Nie znam się specjalnie na zdjęciach, nie mam też czasu na szukanie, dlatego zapytam:
Jaki jest najmniejszy rozmiar obiektu, który da się rozpoznać na Twoich zdjęciach? Podaj oczywiście jakieś przybliżone wielkości - w planie i wysokości, tak by dały się wyobrazić.
Wykorzystałem zdjęcia z satelity Lunar Orbiter 4, który w maju 1967r fotografował Księżyc z wysokości ~2500-3500km. Najmniejsze rozmiary obiektów widocznych na tych zdjęciach sięgają 60-90m, zależnie od wysokości z jakiej zdjęcie wykonano. Zdjęcie z kraterem Tycho ma rozdzielczość - 64 metry na 1 piksel a sam krater ma średnicę ~85km. Na pozostałych zdjęciach wpisałem rozmiary kraterów, by można było sobie wyobrazić ich skalę. Do określenia wysokości, potrzebne są dokładne dane topograficzne, których na razie nie mam. Można przyjąć, ze dno krateru Tycho leży 3-4km poniżej otaczających go brzegów.
Obecnie działające globalne księżycowe satelity obserwacyjne - w szczególności LRO, dają nieporównywalne możliwości poznawcze, fotografując powierzchnię z niesłychaną precyzją. Porównując stare zdjęcie analogowe tego krateru z najnowszymi cyfrowymi obrazami, można sobie wyobrazić , jak dokładnie monitorowana jest powierzchnia całego Księżyca.
Na tej fotografii z 1967r (LO-4) zaznaczyłem czarnym prostokątem niewielki kraterek o średnicy 1,2km, położony na dnie krateru Tycho.
Na zdjęciu z LROC obejmującym pionowy pas terenu o szerokości ponad 2,5km, widać zaznaczony wcześniej krater o średnicy około 1,2km. Wyżej w ramce zaznaczyłem mały fragment, który jest powiększony na trzecim zdjęciu niżej.
Powiększony fragment ma rozmiary 334m x 287m, co daje wyobrażenie skali sfotografowanego terenu. Standardowa rozdzielczość wynosi 0.50 metra na 1 piksel.
Obecnie Księżyc jest monitorowany globalnie i setki tysięcy przesyłanych przez LRO zdjęć jest powszechnie dostępnych. Do tego czasu dokładnie zlokalizowano już większość pozostałości po bezzałogowych i załogowych misjach pionierskiego okresu eksploracji Księżyca. Mając to na uwadze, nie sposób byłoby nie zauważyć jakichkolwiek, nieznanych i ogromnych struktur lub obiektów obcego pochodzenia na Księżycu.