Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lądowanie Apollo na Księżycu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
416 odpowiedzi w tym temacie

Gustlik.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czasem mam wrażenie, że YouTube zamienia się w KidTube. Mimo wszystko filmiki są śmieszne, a najbardziej pierwszy z "MoonBall" który sugeruje, że miała słuzyć do sfałszowania nagrań z lądowania i statków LM, a tak w rzeczywistości Księżycowa Kula służyła do treningów rozpoznawczych dla pilotów Comand Module nawigujących na księżycowej orbicie.

Użytkownik Gustlik edytował ten post 22.04.2010 - 01:06

• 1

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Film ze startu Apollo 11, który miał miejsce 16 lipca 1969 roku, w zwolnionym tempie - 500 klatek na sekundę w jakości HD.

http://www.youtube.com/watch?v=eD2zuVmKbOg&feature=player_embedded

• 1

mariuszm.
  • Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dlaczego grawitacja działa inaczej na pył księzycowy niż na astronautę ?

Dołączona grafika
  • 1

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Astronauta odbił się od gruntu z większą siłą niż poderwany przez niego pył. Grawitacja w obu przypadkach zadziałała tak samo.
  • 0

SeloD.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby po Marsie nie śmigał Spirit i inne tym podobne sondy to prawdopodobnie miała bym małe wątpliwości , ale wiem również że ludzie zrobią wszystko by wzniecić sensacje. Dlatego też nie popieram teorii mistyfikacji ;)

Dobrze prawisz ale myślę, że nawet gdyby tam "Duszka" nie było nie byłoby podstaw aby wątpić w pobyt zwariowanych ekip z "hamerykańską" flagą na "łysolu" :) Hehe

Niezależnie od tego jaką by nie miało to mocy propagandowej "USY" byli na księżycu.. Myślę, że powiedziano na ten temat już naprawdę WSZYSTKO od teorii filozoficznych po niezbite dowody fizyczne, a fakt, że cały czas ktoś w to powątpiewa zakrawa na tragikomiczną-groteskę ( już sam nie wiem jak to nazwać :) ). Dla wszystkich, którzy wątpią w lądowanie na księżycu polecam najpierw zapoznanie się z "dowodami moonhoax" oraz argumentami i faktami fizycznymi potwierdzającymi lądowanie. Po przeglądnięciu tego materiału osoba racjonalna nie napisze więcej bredni w stylu "ONI TAM NA PEWNO NIE BYLI NO BO DLACZEGO TO TAK A NIE INACZEJ ? ". Reasumując. Kochani dajcie spokój z odgrzewaniem kotleta bo już się mdły robi.

Użytkownik SeloD edytował ten post 25.06.2010 - 10:08

• 1

Sai Baba.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Astronauta odbił się od gruntu z większą siłą niż poderwany przez niego pył. Grawitacja w obu przypadkach zadziałała tak samo.

:o W h a t ? Pierwsze to widzę, ale Twoje wytłumaczenie jest przezabawne x] Jakim cudem pył spadł z butów szybciej niż dużo cięższy astronauta? Przecież astronauta silnie się wybijając z taką samą siłą wyniósł w przestrzeń pył. Powinien on pozostać w przestrzeni równie długo, jak nie dłużej jak astronauta.

Moje zdanie jest takie - byli na księżycu wiele, wiele razy, ale to co nam zaprezentowali to mistyfikacja wykonana w studiu.
  • 0

SeloD.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakim cudem pył spadł z butów szybciej niż dużo cięższy astronauta?

A niby czemu astronauta miałby opaść szybciej ? :) I pył i astronauta spadają na księżycu jednakowo. Aha ich ciężar też jest jednakowy ( to tak na marginesie :P ) :)

Przecież astronauta silnie się wybijając z taką samą siłą wyniósł w przestrzeń pył.

Jak dla mnie to wcale nie z taką samą. Pył co był na butach - na butach pozostał. Wzniecony pył z podłoża przecież nie miał tej samej siły ( a wektor nie był skierowany pionowo ) co wybijający się astronauta. Przecież jego buty nie były zakopane po kostki w pyle :) Pył był odrzucany, a nie "wybijany" w górę.

Powinien on pozostać w przestrzeni równie długo, jak nie dłużej jak astronauta.

Gdyby zadziałały te same siły pył "unosiłby się" tak samo długo jak człowiek. Co do spekulacji, że pył "unosiłby się dłużej" śpieszę odpowiedzieć, że nie ma podstaw fizyczny do takiego fenomenu. Mówiąc krótko jest to niemożliwe. Wniosek ? pył nie został uniesiony z tą samą siłą, której wektor byłby skierowany jednakowo co podskakujący człowiek.
To wg. mnie.

Moje zdanie jest takie - byli na księżycu wiele, wiele razy, ale to co nam zaprezentowali to mistyfikacja wykonana w studiu.

Oczywiście szanuję Twoje zdanie i nie będę Cię przekonywał na siłę do jego zmiany. Przedstawiłem Ci tylko mój punkt widzenia :) Pozdrawiam

Użytkownik SeloD edytował ten post 25.06.2010 - 12:31

• 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakim cudem pył spadł z butów szybciej niż dużo cięższy astronauta?

Nie widzę na tym nagraniu astronauty spadającego z butów, ale domyślam się, że chodzi ci o coś innego. Pył wzbił się na mniejszą wysokość niż astronauta, więc opadł na grunt szybciej niż on. Żeby mogło dojść do takiej sytuacji, musiał zostać poderwany z mnijeszą siłą niż astronauta, przy czym nie ma żadnego znaczenia, czy zdarzyło się to na Księżycu, czy na Ziemi, bowiem grawitacja wszędzie działa tak samo. Żeby spełnić twój postulat takiego samego przebywania w powietrzu, pył musiałby przez pewien czas lewitować.
  • 0

slaine.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aha ich ciężar też jest jednakowy ( to tak na marginesie :P )

oj chyba jednak nie...
  • 0

olorin.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aha ich ciężar też jest jednakowy ( to tak na marginesie :P ) :)

Nie bardzo. Ciężar związany jest z masą tegoż obiektu:).
Przyśpieszenie grawitacyjne dla człowieka na filmie i pyłu księżycowego jest takie samo (prawie takie samo;)

pozdr.

Użytkownik olorin edytował ten post 25.06.2010 - 22:20

• 0

SeloD.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aha ich ciężar też jest jednakowy ( to tak na marginesie :P )

oj chyba jednak nie...

Oj chyba tak -

"Siła ciężkości, pot. ciężar – siła z jaką Ziemia lub inne ciało niebieskie przyciąga dane ciało, w układzie odniesienia związanym z powierzchnią ciała niebieskiego. Ciężar jest wypadkową sił przyciągania grawitacyjnego i siły odśrodkowej wynikającej z ruchu obrotowego określonego ciała niebieskiego." :)

Zatem siła ciężkości działa zawsze tak samo :) o to mi chodziło

Nie bardzo. Ciężar związany jest z masą tegoż obiektu:).
Przyśpieszenie grawitacyjne dla człowieka na filmie i pyłu księżycowego jest takie samo (prawie takie samo;)
pozdr.

j.w.

A co do samego pyłu... klasyczne doświadczenie Newtonowskie. Młotek i piórko - co spadnie szybciej ? :) Na Ziemi młotek na Księżycu jednocześnie. :) ( skrót myślowy - zakładam, że wiecie o co mi chodzi i do czego nawiązuję ) - pozdrówka
  • 0

Mishka.
  • Tematów: 5
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

oj, z tym piórkiem, młotkiem, pyłem na księżycu....chodzi wam o to, że w próżni ciała spadają z jednakową prędkością .Siła ciążenia działająca na ciała na tej samej szerokości geograficznej i tej samej wysokości bezwzględnej jest identyczna, zatem każde ciało dozna takiego samego przyspieszenia. Również na ziemi młotk i piórko spadły by w jednakowym czasie gdyby nie było oporów powietrza. Na Księżycu nie ma takich oporów więc nic nie spadnie wolniej lub szybciej
  • 1

SeloD.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mishka - dokładnie tak :)
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A to filmik z omawianym spadaniem mlotka i piorka:

http://video.google....91572259784994#

• 0

olorin.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oj chyba tak -

oj chyba jednak nie:D

"Siła ciężkości, pot. ciężar – siła z jaką Ziemia lub inne ciało niebieskie przyciąga dane ciało, w układzie odniesienia związanym z powierzchnią ciała niebieskiego. Ciężar jest wypadkową sił przyciągania grawitacyjnego i siły odśrodkowej wynikającej z ruchu obrotowego określonego ciała niebieskiego." :)

Właśnie, tu chodzi o siłę, siłę wyrażoną wzorem: F= m*g gdzie:
m - masa ciała,
g - przyśpieszenie grawitacyjne

i tak jak już napisałem, przyśpieszenie grawitacyjne jest takie samo dla każdego ciała, dla dowolnej masy, natomiast siła jest już zależna od tej masy. Prosty przykład: weź młotek, unieś go na wysokość jednego metra i spuść na ziemię, a najlepiej na np. płytę styropianową. Weź następnie coś z plastiku, jakąś kulkę plastikową i zrób z nią dokładnie to co dla młotka. Porównaj skutek uderzenia młotka i takiej kulki w płytę styropianową.
Ciężar to siła, siła proporcjonalna do masy ciała.

Chyba mylicie ciężar z przyśpieszeniem grawitacyjnym.

pozdr.

edit:
co wsazuje waga kiedy na niej staniesz? Masę czy ciężąr?:)

Użytkownik olorin edytował ten post 26.06.2010 - 17:09

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych