Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt SERPO

• Please log in to reply
332 replies to this topic

Halley.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wcześniej było napisane, ze 7 miesięcy się leci do nich, wiec co im się będzie spieszyć? To statek matka wiec ogromnych rozmiarów.
  • 0

#137 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.
  • Tematów: 0

Napisano

A mi sie wydaje że ten lot trwał 9 miesięcy dlatego że długo musieli rozpędzać statek :)gdzieś czytałem coś takiego że sama podróż z właściwa prędkością twa krótko, długo trwa natomiast rozpedzanie i hamowanie statku, ale wątpie żeby to był napęd materia-antymateria bo to byłby zwykły napęd odrzutowy czyli nie przekroczyłby szybkości swiatła :(
  • 0

Hippo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A moze chodzi o tunele czasoprzestrzenne? Podobno w nich sie mozna rozpedzic do niewyobrazalnych predkosci...
  • 0

#139 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

wcale nie, przy takim rodzaju podróżowania statek nie rozpędza się za bardzo tylko zagina się czasoprzestrzeń tak że ich planeta tak jakby przybliża się do ich statku ( nie wiem jak to opisać, nie jestem pisarzem :) )
  • 0

Hippo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja slyszalem o tunelach podprzestrzennych czy czasoprzestrzennych, przez ktore mozna przechodzic i bardzo szybko znalezc sie na drugim koncu wszechswiata :smile:
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Most Einsteina-Rosena. Teoria ciekawa, ale ilość energii potrzebna do otwarcia mostu i jegho utrzymania, nie mówiąc o kontroli gdzie zaprowadzi, jest olbrzymia. Oczywiście to tylko teoria i nie wiadomo czy wogle mogłaby się sprawdzić.
  • 0

#142 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

No oczywiście że dla nas ilość tej energi jest ogromna ale kiedyś będzie to bardzo łatwe tak jak teraz jazda samochodem :) no w takim moscie wcale nie osiąga się dużych szybkości bo nie trzeba :)
  • 0

#143 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

W ksiazce Garego Kinder`a " Lata świetlne" jest mowa o podrozach ponadswietlnych.

Chodzi mi konkretnie o relacje Billego;

Statek przechodzi 3 fazy a w zasadzie 4 fazy.

Jest to start i uruchomienie napedu ponadswietlnego...

Rozpedzenie statku do predkosci swiatla.

Wejscie w tzw. hiperprzestrzen( nazwy dokladnie nie pamietam wiec slowo moge pomylisc) i w tym momencie czas jest zamrozony, nie uplywa.

Po przebyciu drogi jest tzw. wyjscie i na koniec wychamowanie z predkosci swiatla i normalny lot ktory konczy sie ladowaniem.

to tyle.
  • 0

Halley.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

brzmi łatwo :)
  • 0

#145 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

tak, ale policzcie sobie ile przy naszej obecnej technice trwałoby rozpędzenie się do takiej prędkości, nie chodzi mi o napęd tylko o wytrzymanie przeciążenia, piloci mogą wytrzymać nawet 10G ale tylko przez chwile. Ja sam nie jestem za dobry z fizyki i nie wiem jak to obliczyć, a właściwie to mi się niechce :)
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To znaczy, jeśli chodzi o tunele hiperprzestrzenne, to nie trzeba się nigdzie rozpędzać. Inaczej z napędem tylko zaginającym czasoprzestrzeń.

Zresztą, nie ma co się zastanawiać na razie. Do wyprodukowania energii potrzebnej do otwarcia mostu, nasze Słońce potrzebuje kilku sekund. Wyobraźcie sobie jak to dużo..
  • 0

#147 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

tak, ale policzcie sobie ile przy naszej obecnej technice trwałoby rozpędzenie się do takiej prędkości, nie chodzi mi o napęd tylko o wytrzymanie przeciążenia, piloci mogą wytrzymać nawet 10G ale tylko przez chwile. Ja sam nie jestem za dobry z fizyki i nie wiem jak to obliczyć, a właściwie to mi się niechce :)

Billy mowil o tym jakie warunki panuja w statku ktory sie rozpedza.Jest tak zrobiony ze nie czujesz zadnych przeciazen, kompletnie zadnych.

Z tego co wiem to Nasa podobno umie zrobic silniki do takich statkow ale samych statkow nie potrafi.Mam na mysli z tego czego sa zrobione i w jaki sposob by zachowac wszystko co byc powinno aby moc latac z takimi predkosciami.

Billy tez mowil ze te istoty maja wyznaczone odpowiedni daty do takich lotow by nie doszlo do jakis kolizji podczas takich predkosci.

To znaczy, jeśli chodzi o tunele hiperprzestrzenne, to nie trzeba się nigdzie rozpędzać. Inaczej z napędem tylko zaginającym czasoprzestrzeń.  

Zresztą, nie ma co się zastanawiać na razie. Do wyprodukowania energii potrzebnej do otwarcia mostu, nasze Słońce potrzebuje kilku sekund. Wyobraźcie sobie jak to dużo..

Mowilem ze moglem "hiperprzestrzen" pomylic z innym slowem..

Sam proces pamietalem dokladnie.

ROzpedzaja sie do predkosci swiatla okreslony czas.
Uruchamiaja dodadkowe urzadzenie (silnik) ktore zwieksza predkosc swiatla nawet kilkadziesiat razy.W momencie kedy wchodza w faze ponadswietlna czas zostaje zamrozony i nie uplywa. dlatego nie ma takiego paradoxu ,ze gdy dotra do okreslenonego miejsca, tego juz nie bedzie lub ich bliscy nie istnieja.

Nie umiem Ci dokladniej tego wyjasnic.Musialbys sam ta ksiazke przeczytac.

Billy mowil ze Oni maja tak to wszystko dopracowane i sa na takim rozwoju technologicznym,ze my gdybysmy dowiedzieli sie dokladnie o procesach , prawach itp ktore sa potrzebne do takich lotow, kopary by nam opadly.
Usiwadomilibysmy sobie jak malo wiemy na temat fizyki ,chemii itp.
  • 0

Wiesław.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Problemem przy takich predkosciach jest grawitacja.Z tego co slyszalem statek przy takiej predkosc zgniotl by sie jak puszka.Jedynym sposobem (jak narazie) sa tunele czasoprzestrzenne lecz do budowy potrzebna jest ogromna ilosc energii oraz "dziwna" materia
ktora zamiat przyciagac pobliskie ciala odpychala by je.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Problemem przy takich predkosciach jest grawitacja.Z tego co slyszalem statek przy takiej predkosc zgniotl by sie jak puszka

Rozwiazaniem jest antygrawitacja, czyli wlasna niezalezna grawitacja danego obiektu.
  • 0

#150 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Wieslaw, Jak narazie nie umiemy rozwiazywac takich problemow. Widocznie oni sobie z tym poradzili i skonstruowali pojazd tak ze przy takich predkosciach nic sie nie dzieje. Jeszcze duzo musimy odkryc i wiele poznawac.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych