Skocz do zawartości

Zdjęcie

Możliwa powódź na masową skalę w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

Klajcor88.
  • Tematów: 5
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

M1 zalane. Tak jak u cisz nasza"piwnica" w ktorej urzadzilismy sobie miejsce na posiedzenia niedaleko mostu debnickiego pływa. Pół roku pracy Wisła zalała w 2 dni.
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

U mnie garaż i piwnica - podkarpackie.
  • 0

Alexona.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od mojego domu do stawu jest jakieś 200 metrów. Staw też ma około 200 szerokości. 30 metrowe koryto kanału Ulga jest od domu odległe o prawie 1km 170m. Teraz staw i kanał to jedna wielka rzeka… Pół kilometra od mojego domu droga jest nieprzejezdna – w wale jest rura bo potok płynie i musi się jakoś do rzeki dostać no i woda się przedostała na łąkę. Gdyby nie to, że po powodzi w 97 podniesiono wały od strony Raciborza to połowa miasta by już pływała…

Ps. Miałam jechać w piątek do dentystki i już nie pojadę. Chyba, że łódką bo woda zalała całą wieś Nieboczowy (tam ma powstać od dawna wyczekiwany zbiornik Racibórz Dolny). I jak na złość dzisiaj zaczął mnie ząb boleć – a nie chce do kogoś innego (uprzedzenie z wczesnego dzieciństwa).
  • 0

#49 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Filip z Waliszowa pomylił się o rok.

Zgodnie z przepowiednią o "spotykających się" dziewiątkach?

Ależ Ty szczegółowy. Ezoteryka, wizje, jasnowidztwo, to nie jest matematyka. Tu jest możliwość mylnej interpretacji.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W wielu miejscach na Opolszczyźnie jest gorzej niż w 97 i już nie mogę słuchać tych wypocin rządzących w radio jak to sytuacja jest opanowana, a domy nie są zalane, a "co najwyżej stoją w wodzie"...
  • 1

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

przykre jest to ze po 97 nie zmienil sie diametralnie stosunek do powodzi naszych wladz, niby cos tam porobili ale i tak pewnie nie za duzo,
Mieszkam we Wrocku i bardzo ciekawy jestem jak przeleci woda przez miasto. Z Opola w sumie nie daleko .. ;(

Użytkownik hubiii p edytował ten post 19.05.2010 - 17:38

• 0

Marok.
  • Tematów: 12
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Przecież daleko idące wnioski powinny być wyciągnięte z powodzi w 97 r. Obecna powódź wszystkich zaskakuje, tak jak by nie docierało że to jest gorsza powódź od tej w 97 r. Zaskoczenie w Sandomierzu - jakaś Pani wykrzykiwała do Premiera, że nie winni natury tylko ludzi odpowiedzialnych za wydawanie ostrzeżeń. Mam nadzieję, że chociaż mazowieckie przygotuje się z odpowiednim wyprzedzenie. Może chodzi o te nieszczęsne przedterminowe wybory? Wiadomym jest przecież, ze ogłoszenie stanu klęski żywiołowej zgodnie z konstytucją oddala wybory o 3 miesiące.
  • 0

Alexi Arduscoini.
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Już mnie nie obchodzą żadne wybory może ich nie być w ogóle,ważniejsze jest teraz bezpieczeństwo ludzi. I to by w końcu przestało padać. By wzięli się do roboty i porobili te wały, ludzie się skarżą że od 97' nie wyremontowali ich. Jest teraz ciągły strach na ile wytrzymają. Wały nie wytrzymały już na Podbeskidziu i w Krakowie - tu ludzie cały czas bez przerwy łatają rozerwane nocą wały. To skandal ludzie sami się bronią jak mogą a co robi sztab kryzysowy?!

Użytkownik Alexi Arduscoini edytował ten post 19.05.2010 - 18:01

• 1

Marok.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To skandal ludzie sami się bronią jak mogą a co robi sztab kryzysowy?!

Tak, pozostaje tylko pomoc sąsiedzka i solidarność mieszkańców. Ludzie bronią się jak mogą, upychają wały czym się tylko da. Jest już chyba za późno aby coś więcej zrobić, pozostaje ewakuacja. Nawet BaltFloodCombat, który idzie z odsieczą z Państw Bałtyckich nie zmieni sytuacji, ale dziękujemy za to wsparcie.

cytat:
"Litwa, Łotwa i Estonia oddelegują do wspólnego zespołu po pięciu specjalistów od ratownictwa, którzy od dwóch lat szkolili się w walce z powodzią w ramach dofinansowywanego przez UE projektu BaltFloodCombat. Zgodnie z prośbą strony polskiej bałtycki zespół przywiezie trzy pompy o wysokiej wydajności."
źródło: Click

Aż trzy pompy.

---------------------------------------------------------------
Tak na marginesie w najbliższych dniach nad Polskę napłynie wilgotna i ciepła masa powietrza pochodzenia czarnomorskiego. Wobec przewidywanej energii CAPE powyżej 1000 J/kg, uwodnienia atmosfery (PW - 20-25 mm) słabych przepływów w dolnej warstwie atmosfery, możliwe jest powstawanie w czwartek lokalnych, pojedynczych komórek burzowych. Komórki te będą niemalże stacjonarne i mogą dać lokalny intensywny opad deszczu. Lokalne podtopienia są więc możliwe...

Użytkownik Marok edytował ten post 19.05.2010 - 20:12

• 0

SushieEz.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ja mam małe pytanie. Jak wygląda sytuacja na Bugonarwi? Bo wybieram się w piątek do Modlina i może być nieciekawie.
  • 0

#56 Gość_Burnago

Gość_Burnago.

Napisano

Aż trzy pompy.

Przerażająca ilość.

Zalanie tak wielkiego obszaru nie jest jedynym problemem. W górach z powodu zbyt nasiąkniętej ziemi wodą, teren się usuwa, niszcząc cały dobytek mieszkańców. Kilka wsi zostało ewakuowanych. Ponadto słyszałem o tornadach na północy Polski. Kilka wsi straciło dachy i zniszczone zostały gospodarstwa z powodu silnego wiatru.

W górach od niedzieli pada cały czas śnieg. Wiecie może czy kiedyś była taka sytuacja?

Okolice Tarnowa wciąż są zalane lecz stan się poprawia. Największy problem jest w okolicach rzek. Tam wciąż pracują strażacy.
  • 0

Aro94.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ogladalem dzis pogode i podobno bd wszedzieeeee padaaaacccc prawie ciagle ; o
  • 0

Marok.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ja mam małe pytanie. Jak wygląda sytuacja na Bugonarwi? Bo wybieram się w piątek do Modlina i może być nieciekawie.

Popatrz na zlewnię Narwii Click, nie ma tam stanów alarmowych, jedynie wysokie lub ostrzegawcze. Tylko jak tam dojechać przy obecnych stanach rzek po drodze.
  • 1

#59 Gość_Alucard

Gość_Alucard.

Napisano

Obecna powódź wszystkich zaskakuje, tak jak by nie docierało że to jest gorsza powódź od tej w 97 r. Zaskoczenie w Sandomierzu - jakaś Pani wykrzykiwała do Premiera, że nie winni natury tylko ludzi odpowiedzialnych za wydawanie ostrzeżeń. Mam nadzieję, że chociaż mazowieckie przygotuje się z odpowiednim wyprzedzeniem.

Współczuję tym ludziom ale po części sami są sobie winni. Media od kilku dni trąbiły o powodzi pokazywano masę zdjęć, filmów z zalanych miejscowości, czy oni myśleli że Wisła nagle zawróci i popłynie w innymi kierunku albo że fala kulminacyjna do nich nie dotrze? Gdybym mieszkał blisko rzeki i dowiedział się, że w jej górnym biegu wystąpiła powódź postarałbym się jak najszybciej zabezpieczyć swój dobytek przed nadejściem fali kulminacyjnej.
  • 0

SushieEz.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dzięki bardzo. Fakt faktem twierdza jest na samym brzegu, mimo to mam nadzieję, że to nic wielkiego. Chociaż do piątku jeszcze daleko a padać ma cały czas.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych