Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jednak twierdzenie że Kaczyński dał kilku milionom ludzi (mowa o zwolennikach) potajemne przyzwolenie na cokolwiek ociera się o śmieszność.

Pełna zgoda - twierdzić coś takiego byłoby ośmieszaniem się. Ja tak nie twierdzę, żadnego tajnego przyzwolenia się nie doszukuję. Widzę za to całkiem otwarte przyzwolenie, brak reakcji na przedmiotowe używanie przez zwolenników PiS pamięci o ofiarach w celu rzucania oszczerstw i oskarżeń ciężkiego kalibru. Co więcej, w odpowiedzi na list z prośbą o uszanowanie ofiar i żałoby po nich, Kaczyński (ustami rzecznika swojej kampanii prezydenckiej) zarzucił jego autorom upolitycznienie i tym samym postanowił zawłaszczyć sobie prawo do przeżywania żałoby. I taki ktoś miałby zostać prezydentem?

Przyznam, że bardzo ciekawa koncepcja i prawdziwa

Szkoda, że nie moja ;-) Analitycy ćwierkają o tym już od jakiegoś czasu.

Wychodzi na to, że i tak wygra PO i tak.

Tu byłbym bardziej ostrożny, chyba, że chodzi ci wyłącznie o wybory prezydenckie. Jeśli wygra Komorowski, PO znajdzie się pod jeszcze silniejszym ostrzałem ze strony PiSu niż dotychczas, a w opozycji totalnej Kaczyński czuje się jak ryba w wodzie. Można się spodziewać, że będzie oskarżał obóz rządzący o wszystko, z gradobiciami i kokluszem włącznie. Poza tym Platforma, mając pełnię władzy, nie będzie już miała żadnej wymówki przed wprowadzaniem reform systemowych, a nic tak nie dzieli społeczeństwa i nie odbiera poparcia jak reformy. W tej sytuacji PO może mieć duże problemy z uzyskaniem dobrego wyniku już w wyborach samorządowych, o parlamentarnych nie wspominając, zwłaszcza, że PiS na fali katastrofy smoleńskiej popłynie jeszcze długo.

Użytkownik Lynx edytował ten post 12.05.2010 - 21:20

• 0

#122 Gość_Burnago

Gość_Burnago.
  • Tematów: 0

Napisano

Poziom tematu spadł jeszcze niżej niż się spodziewałem.
Powtarzam. Każdy post nie na temat będę nagradzał warnem.
Na razie zasłużyły na to niektóre osoby ale tylko dostały upomnienie.
  • 0

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Korwin a później Jarek.

Ja też na Korwina, a w drugiej turze na Jarka.

W drugiej turze zagłosuję na Jarosława Kaczyńskiego z powodu bo tak i żeby zagłosować na przeciwnika Bronisława Komorowskiego

http://www.youtube.com/watch?v=FnECifsl43w

Może i treść dość wulgarna, ale przesłanie realne. Jechanie na litości... Kraj mądrością nie grzeszy, ludzie już tym bardziej, tak więc Jarek wygra. Chociaż powinien wybory przegrać, bo po wygranej Jarka rozsypie się PIS. To nie jest działanie partii, ale egoizm Jarka i jechanie na współczuciu.

Nie będę głosował :P
  • 0

Spawn.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do fragmentu o dzieciach, chciałbym dodać, że oglądałem wypowiedz Korwina-Mikke, w której mówił, że za jego czasów przy stole dziecko się nie odzywało, nie pyskowało tylko miało słuchać. A teraz to bezczelnie swoje niedojrzałe, ze względu na wiek, opinie.
Trochę mnie to zdziwiło, bo jak to się ma do rozwoju niby? Skoro miałbym słuchać jakiś zaściankowych opinii które by się pewnie głęboko wtedy wpoiły w głowę. Oczywiście nic w tym złego jak się ma rozumnych rodziców, ale jak sie trafią niezbyt rozgarnięci, np. zwolennicy LPRu czy czegos?;]

Pójdę i zagłosuje na JKM, po czym po raz kolejny okaże się jak to bardzo "mój głos ma znaczenie" ;] i na drugą turę nie mam zamairu iść i wybierać mniejsze zło jak poprzednio. tak czy inaczej jesteśmy w D*** i to europejskiej;]

A Olechowskiego widziałem na jednej stronie w symbolach masonskich;] a po wspisaniu w google'a "Andrzej Olechowski mason" znlazło jakże uroczą listę polityków który są żydami, masonami itp;] to taka ciekawostka, jakie to ludzie mają hobby.
  • 0

MatoIto.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Korwin a później Jarek.

Ja też na Korwina, a w drugiej turze na Jarka.

W drugiej turze zagłosuję na Jarosława Kaczyńskiego z powodu bo tak i żeby zagłosować na przeciwnika Bronisława Komorowskiego

Może i treść dość wulgarna, ale przesłanie realne. Jechanie na litości... Kraj mądrością nie grzeszy, ludzie już tym bardziej, tak więc Jarek wygra. Chociaż powinien wybory przegrać, bo po wygranej Jarka rozsypie się PIS. To nie jest działanie partii, ale egoizm Jarka i jechanie na współczuciu.

Nie będę głosował :P

PIS się nie rozpadnie powstał ruch 10 kwietnia znajdą się ludzie którzy zaopiekują się partią.
  • 0

Muhomorniczy..
  • Tematów: 3
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Statystyki, faktów, czy czyiś deklaracji. W sondażach wyborczych cza podkreślać ze polacy utrzymują ze popierają kogoś tam.
Jest to pod wpływem manipulacji, a gdy przychodzi im faktycznie glosować zaczynają grać inne trochę w nich emocje, też produkowane w propagandzie, ale nie zbyt reprezentatywne w sondażach niezobowiązujących.
Ja daje na Korwina Mikke odkąd uzyskałem prawo głosu. Prawda jest że na każdym kroku tv podkreśla istnienie dwóch realnych kandydatów,i to jest zarówno potwierdzenie rzeczywistości jak i jej w ten sposób kształtowanie, cementowane stanu rzeczy. Poświęcenie im w stosunku do innych 90% czasu antenowego pokazuje że media są zaangażowane w politykę, są nie etyczne, i w ogóle gnidy ostatnie , wiecznie bawiące się w moralne drogowskazy. Powinny istnieć media które były by w opozycji do mediów. Chciałbym żeby zaistniała jakaś kampania alternatywna w internecie wskazująca na fakt iż media dawkujące nam informacje kształtują rzeczywistość w tym kraju w takich momentach jak wybory co jest niezwykle poruszające, jak stan kontroli w czasach komunizmu. Jestem zdruzgotany tym jak telewizja steruje polską. Żądam sądu, wyroków , sprawiedliwości.

Użytkownik Muhomorniczy. edytował ten post 12.05.2010 - 23:16

• 2

#127 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

Moja prowokacja jest tak denna i nieskomplikowana aby tacy ludzie jak ty mogli ją zrozumieć..

Ciekawa teoria, a mi się wydaje, że twoje prowokacje są tak denne i nie skomplikowane bo dbasz o to, żeby trafiały do szerokiego grona społeczeństwa, oczywiście z szczególnym naciskiem do osób które mają wykształcenie mniejsze od podstawowego, twojego poziomu który konsekwentnie utrzymujesz pisząc kolejne nic nie wznoszące do tematu posty obrażające inne osoby, tylko dlatego, że mają inne gusta polityczne od ciebie.

jesteś w dodatku zwykłym pozerem nie gangsterem, edytowałeś swój post, w którym usunąłeś wulgaryzymy do mnie skierowane ze strachu przed moderatorem.. zabrakło ci odwagi aby iść za ciosem i pokazać swój oryginalny wpis.. musisz być wyjątkowo sfrustrowanym człowiekiem a twoja irytacja świadczy właśnie o tym, że prowokacja się udała.. .

Epic Fail Troll, Ale się zdenerwowałem, tak bardzo ,że aż wcale, co jeszcze wymyślisz biedny człowieczku? Prowokacja ci się nie udała bo twoim celem jako trolla jest wkurzenie innych a to jak na razie ci nie wychodzi. Za to nad wyraz dobrze wychodzi ci uwidacznianie własnej „Yntelygencji”. Do sfrustrowania mi daleko, co do irytacji, rzeczywiście irytuję się ale jak widzę takich typów jak ty.

ludzie mają dosyć kłamstw.

Jakie kłamstwa i dlaczego piszesz do mnie w liczbie mnogiej? Co, moher zasłonił ci oczy i nie widziałeś co pisałeś?

Nie obraziłem nikogo ani do żadnego z użytkowników nie zwróciłem się bezpośrednio atakując go tak jak zrobiłeś to ty..

Ciekawa teoria, zwłaszcza, że to ty masz Ban na pisanie na forum oraz parę skasowanych przez moderatorów postów, z upomnieniami. Brawa dla moderatorów za ich chwalebny czyn.

wracając do tematu.. tak są to małpie autorytety, żal tego nawet komentować.. Bartoszewski pseudo profesor nazywa brata zmarłego prezydenta nekrofilem.. Jest to poniżej poziomu wody w kiblu..

Tak się składa, że wykorzystywanie do walki politycznej śmierci około setki osób (w tym własnego brata) można śmiało nazwać nekrofilią na poziomie moralnym - stąd słowa Bartoszewskiego, choć są jak dla mnie za mocne, uważam je za uzasadnione.

podobny zresztą poziom do twojego..

Skoro mój poziom według ciebie to woda w klozecie to według mnie twój poziom jest pod jej powierzchnią, dokładnie tam gdzie zatrzymują się produkty przemiany materii, czyli dnie.

jednym słowem chodzi o to aby wypluć za jednym strzałem jak największą ilość jadu, proponuję żebyś poskarżył się mamusi a nie moderatorowi.

Jak na razie to ty tu wszystkich obrażasz i odmawiasz prawa głosu. Z dwojga, moderatora lub mojej matki, wole moderatora bo tylko on może cię przywołać do porządku.

Podpisuję się pod słowami tej piosenki, sama prawda.

A oto reakcja PiS,u.

http://www.gadu-gadu...y-to-sprawka-po

Nie sądziłem, że zwykła piosenka satyryczna może wzbudzić takie emocje.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
edit: Burnago
= warn + 4 dni urlopu

• 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tu byłbym bardziej ostrożny, chyba, że chodzi ci wyłącznie o wybory prezydenckie. Jeśli wygra Komorowski, PO znajdzie się pod jeszcze silniejszym ostrzałem ze strony PiSu niż dotychczas, a w opozycji totalnej Kaczyński czuje się jak ryba w wodzie. Można się spodziewać, że będzie oskarżał obóz rządzący o wszystko, z gradobiciami i kokluszem włącznie. Poza tym Platforma, mając pełnię władzy, nie będzie już miała żadnej wymówki przed wprowadzaniem reform systemowych, a nic tak nie dzieli społeczeństwa i nie odbiera poparcia jak reformy. W tej sytuacji PO może mieć duże problemy z uzyskaniem dobrego wyniku już w wyborach samorządowych, o parlamentarnych nie wspominając, zwłaszcza, że PiS na fali katastrofy smoleńskiej popłynie jeszcze długo.

Tylko, że plujący jadem PiS to brak poparcia. Ta cała sytuacja związana z rzekomym wzrostem poparcia to wynik wyciszenia barwnych polityków tej partii z samym Jarkiem na czele. Tak więc, zakładając że Komorowski wygra i PiS zaczyna pluć na maksa nie wróżę im dobrze. Ludzie mają dość ich jadu. Przez 2 lata plują i plują a PO i tak ma poparcie, mimo komisji hazardowej nic im nie spadło. Tak więc i przy reformach nic im nie spadnie. Plujący PiS to widocznie zło gorsze w oczach polaków niż Rycho, Zbycho a gdzie tam reformy. Po za tym, PiS jest w kropce bo przez 2 lata trąbił, że PO nic nie robi, więc słabe te ataki, że nagle PO coś robi. Poza tym efekty reform nie są natychmiastowe. PiS zyskał na wyciszeniu, jak chcą te głosy poparcia utracić to niech sobie plują znowu jadem :) mi to na rękę

Co do fragmentu o dzieciach, chciałbym dodać, że oglądałem wypowiedz Korwina-Mikke, w której mówił, że za jego czasów przy stole dziecko się nie odzywało, nie pyskowało tylko miało słuchać. A teraz to bezczelnie swoje niedojrzałe, ze względu na wiek, opinie.
Trochę mnie to zdziwiło, bo jak to się ma do rozwoju niby? Skoro miałbym słuchać jakiś zaściankowych opinii które by się pewnie głęboko wtedy wpoiły w głowę. Oczywiście nic w tym złego jak się ma rozumnych rodziców, ale jak sie trafią niezbyt rozgarnięci, np. zwolennicy LPRu czy czegos?;]

Po prostu w kwestii rodziny - ciemnoto wróć. Korwin by zakazał zaglądać postronnym osobą w rodzinę i patologio wróć. Skoro o czymś nie słychać to tego nie ma. A jak słychać to wina rządu i PO, że to jest :) Czyli nikt nic nie wie, cisza sza to problemu nie ma.

Kolejna sprawa, nie rozumiem co JKM chce zrobić skoro twierdzi, że Polska nie jest normalna ale EUROPA TEŻ NIE. To brzmi groźnie. Patrząc od strony technicznej to może przecież jedynie...wystąpić z UE. Bo na Europę to on żadnego wpływu nie ma. Korwin uważa, że Grecja nie powinna dostać pieniędzy :) Ale tak szczerze jaki on ma mieć wpływ realny na te decyzję ? Pomocy udziela cała UE a nie jeden kraj Polska. Trudno jest mi więc realnie traktować te poglądy jako znaczące. Nawet jeśli komuś się podobają takie poglądy, to są to tylko poglądy bez żadnego realnego przełożenia na politykę. Z takimi poglądami JKM jedynie by był izolowany przez inne kraje jako ekscentryczny rodzynek i mało kto by chciał z nim się spotykać i rozmawiać.

Nie sądziłem, że zwykła piosenka satyryczna może wzbudzić takie emocje.

Bo prawda w oczy kole. Gdyby to były bzdury nikt by się tym nie przejął a autorzy by wyszli na idiotów. Tymczasem wedle badań ponad 60% obywateli twierdzi, że PiS wykorzystuje tragedię. Tak więc, piosenka nie wzięła się znikąd.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko, że plujący jadem PiS to brak poparcia.

Możliwe, że masz rację, choć wydaje mi się, że wysokie poparcie dla PO wiązało się głównie z osobą prezydenta. Zgadzam się, że Polacy nie chcą powrotu jadowitej IV RP, ale wiem też, że pełnia władzy w rękach jednej opcji politycznej często budzi w nich jednakowy sprzeciw. Kaczyński jest wybitnym populistą i może przekuć te nastroje na własne potrzeby. Pożyjemy, zobaczymy.
  • 0

MiszaAS.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Gdyby od użytkowników tego forum zależało to Janusz Korwin-Mikke wygrałby bezapelacyjnie te wybory. Na stan dzisiejszy również na niego oddałbym swój głos, ale próbuję nawiązać korespondencje z każdym kandydatem-ostatecznie to zweryfikuje moje poglądy.

Pozdrawiam
  • 0

#131 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

brak reakcji na przedmiotowe używanie przez zwolenników PiS pamięci o ofiarach w celu rzucania oszczerstw i oskarżeń ciężkiego kalibru. Co więcej, w odpowiedzi na list z prośbą o uszanowanie ofiar i żałoby po nich, Kaczyński (ustami rzecznika swojej kampanii prezydenckiej) zarzucił jego autorom upolitycznienie i tym samym postanowił zawłaszczyć sobie prawo do przeżywania żałoby. I taki ktoś miałby zostać prezydentem?

Czystej wody manipulacja.
Brak reakcji nie jest przyzwoleniem tak jak twierdzenie że milczenie jest knuciem.
Zresztą dziwnie by wyglądała odezwa publiczna do ludzi, którzy burzą się na taki marazm i poddaństwo w śledztwie.
Rozumiem, że Kaczyński "zawiódł", bo PO miało nadzieję, że po katastrofie on się w ogóle wycofa z polityki a będąc kandydatem ją profanuje jak i żałobę.
Taki to jest ogląd świata przez PO.
Po drugie wypowiedź Poncyliusza popieram w całej rozciągłości.
Nikt nie może sobie zawłaszczać żałoby, ani rodziny, ani politycy ani ktokolwiek.
Przypomnę też że rodziną ofiar jest też sam Kaczyński o czym się tu zapomina chyba.
Zresztą najwięcej profanują żałobę Ci co sami o tym krzyczą czyli PO, więc ta odezwa raczej jest skierowana ku tej stronie politycznej a nie Kaczyńskiemu.
Jest takie powiedzenie że najwięcej hałasu robi ten co krzyczy " CIIISZAA!!!!"

Użytkownik osiris edytował ten post 13.05.2010 - 10:50

• 1

#132 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Demokracja to kłótnie. Powinni tego zabronić.
  • 2

#133 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Tylko, że plujący jadem PiS to brak poparcia.

Możliwe, że masz rację, choć wydaje mi się, że wysokie poparcie dla PO wiązało się głównie z osobą prezydenta. Zgadzam się, że Polacy nie chcą powrotu jadowitej IV RP, ale wiem też, że pełnia władzy w rękach jednej opcji politycznej często budzi w nich jednakowy sprzeciw. Kaczyński jest wybitnym populistą i może przekuć te nastroje na własne potrzeby. Pożyjemy, zobaczymy.

Nic dziwnego - w końcu wszyscy pamiętają jak to się skończyło przy projekcie o nazwie "IV RP" - ale podejrzewam, że PO nie powtórzy dokonań ś.p. prezydenta i Jarka "Jeżeli mój brat będzie prezydetem to ja nie bedę premierem" Kaczyńskiego ;)

Użytkownik Razor edytował ten post 13.05.2010 - 11:10

• 1

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Brak reakcji nie jest przyzwoleniem tak jak twierdzenie że milczenie jest knuciem.
Zresztą dziwnie by wyglądała odezwa publiczna do ludzi, którzy burzą się na taki marazm i poddaństwo w śledztwie.
Rozumiem, że Kaczyński "zawiódł", bo PO miało nadzieję, że po katastrofie on się w ogóle wycofa z polityki a będąc kandydatem ją profanuje jak i żałobę.
Taki to jest ogląd świata przez PO.

Całkiem nieźle. Postawiłeś sobie niewygodne dla siebie hipotezy i od razu je obaliłeś, dowodząc samemu sobie, że masz rację. Aż czuję się trochę skrępowany, bo nie wiem, czy wypada przerywać taki wewnętrzny dialog ;-)

Nie wiem, jakie nadzieje miała PO, nie mam nic wspólnego z tą partią, a pisać mogę tylko o własnych odczuciach. Myślę, że jeśli Kaczyński jest tak bardzo załamany po stracie brata i znajomych (a przecież to całkiem ludzka reakcja), to lepiej by zrobił, gdyby nie kandydował. Wszak psychologowie twierdzą, że tak gwałtowna tragedia może negatywnie wpływać na zdolność do podejmowania racjonalnych decyzji, a kandydat na prezydenta (i prezydent też) ważne decyzje musi podemować niemal bez przerwy. Z drugiej strony, skoro już jednak Kaczyński kandyduje, to tym bardziej nie powinien zasłaniać się żałobą, bo to właśnie naraża go na oskarżenia o robienie kariery na czyjejś śmierci. Podobno w poniedziałek ma w końcu spotkać się z dziennikarzami. Mam nadzieję, że dotrzyma słowa.

Piszesz o "marazmie i poddaństwie w śledztwie", a przecież sam Kaczyński w odezwie do Rosjan o niczym takim nie wspomniał, wręcz przeciwnie, wyraził zaufanie i zapowiedział cierpliwość w oczekiwaniu na wyniki śledztwa. Dziwnie to kontrastuje z parlametarnymi wyczynami jego partii, nad której poczynaniami powinien mieć pełną władzę. I dziwne jest też, że nie protestuje, gdy inni wycierają sobie gębę śmiercią jego brata spekulując o zamachu.

Nikt nie może sobie zawłaszczać żałoby, ani rodziny, ani politycy ani ktokolwiek.

To prawda, ale nie znaczy to, że nie podejmuje się takich prób. Wystarczy wspomnieć licznych prawicowych polityków i publicystów, którzy z oburzeniem stwierdzali, że nie mogą płakać po Lechu Kaczyńskim ci, którzy wcześniej go krytykowali. Nawet na tym forum jest grono takich osób.

Użytkownik Lynx edytował ten post 13.05.2010 - 11:26

• 0

#135 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

a pisać mogę tylko o własnych odczuciach.

I tego się trzymajmy a nie piszmy w tonie prawd objawionych.

Myślę, że jeśli Kaczyński jest tak bardzo załamany po stracie brata i znajomych (a przecież to całkiem ludzka reakcja), to lepiej by zrobił, gdyby nie kandydował.

I to jest właśnie Twoje odczucie z którym część Polaków się zgadza a część całkiem odwrotnie.

Z drugiej strony, skoro już jednak Kaczyński kandyduje, to tym bardziej nie powinien zasłaniać się żałobą,

Jeszcze raz proszę o konkretne wskazanie gdzie on się chowa za żałobę?
Cała kampania jest w cieniu żałoby a takie stwierdzenia jak Twoje to nadużycie.

Piszesz o "marazmie i poddaństwie w śledztwie", a przecież sam Kaczyński w odezwie do Rosjan o niczym takim nie wspomniał,

I bardzo dobrze bo nie temu ta odezwa służyła.

Dziwnie to kontrastuje z parlametarnymi wyczynami jego partii,

Proszę wskazać te wyczyny!

I dziwne jest też, że nie protestuje, gdy inni wycierają sobie gębę śmiercią jego brata spekulując o zamachu.

To są właśnie Twoje odczucia, bo ja mam inne i nie uważam, żeby osoby wspominające o zamachu wycierały sobie gębę Lechem Kaczyńskim.

To prawda, ale nie znaczy to, że nie podejmuje się takich prób. Wystarczy wspomnieć licznych prawicowych polityków i publicystów, którzy z oburzeniem stwierdzali, że nie mogą płakać po Lechu Kaczyńskim ci, którzy wcześniej go krytykowali.

Przecież nie uczestniczenie w żałobie nie jest zawłaszczaniem jej. Jeśli nie chcieli płakać to nie musieli, nikt im nie wytoczy przez to sprawy karnej.

Użytkownik osiris edytował ten post 13.05.2010 - 12:03

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych