Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 8 głosy

Foto-grafia Noxiliego

• Please log in to reply
155 replies to this topic

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Efekt szybkiej noworocznej zabawy "zimnym ogniem":

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Efekt szybkiej noworocznej zabawy...

I tym sposobem odebrano mi złudzenia, a liczyłem na zobaczenie innego rodzaju efektów (pirotechnika) siem zawiodłem ;(

Wiem, wiem, "uczulenie zawodowe" :mrgreen:, a piromanka zaś miała zapewne dobry humor
...pozdro

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Efekt szybkiej noworocznej zabawy...

I tym sposobem odebrano mi złudzenia, a liczyłem na zobaczenie innego rodzaju efektów (pirotechnika) siem zawiodłem ;(

Wiem, wiem, "uczulenie zawodowe" :mrgreen:, a piromanka zaś miała zapewne dobry humor
...pozdro

Zdjęć jest więcej tylko ze źle wybraliśmy miejsce (musiało byc równo - noxilinka była na 10cm szpilach) więc wyszło jak wyszło. Do naszej "katiuszy" za blisko, do innych albo za daleko i zasłaniał dom albo akurat aparat coś tam międlił (właczone zaawansowane odszumianie)i niedało sie pstryknąć. Po prostu fotopech. Musze w tym roku kupić obiektyw rybie oko. Powinno objąc całe niebo na jednej klatce.

Salwa 'katiuszy"
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Potem takna pocieszenie mały taniec z zimnymi ogniami i tyle...

Mika’el.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Czadowo jak widać nie było, no cóż, mnie też bezpodstawnie zresztą rodzinka skąpcem zwie, ależ czy to aby nie ja i mnie podobni nie powinni być w bliżej mi niepoznany sposób nagradzani za dbałość o środowisko?
Tak się tylko wyraziłem, nie pytam.
Chciałem chiński lampion puścić, ale przewidziałem silne jak na tą porę wiatry i zagrożenie wynikające z możliwości dotarcia w rejon ławicy jak i cena mnie przekonały do rezygnacji.

Potem takna pocieszenie mały taniec z zimnymi ogniami i tyle...

...hmm, widzę,że mają podobnie te obce sobie kobiety...dziwne!

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teraz chyba jedyna w moim wykonaniu "autofocia z reki"- właśnie mieliśmy chwile odpoczynku ,bo robiliśmy z kumplem za "zagubiony oddział" pod zapadliskiem. Mieliśmy stac i nic nie robić .Komfort obniżał tylko wrzask czujników bezruchu - to taki wskażnik ułatwiający odnalezienie unieruchomionego, nieprzytomnego lub martwego ratownika w dymie czy pod gruzowiskiem.Drze się to to głośniej niż alarm samochodowy a jest umieszcone jakieś 30 cm od uszu,dobrze że mieliśmy kaski bo pogłuchlibyśmy. Ekipa ratunkowa cokowiek pobładziąła w labryńcie treningowym, wiec jako ze jakoś dym właśnie opadł i cokolwiek było widac- "pstrykłem fotkę" . :mrgreen:

Dołączona grafika

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak na szybciora .Wychodzę z domu a coś mi tu w ogródku brzęczy . Mały rzut okiem i biegiem do domu, by mi pierwsze tegoroczne pszczółki spod obiektywu nie uciekły.No i mam dowód WOSNA WRÓCIŁA.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mika’el.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Siem nie znam, ale lubię siem powymądrzać.

Słyszałem w redio, że te pszczoły z foto mają na przełomie kwietnia/maja oddać ducha, a nowe potomstwo z powodu przedłużającej się zimy nie wyleci do kwitnienia wiosennego i z tego powodu ma być nieciekawie z zapylaniem latoś. Zakładam, że mało kto na tym forum patrzy pod nogi, ich gwiazdy bardziej zachwycają.

Mieszczuchy :rotfl:

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Siem nie znam, ale lubię siem powymądrzać.

Słyszałem w redio, że te pszczoły z foto mają na przełomie kwietnia/maja oddać ducha, a nowe potomstwo z powodu przedłużającej się zimy nie wyleci do kwitnienia wiosennego i z tego powodu ma być nieciekawie z zapylaniem latoś. Zakładam, że mało kto na tym forum patrzy pod nogi, ich gwiazdy bardziej zachwycają.

Mieszczuchy :rotfl:

Niewiedziałem. Mam nadziejęz że aż tak źle niebedzie. Mam nadzieje ,że przyroda okaże sie elastyczna i znajdzie jakieś rozwiązanie.

#69 Gość_Rolland

Gość_Rolland.
  • Tematów: 0

Napisano

Szacunek, bardzo podobają mi się Twoje fotki, nie zawsze są perfekcyjne pod względem technicznym (który to mam gdzieś), po prostu super się ogląda ;)

#70 Gość_Kochanie

Gość_Kochanie.
  • Tematów: 0

Napisano

Pszczółki fajnie wyszły, Czyżbyś przywoływała wiosnę ?? :mrgreen:

Tomorrow, to zawsze coś walnie. :roll:

Użytkownik Kochanie edytował ten post 12.04.2013 - 09:12

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Troszke testów nowego teleobiektywu. Tair 4,5/300 - niektórzy nienawidza go (zazwyczaj to ci którzy dorwali felerny egzemplarz ) niektórzy uwielbiają. W kazdym razie jest to cieżki , bardzo solidny, wytwór made in ZSRR. Opracowany dla słuzb specjalnych, zdobył sławę jako osławiony fotosnajper.Uzywa sie zreszta podobnie jak karabin snajperski, ma w koplecie kolbę jak karabinu , na jeżdzasię na cel , wstrzymuje oddech i dopiero wyzwala migawke. Mało kto wie ale został opracowany w latach 30 XX wieku . Konstrukcyjnie wywodzi sie z konstrukcji jednej z najlepszych soczewkwych teleskopów-teleskopu w układzie Petzwala. Konstrukcja nawet odziedziczyła po teleskopowych przodkach system ustawiania na ostro - jest to klasyczny wyciag rack 'n'pinion. Wszystkie inne teleobiektywy wyostrzmy obracajac przodem obiektywu a w Tairze takim małym pokretłem z boku cos jak głośnośc w luksusowym wzmacniaczu. W każdym razie jak na niską cenę(współczesna konkurecja kosztuje nawet 40 razy wiecej) daje obrazy wrecz niesamowite.
Mój ciapciakowaty(zawsze cos sobie zrobi - dzisiaj złapał kleszcza, a potem kość mu sie zaklinowała miedzy zebami) wilczurek

Dołączona grafika

A tutaj pierwszy tegoroczny motylek:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Bójka miedzy stale mieszkajacymi w okolicy krukami i nowo przybyłymi pustułkami("moje" kruki to działająca zespołowo rodzinka- bardzo sprytne ptaki),pustułki chciały "przejąć" ich dzielnicę, ale kruki wyprowadziły je poza swój teren i na do widzenia pokazały im "kto tu rzadzi".Ostatecznie pustułki zamieszkły na wysokiej wierzy kościelnej poza terytorium kruczym.
Dołączona grafika

Pokazom lotniczym kruków i kań przyglada sie moja kocica Bogusia

Dołączona grafika

Za płotem pojawiła sie ptasia waga supercięzka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nieco sarenek (chyba)

Dołączona grafika

Światło popielate księżyca.Nieco poruszone.

Dołączona grafika

Wiekszość fotek został mocno wykadrowana, więc ostrość dość spadła.

Mo.nika.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Cudna psina :)

Taka sugestia tylko, gdybys zdjecie z sarenkami ,przycial zaraz powyzej cienia..Nie wydaje Ci sie ze zyskalo by kompozycyjnie?

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ładne kolory na motylach. Wiosenne barwy. Trzeba było podciągać czy same takie wyszły?

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mój Olympus jakoś sobie słabo radzi w mocno pochmurny dzień, w prawdzie mozna wyciagnać balans bieli na szarej tablicy ale niemiałem czasu bo jest motylek więć się go fotografuje. Potem jechałem juz z RAWu. Balans +kontrast + nasycenie

Co do kadrowania Mo.n to... zawsze mam z tym kłopot :).Jak chcesz to wykadruj i podlinkuj.

Oryginały jpg.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mo.nika.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Chetnie pobawilabym sie motylkami ale siedze na laptopie , kolory tu mam mocno przeklamane. Jesli pozwolisz to chetnie wrzuce jutro.
Co do kadrowania, poczytaj o mocnych punktach i zlotym podziale. Jesli chcesz to wrzuce Ci kilka linkow.

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych