Nie wnioskuję tak.Po czym wnioskujesz, że rysunek przedstawia dwukrotnie szybszy okres obiegu?
Napisano 07.10.2010 - 20:23
Popularny
Po pierwsze to, że czegoś nie rozumiesz nie znaczy wcale, że to coś jest nieprawdą.Na tym prostym przykładzie widać, że nie jest łatwo zrealizować "karuzelowy" model ruchu Księżyca po orbicie - a jednak to działa, od zawsze! Jak to możliwe? Hipotetyczne rozwiązanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Wystarczy tak skonstruować Księżyc, aby od strony, która ma być zawsze widoczna, miała miejsce koncentracja masy, a tym samym - przesunięcie środka masy. Że nie jest to mój wymysł - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "maskony" (od mass concentration). W takiej sytuacji, siła oddziaływania grawitacyjnego Ziemi spowoduje, że Księżyc w swoim ruchu obiegowym będzie zawsze ustawiał się w kierunku Ziemi tą samą stroną, nie wykonując żadnych obrotów wokół własnej osi. Że nie odbywa się to jednak bezproblemowo, świadczą ruchy libracyjne. Wydaje mi się, że są one spowodowane nienaturalnością zachowania Księżyca, który dąży do nadania sobie naturalnego ruchu obrotowego wokół własnej osi, ale nie pozwala mu w tym asymetryczne położenie środka masy - dochodzi więc do reakcji, którą można by porównać do zachowania rosyjskiej zabawki o nazwie "wańka-wstańka" (lalka pusta w środku, z metalowym ciężarkiem na dole - przechylona, zawsze wraca do położenia pionowego, jednak po wykonaniu szeregu ruchów wahadłowych).
[...] tutaj działa globalny system kontroli umysłów, w wyniku działania którego tworzy się ściemniackie teorie ruchów Księżyca na użytek systemu edukacji i wymyśla karkołomne przyczyny zaniechania jego eksploracji od blisko 40 lat.
Tu nie chodzi o rozważanie, czy nagła utrata synchroniczności jest fizycznie możliwa, czy nie. To temat na osobną dyskusję. Ja prosiłem Cię tylko o rozważenie hipotetycznej sytuacji subtelnie odmiennej od faktycznej i zastosowanie do niej Twoich nowych reguł definiowania osi obrotu.W przypadku Księżyca to niemożliwe - to tak, jakby siodełko karuzeli o sztywnej konstrukcji zaczęło się nagle obracać względem tejże konstrukcji.
Na razie nie widzę, żebyś cokolwiek doceniał. Póki co, kpisz sobie w najlepsze, co widać nawet w powyższym zdaniu.Doceniam Twoje naukowe zaangażowanie w różne dyskusje, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, że potrafiłbyś uzasadnić naukowo wszystko - np. to, że Księżyc okrąża Ziemię w podskokach, gdyby tylko zostało to oficjalnie ogłoszone.
Napisano 07.10.2010 - 21:31
Napisano 08.10.2010 - 00:50
Napisano 08.10.2010 - 07:24
Pytanie z mojej strony jest proste: czy z punktu widzenia obserwatora na Ziemi, Księżyc wykonuje obroty wokół własnej osi - jak twierdzą podręczniki?Nie rozumiem o co się tu kłócicie. Wszystko zależy od przyjętego układu odniesienia. Oś obrotu można przyjąć dowolnie. [..]
Napisano 08.10.2010 - 08:07
Ksiezyc wykonuje taki obrot jak to narysowales. Ksiezyc ogladany z Ziemi wykonuje obrót przechodzący przez środek jego tarczy. Oprócz tego wykonuje obrót w około Ziemi.
Napisano 08.10.2010 - 08:39
Nadal nie mogę zrozumieć, jak w tej sytuacji jest możliwe, że nie widzimy go ze wszystkich stron? Przecież pokazałem to wyraźnie na rysunku, przedstawiającym taką hipotetyczną sytuację, gdzie dla obserwatora z Ziemi widać obracający się Księżyc. To, o czym piszesz, byłoby możliwe tylko w jednym przypadku: gdyby to Ziemia krążyła wokół Księżyca, mając taką samą prędkość kątową ruchu obiegowego jak prędkość obrotowa Księżyca (zakładając, że obieg Ziemi i obrót Księżyca odbywają się w tym samym kierunku).Ksiezyc wykonuje taki obrot jak to narysowales. Ksiezyc ogladany z Ziemi wykonuje obrót przechodzący przez środek jego tarczy.
Obrót czy obieg? Nie lubię się czepiać słówek, ale w tym przypadku to istotne. Księżyc nie może obracać się jednocześnie wokół dwóch osi. Albo obraca się wokół osi własnej i jednocześnie porusza się ruchem postępowym po orbicie, albo wykonuje tylko obrót wokół Ziemi, będący jednocześnie ruchem postępowym po orbicie.Oprócz tego wykonuje obrót w około Ziemi.
Napisano 08.10.2010 - 09:18
Użytkownik olorin edytował ten post 08.10.2010 - 09:20
Napisano 08.10.2010 - 10:40
Pytanie z mojej strony jest proste: czy z punktu widzenia obserwatora na Ziemi, Księżyc wykonuje obroty wokół własnej osi - jak twierdzą podręczniki?
Nie rozumiem o co się tu kłócicie. Wszystko zależy od przyjętego układu odniesienia. Oś obrotu można przyjąć dowolnie. [..]
Proponowałbym nie relatywizować problemu ze zmianą układów odniesienia, ponieważ, póki co, ludzi na Księżycu nie ma. Natomiast nie bardzo wiem, co miałoby tutaj pomóc twierdzenie Steinera, gdyż nie zajmujemy się obliczaniem momentów bezwładności.
Użytkownik nexus6 edytował ten post 08.10.2010 - 10:50
Napisano 08.10.2010 - 11:02
Pytanie z mojej strony jest proste: czy z punktu widzenia obserwatora na Ziemi, Księżyc wykonuje obroty wokół własnej osi - jak twierdzą podręczniki?
Nie rozumiem o co się tu kłócicie. Wszystko zależy od przyjętego układu odniesienia. Oś obrotu można przyjąć dowolnie. [..]
Z punktu widzenia obserwatora na Ziemi - w przybliżeniu nie. Tak samo jak Słońce krąży wokół Ziemi.
Jeśli z obserwatorem wiążemy układ odniesienia.
Np. przyjmiemy???, a to nie krazy???Np. jak przyjmiemy, że Ziemia krąży wokół Słońca [...]
Proponowałbym nie relatywizować problemu ze zmianą układów odniesienia, ponieważ, póki co, ludzi na Księżycu nie ma. Natomiast nie bardzo wiem, co miałoby tutaj pomóc twierdzenie Steinera, gdyż nie zajmujemy się obliczaniem momentów bezwładności.
Napisano 08.10.2010 - 13:21
Oczywiscie ze wykonuje
Np. przyjmiemy???, a to nie krazy???
Napisano 08.10.2010 - 16:47
Skoro więc chcemy sprawdzić, czy Księżyc obraca się wokół własnej osi, to jako punkt odniesienia powinniśmy przyjąć Księżyc, a nie Ziemię, Słońce czy Plutona. Test na wyobraźnię: czy aparat fotograficzny umieszczony na północnym biegunie Księżyca i wycelowany w zenit zarejestruje ruch gwiazd wokół bieguna niebieskiego?Nie rozumiem o co się tu kłócicie. Wszystko zależy od przyjętego układu odniesienia.
Napisano 08.10.2010 - 17:33
Skoro więc chcemy sprawdzić, czy Księżyc obraca się wokół własnej osi, to jako punkt odniesienia powinniśmy przyjąć Księżyc, a nie Ziemię, Słońce czy Plutona. Test na wyobraźnię: czy aparat fotograficzny umieszczony na północnym biegunie Księżyca i wycelowany w zenit zarejestruje ruch gwiazd wokół bieguna niebieskiego?Nie rozumiem o co się tu kłócicie. Wszystko zależy od przyjętego układu odniesienia.
Napisano 08.10.2010 - 18:00
Krzesło jest integralną częścią karuzeli, więc to nieodpowiedni przykład, ale owszem - dla obserwatora niezwiązanego z układem karuzeli, a zawieszonego nieruchomo nad krzesełkiem i patrzącego pionowo w dół, krzesełko będzie się obracało wokół własnej osi.Czy możemy powiedzieć, że krzesło karuzeli obraca się wokół własnej osi?
Zgoda, ale czy to sprawi, że Księżc nagle przestanie się obracać wokół własnej osi?Jeśli z kolei chcemy sprawdzić czy Księżyc obraca się wokół Ziemi to za oś obrotu weźmiemy Ziemię. Tez dobry punkt widzenia.
Użytkownik Lynx edytował ten post 08.10.2010 - 18:07
Napisano 08.10.2010 - 21:06
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych