Napisano 03.08.2010 - 21:00
Napisano 03.08.2010 - 21:01
A ja jestem zadowolony z faktu ze Polacy jeszcze potrafią wyjść na ulicę w obronie tego co dla nich ważne.
Czyż to nie pozytywne ? W epoce lemmingów, biernośći i ogólnego marazmu to podnoszący na duchu gest.
Napisano 03.08.2010 - 21:08
Co wy o tym myślicie? Zapraszam do dyskusji.
Napisano 03.08.2010 - 21:15
Napisano 03.08.2010 - 21:29
Racja. Wystarczy im powiedzieć, że "Tfusk jest zły, a Kacor dopry", i już wybiegają posłusznie na ulice. W końcu to oni bezpodstawnie wrzeszczą, że katastrofa pod Smoleńskiem była "morderstwem", to oni uznają śmierć w wypadku lotniczym za śmierć bohaterską (co łaskawie pominę milczeniem) i to oni chcą mieć krzyż pod pałacem, chociaż jest to pogwałcenie neutralności religijnej państwa.(...)
A ja wiem, że to są Polacy z dziada pradziada, którym nie wystarczy powiedzieć jak dziecku "Kacor jest zły, a Tfusk dopry" i biegną posłusznie do zagrody.
Doprawdy? A wniosek ten wysuwasz na podstawie...?Ci, którzy tak ujadają na krzyż to tak naprawdę najbardziej bezwolna masa w naszym narodzie, która była na tyle głupia żeby dać się zindoktrynować mediom bo stamtąd czerpią informacje, a wszystkie poza TVP i nielicznymi gazetami szczekają na jedną modłę.
Nie trzeba sprawdzać tego na sobie, wystarczy się przejść pod pałac. Chyba nie zaprzeczysz, że dzisiaj około 13:00 nawet księża byli określani mianem "bolszewików", "zdrajców" etc.? Poza tym sam potwierdzasz ten stereotyp. Stosujesz osobiste wycieczki zamiast argumentów.Mhm i pewnie sprawdziłeś na sobie i nie opierasz się na stereotypach.
W tym przypadku kościół powinien się zaangażować, ponieważ chodzi o symbol religijny. Jego zaangażowanie powinno polegać na tym, że ułatwiłby usunięcie krzyża, na przykład nawołując wiernych do tego, aby nie stali pod pałacem i bezprawnie nie blokowali dojścia do niego.Angażować się źle, umywać ręce tak samo. Najlepiej gdyby posłusznie partii rządzącej usługiwał. (...)
Ach, ta wolność słowa w polskim wydaniu. Każdy może mówić to co chce tak długo, jak długo nie mówi czegoś, z czym się nie zgadzasz.Dobre w tym jest to, że wyszła na ulicę ta właściwa część społeczeństwa, a ta niewłaściwa niech zgnije przed telewizorem. Nie ważne jaki skutek przyniosą te przepychanki.
Dobry pomysł. Bardzo dobry pomysł.Ważne, że konserwatywna część społeczeństwa zjednoczy się wokół jednej sprawy i pozna swoją siłę by potem ją zwiększać. Dzień był udany.
*Tekeeus w panice chwyta marker i dowód osobisty, po czym zamazuje widniejące na dokumencie napisy "Rzeczpospolita Polska", "Republic of Poland" oraz orzełka. Jeszcze ktoś się zorientuje, że mieszka w Polsce - a to byłby wstyd zbyt wielki nawet dla kogoś, kto jest nieczułą, zmiennocieplną bestią*Widzę, że wbrew zapewnieniom medialnym, iż większość jest za usunięciem krzyża to dużo użytkowników naszego forum po tych dzisiejszych wydarzeniach usiadło, wyłączyło telewizor i samodzielnie pomyślało o co w tym wszystkim chodziło...Jestem z Was dumny!
Użytkownik Tekeeus edytował ten post 04.08.2010 - 18:40
Napisano 03.08.2010 - 21:47
Widzę, że wbrew zapewnieniom medialnym, iż większość jest za usunięciem krzyża to dużo użytkowników naszego forum po tych dzisiejszych wydarzeniach usiadło, wyłączyło telewizor i samodzielnie pomyślało o co w tym wszystkim chodziło...Jestem z Was dumny!
Napisano 03.08.2010 - 22:00
Mam rozumieć przez to, że ci którzy są za usunięciem krzyża są gorsi od ciebie? Prawdziwy Polaku, broniący krzyża do ostatniej kropli krwi, choć zdrowy rozsądek nakazuje by ten krzyż stamtąd zabrać. Pałac prezydencki nie jest miejscem kultu tylko władzy. Ileż można go tam trzymać?, zdarzyła się katastrofa, trudno, szkoda ludzi, ale na litość...to nie może tak trwać wiecznie. Krzyż trzeba zabrać, ludzie mają się do końca życia martwić i klepać zdrowaśki (pod tym krzyżem na przykład) bo zmarł Lech,u? Słusznie ktoś napisał, że gdyby Komorowski zamieszkał gdzie indziej, to PiS z kolegami zrobił by z Pałacu świątynię Lecha, bo taka prawda, a obrazki z dzisiejszej zadymy tylko dowodzą jak blisko jest by ta świątynia rzeczywiście powstała.Widzę, że wbrew zapewnieniom medialnym, iż większość jest za usunięciem krzyża to dużo użytkowników naszego forum po tych dzisiejszych wydarzeniach usiadło, wyłączyło telewizor i samodzielnie pomyślało o co w tym wszystkim chodziło...Jestem z Was dumny!
Dokładnie, kościół powinien zająć stanowisko jak najszybciej, możliwe, że nie doszło by do takich scen przed Pałacem, przez które musimy się wstydzić, że jesteśmy z Polski.W tym przypadku kościół powinien się zaangażować, ponieważ chodzi o symbol religijny. Jego zaangażowanie powinno polegać na tym, że ułatwiłby usunięcie krzyża, na przykład nawołując wiernych do tego, aby nie stali pod pałacem i bezprawnie nie blokowali dojścia do niego.
Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 03.08.2010 - 22:22
Napisano 04.08.2010 - 01:39
Użytkownik Ferdynand edytował ten post 04.08.2010 - 01:39
Napisano 04.08.2010 - 07:39
Zdaniem biskupa Tadeusza Pieronka to, co się działo we wtorek przed Pałacem Prezydenckim "nie było obroną krzyża, ale walką przeciw krzyżowi". - Walką tych, którzy przez ten symbol chcą uzyskać korzyści polityczne. Ci ludzie są mali, teraz doskonale widać ich karłowatość - powiedział bp Pieronek w rozmowie z dziennikiem "Polska The Times". Według bp. Pieronka to "jakaś fanatyczna sekta".
W ocenie duchownego gest harcerzy, którzy po katastrofie postawili krzyż przed pałacem, był szlachetny. Ale to, się działo potem to już była manipulacja. - Z tymi ludźmi nie da się dogadać, bo nie trafiają do nich racjonalne argumenty - powiedział bp Pieronek.
Nie chcę stawiać zarzutów konkretnym osobom. Ludzie sami widzą, co się dzieje i mają na ten temat swoje zdanie. Ale faktem jest, że sprawa krzyża stała się elementem gry politycznej - ocenił bp Pieronek.
Duchowny liczy, że obrończy krzyża w końcu się zmęczą, sprawa ucichnie i wygaśnie. Na pytanie, czy potem prezydent powinien nakazać krzyż po cichu usunąć - biskup odpowiedział: "tak".
źródło
Napisano 04.08.2010 - 07:42
Użytkownik Aidil edytował ten post 04.08.2010 - 08:18
Napisano 04.08.2010 - 09:10
Napisano 04.08.2010 - 10:16
Napisano 04.08.2010 - 10:27
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych