Zwróciło to też moją uwagę
Ale swoją drogą, to ciekawy jestem skąd SETI miała tej jedyny narazie sygnał radiowy, o którym poinormowano ludzi oficjalnie (dokładniej na 4 płycie z Rzeczpospolites).
Może by wystosować petycje, pozbierać podpisy czy coś na innych tego typu forach i wysłać do SETI, żeby przeszukali dokładniej ten fragment nieba?
a poco mieliby kierować uwagę programu SETI, skoro wyżej zostało napisane, że Ziemia ma z nimi kontakt... a może program SETI to celowe zamydlanie oczu? w jakim sensie? a no w takim, że owszem wojskowi przyznają, że napewno jest życie, ale kierują teleskopy w inną część wszechswiata po to aby odwrócić uwagę ludzi od tego, że już dawno mają kontakt w postaci jednego obcego tutaj a 3 Ziemian tam, o którym miał przed śmiercią opowiadać tamten wojskowy. Troche pokrętne tłumaczenie, ale może być całkiem dobrym rozwiążaniem na to aby podzielić się częścią wiedzy z ludźmi na ten temat w postaci pragramu SETI, bo mógł w tamtym obszarze zostać wysłany przez obcych statek, a skoro naukowcy z SETI wychwycili sygnał od nich, to wojskowi stwierdzili, że odkrycie obecności obcych w tamtym rejonie przez cywilów jest tylko incydentalne, natomiast sami napewno wiedzą coś więcej
No i wydaje mi się, że jednak skoro ten układ jest tak blisko nas, to znaczy że powinniśmy już dawno odebrać jakiekolwiek stgnały z jego kierunku...
No i coś mi się wydaje że przebycie bodajże 39 lat świetlnych w 91 dni jest baaaardzo mocno przesadzone. Pamiętając o tym oczywiście, że moc silników takiego statku musiałaby być niewyobrażalnie ogromna no i niewyczerpana.
możłiwość szybkiego podróżowania w Kosmos i w zasadzie nawet całą infrastrukturę mamy już dziś, poczytaj o programie Orion i napędzaniu ewentualnych statków wybuchami jądrowymi, które mogą rozpędzić taki bolid nawet do 7% prędkości światła...