Skocz do zawartości

Zdjęcie

Możliwa powódź na masową skalę w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do samej powodzi, mieszkam we Wrocławiu i faktycznie sytuacja wygląda nie ciekawie, szczególnie w okolicznych miejscowościach ale w dzisiejszych czasach z dostępną nam technologią taka powódź naprawde nie jest groźna i mało kto na niej ucierpi.

Póki ta nasza technologia nie zaprezentuje jakiegoś Ręcznego Odparowywacza Wody, to uwierz mi, ucierpi na tym masa osób. Jeżeli nie fizycznie, to stracą część lub cały dobytek. Zresztą, już stracili.
  • 0

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale w dzisiejszych czasach z dostępną nam technologią taka powódź naprawde nie jest groźna i mało kto na niej ucierpi.

Nie biorąc pod uwagę tysięcy ludzi i zniszczonych przez powódź domów, na terenie prawie całej Polski to chyba masz rację. Mało kto na tym ucierpi.

Co do mediów.
Robią to za co im płacą i mówią to za co im płacą. Ja tam się nimi nie przejmuję, wystarczy że widzę to co jest za reporterami w telewizji by wiedzieć co się dzieje.
Zresztą, jeżeli chodzi o powódź to u mnie nie jest zbyt ciekawa sytuacja. No, ale na szczęście Wola nie jest w Warszawie zagrożoną dzielnicą, a tym bardziej okolica w której mieszkam.
Co się stało to się nie odstanie. To że ludzie stracili domy etc., może nauczy ich wreszcie tego że natura jest od człowieka silniejsza.

Zresztą, już stracili.

Człowiek uczy się po fakcie. A szkoda..

Użytkownik Yoh92 edytował ten post 22.05.2010 - 15:28

• 0

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Człowiek uczy się po fakcie. A szkoda..

13 lat temu też było po fakcie i nic to nie dało
  • 0

Jeden_z_Wielu.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie co? właśnie oglądam tvp info i.... ja nie rozumiem jak można być aż tak chamskim i jak można nie mieć wyczucia? jest relacja na żywo z Sandomierza.... Facet, który 4 dni robi przy wałach koło tej huty szkła, zmęczony, jak wały nie wytrzymają to straci pracę i miejsce zamieszkania, a dziennikarka sie go o wszystko pyta, ile wały mogą wytrzymać, co bedzie jak huta przestanie istnieć itp.... Facetowi sie głos łamie, prawie płacze a ona takie pytania.... No jakbym stał obok to chyba bym zaje.... ;/ Daikin - racja, mieli 13 lat i żal, że chyba w jednej z dzielnic Wrocławia, która była totalnie zalana 13 lat temu w ogóle nie było wałów przeciwpowodziowych...... ;/
  • 0

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jestem z Wrocka i 13 lat temu walczyłem przy worach. Wały były, bo je jeszcze Niemcy postawili. Po powodzi część wałów obłożono folią i siatką po czym nasypano na to pół metra ziemi. Zrobiono to na kilku odcinkach najbardziej nadwyrężonych. Kozanów zalało ponieważ nie można było dokończyć wału przez gościa którego nie dało się (względy prawne) usunąć z jego działką z linii planowanego przebiegu wału. Dokładnie sprawy nie znam i tylko tyle pamiętam z gazet.
Coś tam we Wrocku jednak zrobili ale gdyby nie poniemieckie wały to Wrocław wyglądał by jak pole ryżowe.
  • 2

sylwia 2.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tylko nie wiem czemu się tak bulwersujecie, media muszą z takiej powodzi robić głośną sprawe i przedstawiać ją tak jak to obecnie robią, bo inaczej sporo osób z telewzji masowej pożegnało by się z pracą i nie miało by za co wykarmić dzieci. Poprostu podchodzcie do tego co oglądacie w telewizji z dystansem albo wogóle nie oglądajcie. Co do samej powodzi, mieszkam we Wrocławiu i faktycznie sytuacja wygląda nie ciekawie, szczególnie w okolicznych miejscowościach ale w dzisiejszych czasach z dostępną nam technologią taka powódź naprawde nie jest groźna i mało kto na niej ucierpi.

W ten sposób media mogą przedstawiać np. relację z koncertu, zawodów sportowych a nie tragedii. Powódź nie jest groźna ? Malo kto na niej ucierpi z dostępną nam technologią ? Mam nadzieję, że Twoje słowa to sarkazm odnoszący się wypowiedzi pewnych osób, które emanują ciągłym optymizmem. A te obiecane 6000 zł wypłacane według uznania pracowników Opieki Społecznej ? Z tego nic dobrego nie będzie. A deszcz pada i pada.
  • 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

trzymajcie kciuki za tamę, nadchodzi fala kulminacyjna
[url="http://www.youtube.com/watch?v=0AjdrHteZI4"]http://www.youtube.c...h?v=0AjdrHteZI4[/url]

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 23.05.2010 - 13:02

• 0

Marok.
  • Tematów: 12
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W kontekście walki z falą powodziową, pojawiła się kwestia niepokojących prognoz pogodowych na przyszły tydzień. Aktualnie IMGW od 3 dni periodycznie organizuje konferencje prasowe. W dniu wczorajszym jak i dzisiejszym, synoptyk IMGW powiedziała, że była rozważana możliwość podejścia kolejnego wydajnie opadowego niżu znad morza śródziemnego. Wg. IMGW z wczoraj prawdopodobieństwo zaistnienia takiej sytuacji wyniosło 20%. Obecne długoterminowy prognozy pogody raczej wykluczają taką ewentualność. Jednakże prognozowanie pogody z takim wyprzedzeniem obarczone jest znacznym błędem, więc nie można wykluczyć takiego scenariusza. Raczej pewna jest zmiana napływu powietrza na Polską. Zamiast wilgotnego o chwiejnej równowadze termodynamicznej powietrza, czeka nas napływ zdecydowanie chłodniejszego powietrza z północy. "Zimni ogrodnicy" przyjdą później niż zwykle co jest bardzo niepokojące dla wegetacji. Prognozy modeli numerycznych w odległej perspektywie (+170 h od 6 rano dzisiaj) znacznie różnią się po każdej aktualizacji.

@ dyskusji dot. mediów

Zauważyłem, że specjaliści od marketingu w TVN24 zauważyli "niszę rynkową" od kilku dni, kiedy była już powódź relacjonują na żywo sytuację powodziową. W miedzy czasie zdecydowali się przekazywać "prognozę pogody" cyklicznie co ok. godzinę. Wygląda to tak. że krótka powtarzająca się prognoza pogody trwa 20-30 sekund. Poprzedza ją blok reklamowy trwający chyba już z 5 minut, potem sponsorzy prognozy, dalej rzeczowa prognoza, znowu sponsorzy i blok reklamowy. Dzięki jakiemuś tam producentowi blach lub innych firmom mam tą szansę zapoznania się, 10 razy dziennie z aktualną prognozą pogody.

edit zapomniałem dodać:
Media muszą odrobić stratę w dochodach z reklam po katastrofie Smoleńskiej.

Akurat pojawił się artykuł w WP:
cyt:

"Niebezpieczna zmiana pogody nastąpi w następny weekend! – Wygląda na to, że będzie deszczowo. I to bardzo – mówi Krzysztof Jastrzębski (40 l.), synoptyk z Biura Prognoz Pro-GEM w Gdyni. – Wiązać się to będzie z kolejnym podejściem niżu z południa Europy, tzw. Niżu Genueńskiego. Takiemu niskiemu ciśnieniu towarzyszą bardzo duże opady, a widać je w tej chwili w prognozach. W obecnej chwili ilość deszczu w rejonach południowej Polski, której należy się spodziewać za tydzień, napawa przerażeniem. Szczęście w nieszczęściu, że niż będzie nad Polską tylko dwa dni – kończy synoptyk."
źródło Click

Jeszce raz edycja po analizie GFS po przeczytaniu pow. relacji Pro-Gem.

Dołączona grafika

To jest mapka adwekcji mas powietrza dla niedzieli 30 maja b.r. Widać jest prognozowany spływ zimnego powietrza znad północnej europy. Sięga w tej perspektywie południowych Niemiec. Jeżeli dalsze aktualizacje prognozy to potwierdzą, to może znowu się uaktywnić ośrodek niżowy nad morzem śródziemnym. Ciekawe, że Wp od razu "łyknęło" tą informację. Przecież to dopiero za tydzień a prognozy numeryczne potrafią przekłamać.

Użytkownik Marok edytował ten post 23.05.2010 - 14:34

• 0

#99 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Facetowi sie głos łamie, prawie płacze a ona takie pytania..

Przecież dziennikarze celowo budują taki nastrój aby dodać jeszcze więcej dramaturgii swojemu przekazowi.
Jakby trzeba było to by rozpyliła gaz łzawiący, żeby więcej wylać łez przed kamerą.
Takie jest teraz dziennikarstwo. Show za wszelką cenę.
Chcieliśmy zachód, to go mamy i teraz nie narzekajmy.
Tylko kasa się liczy a człowiek i jego tragedie to środek do kasy.

Użytkownik osiris edytował ten post 23.05.2010 - 15:27

• 3

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co do dziennikarzy muszę się zgodzić. Oglądam na przemiennie TVP INFO, POLSAT NEWS i TVN24 i wszędzie to samo. Wchodzenie gdzie się da by zrobić show. Brodzenie w wodzie w gumiakach na tle zatopionego domu dla dobrego krajobrazu...

A najbardziej mi się nie podobało jak na śląsku ludzie układali worki z piaskiem i jak mrówki sobie je przekazywali. Pani z mikrofonem wdarła się w ten łańcuszek i pyta przekazujących worki czy walczą o swoje domy czy pomagają znajomym...
  • 1

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wczorajsze zdjęcie satelitarne Polski w dużej rozdzielczości (uwaga, duży plik!), na którym bardzo dobrze widać skalę zatopień na środkowej Wiśle.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Załoga ISS przesłała z orbity bardziej szczegółową fotkę zalanych wodą obszarów obok Sandomierza.

http://www.rmf24.pl/...bacz,nId,279694
  • 0

Ciechan.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Prognozy nadal mogą niepokoić

(25.05/06:10) - Przez następny tydzień może spaść od 50 do 100 litrów deszczu na metr kwadratowy ziemi, zwłaszcza na południu naszego kraju. Obecnie każda większa suma opadów, może spowodować nowe podtopienia i pogłębić te, które już panują. Spodziewamy się trzech fal intensywnych opadów. Na szczęście tym razem padać nie będzie przez kilka dni z rzędu, lecz w przerwami, ale dość krótkimi. Pierwsza fala ulew spodziewana jest już jutro rano i potrwa do nocy ze środy na czwartek (26/27.05). Obejmie województwa południowo-zachodnie, południowe i południowo-wschodnie. Spadnie od 10 do 20 litrów deszczu na metr kwadratowy ziemi, a w górach podczas burz nawet do 50 litrów. Druga strefa obejmie już całą Polskę i utrzymywać się będzie od czwartkowego (27.06) poranka do nocy z czwartku na piątek (27/28.05). Znów może spaść od 10 do 20 litrów wody na metr kwadratowy ziemi. Lokalnie podczas burz suma opadów znów może być większa. Po krótkiej przerwie jeszcze silniejsze opady powrócą w niedzielę (30.05) przed południem i pozostaną nad całym krajem do nocy z poniedziałku na wtorek (31.05/1.06). Tych opadów możemy się obawiać najbardziej, ponieważ w ciągu około 2 dni ciągłych i obfitych deszczy spaść może około 20-50 litrów wody na metr kwadratowy ziemi. Sytuacja powodziowa tam, gdzie obecnie wody wciąż zalega najwięcej, może się pogorszyć. Na razie nie można jednak ze stuprocentową pewnością określić czy w dorzeczu Wisły i Odry może się utworzyć kolejna fala powodziowa. Więcej na ten temat będzie można powiedzieć dopiero po zaobserwowaniu skutków pierwszej fali opadów, spodziewanej w dniu jutrzejszym. www.twojapogoda.pl

Nieciekawie to wszystko wygląda...oby tylko te opady nie pogorszyły w sposób znaczący sytuacji powodziowej w naszym kraju.
  • 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdzieś w którymś wątku na początku roku napisałem, że w Polsce na wiosnę będzie największa powódź od X czasu... Nie bawiłem się wtedy w prorokowanie, tylko "na sucho" wyciągnąłem wnioski z obserwacji mojego "podwórka" tzn. tych wszechobecnych wysokich hałd zalegającego śniegu. Jeśli ja jako laik podejrzewałem, że taki kataklizm nastąpi, to za co biorą pieniądze "eksperci" którzy mają nas przed nim uchronić...?
Wydaje mi się, że podobne odczucia/przeczucia po tegorocznej zimie miała większość z nas.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Problem w tym, że o ile mi wiadomo ta powódź niewiele miała wspólnego z tegoroczną zimą. Co innego powódź wywołana roztopami a co innego nadmierne opady kilka miesięcy później. Ale co ja tam wiem.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 25.05.2010 - 21:17

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych