Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt SERPO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
332 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Widze ze nic nie przemowi wam do rozsadku.

w dobrym kierunku? Technologia moze sie swietnie rozwijac bez rozwoju technologii wojskowej.Ona jest zbedna.

Co do Indian..nie bierz tylko pojedynczych przypadkow tylko spojrz na plemiona , ktore obecnie zyja w harmonii.

Jak juz wczesniej wspomnialem, byly spory bo sa podzialy miedzy ludzmi.
Byloby jedno spoleczenstwo, nie byloby problemu.

Jesli chodzi Afryke. Niezaleznie kto jest winny, cierpia CI co na to nie zasluguja. Przez jakie czynniki? ano sam wiesz przez jakie.
  • 0

zaks.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A teraz wróćmy na chwilę do projektu SERPO.
Jakoś tak dziwacznie jest to napisane... Tak jak bym czytał jakąś książkę sci-fi. ;/
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jako mozna rozwoj technologii wojskowej brac za cos pozytywnego?

Właśnie po to wyraźnie napisałem że proszę mnie dobrze zrozumieć ale jak widzę grochem o ścianę...
Jeszcze raz głośno i wyraźnie: każdy rozwój technologii który powoduje zmniejszenie ofiar jest pozytywny. Wojen nie popieram ale dostrzegam pozytyw w tym że współczesne i przyszłe konflikty (nie jestem w stanie tego zmienić i one na pewno będą) są i będą precyzyjne, eliminując siły bojowe przeciwnika nie niosąc za sobą wielu ofiar cywilnych.
A samej technologii wojskowej zawdzięczamy chyba najwiecej z wynalazków świata - od żelaza począwszy a na laserze kończąc...

Jeżeli chodzi o Indian to nie wiem o których ci chodzi ale ci z Ameryki Północnej to nie jest najlepszy przykład bo alkoholizm i przestępczość jest wśród nich kilkakrotnie większa niż w całych USA. Alkoholizm wśród Indian jest 32 razy częstszy niż średnia USA a o przestępczości poniżej:

Wśród ludności indiańskiej występuje wysoki procent przestępczości kryminalnej, dużo wyższy niż gdzie indziej w Kanadzie.

Indianie są dużo częściej i ofiarami, i sprawcami.

O ile w okresie od 1997 do 2004 roku kanadyjska ludność rdzenna, czyli Indianie, Metysi i Inuici, stanowili 3 procent całej populacji, to jednocześnie wśród niej odnotowywano 17 procent ofiar przestępczości kryminalnej i 23 procent wszystkich skazanych morderców.  

Najwięcej brutalnych incydentów zdarza się wśród osób, które się znają.  

Wśród osób napadających na osoby pochodzenia indiańskiego było jedynie 25 procent nie-Indian - reszta to ludzie tej samej społeczności.

Statystyki podają, że ludność indiańska 10 razy częściej jest oskarżana o morderstwa, niż reszta Kanadyjczyków.

Natomiast rzadziej niż inni, Indianie są oskarżani o popełnienie morderstw z premedytacją.  

W badanym okresie - pomiędzy rokiem 1997 a 2004, 20 procent skazanych osób indiańskiego pochodzenia było oskarżonych o popełnienie morderstwa z premedytacją, w porównaniu z mordercami nie-Indianami, wśród których było 46 procent morderstw z premedytacją.

Występują również dysproporcje w przemocy rodzinnej.  

2 procent ludności indiańskiej stwierdziło, że było ofiarami przemocy ze strony byłego czy obecnego współmałżonka, lub partnera życiowego. W środowisku nie-Indian takich osób było 6 procent.  

Badania wykazały, że wśród przestępców indiańskiego pochodzenia jest dwa razy więcej recydywistów, niż gdzie indziej.

Najbardziej zagrożeni przestępczością są ludzie w wieku od 15 do 34 lat, wśród których przestępczość jest dwukrotnie wyższa niż w starszej grupie wiekowej.  

Badano także charakter przestępstw.  

W rezerwatach jest sześć do ośmiu razy większy procent przemocy, wykorzystywania seksualnego i morderstw niż w innych sektorach ludności Kanady.  

W tym środowisku odnotowano jedynie mniejszy procent kradzieży.  

Raport przygotowany przez Canadian Centre for Justice Statistics korzystał z bazy danych policji i zakładów karnych.

Nie wiem gdzie znalazłeś tych wspaniałych, żyjący w pokoju Indian ale na pewno nie ma ich w Ameryce Północnej.
  • 0

#124 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

a gdzie ja mowilem o Ameryce polnocnej? ...chyba sie nie zrozumielismy.

Ejael...jesli cos zostalo odkryte to pozniej bylo wykorzystywane do celow wosjkowych a nie odwrotnie.
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Widze ze nic nie przemowi wam do rozsadku.

Mentorski ton możesz sobie darować.

Technologia moze sie swietnie rozwijac bez rozwoju technologii wojskowej.Ona jest zbedna.

W sumie tak, choć głównie to technologia wojskowa przyspieszała inne wynalazki. Teraz nie musi, bo jest kapitalizm i konsumenci wymagają coraz to nowych dóbr.

Co do Indian..nie bierz tylko pojedynczych przypadkow tylko spojrz na plemiona , ktore obecnie zyja w harmonii.

Ciekawe, że harmonię osiągnięli dopiero jak europejczycy założyli na ich terenach swoje państwa.. Poza tym podaj konkretnie o jakich Indian Ci chodzi.

Jak juz wczesniej wspomnialem, byly spory bo sa podzialy miedzy ludzmi.  
Byloby jedno spoleczenstwo, nie byloby problemu.

Ciekawe jakbyś w jednym spoleczeństwie pomieścił tyle kultur, religii....

Jesli chodzi Afryke. Niezaleznie kto jest winny, cierpia CI co na to nie zasluguja. Przez jakie czynniki? ano sam wiesz przez jakie.

Cierpią, bo zamiast wziąść sprawy we własne ręce, mają durnych przywódców i ciągle proszą o pomoc z zagranicy w postaci rybek a nie wędki.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ok mysle, ze na tym etapie te przepychanki mozemy zakonczyc, kazdy chyba powiedzial jakie ma zadanie prawda?
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Projekt Serpo
Zeta Reticuli - program wymiany, część XV
tłumaczenie:
Eurycide
www.paranormalne.pl
źródło: http://ufo.whipnet.o...erpo/index.html

DZIEŃ 2

Nie jestem pewien, jak długo byliśmy w zbiornikach. Usiedliśmy na krzesłach i przezroczysty zbiornik został założony na nas i na krzesła. Byliśmy odizolowani w tej bańce lub sferze. Mogliśmy oddychać bez problemu, mogliśmy patrzeć na zewnątrz, ale naprawdę czuliśmy zawroty głowy i dezorientację. Myślę, że zasnąłem lub zasłabłem. Myślę, że to kolejny dzień, ale mój zegarek pokazuje godzinę później od momentu kiedy usiedliśmy, jednak myślę, że to kolejny dzień.

Nasze instrumenty do pomiaru czasu znajdują się w plecakach przechowywanych w innym obszarze w tym pokoju. Jesteśmy ciągle w tych sferach ale jest w porządku. Dobrze... 899 odkrył jak wyjść z tego, ponieważ stoi. Otworzył moją sferę. Nie jestem pewien czy powinniśmy wychodzić z tego czegoś. 899 powiedział, że EBE przyszedł, popatrzył na nas i odszedł. Pozostali członkowie załogi śpią. 899 i ja chodzimy po tym pokoju.

wydobyłem instrumenty pomiarowe. Wygląda jakbyśmy podróżowali przez 24 godziny. Nie ma okien, żeby coś zobaczyć. Na początku powiedziano nam, że (podróż) zajmie około 270 naszych dni. OK, EBE przyszedł i wskazał na krzesła. Zgadłem, że musimy wrócić i się do nich udać.

WPIS

Od kiedy nie jestem pewien, jaki to dzień, nie będę podawał dnia w moich wpisach. Po prostu powiem "wpis". Jesteśmy wszyscy bardzo chorzy. Nudności, rozstrój żołądków. 700 i 754 podali nam środki medyczne na poprawę stanu naszych żołądków. Ale czujemy się naprawdę źle. Wygląda na to, że nie umiemy skupić wzroku (w tym miejscu nie jestem pewien tłumaczenia, więc podam fragment po angielsku) seem to not know which way way to turn up or down and don't know the wasy to sit down. Naprawdę dziwne uczucie.

Medycyna trochę pomogła, jesteśmy zdolni aby co nieco zjeść. 700 i 754 powiedzieli nam aby jeść i pić wodę, jaką zabraliśmy robimy to i czujemy się trochę lepiej nie mogę się skupić na niczym więc nie mogę "pisać" [sic] nic więcej.

WPIS

Czuję się dużo lepiej. EBENI przyszli i zrobili coś w pokoju. Wygląda teraz wszystko wyraźniej i nie jesteśmy już tak zdezorientowani i nie kręci nam się w głowach. Zjedliśmy ponownie i wypiliśmy więcej wody. Czujemy się dużo lepiej. Jesteśmy poza sferami ale musimy zostawać w nich w pewnych okresach czasu.

EBEN pokazał nam serię świateł ponad panelem wejścia. Zielone, czerwone i białe światła. Jeśli światło jest czerwone musimy siedzieć w sferach. Jeśli światło jest białe jest OK. EBEN nigdy nie wyjasnił zielonego światła. Może to coś niedobrego.

Nie mamy pojęcia jaki jest dzień, tylko że jest 2319. Nasz datownik nie działa zbyt dobrze, odnosząc się do 633. Myśli, że lecimy od 10 dni ale nie jest za bardzo pewien. Byliśmy przydzieleni do tego pokoju przez cały czas. Myślę, że pokój ten został zrobiony dla nas i jesteśmy w tym pokoju bezpieczni.

Może nie byłoby roztropnie opuszczać go. Brak nieważkości. Nie wiem jak to zrobili, ale czujemy się nieco lżejsi kiedy chodzimy. Wygląda na to, że pokój jest poddany większemu ciśnieniu. Trzaska trochę w uszach. Jeśli musimy siedzieć w tym pokoju przez 270 dni naprawdę będziemy znudzeni. Nie możeby robić za wiele, cały nasz sprzęt jest gdzieś tam spakowany.

Mamy nasze plecaki ale one tylko zawierają kilka przedmiotów. Chcemy się umyć, ale nie możemy znaleźć łazienki, poza kontenerami jakich używany do opróżniania. Są to małe metalowe pojemniki, które są opróżniane przez EBENA za każdym razem. EBEN przyniósł nam jedzenie, ich jedzenie. Spróbowaliśmy i smakuje jak papier. Naprawdę żadnego smaku, ale może to coś specjalnego na kosmiczne podróże. 700 je. Wygląda OK ale trochę rozstraja jelita. Ich woda wygląda jak mleko ale smakuje jak jabłka. Dziwnie.

WPIS

Minęło sporo czasu od kiedy zrobiłem (ostatni) wpis. Zgadujemy, że jesteśmy na statku od 25 dni. Ale możemy być zaledwie około 5 dni. Byliśmy zamknięci w naszych sferach przez długi okres czasu. Musieliśmy wyjść aby się załatwić i byliśmy zdolni do otwarcia sfery.

Ale kiedy to zrobiliśmy wszyscy poczuliśmy się chorzy, naprawdę chorzy. Zawroty, dezorientacja, niektórzy nie mogli chodzić. Mieliśmy problem z oddawaniem moczu i opróżnianiem się. 700 i 754, którzy jedli jedzenie EBENÓW nie wyglądali na aż tak chorych jak my. Podali nam lekarstwa. Przyszedł EBE i umieścił niebieskawe światło na naszych głowach. Poczuliśmy się lepiej, dużo lepiej po tym.

Ale wskazano nam krzesła i odgadliśmy, że znów musimy się tam udać. Pokazaliśmy mu nasze zbiorniki z odchodami i wskazaliśmy na krzesła w taki sposób aby ukazać niechęć. Zrozumiał i opuścił pokój. EBEN powrócił z małymi pojemnikami, które mogliśmy umiescić wewnątrz sfer.

Przyniósł także w małym dzbanku mleczny płyn i pokazał abyśmy go wypili. Więc wróciliśmy do sfer i siedzieliśmy tam z pojemnikami na odchody i dzbankiem mlecznego płynu. Piliśmy to i wydawało się, że czujemy się lepiej, poza 518, który wyglądał na chorego. Ale nakazano nam zostać w sferach.

c.d.n
  • 0

Savalas.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[quote name='"muhad"][quote name='Indoctrine][quote name='Indoctrine][quote] Niestety całkowicie się zatrzymali w rozwoju technicznym. Gdyby nie europejczycy' date=' nigdy nie dowiedzieliby się o czymś takim jak elektryczność' date=' broń palna itp. A walki między plemionami były' date=' oj były.[/quote''']

Rozwó technologiczny to jakiś przymus? Tak broń palna to cudo techniki...gdybym dorwał tego idiotę,który wymyślił broń palną , to jajca urwałbym mu.tyle[/quote]

tak a jakbyś mu nie dał rady urwać tych jajec, to byś sięgnął po coś co by Ci pomogło. Nie dało się uniknąć na Ziemi wyprodukowania broni taka dola naszego gatunku.

a całe to opowiadanie jest piękną fantastyką, czyta się to lepiej niż harrego pottera
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Projekt Serpo
Zeta Reticuli - program wymiany, część XVI
tłumaczenie:
Eurycide
www.paranormalne.pl
źródło: http://ufo.whipnet.o...erpo/index.html

WPIS

Nie mam pojęcia jak długo siedzieliśmy w sferach tym razem, ale EBEN przyszedł i dał znam znak abyśmy wyszli. Byliśmy zdolni do poruszania się bez uczucia zawrotów głowy, czy mdłości. EBEN nawet zezwolił nam na opuszczenie pokoju. Szliśmy bardzo wąskim korytarzem przez dłuższy okres czasu, może 20 minut. Doszliśmy do czegoś w rodzaju windy, poruszała się szybko bo mogliśmy czuć ruch.

Dotraliśmy do bardzo dużego pomieszczenia, w którym zobaczyliśmy wielu EBENÓW siedzących na siedziskach. Być może jest to centrum kontroli. Nasza eskorta wykonała gest, wskazując abyśmy weszli do tego pomieszczenia. Mogliśmy zobaczyć panele kontrolne, zawierające wiele świateł. Były tam cztery różne stanowiska, zawierające po sześciu EBENÓW kazda. Byli oni na poziomach.

Górny poziom wewnątrz pomieszczenia zawierał tylko jedno siedzisko. Jeden EBEN siedział na tym krześle. Odkryliśmy, że musi być dowódcą lub pilotem. Wyglądał na zajętego pracą przy panelu kontrolnym. Było tam wiele telewizyjnych ekranów, ale wyświetlały język EBENÓW i serie linii, pionowe i poziome. Być może coś w rodzaju wykresu.

Mogliśmy badać otoczenie, żaden EBEN nam nie przeszkadzał. 633 i 661 byli tym bardzo zainteresowani. 633 nawet bardziej. Było tam jedno okno, ale nie mogliśmy niczego zobaczyć. Było ciemne, ale mogliśmy make out wavy lines (falujące linie?). Może pewien rodzaj zniekształcenia czasu. Musimy poruszać się szybciej niż światło, ale nie możemy zobaczyć niczego przez okno.

OK, MVC w końcu powrócił. Wyjaśnił w łamanym angielskim, że jesteśmy w połowie drogi do planety matki. Wszystko funkcjonuje właściwie, i wszyscy poczujemy się lepiej kiedy tylko statek wydostanie się z tej czasowej fali, jak to określił. MVC mówi, że możemy się rozglądać, chodzić do różnych części statku ale musimy zostać razem. Muszą nam pokazać jak obsługiwać centra poruszania się. Myślimy, że chodzi mu o windy. Wygląda to prosto, po prostu umieszczasz swoją dłoń ponad jedno ze świateł operacyjnych. Białe i czerwone. Białe porusza (windę), czerwone zatrzymuje.

Słyszymy pewien rodzaj dzwoniącego dźwięku, ale MVC mówi, że to tylko dźwięki kosmosu. Cokolwiek miał przez to na myśli. Mogliśmy chodzić po całym statku, ale jest tak duży, tak ciężko zrozumiec jak taki wielki statek może poruszać się tak szybko.

633 chce zobaczyć silniki. MVC zabrał czterech z nas do siłowni, lub czegokolwiek, co życzono sobie aby określać słowem "pomieszczenie". Zawiera duże, bardzo duże metalowe zbiorniki. Są umieszczone na okręgu, z końcem każdego skierowanym do centrum. Wiele rur lub dużych tub łączy je.

W centrum tych zbiorników jest miedziany zwój lub coś co wygląda jak zwój. Jest tam jasne światło padające z góry na środek tego zwoja. Słyszymy bardzo stłumione bzyczenie, nie jest to nic głośnego. 661 myśli, że jest to system antymateria kontra materia.

[KONIEC DZIENNIKA KOMANDORA MISJI]
  • 0

#130 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

Ejael...jesli cos zostalo odkryte to pozniej bylo wykorzystywane do celow wosjkowych a nie odwrotnie.

a rakiety ? teraz rakiet uzywa się do latania w kosmos :) a wykorzystanie energii jadrowej ? a transfuzje krwi ? a internet ? a napęd oparty o wirującą rtęć, wode albo powietrze ? już niedługo dzięki niemu człowiek poleci na Marsa :)

Napewno wojna jest motorem dla gospodarki i nauki i napewno EBENI mieli w przeszłości jakieś konflikty wewnętrzne, może jeden taki konflikt spowodował to że teraz wszyscy EBENI są tej samej rasy, wyznania i maja tą samą kulturę, może ze względu na rase itd. zostali w przeszłości wyrzuceni na inną planete , może musieli uciekać ? Nawet podczas ich ostatniej wojny z innymi obcymi mieli jakieś bronie i strategie walki której nie zdążyli by wynaleść z dnia na dzień bo skoro wygrali z agresywną rasą obcych to mysieli być w tym kierunku lepiej rozwinięci :) poza tym jeśli ich cywilizacja ma 100 tys. lat to my dla nich jesteśmy tym czym dla nas autralapitek apharensis i jeszcze dłuuuuuuga droga przed nami :)
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To proszę konkretnie podaj przykład, którzy Indianie żyją w pokoju i harmonii bo takie gadanie w stylu "ja nie to miałem na myśli" nic nie wnosi.

Z technologią różnie bywa - część oczywiście jest odkryciem cywilnym ale część militarnym - nikt nie zaprzeczy że wiele wynalazków zostało wynalezione dzięki tylko i wyłącznie badaniom wojskowym - do tego co wymienił chruszczow dodam tylko sztuczne satelity i INTERNET, który powstał z uruchomionej w USA w 1969 sieci ARPANET która była projektem w 100% militarnym - dopiero w 1980 armia USA zdecydowała się rozdzielić część wojskową od części cywilnej i wtedy część cywilną nazwano Internetem.

muhad open your eyes and free your mind :smile:
  • 0

NHolokaust.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To proszę konkretnie podaj przykład, którzy Indianie żyją w pokoju i harmonii

Wtrącę się na chwilę: Ejael, najlepszym przykładem Indian żyjących w pokoju i harmonii są Indianie plemienia Hopi, o których wielokrotnie była mowa na forum.
  • 0

#133 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Ejael, po pierwsze Ejael nie mam zamiaru sie licytowac bo to nie temat na to. Po drugie Nholokaust dal CI przyklad chociaz akurat Ci indianie zyja w polnocno-wschodniej czesci Arizony w poblizu Wielkiego Kanionu. Innymi Indianami sa Cree z Ameryki Poludniowej.

Koniec off top.
  • 0

turrkus.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

EBEN nawet zezwolił nam na opuszczenie pokoju. Szliśmy bardzo wąskim korytarzem przez dłuższy okres czasu, może 20 minut. Doszliśmy do czegoś w rodzaju windy, poruszała się szybko bo mogliśmy czuć ruch.

Taka zaawansowana technologia statku ebenow, a na łazenie korytarzami tyle czasu sie traci ;-) Cos mi tu nie gra :P
  • 0

#135 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

moze oni nie sa niecierpliwi i to czy ida 20min czy 1 min. to akurat roznicy nie robi?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych