Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komentarze do tematu "Creepypasta (Urban Legends itp.)"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3445 odpowiedzi w tym temacie

harpoonek.
  • Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Harpoonek, jestem strasznie zadowolony, jeśli naprawdę udało mi się trzymać Cię w napięciu przez jakiś czas, gdy czytałeś paste. :) Wprowadzenie czytelnika w taki nastrój jest przynajmniej dla mnie, jak na razie trudne. Co do błędów typu brakujących literek, poprawiłem wszystkie jakie znalazłem. Podczas sprawdzania, niekiedy nie da się dojrzeć wszystkich błędów, lecz teraz będę zwracał na to jeszcze większą uwagę.

Jak trochę poćwiczysz, to z pewnością nie będzie to już takie trudne. To kwestia doświadczenia, treningu. Także pisz jak najwięcej. Jesteś na dobrej drodze i już teraz dobrze Ci to wychodzi :)
  • 0

Maighread.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Satsujin - fajnie, że się spodobała :)
@Kavi- ostatnia historia świetna, jak na razie najbardziej przypadła mi do gustu.
  • 0

Neck.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

co do tej mojej niby pasty, to uświadomiłem sobie jedną rzecz - umieszczanie jej było bardzo ryzykowne, nie wszyscy musieli czytać pasty, których tam użyłem, a tym, którzy znają, może sie po prostu nie podobać.

Myśle też, że lepiej by było zrobić ją w np. 3 częściach.
  • 0

Satsujin.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Neck, a mi się podoba, choć niektórych past nie czytałam to przyjemnie się czytało, złączenie ich w jedną było trafnym pomysłem.
  • 1

Zielona Małpa.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Postanowiłam, że poświęcę dziś trochę czasu na nadrobienie zaległości w opowiadaniach. Jestem chora, niestety, i muszę siedzieć w domu. A zaległości mam duże. Jeśli więc ktoś zamierza czytać wszystkie moje opisy, to radzę wygodnie usiąść. Można też to ominąć, nie pogniewam się.

Całkiem możliwe, że niektóre oceny będą jakimś majaczeniem…

Strona 47

Opowiadanie użytkownika cipanowie: Cała ta sytuacja poznania Boba jest jakaś dziwna, sztuczna. Nie przekonuje mnie. Poza tym zauważyłam błędy: ortograficzne (RZyłę), zdania zaczęte z małej litery i brak przecinków tam, gdzie powinny być. Ogólnie mi się nie podobało, nie przestraszyło mnie.

Opowiadanie użytkownika Inquisiter:

Trumna: Nic specjalnego. Nieraz takie czytałam.

Nawiedzony cmentarz: Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że lepszym określeniem byłoby, że cmentarz ‘znajduje się’, a nie ‘stoi’. Brakuje przecinków w kilku miejscach. Nie podobało mi się.

Opowiadanie użytkownika Vorssa:

Robert The Doll: Wspaniała historia. Opowiadania o lalkach bardzo często budzą we mnie strach. Jako dziecko nie przepadałam za lalkami, wolałam misie. Miałam tylko dwie lalki, które pamiętam, jedną Barbie, którą dostałam w prezencie i jedną, która wyglądała jak bobas.

Opowiadanie użytkownika Neluka:

Tokijskie taksówki: Opowiadania tłumaczone przez Nelukę są zawsze bardzo dobrze oceniane i nie dziwię się ani trochę. Bardzo mi się podobało, przeczytałam jednym tchem. Plusik

Opowiadanie użytkownika Kupek44:

Męki twórcy: Bardzo mi się podobało. Przypomniał mi się jeden z moich własnych snów. Otóż śniło mi się właśnie, że znalazłam się w samym środku strasznego opowiadania, które sama stworzyłam. Plusik.

Opowiadanie użytkownika Mrolej100:

Złudzenie: Pozostawię bez komentarza.

Opowiadanie użytkownika Tripster:

Kuń: Śmiałam się cały czas. Haha.

Opowiadanie użytkownika Neck:

Wiersz: Sama piszę wiersze i wiem, jak trudno napisać dobry wiersz z rymami. Ten jednak wyszedł Ci całkiem całkiem. Nie przestraszył mnie, ale się spodobał.

Opowiadanie użytkownika Starrz:

Pomidor: Tak, mam ochotę na kanapkę, a najbardziej taką z pomidorem, bo uwielbiam pomidory. Pomidory rulez.

Opowiadanie użytkownika sQbany:

The Rainman: Nie przestraszyłam się wcale. Znalazłam jakieś literówki, chyba dwie.

Opowiadanie użytkownika kiele:

Nienawidzę poniedziałków: Przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji! To jest takie irytujące, że aż nie chce się czytać. Nie podoba mi się zbyt duża ilość przekleństw. No i nie doczytałam do końca. Zdecydowanie mi takie opowiadanie nie odpowiada.

Opowiadanie użytkownika inaczej233: Zdania z małej litery… Nie podobało mi się.

Opowiadanie użytkownika andkar94:

Samookaleczenia: Mam dziś problemy z koncentracją i nie mam pojęcia o co w tym chodzi.

Pies: Myślałam, że zabije swojego psa. W sumie, to cieszę się, że tego nie zrobił. Choć uważam, że metalowa siekiera + metalowy łańcuch raczej ze sobą nie współgrają. Dlaczego po prostu nie odpiąć psa od łańcucha?

Opowiadanie użytkownika Bad_Angel:

Fallout 2: Nie przemawia do mnie, bo nie grałam nigdy w tę grę, więc pominę jej ocenę.

Strona 48:

Opowiadanie użytkownika Eldim: ‘odwracasz w tył’ to tautologia. Momentami składnia jest jakaś dziwna. Nie podoba mi się.

Opowiadanie użytkownika green4444: Wada – cały tekst to jeden wielki blok tekstu. Lepiej podzielić to na akapity, bo wygodniej się czyta. Zaleta: całkiem zgrabna historia. Polecam dalej tworzyć. No i dać jakiś tytuł.

Gothic 2 – Tajemnicze Jaskinie: nie grałam w tę grę, więc pominę.

Opowiadanie użytkownika inaczej233:

Russian Sleep Experiment: Historię pochłonęłam jednym tchem. Wydaje się, jakby zdarzyła się naprawdę. Plusik

Opowiadanie użytkownika the vampire:

Dead.txt: Zauważyłam ostatnio tendencję do pisania creepypast o creepypastach. Ta historia jest w miarę dobrze napisana. Podoba mi się.

Help me.scr: Również zgrabne opowiadanie. Podobało mi się.

Dwunaste piętro: Nie przepadam za windami, nie lubię o nich czytać.

GTA: Nie przemawia to do mnie niestety.

Eksperyment…: Ostatnio zawsze chodzę do toalety koło 1 w nocy, tuż przed pójściem spać i jakoś nawet po przeczytaniu tego się nie boję.

Opowiadanie użytkownika the vampire:

Johnny Rapture: Tajemniczy twórca z dorobioną tajemniczą historią. Jego dzieła mają zły wpływ na odbiorców. Oklepane.

Why.jpg: Lekko przerażające opowiadanie.

Opowiadanie użytkownika Shizu555:

Uliczna latarnia: Jako dziecko bałam się latarni. A bardziej obawiałam się, że zgasną.

Opowiadanie użytkownika Nerubis: Hmm… Brakuje mi w tym opowiadaniu instynktu macierzyńskiego. Legenda ta pewnie przeszła wiele modyfikacji na przestrzeni lat.

Opowiadanie użytkownika khowka:

Stopy w trawie: Zbyt poetycko opisane, nadmiar epitetów i przenośni sprawił, że opowiadanie trudno się czyta. Po prostu przedobrzyłeś.

Opowiadanie użytkownika Bad_Angel:

Obraz: Za krótka, by zbudować napięcie. Nie przestraszyła mnie. Poza tym Moda na Sukces odbiera całkowicie wszelkie straszne aspekty.

Opowiadanie użytkownika Sapcio:

Ed Edd Eddy: Sama przetłumaczyłam kiedyś tę pastę, ale było takie zatrzęsienie ‘zaginionymi odcinkami’, że zrezygnowałam.

Strona 49:

Opowiadanie użytkownika Gebol:

SCP-173: Opowiadania o SCP mnie jakoś nie ruszają, więc nie będę ich komentować.

Opowiadanie użytkownika martusz: Pierwsze jest bardzo ciekawe, mimo że krótkie, to naprawdę fajne. Drugie mnie nie przeraża. Trzecie jest z leksza ohydne, ale i takie opowiadania muszą istnieć.

Strach ma wielkie oczy: Raczej nie nazwałabym tego creepypastą. Po prostu nie jest straszne.

Opowiadanie użytkownika Sorlaq:

Wola walki: Niezbyt mi się podoba. Prawdopodobnie nie odpowiada mi klimat.

Opowiadanie użytkownika Nerubis:

Czerwona kurtka: Ciekawa historia. Jednak dosyć przewidywalne zakończenie.

Pasażer: Klasyka taksówkarska. Myślę, że każdy taksówkarz ma czasem wątpliwości i obawy co do niektórych kursów.

Opowiadanie użytkownika Marble:

Dom na Black Pond Road: Długa, wspaniała opowieść. Bardzo dobrze zbudowane napięcie. Domyślam się, że to tłumaczenie, ale i tak gratuluję tak udanej historii.

Strona 50:

Wycieczka: Słabe, nie podeszło mi w ogóle.

Opowiadanie użytkownika Carlos19:

Droga w lesie: Skwituję to opowiadanie cytatem właśnie z tego opowiadania: „Niestety, jak w lichym horrorze.”

Kaziu: Pierwsze zdanie jest bardzo niefajne. Mogłeś to ująć jakoś inaczej, użyć innych słów. ‘Kumpel, z którym się kumplowałem’ brzmi tak podstawówkowo. Całe opowiadanie jakoś mnie nie przeraża. Kiepskie.

Opowiadanie użytkownika ShionAvariel: Strasznie się to czyta.

Ślady: To jest raczej historia, która przestraszyłaby dziecko, jednak nie dorosłą osobę.

Opowiadanie użytkownika ShionAvariel:

Skrzywdzili : Taki bardzo tandetny łańcuszek. Niezbyt mi się to podoba.

Opowiadanie użytkownika Yoh:

De_^.zrths: Znów historia, której bohaterem jest wielbiciel creepypast. Ale mimo to się podobała. Nie przeraziła mnie, ale nie była zła.

Opowiadanie użytkownika Amaikti:

Mistyfikacja: Spodziewałam się czegoś innego, lepszego, Zawiodłam się niestety.

Wyjątkowy kot: Zgrabne, lecz nie przerażające. Nie rozumiem jednego, bohater najpierw nie lubił kotów, później w jego domu zamieszkał kot, a bohater przygotował mu legowisko we własnym pokoju? Trochę nie trzyma się kupy.

Opowiadanie użytkownika Maighread:

Telefon: Nic specjalnego. Znów czytanie pierwszych liter akapitów. Częsty motyw. Prawie oklepany.

Opowiadanie użytkownika Hurricane:

Posąg anioła: Po tytule skojarzyłam, że będzie tu nawiązanie do Doctora (kto ogląda, ten zrozumie). Jest to bardzo znana miejska legenda. Występuje w kilku wersjach. W jednej z nich zamiast posągu jest laptop opiekunki, który przywołuje małżeństwo do domu i w tej wersji zdążają na czas.

Pan Widemouth: Pierwsze skojarzenia – The Rake i Slenderman. Ja pozostawiłabym nazwę New Vineyard w oryginale, trochę sztucznie brzmi po przetłumaczeniu. To opowiadanie już chyba było. To albo bardzo podobne. Poza tym przypomniała mi się książka, którą przeczytałam chyba w podstawówce: ‘Pięcioro dzieci i coś’. Też o jakimś stworku (tyle, że chyba ten był dobry).

Nieznana książka: To jest trollpasta. Ale chłopaka wrobiono, hehe.

Strona 51:

Kłamcy: Nic specjalnego, opowiadanie o zemście. Nie przestraszyło mnie.

Opowiadanie użytkownika inaczej233:

Pokój do wynajęcia: Nie nazwałabym tego creepypastę. Zbyt soczyste środki stylistyczne, przez co tekst graniczy z poetyzmem. Ech, za długie trochę, w dodatku przesycone wyszukanymi epitetami.

Opowiadanie użytkownika harpoonek: już skomentowałam to opowiadanie wcześniej.

Opowiadanie użytkownika Meow: Katorga dla mnie. Nie czytam.

Opowiadanie użytkownika harpoonek: Opowiadanie bardzo przypomina mi legendy, które kiedyś czytałam. Mam do dziś książkę pełną takich historii. Można tam znaleźć wszystko, od wiosek, po miasta, od rzek, przez góry aż po morza, od kopalni aż po targowiska. Lubię takie legendowo-klimatyczne opowieści,

Opowiadanie użytkownika Vortex:

Bardzo dziwne morderstwo: Nie podoba mi się zmiana rodzaju narratora. Poza tym wszystko dzieje się zbyt szybko.

Opowiadanie użytkownika langusta:

Bajka na dobranoc: Bardzo fajna historia, trochę straszna.

Pierwszy stopień do piekła: Ta historia mnie powaliła z nóg. Dopracowana, długa i przeciekawa. Tego się naprawdę nie spodziewałam. Ode mnie plusik. To tylko tłumaczenie, ale naprawdę dobre. Widać ogrom włożonej pracy.

Opowiadanie użytkownika Lupus28:

Toy.avi: Dość oklepane. Nie straszne.

Opowiadanie użytkownika Nicole-collie:

Beau kolejna część: Nie przeczytałam, ponieważ nie pamiętam poprzednich części.

Lustra: Opowiadanie samo w sobie nieciekawe. Natomiast pomysł z datami świetny.

Jest bliżej niż ci się wydaje: Jakieś takie mdłe, choć podoba mi się wykorzystanie tego elementu dzieciństwa – udawania, że się śpi. Do dziś czasem tak robię, jak nie chce mi się wstać.

Strona 52:

Opowiadanie użytkownika phantomhive:

Moja pierwsza creepypasta: O jakości tego opowiadania najlepiej świadczą minusy.

Opowiadanie użytkownika ukryta:

Wyspa Niedźwiedzi: Jestem pewna, że toczyła się kiedyś dyskusja na ten temat. Chyba przy okazji wstawienia opowiadania o Candle Cove. W każdym razie ja akurat tu nie widzę nic strasznego. Sama, jako dziecko, oglądałam często bajki mające na celu przestraszyć, więc ta akurat mnie nie rusza.

Opowiadanie użytkownika Vortex:

Pszczelarskie forum: To opowiadanie było już na 100%. Pamiętam nawet, że wstawiono je bez tytułu i zaproponowałam autorowi, aby ten tytuł wymyślił.

Opowiadanie użytkownika Wyxud:

Czerwone włosy: Bardzo ciekawy pomysł. Opowiadanie też nie jest złe, ale nie zrobiło na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia.

Max Payne 2: Nie znam gry, więc nie czytam.

Opowiadanie użytkownika altanacraft:

Kiedyś: Takie sobie, trochę niezrozumiałe.

Nocni goście: Nic specjalnego. Oklepany temat.

Revengeman: Powiem tak: Nie lubię przekleństw, słów uważanych za obraźliwe i zawsze, kiedy w tekście widzę takie wyrazy, jego wartość automatycznie spada. Bo można takie same wyrazić za pomocą innych epitetów, bardziej literackich.

Przebudzony: Wspaniały tekst. Tym bardziej, że nie nawiązuje do spraw ziemskich, ale do istot kosmicznych. Pokazuje naszą ludzką chęć do zawładnięcia wszystkim, to, że zawsze nam mało.

Opowiadanie użytkownika Mortal:

Wyprawa na ryby: Błędy ortograficzne i literówki sprawiły, że nie miałam ochoty czytać.

Dzień przycisku: Bardzo dziwne opowiadanie. Nie rozumiem trochę niektórych momentów, ale to pewnie spowodowane tabletkami, które chwilowo biorę.

Opowiadanie użytkownika LastHope:

Shredded Man: Gdyby nie zdjęcie cienia butelki, to pewnie kogoś by wystraszyło Twoje opowiadanie.

Zdjęcia odzwierciedleniem charakteru: Obracam to w lewo i w prawo i dalej nie kumam.

Opowiadanie użytkownika GanjaSmoke:

Infekcja: Przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji! Dlaczego niektórzy tego nie pojmują? Opowiadanie średnie.

Opowiadanie użytkownika LeonSK:

Potwór z szafy: Typowy materiał na tani horror.

Strona 53:

Opowiadanie użytkownika Fresz:

Wybór: To jest bardzo znany tekst. Mam uwagę, co do źródła. Internet to nie źródło, tak zawsze powtarzał mi profesor w liceum. Konkretna strona owszem.

Opowiadanie użytkownika GanjaSmoke:

Wieża Ciszy: Wspaniałe opowiadanie! Wydaje się takie realne, że aż mnie wystraszyło.

Opowiadanie użytkownika soddan:

Kinghill: Całkiem zgrabne opowiadanie, mnie jednak nie przestraszyło.

Opowiadanie użytkownika TaraXa.:

Grubas: Na 100% było.

Czarne wiadomości: Ciekawy pomysł, jednak wykonanie średnie.

Opowiadanie użytkownika Nicole-collie:

Nauczka: Spodobało mi się bardzo.

Opowiadanie użytkownika Andżela:

Lustra: Za dużo opowiadań już było o lustrach.

Opowiadanie użytkownika Nugat:

Obserwuję Cię: Całość trochę nie trzyma się kupy. Nie podobało mi się.

Opowiadanie użytkownika Kraker:

Okno: Bardzo realistyczne opowiadanie. Podoba mi się styl, w jakim go napisano. Widzę co prawda małe niedociągnięcia, ale nie przeszkadzają mi one odbiorze.

Opowiadanie użytkownika bloody alice:

Babcia: Typowa miejska legenda. Znany motyw.

19: Jak używasz wielokropka, to zawsze rób trzy kropki. Dwie wyglądają strasznie. Poza tym nie rozumiem tej całej historii z imionami. Adam, czy Robert?

Opowiadanie użytkownika Kavi:

Charles Manson: Nie jest to specjalnie porażająca ani przerażająca historia. Jest jednak ładnie napisana.

Jedyna sensowna pasta-rytuał: Początek był świetny i trzymał w napięciu, jednak końcówka była jakoś mało straszna.

Dwa światy: Nie wystraszyłam się ani trochę, co powinno być celem creepypasty.

Strona 54:

Opowiadanie użytkownika Fala:

Klątwa kaczki: Czy muszę to komentować?

Why?!: Bardzo słabiutkie opowiadanie. Za dużo dzieje się naraz, za dużo informacji, szybko traci się wątek. Wydaje mi się, że urok klasycznych creepypast polega na ich prostocie - jeden pomysł, jeden wątek, który jest wyśmienicie rozwinięty. Ty pomieszałeś te wątki i sprawiłeś, że opowiadanie sprawia wrażenie jednego wielkiego stosu.

Zabójca z zapałkami: Muszę powiedzieć, że opowiadanie pierwsza klasa. Udało mi się bardzo wczuć w to opowiadanie i nawet przeszedł mnie dreszcz. Plusik ode mnie.

Lista kontaktów: Bardzo klimatyczne opowiadanie.

Kochany synek: Podobało mi się nawet. Nie przeraziło jednak.

Opowiadanie użytkownika andkar94: Trochę mdła.

Opowiadanie użytkownika soddan:

Niezwykłe okoliczności śmierci Thomasa Mallowsa: Opowiadanie ma atmosferę podobną The Rake, tak mi się zdaje. W każdym razie podoba mi się.

Napisane w studni: Klimatem przypomina Strażników.

Więc tak oto nadrobiłam ostatnie opowiadania. Zajęło mi to dwa dni, ale jestem zadowolona, że się udało.

Pozdrawiam wszystkich:)

I jeśli ktoś nie zgadza się ze mną, nie ma problemu, rozumiem, każdy ma swoje zdanie, a to jest właśnie moje.

Użytkownik zielona_malpa edytował ten post 28.08.2012 - 15:56

• 5

Maighread.
Reputacja

Napisano

@zielona_malpa : podziwiam za to, że chciało Ci się tyle pisać :D
  • 0

Zielona Małpa.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@up I tak nie miałam nic lepszego do roboty. Poza tym, sama przyjemność (w większości) jak się widzi, że ludzie tworzą.
  • 1

Faster.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Patrzcie co znalazlem w zdjeciu do pasty Dziwne dzieje
http://img707.images...5163/im16i1.jpg
Zauwazyl to ktos??
  • 0

Satsujin.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@up.
Ja tu nic nie widzę. Jedynie drzewa. Co w nich dziwnego?

Użytkownik Satsujin edytował ten post 28.08.2012 - 16:21

• 1

Zielona Małpa.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja też nie widzę tam nic poza pniami i samochodem (co przyprawia mnie o dreszcze, ale tylko dlatego, że kilka miesięcy temu sama miałam wypadek).
  • 0

Maighread.
Reputacja

Napisano

Faster - o co Ci chodzi ? Ja też nic nie widzę.
  • 0

harpoonek.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja też niczego dziwnego się nie dopatrzyłam.
  • 0

Neck.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie wiem o co chodzi z ostania pasta, ale wystarczylo, ze spojrzalem na nick dodajacego i wszystko bylo jasne...

drugi tripster...
  • 0

Faster.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja tam na drzewach widze cos w rodzaju twarzy... Moze jestem dziwny?:x
  • 0

Marble.
  • Tematów: 0
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czytałam gdzieś, że mózg ludzki jest tak jakby "zaprogramowany" na rozpoznawanie twarzy i dlatego widzimy je nawet tam, gdzie ich nie ma. Jak dla mnie te plamy na pniach wyglądają całkowicie normalnie :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych