Dobrze powder napisal. Apeluje do wszystkich zwolennikow teorii spiskowych, nierobow i nieukow ktorzy tylko na forum siedza i wymyslaja bzdurne teorie, zeby wzieli ksiazke od fizyki, i zaczeli sie jej doglebnie uczyc. Powiem tylko tyle, ze smieszny dowod z flaga mogl wymyslic ktos, kto zupelnie nie zna sie na fizyce, lub ktos, kto mysli, ze tylko on zna sie na fizyce:P. Nie ma na tych filmikach zadnych znakow, jakoby wiatr wial na ksiezycu!!!! I mam nadzieje ze chociaz to sobie uswiadomicie. Flaga jest tak zrobiona, ze gorna krawedz flagi jest usztywniona sztywnym pretem, co jest oczywiste, bo inaczej flaga by wisiala. Poza tym, ta flaga wygina sie na boki (a nie faluje na wietrze) tylko wtedy gdy astronauta obraca flage dookola osi przechodzacej przez pret pionowy. Jest oczywistym dla fizyka, ze ta flaga wowczas musi odchylac sie na boki, i robi to nie z powodu wiatru, ale sily bezwladnosci ktora dziala na flage zawsze, zarowno w atmosferze, jak i w prozni. /niesamowite
/.
Prosze mi pokazac film, na ktorym flaga na ksiezycu stoi zupelnie nieruchomo, i jednoczesnie faluje na wietrze. To bylaby dopiero zagadka.
Co do pozostalych zagadek to powiem tylko tyle, ze wiekszosc jest wyssanych z palca.
(czego to ludzie nie robia, aby zyskac pupularnosc)
A co do "pytan bez odpowiedzi". Jedno z pytan, oprocz tego z flaga, szczegolnie mnie zbulwersowalo. "Skoro na ksiezycu jest 6 razy mniejsza grawitacja, to samochodzik ksiezycowy powinien byc 6 razy szerszy". Kolejne pytanie ktore bazuje na niewiedzy i glupocie potencjalnych zwolennikow teorii spiskowych. Kto powiedzial ze predkosc poruszania sie pojazdow na ziemii i na ksiezycu musi byc dokladnie taka sama?? Na ksiezycu nie ma autostrad i nikt tam za pewne nie zamierza bic rekordow predkosci!!! A czy przyszlo by wam na mysl, za na ziemii moglby jezdzic pojazd, o szerokosci 10 cm i wysokosci powiedzmy 1 m?? Czy by sie przewrocil? jesli bysmy jechali odpowiednio wolno, to absolutnie NIE!!! Wyciagnijcie se wnioski sami!
Na koniec. Czemu te wasze dowody nie sa tak powszechnie gloszone w mediach, i nawet panowie z ZSRR nie probowali rozdmuchiwac tych smiesznych teorii?? Odpowiedz jest prosta, rozsadni ludzie, ktorzy cenia swoje dobre imie, nigdy by sie na cos takiego nie odwazyli! Jesli ktos jest zwolennikiem takich teorii, to powinien sie po prostu wstydzic. pozdrawiam