Napisano 24.08.2010 - 20:34
Napisano 24.08.2010 - 21:06
Owszem, jednak im dalej w przeszłość tym mniej wspólnego z przodkami. Mam połowę genomu swego ojca, ale już z przodkiem, który żył 10 pokoleń wcześniej (czyli okolice XVII - XVIII wieku), wspólnych genów mam ok 1/1024, co de facto oznacza, że nie jestem z nim bardziej spokrewniony, niż z przechodniem mijanym na ulicy.Wszyscy dzisiaj wiemy, że w genach dziedziczymy coś po naszych rodzicach i nawet bardzo odległych przodkach. Do dziedziczonych cech należy min. nasz wygląd, zdrowie , rasa.
Nie do końca, ewolucja to, w wielkim skrócie, wypadkowa losowych mutacji genetycznych (korzystnych jak i nie) oraz doboru naturalnego.Ewolucja to polepszanie (dostosowanie do warunków) naszego ciała, ale również rozwój umysłowy.
Fajnie by było, gdyby pamięć DNA istniała rzeczywiście, jednak jest to obecne tylko w fantastyce naukowej. Gdyby tak było, to nie musielibyśmy uczęszczać do szkół, gdyż posiadalibyśmy od razu wiedzę wcześniejszych pokoleń. Druga sprawa jest taka, że jeśli pamięć zapisywana była w genomie, to z pokolenia na pokolenie genom ludzki musiałby ulegać fizycznemu wydłużeniu, co nie umknęłoby uwadze naukowców.Może te wszystkie historie o reinkarnacji to nic innego jak umiejętność (świadoma lub nie) czytania siebie z zapisów umieszczonych w naszym DNA i dzięki temu możemy mieć przebłyski, że kiedyś byliśmy np. Juliuszem Cezarem.
Napisano 24.08.2010 - 22:06
Napisano 24.08.2010 - 22:34
Tak wiem o tym natomiast na przestrzeni dziejów zmienia się nasz sposób życia, a dokładniej cywilizacja postępuje i nie wiem jak Ty ale ja widzę że ludzie się zmieniają. Pochłaniamy coraz większe ilości wiedzy, może nie wszyscy ale wielu z nas rozwija swoje możliwości. Być może te możliwości są już dawno w nas zapisane, ale potrzeba czasu by je rozwinąć. Druga sprawa to to że ja nie piszę o nabytych umiejętnościach, a o takich które już mamy tylko trzeba je rozwinąć, a raczej odkryć.Niestety muszę wyprowadzić Cię z błędu...
Jednym z podstawowych praw genetyki jest to, że nie dziedziczy się cech nabytych. Jako prosty przykład: dziecko pary ludzi wytatuowanych na całym ciele urodzi się bez jakiegokolwiek tatuażu. Nie można odziedziczyć nabytych cech fizycznych jak i psychicznych.
A więc nie ma możliwości by pamiętać.Owszem, jednak im dalej w przeszłość tym mniej wspólnego z przodkami. Mam połowę genomu swego ojca, ale już z przodkiem, który żył 10 pokoleń wcześniej (czyli okolice XVII - XVIII wieku), wspólnych genów mam ok 1/1024, co de facto oznacza, że nie jestem z nim bardziej spokrewniony, niż z przechodniem mijanym na ulicy.
Ta fantastyka naukowa daje nadzieje Jednak rozwój duchowy to nie to samo co nauka pisania, to zdobywanie swoistego rodzaju wiedzy. Choćby taka telepatia niby ją czuje, niby czasem się komunikuję z osobami mi bliskimi, ale za nic nie umiem tego udowodnić, choć wiem że jest. O taki rodzaj wiedzy mi chodzi, o możliwość docierania do niej, bo z pewnością ona w nas drzemie.Fajnie by było, gdyby pamięć DNA istniała rzeczywiście, jednak jest to obecne tylko w fantastyce naukowej. Gdyby tak było, to nie musielibyśmy uczęszczać do szkół, gdyż posiadalibyśmy od razu wiedzę wcześniejszych pokoleń.
A czy jest możliwość by w genomie było na nia miejsce, którego jeszcze nie znamy?Druga sprawa jest taka, że jeśli pamięć zapisywana była w genomie, to z pokolenia na pokolenie genom ludzki musiałby ulegać fizycznemu wydłużeniu, co nie umknęłoby uwadze naukowców.
Napisano 24.08.2010 - 22:50
Nawet jeśli by tak było, czemu oczywiście zaprzeczył może tak może nie, to nie miałoby to sensu, gdyż pamięć zapisywana jest w mózgu, a dziecko otrzymuje DNA z komórek pochodzących z jąder/jajników.A czy jest możliwość by w genomie było na nia miejsce, którego jeszcze nie znamy?
Napisano 25.08.2010 - 00:01
Napisano 25.08.2010 - 00:22
Napisano 25.08.2010 - 17:14
Może te wszystkie historie o reinkarnacji to nic innego jak umiejętność (świadoma lub nie) czytania siebie z zapisów umieszczonych w naszym DNA i dzięki temu możemy mieć przebłyski, że kiedyś byliśmy np. Juliuszem Cezarem.
Napisano 25.08.2010 - 17:27
Napisano 26.08.2010 - 18:04
Czyli idąc tokiem myslenia autora tematu Wiedza poprzednika jest przekazywana w momencie poczęczęcia. Czyli Jeżeli ojciec dziecka ma 19 lat to przekazuje wiedze zzdobytą przez 19 lat.
Napisano 26.08.2010 - 18:59
Napisano 26.08.2010 - 19:19
Napisano 28.09.2010 - 10:16
Użytkownik UBIO delikatet NFF 997 edytował ten post 28.09.2010 - 11:08
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych