Owszem,w tej konkretnej wypowiedzi Fisher'a,którą zacytowałem nie pada żadna data ale podejrzewam tylko dlatego,ze nie znamy całości tego wywiadu.
A jest jakaś konkretna podstawa pozwalająca ci tak sądzić, czy może to tylko czcze spekulacje? Mi wydaje się mało prawdopodobne, by autor tego bloga po przeprowadzeniu wywiadu z Fisherem najpierw zataił jego wypowiedź na temat roku 2013, a następnie otwarcie napisał, że NASA przewiduje wielką katastrofę na ten rok. To nie trzyma się kupy.
Ale nie sądzę,aby rok 2013 w ustach heliofizyków z NASA był jakimś błędem w ich toku myślenia i brzmiał jak herezja.
Ci ludzie raczej wiedzą co mówią i biorą za to pełną odpowiedzialność dopuszczając takie treści do publicznej wiadomości.
A czy możesz podać przykład takiej publicznej wiadomości, w której ktokolwiek związany z NASA prognozuje gigantyczną burzę słoneczną na rok 2013? Skoro twierdzisz, że "wiedzą co mówią", to domyślam się, że wyczytałeś to w jakiejś poważnej publikacji. Proszę, rozmawiajmy o konkretach, zwłaszcza, że naukowcy zanim wystąpią z oficjalnym ostrzeżeniem o zagrożeniach, najpierw dyskutują o tym we własnym gronie na konferencjach i na łamach fachowych czasopism, przy czym te dyskusje może śledzić każdy.
W omawianym artykule z NASA jest wzmianka o raporcie amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk dotyczącym przewidywania słonecznych sztormów i potencjalnych szkód przez nie wyrządzonych. Ten raport oczywiście
jest dostępny w Internecie i to za darmo. Polecam jego lekturę, warto go przejrzeć choćby w poszukiwaniu magicznej cyfry 2013.
Oczywiste że w oryginalnym artykule nie ma podanej daty, bo takiej daty się nie da się określić to może być równie dobrze rok 2011 jak i 2013, ta druga data jest graniczna, znaczy się że do 2013 rozbłyski słońca nadejdą z bardzo dużym nasileniem w 99%.
Domyślam się, że swoje zdanie opierasz na obecnie przewidywanym na 2013 rok kolejnym maksimum cyklu słonecznego. Ciekaw jestem jednak skąd wziąłeś dane na temat intensywności rozbłysków słonecznych - znalazłeś może jakiś model numeryczny? Nie daj się prosić, podziel się linkiem. Ja znam tylko
ogólną prognozę Panelu Prognozowania 24 Cyklu Słonecznego, według której najbliższe maksimum będzie słabsze o jakieś 25% od poprzedniego.
Chętnie też się dowiem którzy to "doktorkowie z NASA" przewidują katastrofalne rozbłyski właśnie na rok 2013.
---EDIT---
Pobawiłem się w riserczowanie, żeby sprawdzić jak tworzyła się informacja o 2013 roku:
4 czerwca, na stronach NASA pojawia się artykuł o zagrożeniach wynikających z silnych rozbłysków słonecznych. Ani razu nie pojawia się w nim rok 2013.
8 czerwca, na stronach AOL News pojawia się streszczenie artykułu NASA z komentarzem fizyka z Harvardu, że na rok 2013 przewidywane jest maksimum cyklu słonecznego, ale bez powiązań z silnymi rozbłyskami.
14 czerwca, na stronach brukowca Daily Mail pojawia się artykuł, w którym autor łączy ze sobą maksimum cyklu słonecznego i zagrożenie ekstremalnie silnym rozbłyskiem słonecznym.
15 czerwca, brukowiec Metro podaje prognozę przewidującą katastrofalny rozbłysk słoneczny na lata 2012-2013 i przypisuje ją NASA.
15 czerwca, na blogu Asylum For All Mankind pojawia się wpis pod tytułem "NASA przewiduje koniec świata na rok 2013" będący streszczeniem artykułu z Metra.
Oto jak rodzą się plotki :-)
Użytkownik Lynx edytował ten post 19.06.2010 - 15:00