Zagadka 1
Klapę widać także na filmie. Oglądając film „what happened on the moon” byłem wręcz zdziwiony kiedy kilkakrotnie pokazywano nagranie i w czasie jego trwania mówiono że klapy tam nie widać, a było ją widać!Nie będę pisał więcej bo klapę widać…
Zagadka 2
Dobrze załóżmy zatem że macie rację. Niestety mój odpowiedź musi zakończyć się pytaniami. Widzimy również że astronauci są w stanie nieważkości. Jak to możliwe ze osiągnięto ten stan na Ziemi (nie mówie tu o samolotach, które pozwalaja wytworzyć nibystan nieważkości na kilkanaście sekund)? Twierdzicie, że po prostu krążyli na orbicie. Pytam się więc jak za oknem pojawił się obraz Ziemii? Ktoś trzymał dyktę z namalowanym wizerunkiem? Nie wiem dlaczego Buzz stał daleko od okna….trzeba się go spytać, nie widzę innego sensownego wyjścia
Zagadka 3
No właśnie, zastanawiam się dlaczego twierdzicie, że jasność, którą widać w drugim oknie to Ziemia? Bo ja tak nie myślę. Skoro tak było to powraca pytanie z zagadki 2
Zagadka 4
„gdzie w cieniu panowała temperatura -250 stopni celsjusza, a w słońcu +250 stopni celsjusza!” Tak masz rację ale taka różnica temperatur występuje pomiędzy oświetloną a nie oświetloną częścią Księżyca. I to trzeba podkreślić. To nie jest tak że astronauta stojący tyłem do Słońca ma przypalane plecy a zamarzający brzuszek.
Zagadka 5
Trudno mi jest wyjaśnić to zjawisko, choć ktoś tam na forum je wyjaśnił. Powiem tylko tyle że w ubóstwianym przez was filmie „what happener on the moon” jest powiedziane że zdjęcia nie były fałszowane po ich zrobieniu, a na zdjęciach widać tylko to co było w studiu….
A co do kamienia…to nie mam pojęcia. Ale dla mnie lepszym wytłumaczeniem byłoby to ze w studiu każdy kamień miał swoje miejsce, i tak kamień C musi stanąć w miejscu dla niego przeznaczonym również oznaczonym literka C.
Zagadka 6
Pewnie to tylko moje zdanie, ale ja w zachowaniu cienia nic nie widze dziwnego (dla mnie to on mogole się nie zachowuje). Teraz mnie zdepczcie
Zagadka 7
W tym wypadku będę atakował. W osławionym filmie „what happend on the moon”, pokazano na prosty modelu jak powinno wyglądać prawdziwe zdjęcie. Stała tam miniatura chyba lądownika, film nagrywano pod światło. Lądownik był ciemny, odpalono pomocnicze oświetlanie i szczegóły stały się widoczne. Ale stało się to czego się spodziewałem…POJAWIŁ SIĘ DRUGI CIEŃ miniatury lądownika. Skoro w studiu używano kilka źródeł światła to dlaczego obiekty nie rzucają odpowiedniej ilości cieni? Można powiedzieć ze użyte oświetlenie emitowało światło rozproszone…ale skoro było ono rozproszone to obiekty nie mogłyby rzucać cieni w różnych kierunkach. Możecie też zarzucić ze dodatkowy cień został usuniety w późniejszej obróbce zdjęcia, ale znów powołując się na rzetelny film „what happened on the moon” wiemy że zdjęcia nie były retuszowane. Pętla się zamyka
Zagadka 8.
No właśnie , skoro kilka źródeł światła to…patrz zagadka 7
Zagadka 9
Nie wiem, nie byłem na Księżycu (wy chyba też nie)…zdepczcie mnie
ZWRACAM UWAGĘ NA CYTAT: Według eksperta Dr. Davida Groves'a pracującego dla "Quantech Image Processing" o ile filmy mogą być autentyczne, to zdjęcia zostały sfałszowane. Czyli jednak filmy „mogą być prawdziwe” czyli mogliśmy być na Księżycu , czyli gadka o promieniowaniu i komputerach z pamięcią dzisiejszych pralek to może być bzdura….
Zagadka 10
No dobrze ale czemu miała służyć ta mistyfikacja. Skoro kręcili wszystko w studio to co chcieli ukryć? Nie wiem o co chodzi…
Ruchy związane z obsługą kamery mieli wyćwiczone. Ja też wiem gdzie są umieszczone klawisze na klawiaturze mimo iż na nie nie patrzę. Obsługuje się pilotem i innymi urządzeniami często na nie nie patrząc, bo pewne ruchy po wielokrotnym ich powtarzaniu pozostaje we krwi…
Zagadka 11
No i znów problem doświetlania…patrz wyzej. Efekt halo…sorki ale nie jestem magistrem fotografiki. Nie potrafię odpowiedzieć na wszystkie zarzuty
No tak Australijczycy widzieli butelkę, a ci którzy nagrali wczesniej ten film jej nie zauważyli, nie usłyszeli itp…Brzmi to naprawdę dziwnie. Co do przyśpieszania filmów, to takie filmy wcale nie wyglądają na „naturalne prędkości”- moje odczucie, jeśli dla was tak to w tej sprawie nie ma co dyskutować
Zagadka 12
Ćwiczenia , cwiczenia….Stał na tyle daleko aby objąć wszystko co widział przed sobą. Przecież oni nie dostali do ręki urządzeń, których nie znali….
Zagadka 13
No ale przepraszam, co ma wynikać z tej zajebistej zagadki, bo nie bardzo wiem? Skoro to fałszerstwo to zdjęcia pierwszego człowieka powinny być liczne i stanowiły by idealny element propagandy. Wielkie zdjęcie na okładkach – Pierwszy człowiek na Księżycu. Naprawdę dziwna zagadka i nie widzę w niej większego sensu
Zagadka 14
Ta zagadka wykracza poza moją wiedzę techniczną. Ale jak pokazywałem pył na zdjęciach widać (naniesiony przez odrzut)
Zagadka 15
Pytanie , czy to Ziemia?
Zagadka 16
No tak. Skoro nagrania są sfałszowane, to czy nikt z NASA nie zobaczył tych odbłysków? Nie wiem co to jest, ale dlaczego od razu się twierdzi że to lina?
Zagadka 17
Trzeba od razu podkreślić że to że pokazano że takie doświadczenie można przeprowadzić na Ziemii nie jest dowodem że film z Księżyca to fałszerstwo. Oczywiście wiecie o tym, ze przeprowadzenie takiego doświadczenia na wolnym powietrzu na Ziemii zakończyłoby się czymś innym…W filmie „what happeed on the moon” jest również powiedziane, że takie doświadczenie to żaden problem zwłaszcza ze NASA zrobiła to samo 30 lat później w jakimś filmie dokumentalnym (chyba dla HBO). Tak tyle, że film z księżyca to jedno ujęcie, a fragment 30 lat później składa się z dwóch ujęć.
Zagadka 18
Tia…no cóż często te podobieństwa są naciągane, aczkolwiek prawdą jest że czasem podobieństwo jest uderzające. Zastanawia mnie tylko: jak wielkie musiało być studio. Sam również zrobiłem sobie panoramy 360 stopni ( w specjalnym oprogramowaniu) ze zdjęć wykonanych w Apollo 11 (były tam robione serie zdjęć właśnie do tego przeznaczonych- tu schemat zdjęć z Apollo 11
http://www.hq.nasa.g...11photomap.gif) i jednak to się trzyma kupy (gdzie ekipa , lampy itp?)
Zagadka 19
Jestem w spisku- brak mojej odpowiedzi
Zagadka 20
I znów nic nie wynika z tej zagadki. Jest wiele zdjeć na których w dużym powiększeniu widać nieliczne (zapewne mocniejsze) gwiazdy. Na prezentowanych ja jednak nie widze takiej samej formacji. Z drugiej strony czemu ma służyć „taka sama formacja” skoro na ostatnim zdjęciu widzimy Księżyc z powietrza…naprawdę nie rozumiem zasadności tego argumentu.
Zagadka 21
I to jest jedna z tych zagadek z której chce mi się śmiać…dlaczego? Dlatego bo inni teoretycy spisku (także na forum)pytają się dlaczego wylot silnika nie jest osmolony, a kamienie nie roztopione…Ja się nie znam ale trzeba się zdecydować czy chcecie żeby płomień był czy żeby go nie było….
Zagadka 22
Nie znam odpowiedzi na to pytanie. Film jest wyrwany z pewnego kontekstu. Dla przykładu powiem ze na innym forum na wyrwanym z kontekstu zdjęcia ktoś miał pretensję że cień flagi szedł w lewo a astronauty w prawo, a kto inny pytał się dlaczego na tym zdjęciu flaga nie ma cienia…
Zagadka 23
Wielokrotnie na forum o tym dyskutowaliśmy. Z tej zagadki wynika, że na danym ujeciu i innych wieje na tyle silny wiatr aby poruszyć flagę a na innym nagraniu na tyle silny aby uniemożliwić astronaucie spokojne osadzenie flagi. Z drugiej strony według „was” zdjęcia były kręcone albo w studiu, albo na pustyni. Skoro były kręcone w studiu to skąd wziął się wiatr? Pada wasza odpowiedź:wentylatory. To musiały być faktycznie blisko flagi aby wprawić ją w ruch…..A jak to możliwe że wiatr wieje na zmaine z różnych kierunków? Włączali i wyłączali wentylatory na zmianę? Jeśli kręcono na pustyni, i wiał wiatr to gdzie jakikolwiek unoszący się pył? Jeśli „wiatr” uniemożliwiał astronaucie wsadzenie flagi to po co kontynuowano nagrywanie tej sceny? Nie lepiej było przerwać i poczekać aż wiatr ucichnie albo wyłączyć wentylatory?. Te sensacyjnie brzmiące słowa „flaga powiewa na wietrze!” zdają się być nic nie warte po chwilowym zastanowieniu się….Najłatwiej rzucić jakieś hasło i nie zastanowic się nad jego sense,
Reszta zagadek:
Odnosząc się do dwóch pokaże jaki mam do nich stosunek i ile są warte:
Zagadka 21
To przykład na...no właśnie nie wiem. Jedni spiskowcy mówią że sfałszowano zdjęcia żeby nie pokazać tego co naprawdę było na Księżycu….czyli ta zagadka jest zupełnie bezpodstawna, głupia i śmieszna. Inni mówią że nigdy nie byliśmy na Księżycu a wtedy ta zagadka ma sens…..CZYLI ta zagadka jest jednocześnie DOBRA i ZŁA, PRAWDZIWA i FAŁSZYWA….Czy to ma sens? W tym momencie obie teorie wydają się być śmieszne…Obierzcie wspólną wersję zarzutów, bo takich samych teorii można wymyslić jeszcze 1432…..
Zagadka 22
Proszę pokazać mi wypowiedź jakiegokolwiek astronoma amatora lub specjalisty który powie ze NIC NIE ZNALAZŁ…..
Powiem od razu, że nie jestem agentem CIA ani pracownikiem NASA. Nie jestem obrońcą Amerykanów, a za tą „obronę” nie dostaję żadnych pieniędzy. Powiem też że 7 lat temu przeczytałem artykuł o rzekomym fałszerstwie w Factor X i uwierzyłem w spisek od razu. Dziś kiedy sam mam mozlwiość oglądania materiałów NASA wiem że w tym szmatławcu zastosowali manipulację i kłamstwa…..A ten artykuł nie stał się dla mnie ostatecznym dowodem….
[ Dodano: 2006-05-05, 21:34 ]tia.....