Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lądowanie Apollo na Księżycu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
416 odpowiedzi w tym temacie

CheGitarra.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Więc wyjaśnij mi, w jaki sposób poderwał się od ziemi, "jakby" za sprawą metalowych linek?
Nagły podmuch wiatru słonecznego? :fist: Czy CO? :aaa:

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To już było wielokrotnie wałkowane więc poszukaj sobie odpowiedzi, choć jak znam hoaxiarzy to Cię to nie przekona, bardziej do Waszej wyobraźni trafiają "spiski" :P
  • 0

CheGitarra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"AAA! Czy ktoś zrozumie to?! Wszystko ma drugie, trzecie, czwarte, piąte dno!" Kaczmarski, "Krzyk"

Ktoś już to napisał: Kto nie chce zobaczyć, nie zobaczy, i odwrotnie.
Co jednak nie zmienia faktu, że nie uzasadniłeś swojej odpowiedzi i nie odpowiedziałeś na moje pytanie :aaa:

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo opcja "szukaj" albo przejrzenie tematów jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż dopytywanie się o wszystko n-ty raz. Wczuj się w moją osobę - mi też nie chce się tłumaczyć setny raz tego samego kolejnej osobie tylko dlatego, że nie chce ona sama znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie :)

Owocnych poszukiwań (no chyba że ktoś się zlituje w końcu) :)
  • 0

CheGitarra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakby nie łatwiej byłoby wpisać te kilka słów w zdaniu pojedyńczym, skoro i tak znasz już odpowiedź :spadaj:

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ehhh..... ogólnie rzecz sprowadza się do różnicy między warunkami ziemskimi a księżycowymi. Ludzie, jako gatunek od zawsze przywiązany do Ziemi lubi wszystko sobie tłumaczyc po "ziemsku". Tymczasem księżyc to inne ciało niebieskie na którym warunki są zupełnie inne niż na Ziemii. Ogólnie mówiąc, na Księżycu możliwe są takie cuda jakich na Ziemii nie uświadczysz - również (i tu mam nadzieję ze mówimy o tym samym nagraniu) wstawanie przy pomocy odbijania się rękami od gruntu. Na Ziemii taki manwer wydaje się niemożliwy - mózg widząc coś takiego sugeruje od razu kłamstwo, ale na Księżycu przy całej jego zmniejszonej sile grawitacji takie rzeczy są możliwe i wykonalne.
Błagam tylko, nie patrzcie na Księżyc i to co się tam dzieje przez pryzmat warunków ziemskich, bo nie można porównywać tych samych działań wykonywanych na Ziemii i na Księżycu. Prawie wszystko - od sposobu posuszania się, przez siłę potrzebną do chodzenia po zachowywanie się pyłu księżycowego, jest zupełnie różne niż to, co możemy zaobserwować na Ziemii. A to dlatego, że przecież Księżyc to inne ciało niebieskie.

Przejaśniło się choć trochę? :)
  • 0

turrkus.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

CheGitarra, mi tez to nagranie sie nie podoba ;-)
I wytlumaczenie Aquili tez mnie nie przekonuje.

Ale po kilkukrotnym przeanalizowaniu dyskusji na temat tego, czy zdjecia i filmy z ksiezyca sa krecone w studiu na ziemii, czy tez na ksiezycu musze przyznac, ze wiekszosc dowodow wskazuje jednak na oryginalnosc tych materialow (czyli ze faktycznie byly na ksiezycu krecone).
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I wytlumaczenie Aquili tez mnie nie przekonuje.

A i jeszcze pamiętajcie, że to moje wytłumaczenie, nie mam pojęcia czy jest zgodne z tym, co by większe umysły miały tutaj do powiedzenia :)

czyli ze faktycznie byly na ksiezycu krecone

To jest fakt, do którego, chcąc rzetelnie analizować nagrania i dowody, zawsze dojdziemy. Ponieważ autentyczność nagrań jak i to, że wszystkie misje Apollo zawiozły ludzi na Księzyc, jest faktem z którym nie można się nie zgadzać.
  • 0

CheGitarra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aquila
Jakby tak od razu nie można było :-D

Jednak... to nagranie coś... i tak wygląda to, jakby go coś poderwał :spadaj:
Więc skoro mogli podnieść się odpychając się ręką, to czemu podskakiwali na raptem pół metra? :wow:

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Więc skoro mogli podnieść się odpychając się ręką, to czemu podskakiwali na raptem pół metra?

Upadek z większej wysokości w niezgrabnym kombinezonie może być raczej niebezpieczny, zważywszy że dookoła warunki raczej nie sprzyjają organizmom żywym :D Kiedyś jeden z selenonautów chciał sprawdzić jak wysoko podskoczy i bodajże w czasie lotu o mało co nie wywróciło go na plecy. Taki upadek może być bardzo niebezpieczny.
  • 0

CheGitarra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Yehehm... no fakt :fist:

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

to czemu podskakiwali na raptem pół metra?

Bo tak się ostrożnie nauczyli poruszać. Teoretycznie mogli by podskoczyć na wysokość ok. 6 m, ale byłoby to raczej niebezpieczne. Sam skafander też był masywny. W pełni wyposażony miał masę ok. 50 kg. Na szczęście w warunkach zmniejszonej grawitacji jego ciężar wynosił zaledwie ok. 8 kG (80 N)
  • 1

CheGitarra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli jednak na Księżycu nie ma atmosfery, to wiatr raczej by ich nie przekręcał w locie, nie? :fist:

• 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A kto tu mówi o wietrze? Na filmie wiadać efekt działania momentu obrotowego, który w warunkach mniejszej grawitacji jest znacznie wyraźniejszy niż na Ziemi.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Inaczej mówiąc wystarcz że się krzywo odbijesz i już jecisz w niewiadomo jakim położeniu... możesz wylądować nawet na głowie :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych