Ale fajny temat!
Jeżeli chodzi o EDC w wersji maksi, to mam taki w przyczepie kempingowej, którą zabieram na biwaki (dopóki naprawdę nie jest to koniecznością, nie sypiam w namiotach). Tam mam m.in.:
- 2 x 10l kanister na wodę,
- butla gazowa z palnikiem i mocowaniem na garnek,
- mały garnuszek, średni garnek i patelnia,
- latarka, którą można zmienić w lampkę stołową,
- lampka na baterię solarną,
- komplet lub dwa baterii każdego typu, które są potrzebne (AA, AAA, te duże tuby),
- rozpałka do drewna w kostce i płynna,
- pochodnie (takie ze sklepu ogrodniczego do wbicia w ziemię),
- komplet składanych mebli ogrodowych,
- kilka wędek, podbierak, siatka, skrzynka z przynętami - wszystko, co do wędkowania potrzebne,
- komplet sztućców metalowych, plastikowe talerze i kubki,
- apteczka - środki do opatrunków + przeciwbólowe,
- siekiera,
- piła ręczna,
- kilka różnej wielkości noży i multitool,
- małe radyjko,
- śpiwory, kilka ciepłych kocy, dwie grubsze kurtki, jakiś sweter, kamizelka taktyczna,
- podstawowe artykuły higieniczne,
- prowiant rezerwowy - suchary, zupki chińskie, konserwy,
- przyprawy w dużych ilościach, kawa, herbata,
- mały grill turystyczny,
- mały zestaw majsterkowicza samochodowego,
- kilkanaście metrów mocnej linki,
- zapalniczki, zapałki, stare gazety,
i pewnie jeszcze o paru rzeczach zapomniałam. To jest przyczepa, z której korzystamy na zmianę z ojcem, kiedy chcemy wyjechać gdzieś w teren. Czasem on dokłada jakieś drobiazgi, czasem ja. Mogę być pewna, że jakbym utknęła z tą przyczepą w jakiejś głuszy, to kilka tygodni spokojnie mogłabym przetrwać bez konieczności poszukiwania pożywienia.
Nie skompletowałam sobie jeszcze EDC takiego mojego własnego, który zabierałabym ze sobą niezależnie od przyczepy, ale zestaw torebkowy już mam, trzymam go w małej kosmetyczce, którą, w razie potrzeby, mogę przełożyć do innej torebki. Znajdują się w nim:
- śrubokręt;
- motylek (wcześniej był to sztylet z drewnianą rękojeścią, ale zajmuje zbyt wiele miejsca) - on akurat jest luzem, nie w kosmetyczce, żeby w razie potrzeby łatwiej mi było po niego sięgnąć;
- taśma klejąca;
- worek na śmieci + kilka woreczków strunowych;
- teleskopowy kieliszek;
- zapalniczka sztormowa;
- pilnik do paznokci;
- akcesoria higieniczne - mała pasta do zębów i turystyczna szczoteczka, antybakteryjny żel do rąk, chusteczki odświeżające i higieniczne, tampony, patyczki do uszu, wykałaczki + tabletki przeciwbólowe, kilka plastrów;
- mini zestaw do szycia (to akurat muszę zorganizować nowe, bo mi się gdzieś zapodział).
Noszę się z planem zakupienia gazu bądź małego paralizatora - jeszcze nie zdecydowałam, co wybiorę.
Poza tym w mojej torebce zawsze są klucze, telefon, puder w kamieniu z lusterkiem, kilka szminek, perfumy, których aktualnie używam, gumy do żucia, kilka tanich zapalniczek, zapałki, trochę gotówki, karta płatnicza, kredytowa, dokumenty.
Użytkownik Damantris edytował ten post 08.08.2011 - 08:40