Ponadto słyszałem o tornadach na północy Polski. Kilka wsi straciło dachy i zniszczone zostały gospodarstwa z powodu silnego wiatru.
Popatrz tutaj: Click, i tutaj: Click
W obszarze wystąpienia trąby powietrznej występowały sprzyjające warunki. Świadczyły o tym np wyliczenia modelu GFS:
- umiarkowana niestabilność: 500 - 1000 J/kg
znaczne przepływy w środkowej atmosferze:
- uskok wiatru (zmiana kierunku i prędkości wiatru w stosunkowo krótkim czasie - czyli DLS 20-22 m/s)
- skręt wiatru w dolnej części atmosfery - SRH 200 - 220 m2/s2
- bardzo niski poziom kondensacji - LCL - jest wysokością nad powierzchnią ziemi, na której para wodna w uniesionej do góry cząstce próbnej powietrza kondensuje, akurat skorzystałem z definicji wikipedii

Tornado było słabe wg. klasyfikacji Fujity prawdopodobnie EF1
W górach od niedzieli pada cały czas śnieg. Wiecie może czy kiedyś była taka sytuacja?
W Krakowie było 7 stopni, zablokowany dostęp promieni słonecznych zrobił swoje.
Dzięki bardzo. Fakt faktem twierdza jest na samym brzegu, mimo to mam nadzieję, że to nic wielkiego. Chociaż do piątku jeszcze daleko a padać ma cały czas.
Twierdza w Modlinie pewnie nie jest zagrożona, skoro tyle wieków przetrwała. Tam nie ma zagrożenia powodziowego, chyba że Wisła będzie miała tak znaczną cofkę - co jest niemożliwe. Z tymi opadami to będzie tak, że nie będzie opadu wieloskalowego z którym mieliśmy do czynienia, tylko z opadem konwekcyjnym. Może być tak, że np. na Kraków spadnie 30 mm w ciągu godziny albo nie będzie żadnego opadu.