Skocz do zawartości

Awantura o Krzyż.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
311 odpowiedzi w tym temacie

#46 Gość_Kamret Dołnalt

Gość_Kamret Dołnalt.
  • Tematów: 0

Napisano

Dobre w tym jest to, że wyszła na ulicę ta właściwa część społeczeństwa, a ta niewłaściwa niech zgnije przed telewizorem. Nie ważne jaki skutek przyniosą te przepychanki. Ważne, że konserwatywna część społeczeństwa zjednoczy się wokół jednej sprawy i pozna swoją siłę by potem ją zwiększać. Dzień był udany.
  • -2

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja jestem zadowolony z faktu ze Polacy jeszcze potrafią wyjść na ulicę w obronie tego co dla nich ważne.
Czyż to nie pozytywne ? W epoce lemmingów, biernośći i ogólnego marazmu to podnoszący na duchu gest.

Coś w tym jest. Szkoda tylko, że tyczy się tylko takich, w zasadzie nieistotnych rzeczy. No jeszcze związki zawodowe to potrafią. :D
  • 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2738
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co wy o tym myślicie? Zapraszam do dyskusji.

Krzyż bezwarunkowo powinien zniknąć. Urząd Prezydenta RP jest urzędem świeckim, teren wokół Pałacu Prezydenckiego jest terenem należącym do państwa, nie do Kościoła katolickiego i jakiekolwiek demonstracje wyznaniowe w tym miejscu powinny być wykluczone. Zachowania ludzi świadczą wyraźnie o braku szacunku dla symbolu swojej religii, więc tym bardziej jego pozostawienie w obecnym miejscu nie ma sensu.

• 3

#49 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

Przywykłem już do lasu krzyży. Gdy podróżuję samochodem widzę je w rowach, przy drzewach, na barierkach, słupkach, etc. Krzyże wbija się gdziekolwiek. Symbol męki Chrystusa stał się gadżetem na każdą okazję (mam na myśli dokładnie ten Krzyż, nie inny). Gdy jest ładny i zdobi, można go nosić nawet jako biżuterię. Gdy jest już „wbity” przed Pałacem Prezydenckim, to zawsze może się przysłużyć. Nie dziwi mnie też, że jego przesłanie jest inne niż powinno. Wystarczyło palić znicze, składać kwiaty i modlić się za dusze zmarłych. Stało się jednak inaczej, lecz to co dzieje się teraz, to już farsa.
Ten krzyż teraz jest symbolem kultu wyznającego jedyną prawdę objawioną w osobie Jarosława Kaczyńskiego i z Chrześcijańskim krzyżem nie ma już nic wspólnego, przynajmniej dla fanatyków go broniących. Ludzie pytani dlaczego to robią odpowiadają, że dla zasady, sprawiedliwości i takich tam. Inni, wznosząc pod niebiosa w karykaturalnym zrywie pieśni religijne, jednocześnie wygwizdują księży! Bronią krzyża? Nie... obcych ideałów. Prowokują, wiją się w konwulsjach. Wykrzykują slogany, skandują imię swojego wodza żądając prawdy. Istna szopka.
Świat patrzy, ale nie jest mi za nich wstyd. Jest mi ich zwyczajnie żal. A za podszywanie się pod symbol męki Chrystusa w ogólnie wszystkim znanym interesie... chyba należy im wybaczyć? Patrząc na ich obłąkane oblicza, wnioskować można, że niewiedzą co czynią. Byli słabi, zwyczajnie ulegli. Wystarczy jeden, by dołączyło dwóch. Jak już jest trzech, to można porwać tłumy.
Krzyż stał się kolejną okazją do kolejnej bezsensownej batalii o coś, co już dawno przestało być istotne. Liczy się tylko bój.
  • 1

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę, że wbrew zapewnieniom medialnym, iż większość jest za usunięciem krzyża to dużo użytkowników naszego forum po tych dzisiejszych wydarzeniach usiadło, wyłączyło telewizor i samodzielnie pomyślało o co w tym wszystkim chodziło...Jestem z Was dumny!
  • 0

Rainbow Lizard.
  • Tematów: 11
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...)

A ja wiem, że to są Polacy z dziada pradziada, którym nie wystarczy powiedzieć jak dziecku "Kacor jest zły, a Tfusk dopry" i biegną posłusznie do zagrody.

Racja. Wystarczy im powiedzieć, że "Tfusk jest zły, a Kacor dopry", i już wybiegają posłusznie na ulice. W końcu to oni bezpodstawnie wrzeszczą, że katastrofa pod Smoleńskiem była "morderstwem", to oni uznają śmierć w wypadku lotniczym za śmierć bohaterską (co łaskawie pominę milczeniem) i to oni chcą mieć krzyż pod pałacem, chociaż jest to pogwałcenie neutralności religijnej państwa.

Ci, którzy tak ujadają na krzyż to tak naprawdę najbardziej bezwolna masa w naszym narodzie, która była na tyle głupia żeby dać się zindoktrynować mediom bo stamtąd czerpią informacje, a wszystkie poza TVP i nielicznymi gazetami szczekają na jedną modłę.

Doprawdy? A wniosek ten wysuwasz na podstawie...?

Tak się składa, że ja na przykład jestem przeciwko krzyżowi przed pałacem, a telewizji nie oglądam. Gazet też nie czytam, a na portale informacyjne zaglądam raz na dwa miesiące. Też jestem "zindoktrynowany przez media"?

W ogóle, jak to wszystkie stacje telewizyjne "szczekają na jedną modłę"? Myślałem, że TV daje ludziom to, co chcą oglądać - takie są prawa wolnego rynku. Gdyby telewizja próbowała indoktrynować ludzi, czyli pokazywałaby im treści, których ludzie oglądać nie chcą, to widzowie zaczęliby oglądać konkurencyjne kanały i telewizja taka by zbankrutowała.

Mhm i pewnie sprawdziłeś na sobie i nie opierasz się na stereotypach.

Nie trzeba sprawdzać tego na sobie, wystarczy się przejść pod pałac. Chyba nie zaprzeczysz, że dzisiaj około 13:00 nawet księża byli określani mianem "bolszewików", "zdrajców" etc.? Poza tym sam potwierdzasz ten stereotyp. Stosujesz osobiste wycieczki zamiast argumentów.

Angażować się źle, umywać ręce tak samo. Najlepiej gdyby posłusznie partii rządzącej usługiwał. (...)

W tym przypadku kościół powinien się zaangażować, ponieważ chodzi o symbol religijny. Jego zaangażowanie powinno polegać na tym, że ułatwiłby usunięcie krzyża, na przykład nawołując wiernych do tego, aby nie stali pod pałacem i bezprawnie nie blokowali dojścia do niego.

Dobre w tym jest to, że wyszła na ulicę ta właściwa część społeczeństwa, a ta niewłaściwa niech zgnije przed telewizorem. Nie ważne jaki skutek przyniosą te przepychanki.

Ach, ta wolność słowa w polskim wydaniu. Każdy może mówić to co chce tak długo, jak długo nie mówi czegoś, z czym się nie zgadzasz.

Ponadto to nie było żadne "wyjście na ulicę", a zwykłe pogwałcenie prawa. I nie mówię tutaj tylko o naruszeniu świeckości państwa, ale przede wszystkim o bezprawnym działaniu mającym na celu udaremnienie czegoś, co było jak najbardziej legalne i zdroworozsądkowe.

Ważne, że konserwatywna część społeczeństwa zjednoczy się wokół jednej sprawy i pozna swoją siłę by potem ją zwiększać. Dzień był udany.

Dobry pomysł. Bardzo dobry pomysł.

Sugeruję zrobić tak: niech każdy, kto NIE jest moherem wyjedzie z tego kraju. Gdy zostaną w nim wszyscy skrajni prawicowcy niech stworzą sobie teokrację, myśląc, że Polska jest uber-super-dooper-wielkim-mocarstwem. Opuszczą UE, NATO, zaczną wojować z sąsiadami (odbijanie Lwowa - LOL), Polska stanie się krajem trzeciego świata pozbawionym czegoś takiego jak "wolność osobista". Państwa zachodnie, widząc, że mają tuż za granicami niebezpieczne, biedne państwo, zdecydują się na najechanie go i w końcu w tym kraju zapanuje jako taki porządek.

Widzę, że wbrew zapewnieniom medialnym, iż większość jest za usunięciem krzyża to dużo użytkowników naszego forum po tych dzisiejszych wydarzeniach usiadło, wyłączyło telewizor i samodzielnie pomyślało o co w tym wszystkim chodziło...Jestem z Was dumny!

*Tekeeus w panice chwyta marker i dowód osobisty, po czym zamazuje widniejące na dokumencie napisy "Rzeczpospolita Polska", "Republic of Poland" oraz orzełka. Jeszcze ktoś się zorientuje, że mieszka w Polsce - a to byłby wstyd zbyt wielki nawet dla kogoś, kto jest nieczułą, zmiennocieplną bestią*

@ Kamret Dołnalt: I don't give a flying f**k about it.

Użytkownik Tekeeus edytował ten post 04.08.2010 - 18:40

• 2

#52 Gość_Kamret Dołnalt

Gość_Kamret Dołnalt.

Napisano

Ano rządzący nie chcieli ryzykować przed wyborami to teraz mają jeszcze gorzej. Oby spełniła się przepowiednia Jackowskiego i żeby to był koniec Unii Wolności.

Tekeeus: IGNORE
  • 1

#53 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

Mam rozumieć przez to, że ci którzy są za usunięciem krzyża są gorsi od ciebie? Prawdziwy Polaku, broniący krzyża do ostatniej kropli krwi, choć zdrowy rozsądek nakazuje by ten krzyż stamtąd zabrać. Pałac prezydencki nie jest miejscem kultu tylko władzy. Ileż można go tam trzymać?, zdarzyła się katastrofa, trudno, szkoda ludzi, ale na litość...to nie może tak trwać wiecznie. Krzyż trzeba zabrać, ludzie mają się do końca życia martwić i klepać zdrowaśki (pod tym krzyżem na przykład) bo zmarł Lech,u? Słusznie ktoś napisał, że gdyby Komorowski zamieszkał gdzie indziej, to PiS z kolegami zrobił by z Pałacu świątynię Lecha, bo taka prawda, a obrazki z dzisiejszej zadymy tylko dowodzą jak blisko jest by ta świątynia rzeczywiście powstała.

W tym przypadku kościół powinien się zaangażować, ponieważ chodzi o symbol religijny. Jego zaangażowanie powinno polegać na tym, że ułatwiłby usunięcie krzyża, na przykład nawołując wiernych do tego, aby nie stali pod pałacem i bezprawnie nie blokowali dojścia do niego.

Dokładnie, kościół powinien zająć stanowisko jak najszybciej, możliwe, że nie doszło by do takich scen przed Pałacem, przez które musimy się wstydzić, że jesteśmy z Polski.

Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 03.08.2010 - 22:22

• 3

Ferdynand.
  • Tematów: 38
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niesmaczna komedia. Kiedy oglądałem cały przebieg śmiałem się i denerwowałem jednocześnie.
Jak relacjonował pewien anonim, który był na miejscu zdarzenia stwierdził, że cała sytuacja była nie do opisania, a jak zobaczył na własne oczy starego dziadka, który krzyżem bił straż miejską broniąc drugiego krzyża, to po prostu nie mógł uwierzyć... Już tak przemodlili swoje główki, że nie zdają sobie sprawy z tego kim są i co robią.
Po dzisiejszym jestem przekonany, że fanatyków należałoby przymusowo leczyć, bo to co dzisiaj zobaczyłem
było nienormalne. Każdy ma prawo bronić swojego zdania i do takiej osoby można podejść poważnie
pod warunkiem, że trzeźwo myśli.

Osobiście uważam, że krzyż powinien trafić do kościoła, bo tam jest jego miejsce, a co do pomnika, to uważam,
że Pan Kaczyński za dużo by chciał i jestem temu przeciwny.

Jeżeli jednak nie będzie po mojej myśli, to na pewno nie będę z tego powodu urządzać chorej manifestacji.

Ciekawe kiedy komedii ciąg dalszy...

Użytkownik Ferdynand edytował ten post 04.08.2010 - 01:39

• 1

#55 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

Zdaniem biskupa Tadeusza Pieronka to, co się działo we wtorek przed Pałacem Prezydenckim "nie było obroną krzyża, ale walką przeciw krzyżowi". - Walką tych, którzy przez ten symbol chcą uzyskać korzyści polityczne. Ci ludzie są mali, teraz doskonale widać ich karłowatość - powiedział bp Pieronek w rozmowie z dziennikiem "Polska The Times". Według bp. Pieronka to "jakaś fanatyczna sekta".
W ocenie duchownego gest harcerzy, którzy po katastrofie postawili krzyż przed pałacem, był szlachetny. Ale to, się działo potem to już była manipulacja. - Z tymi ludźmi nie da się dogadać, bo nie trafiają do nich racjonalne argumenty - powiedział bp Pieronek.
Nie chcę stawiać zarzutów konkretnym osobom. Ludzie sami widzą, co się dzieje i mają na ten temat swoje zdanie. Ale faktem jest, że sprawa krzyża stała się elementem gry politycznej - ocenił bp Pieronek.

Duchowny liczy, że obrończy krzyża w końcu się zmęczą, sprawa ucichnie i wygaśnie. Na pytanie, czy potem prezydent powinien nakazać krzyż po cichu usunąć - biskup odpowiedział: "tak".

źródło

Właśnie o tym pisałem. Dokładnie o tym. A wklejam, bo ktoś pytał co na to wszystko kościół.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakim trzeba być prostackim cynikiem aby wykorzystać do swoich celów ludzi z zaburzeniami psychicznymi.(cztaj przecież są chorzy i nic im nie zrobią).
Jakim trzeba być pozbawionym uczuć człowiekiem aby wykorzystać harcerzy (czytaj dzieci które przecież wszyscy kochamy, są bezbronne).
Jakim trzeba być bezwzględnym graczem politycznym

Cieszę się jednak że ta prowokacja jest aż tak czytelna.
Co jeszcze jest pocieszające w tej sytuacji to, to że obecna sytuacja z jednej strony pokazuje o co tak na prawdę chodzi organizatorom, oraz to jakim elektoratem dysponują.

Popatrzmy na tą sytuację pod względem strat i zysków.
Czy straty powinniśmy potraktować jako straty?

Czy to że kosciół nie był wstanie być głównym celebrantem powinniśmy potrakować jako stratę czy zysk.

Użytkownik Aidil edytował ten post 04.08.2010 - 08:18

• 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zasłona dymna dla podwyżki podatków zadziałała w 100%.

Nie rozumiem tej hecy. To znaczy, rozumiem, dlaczego została wywołana, ale rozwiązanie jest bardzo proste. Decyzję o usunięciu/pozostawieniu pomnika ma podjąć ta osoba/te osoby, do których ten chodnik należy, bądź kto nim rozporządza! Jeśli należy do miasta, decyzję powinna podjąć rada miasta. I wolą ludzi może się pokierować, bądź nie. Jak to już Pan JKM parę razy powiedział.
Jednakże takie rozwiązanie nie jest możliwe, ponieważ ludziom na górze po obu frontach zależy na burdzie przy krzyżu. Jedni zasłaniają skandaliczna podwyżkę podatków przez partię, która zapowiadała - słusznie zresztą - drastyczne obniżki; zaś drudzy chcą sobie zbijać elektorat na samorządowe i parlamentarne.
Ale od kiedy Pan Jarosław Kaczyński jest oficjelem kościelnym, by wypowiadać się na religijne tematy, symbole, do których żadnego prawa nie ma? Bo chodnik nie do niego należy? Podobnie po drugiej stronie barykady.

Cyrk, cyrk. Jeśli to jest polityka dzisiejszych czasów, to nie pozostało nic innego, jak zanotować w notatniku "cywilizacja łacińska upadnie w przeciągu 50 lat" i zacząć się pakować.
  • 2

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najpierw Wawel, później krzyż... niech zrobią śp. L.Kaczyńskiego od razu świętym a pałac prezydencki zamienią w plebanię - unikną regularnych protestów przy każdym pomyśle... :/

Dla mnie oczywiście krzyż powinien zostać usunięty a na jego miejscu powinni ustawić tablicę upamiętniającą pamięć zmarłych.
  • 4

VanPilar.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zazwyczaj staje po drugiej stronie ale w obecnej sytuacji jestem za przeniesieniem krzyża. Została wywołana mała wojna Polsko-polska tak naprawdę o nic. A o podwyżkach cen paliwa wzroście vatu itd. jakieś drobne wzmianki. Media zadbają o to by dalej nakręcać ten cyrk.

Pół-żartem, pół-serio: w 2050 roku pałac prezydencki może wyglądać tak ;p

Dołączona grafika
  • 4

#60 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Ewentualnie tak:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika