Od 30 lat można ją spotkać w Sukiennicach. Przepowiada krakowianom i turystom przyszłość. A do odnowionych Sukiennic przychodzi jeszcze chętniej.
Dominika Wantuch: Jaką ma pani wizję Krakowa na najbliższy czas?
Wróżka Dzidzianna Solska: - Kraków się rozwija, ale urzędnicy nie dbają o kulturę i sztukę w mieście. Nowy prezydent też się tą dziedziną nie zajmie. A Kraków to przecież miasto kultury i sztuki. Jedno z najpiękniejszych w Europie. Ma w sobie nektar i swój niepowtarzalny charakter. Powinno przyciągać turystów z całego świata. Dobrze by było, żeby władze miasta to odkryły. Ale o to będzie trudno.
Odnowiona galeria w Sukiennicach przyciągnie wielu turystów.
- Na pewno. Przewiduję, że kolejki jeszcze przez długi czas ciągnąć się będą przez cały Rynek. Ale miasto powinno się upiększać też ciekawymi postaciami. Ja tu przychodzę już 30 lat i zawsze przyciągam turystów, ustawiają się do mnie kolejki. Ale poza mną brak tu osobowości, które zainteresują publiczność.
A jakie są szanse, że władze miasta porzucą pomysły organizowania na Rynku jarmarków i kiermaszy? Sama Pani powiedziała, że Kraków powinno być miastem sztuki i kultury.
- Ależ te imprezy są ciekawe! I nie powinny być likwidowane. One przyciągają ludzi sztuki, rzemiosła i kultury. Dlatego ja im zniknąć nie pomogę.
Wspomniała Pani o nowym prezydencie? Kto wygra wybory w Krakowie?
- Wiem na pewno, że trzeciej kadencji prezydent Jacek Majchrowski już nie przejdzie. Ale kto zostanie prezydentem zdradzę, jak zobaczę wszystkich kandydatów i nieco ich poznam.
Jednak bukmacherzy obstawiają, że prezydent Majchrowski ma największe szanse w wyścigu do fotela prezydenckiego.
- Jeżeli obecny prezydent wygra kolejne wybory, będzie to dla mnie ogromną tajemnicą.
Jaką metodą najlepiej wróżyć przyszłość polityczną miasta?
- To jest skomplikowane zadanie. Nie wystarczą karty, potrzebna jest jeszcze umiejętność obserwacji. Dlatego muszę poznać wszystkich kandydatów, aby zdradzić, który będzie prezydentem.
A może wróżka przewidzieć pogodę? Czy to już koniec deszczów i powodzi na południu Polski?
- Powodzie się kończą i myślę, że w przyszłym roku uda się ich uniknąć. Pogodę jednak na następny rok będę przewidywać w grudniu, gdy zobaczę układ planet, księżyca i gwiazd.
Polska ma szanse na wygraną na Euro 2012?
- Skład kadry jest źle dobrany w obronie. Dopóki nie będzie zmian, nie mamy żadnych szans na wygraną na Euro.
Czy wrócą loty z Krakowa do Chicago?
Przerwa w tych lotach jest tymczasowa. Jestem pewna, że one wrócą, bo niedługo znajdzie się osoba, która podejmie decyzje o dostosowaniu lotniska i pasów startowych dla lotów do USA. I to jest wiadomość dla Krakowa optymistyczna. Zła to brak pieniędzy w kasie miasta. I to niestety się nie poprawi.
WIDEO
źródło: Gazeta.pl Kraków
Użytkownik balas edytował ten post 09.09.2010 - 16:59