Dziękujemy za ocenę
Jeszcze tylko jedna sprawa:
"zdjęcia były też dobrze dobrane, choć bardzo cwanie wkleiłeś obrazek przedstawiający jeden z najsłynniejszych zabytków Rzymu i podpisałeś go jako dzieło Oktawiana. Chodzi mi oczywiście o Panteon. Na pewno zdawałeś sobie sprawę, że to co widzimy dzisiaj, zawdzięczamy Hadrianowi, że budowniczym pierwszego panteonu był Agryppa, a nie August"
Faktycznie - jeden błąd, ale zapewniam, że popełniony nieświadomie. Nie wiem czemu, ale przyjąłem, że Panteon został "odbudowany" w takiej samej formie jaką stworzył Agryppa (pewnie pozostawiony napis mnie zmylił). Poza tym w debacie napisałem:
"Wśród najlepiej zachowanych monumentów zbudowanych za czasów Augusta w ramach jego programu wznoszenia imponujących budowli znajdują się"
"W ramach jego programu". Nie oznacza to, że sam wszystko zorganizował. August, według mojej wiedzy, rozpoczął upiększanie Rzymu nie tylko fundując nowe budowle, ale aktywnie zachęcajac innych do naśladowania. Postawiłem tym samym pytanie, czy Agryppa (i inni) zbudowałby swoją świątynię bez tego programu.