Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt SERPO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
332 odpowiedzi w tym temacie

Hippo.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

muhad co do wypowiedzi na temat hiperprzestrzenii, to mam rozumiec ze dla nich czas sie zamraza i moga spokojnie leciec, tak?
  • 0

#152 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Hippo, przeciez mowilem zebys slowa hiperprzestrzen nie bral doslownie bo moglem pomylic slowo. Chodzi o pewien proces.

Oni maja w statkach chyba 2 silniki. Jeden uruchamiaja gdy rozpedzaja sie do predkosci swiatla, a gdy to osiagaja uruchamiaja ten drugi, ktory umozliwia im przekroczenie predkosci swiatla. Jest mowa o tym ze zamrozenie czasu wystepuje w momencie gdy przekraczaja predkosc swiatla, a z tego co wiem to potrafia potrafia przekraczac ja kilkadziesiat razy. Nie pamietam dokladnie co powoduje zamrozenie czasu ale wiem ze oni to wywoluja w jakis sposob. Dzieki zamrozeniu moga dotrzec na wybrane miejsce bez tego paradoxu o ktorym wspomnialem w poprzednim poscie. Teoretycznie, gdyby nie zamrozili czasu, dotarliby w wybrane miejsce w dalekiej przyszlosci.Gdyby chcieli wrocic do siebie do domu z misji.Ich bliscy dawno juz by nie istnieli.
  • 0

Bercik.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie pamietam dokladnie co powoduje zamrozenie czasu ale wiem ze oni to wywoluja w jakis sposob

Czy to nie jest przypadkiem wynikiem osiągnięcia prędkości światła ?
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy to nie jest przypadkiem wynikiem osiągnięcia prędkości światła ?

Otoz nie, teoretycznie przekroczenie predkosci swiatla powoduje, ze czas dla nas plynie wstecz.
  • 0

Bercik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eurycide,
Czyli zakładając: Zdobędę maszyne z napedem [np jonowym] rozpędze się do prędkości światła. Utrzymam ją spory kawałek czasu i okaże się, że nagle jestem niemowlakiem ^^ ?
  • 0

#156 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

nie nie:) oni to robia poprostu bardzo sprawnie. Z tego co wiem to oni tej predkosci swiatla nie przekraczaja by nie robic sobie komplikacji. Po wejsciu w kolejna faze o ktorej pisalem, gdy czas jest zamrozony, wlaczaja turbo doladowanie:)
  • 0

Bercik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nitro do statków kosmicznych. Kto by pomyślał :D
  • 0

#158 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

Nie kapuje o co chodzi z tym zamrożeniem czasu, czas zatrzyie się po osiągnięciu szybkości światła ale chyba nie przez włączenie czegoś, zwłaszcza że to nie uchroniłoby ich od skutków dylatacji czasu, ani nie wierze że czas zacznie się cofać po przekroczeniu szybkości światła, np co się stanie z promieniowaniem np. x jeśli pzrekroczy szybkość światła ? wiem że na ziemi zrobiono kryształy w kórych szybkość światła wynosiła chyba 60 km/h ( ale nie jestem pewnien, wiem że bardzo mało w porównaniu z 300000 km/s :) ) i jakies promienie poruszły się szybciej niż światło ale nie wiem co się dzieje jak czas zaczyna się cofać ;(

poczekamy 100 tysięcy lat to zobaczymy o co w tym chodzi :)
  • 0

#159 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

chruszczow, wlasnie, nie wiesz, nie wiemy i moze dlugo nie bedziemy wiedzieli wszyscy. Oni to wiedza i dowodza tym samym swoja obecnoscia. Jeszcze nie raz nasza nauka okaze sie bardzo niedojzala i nierozwinieta.Beda kolejne rewolucje, kolejne odkrycia itp.
  • 0

Bercik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wiem że na ziemi zrobiono kryształy w kórych szybkość światła wynosiła chyba 60 km/h

Jeśli posiadasz cokolwiek na ten temat oprócz zacytowanego zdania, lub chociaz miejsce gdzie mógłbym poszukać tego. Byłbym bardzo wdzięczny.

p.s.
Za pare lat, takie kryształki pewnie na allegro będą "zamulacz światła" ;)
  • 0

Maxxxo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myślę że to może być prawda aczkolwiek mógł to pisać mądry człowiek znający prawa fizyczne, geologie,ufologie, sprawy rządowe, astronomie i tym podobne rzeczy :jump:
  • 0

#162 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

Bercik, Słyszałem o tym w TV już pare lat temu, ale w jakimś programie naukowym więc chyba można im wierzyć, poza tym nawet w benzynie jakieś promieniowanie też jest szybsze od światła ale też słyszałem w TV i nie wiem gdzie jest coś o tym w necie ;(
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie znamy niczego szybszego od światła. Takie na razie są fakty.
Zgodnie z teorią Einsteina, prędkości światła nie da się osiągnąć.
Nie ma natomiast nic przeciw istnieniu cząstek poruszających się szybciej. Nie mogą one za to zwolnić do prędkości światła.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Eurycide,
Czyli zakładając: Zdobędę maszyne z napedem [np jonowym] rozpędze się do prędkości światła. Utrzymam ją spory kawałek czasu i okaże się, że nagle jestem niemowlakiem ^^ ?

Zgodnie z teoria Eninsteina (faktycznie, wg. tej teorii predkosci swiatla osiagnac nie mozna, ale "gdyby" sie to udalo) to dana osoba przekraczajaca ta predkosc zobaczy, ze wszystko wokol (poza osrodkiem, ktory owa predkosc przekracza) cofa sie w czasie. Mozna to tak zobrazowac. Gdyby ktos na takim statku mial jakis specjalny teleskop i patrzyl w kierunku Ziemi to zobaczylby, ze czas tam plynie wstecz. Podrozujac z ta predkoscia przez jakis czas i wracajac na Ziemie okazaloby sie, ze powrocilismy zanim w ogole odbyl sie start... (paradoks).
  • 0

Bercik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ie znamy niczego szybszego od światła.

Myśl, kwarki (czy coś takiego), dalej sie wypowiadam bo zaczne bredzić. ;)
A nie znamy niczego szybszego od światła, to nie znaczy że czegoś takiego nie ma.
Poza tym, nawet Einstein sie mylił w coponiektórych twierdzeniach. Kto wie, czy tu tez moze popelnił drobny błąd.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych