów się porządnie. Bo to nie jest zwykły wybór jakiego dokonujesz w sklepie, w pracy, na uczelni czy w związku. W tym momencie przypomnij sobie, że Konstytucja RP daje Ci równe prawo decydowania o najważniejszych sprawach państwa jak pozostałym 38 milionom obywateli! Stawiając krzyżyk, zamierzasz złożyć jedno z najcenniejszych praw jakie uzyskałeś z chwilą pełnoletności, w ręce jednego człowieka. Od tego prawa zależy Twój dobrobyt, Twoje zdrowie, Twoje bezpieczeństwo i cała Twoja przyszłość, więc zastanów się przez chwilę i wybierz tego człowieka, któremu ufasz, bo właśnie składasz swoje życie w jego ręce, na kolejnych 5 lat.

Ci, którzy tego wyboru nie dokonują w pełni świadomie lub w ogóle, są po prostu głupi. Bo fakt, że żaden z kandydatów nie odpowiada mi idealnie nikogo nie usprawiedliwia. Zresztą ja zawsze powiadam, że tym co nie oddają głosu tylko się tak wydaje, że nie głosują, bo tak naprawdę to oddają głos za wprowadzeniem monarchii. Zrzekają się decydowania o delegacji najcenniejszych uprawnień jakie w życiu otrzymali. Czysta forma głupoty. Nikt nie rozumie, że tu nie chodzi o to czy mój kandydat wejdzie czy nie, tylko o to, że to wyłącznie moja decyzja i nikomu nie pozwolę decydować za mnie!

W wyborach wygrywa się tylko jednym głosem!
  • 6

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.youtube.com/watch?v=VtjfjyCzXeg&feature=player_embedded

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych