Skocz do zawartości

Zdjęcie

Statek Obcych na Księżycu - zdjęcia NASA

• Please log in to reply
190 replies to this topic

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Nie znam się specjalnie na zdjęciach, nie mam też czasu na szukanie, dlatego zapytam:
Jaki jest najmniejszy rozmiar obiektu, który da się rozpoznać na Twoich zdjęciach? Podaj oczywiście jakieś przybliżone wielkości - w planie i wysokości, tak by dały się wyobrazić.

Wykorzystałem zdjęcia z satelity Lunar Orbiter 4, który w maju 1967r fotografował Księżyc z wysokości ~2500-3500km. Najmniejsze rozmiary obiektów widocznych na tych zdjęciach sięgają 60-90m, zależnie od wysokości z jakiej zdjęcie wykonano. Zdjęcie z kraterem Tycho ma rozdzielczość - 64 metry na 1 piksel a sam krater ma średnicę ~85km. Na pozostałych zdjęciach wpisałem rozmiary kraterów, by można było sobie wyobrazić ich skalę. Do określenia wysokości, potrzebne są dokładne dane topograficzne, których na razie nie mam. Można przyjąć, ze dno krateru Tycho leży 3-4km poniżej otaczających go brzegów.
Obecnie działające globalne księżycowe satelity obserwacyjne - w szczególności LRO, dają nieporównywalne możliwości poznawcze, fotografując powierzchnię z niesłychaną precyzją. Porównując stare zdjęcie analogowe tego krateru z najnowszymi cyfrowymi obrazami, można sobie wyobrazić , jak dokładnie monitorowana jest powierzchnia całego Księżyca.

Dołączona grafika
Na tej fotografii z 1967r (LO-4) zaznaczyłem czarnym prostokątem niewielki kraterek o średnicy 1,2km, położony na dnie krateru Tycho.

Dołączona grafika
Na zdjęciu z LROC obejmującym pionowy pas terenu o szerokości ponad 2,5km, widać zaznaczony wcześniej krater o średnicy około 1,2km. Wyżej w ramce zaznaczyłem mały fragment, który jest powiększony na trzecim zdjęciu niżej.

Dołączona grafika
Powiększony fragment ma rozmiary 334m x 287m, co daje wyobrażenie skali sfotografowanego terenu. Standardowa rozdzielczość wynosi 0.50 metra na 1 piksel.

Obecnie Księżyc jest monitorowany globalnie i setki tysięcy przesyłanych przez LRO zdjęć jest powszechnie dostępnych. Do tego czasu dokładnie zlokalizowano już większość pozostałości po bezzałogowych i załogowych misjach pionierskiego okresu eksploracji Księżyca. Mając to na uwadze, nie sposób byłoby nie zauważyć jakichkolwiek, nieznanych i ogromnych struktur lub obiektów obcego pochodzenia na Księżycu.
  • 8

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No proszę, tutaj mamy twarz jak na Marsie :lol

Dołączona grafika
  • 1

#48 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.
  • Tematów: 0

Napisano

(...) Powiększony fragment ma rozmiary 334m x 287m, co daje wyobrażenie skali sfotografowanego terenu. Standardowa rozdzielczość wynosi 0.50 metra na 1 piksel. [/i]

Obecnie Księżyc jest monitorowany globalnie i setki tysięcy przesyłanych przez LRO zdjęć jest powszechnie dostępnych. Do tego czasu dokładnie zlokalizowano już większość pozostałości po bezzałogowych i załogowych misjach pionierskiego okresu eksploracji Księżyca. Mając to na uwadze, nie sposób byłoby nie zauważyć jakichkolwiek, nieznanych i ogromnych struktur lub obiektów obcego pochodzenia na Księżycu.

Dzięki za tak dokładną odpowiedź.
Jeśli rozdzielczość jest tak wysoka oraz jeśli setki tysięcy zdjęć jest powszechnie dostępnych (chyba trudno cenzurować taką ilość zdjęć), to właściwie wszystko jest jasne. Chociaż być może warto się zabawić i odnaleźć wskazywane przez różnych badaczy rejony; wtedy będzie widać, skąd wzięły się różne niesamowite teorie...
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobry pomysł! Spróbuję wyszukać i krótko opisać kilka takich sensacyjnych przypadków.

W latach 50-tych XXw była dość głośna - nie tylko w branży obserwatorów Księżyca, sprawa domniemanego mostu na brzegu księżycowego "Morza Przesileń" (po łacinie - Mare Crisium). W tę historię uwierzył i poparł ją znany brytyjski astronom, specjalizujący się w kartografii Księżyca, dr. Percy Wilkins. Chodziło o hipotezę sugerującą istnienie mostu, jakoby łączącego dwa przylądki na zachodnim brzegu tego kolistego morza lawy. Okazało się, że most jest w rzeczywistości złudzeniem, wynikającym z gry świateł i cieni. Most a właściwie jego cień rzutowany na ciemną powierzchnię terenu "istniał" tylko przy określonym położeniu Słońca, które zachodziło nad tym obszarem, natomiast znikał, gdy oświetlenie się zmieniało. Cień tworzyła niewielka fałda terenu a resztę dorabiali sobie obserwatorzy, dysponujący niezbyt doskonałymi teleskopami.

Dołączona grafika
Archiwalny materiał prasowy z opisem historii obserwacji "mostu".

Dołączona grafika
Dwie fotografie "Morza Kryzysów": na zdjęciu z lewej mamy opis najważniejszych obiektów, na prawym zdjęciu położenie "mostu" wskazuje czerwona strzałka.

Dołączona grafika
Dwa najnowsze zdjęcia z kamery LROC, pokazują interesujący nas rejon przy wysokim (po lewej) i niskim położeniu Słońca (po prawej).

Mostu nie widać, ..... i nigdy go tam nie było.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla zainteresowanych tą słynną broszurą:

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Okładka broszury NASA zawierającej katalog różnych zjawisk świetlnych, obserwowanych w latach 1500 - 1967

Katalog, do którego niżej podaję link, zawiera jedynie tabele obserwacji z poszczególnych stuleci, bez obszernych i szczegółowych komentarzy na kilkuset stronach. Tabele podzielone na 6 okresów obserwacyjnych, zawierają zwięzłe dane o czasie i lokalizacji obserwowanej anomalii, określają rodzaj anomalii, nazwisko obserwatora, miejsce obserwacji i źródło informacji. Jest tego sporo, szczególnie w ostatniej części i co charakterystyczne, stale powtarzają się pewne charakterystyczne miejsca (np. krater Arystarch i przylegle okolice). Tekst jest w wersji oryginalnej a tabele są wyróżnione niebieską czcionką na dole linkowanej strony.

Dołączona grafika
Schematyczna mapka widocznej półkuli Księżyca z zaznaczeniem miejsc najliczniejszych obserwacji z lat 1967-1971.

http://www.bibliotec...ts.htm#contents
  • 0

LotosUR.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dager
Jeszcze wrócę na chwilę do filmiku Colliera.
Co na temat Dolm Structures ? Są tam u niego, może są jakieś zdjęcia z innych źródeł ?
Pozdrawiam.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Andromedan

Co to są "struktury Dolm'? Nie bardzo kojarzę. W pierwszym filmiku ich nie było, drugi się nie otwiera.
  • 0

LotosUR.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dager

dolm structures - struktury kopulaste, inaczej kopuły.
2gi filmik działa, u mnie przynajmniej.

O ile sam gość który mówi i wyświetla te zdjęcia może nie mieć pojęcia, o tyle struktury te są ciekawe, liczę że przybliżysz co i jak. Trochę tych jego fotek nie szokuje, ale z drugiej strony niektóre są co najmniej zastanawiające, szczególnie w części 2.

Tak w ogóle to fajna robota.
  • 0

IteratorZX81.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Andromedan, trochę się machnąłeś tutaj z angielskim. Kopuła to DOME, nie DOLM. No ale każdemu może się zdarzyć, więc ciebie nie winię. Ja nie sądzę że taka misja (Apollo 20) miała miejsce. Tutaj niestety sceptycy mają bardziej przekonywujące dowody. Oczywiście chciałbym aby to była prawda - nie można wykluczyć użycia GIMP-a na tych zdjęciach (w NASA na Linuksach, ew. innych Uniksach jadą, więc raczej fotoszopa im nie zadziała), było by fajnie, no ale obecnie nic na to nie wskazuje, żeby to była prawda.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dager
dolm structures - struktury kopulaste, inaczej kopuły.

Jak wyżej podał przedmówca, chodzi o Dome`s, czyli kopuły, lecz w gwarze obserwatorów Księżyca kopułami określa się obiekty pochodzenia wulkanicznego. Tego typu klasyczną kopułę wulkaniczną widać na zdjęciu.

Dołączona grafika

To, co za kopuły uznaje twój Collier, na pewno nimi nie są. Przyjrzę się tym obrazkom, jak otworzy mi się drugi filmik.
  • 0

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Witam sledzac ten temat o ksiezycu zauwazylem na drugiej stronie z wstawek tekstow youtube, ze nad kraterami pojawiaja sie mosty, czy jakies tam anteny. Posiadam teleskop synta 8" i jakies dwa miesiace temu obserwowalem ksiezyc i zaciekawil mnie wlasnie jeden krater ktory dziwnie wygladal wlasnie jakby byl most z trzema odnogami, konce po obu stronach zaokraglone tak samo, lub cos innego, a z boku jakby byla antena hmmm . Zdjecia robione niestety tel. 2mpx przylozony do okulara, mozliwe ze to slonce tak pada na skaly i taki daje efekt, lecz w realu wygladalo to 1000 razy lepiej i z boku tego krateru byla dobrze widoczna jakby antena. Po przerwie 1 godz juz tego nie widzialem
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
w negatywie
Dołączona grafika
Dołączona grafika
na tym zdjeciu zaznaczylem cos co moglo przypominaxc antene, chociaz na zdjeciu kiepsko to widac
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Zdjecia sa realne , nie jakies fake !!!!! wykonane przeze mnie

Użytkownik real edytował ten post 29.10.2010 - 02:51

• 1

kyle1.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Statek jak statek, nie jest jeszcze wcale największy :). We wszechświecie są miliardy galaktyk a w galaktykach miliardy gwiazd ze swoimi układami planetarnymi. W obliczy tych faktów głupim jest wogóle zadawać pytanie, czy gdzieś oprócz naszej planety rozpowszechniło się życie, te inteligentne. Jakiś czas temu oglądałem również dokument o odkryciu które wykazało że cały wszechświat wypełniony jest ultra małym pyłem z którego powstaje życie, nawet próżnia to nie jest tylko próżnia panowie. Wielka szkoda że ludzie tak prześmiewczo i głupkowato podchodzą do wszelkich teorii spiskowych, to wogóle przeczy inteligencji. Inteligencja to ciekawość, zadawanie pytań, osądzanie samemu i umiejętność wyciągania wniosków. Mianowicie nie ma czegoś takiego jak głupie pytanie i tylko głupcy boją się je zadawać.

jak kogoś interesuje niecodzienna wiedza to zapraszam do mojego tematu poniżej
Geneza Ziemi, Swerdlow Stewart

Użytkownik kyle1 edytował ten post 29.10.2010 - 11:29

• 0

#58 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.

Napisano

(...)Mianowicie nie ma czegoś takiego jak głupie pytanie i tylko głupcy boją się je zadawać.

Rzeczywiście istnieje takie powiedzenie: "nie ma głupich pytań, sa tylko głupie odpowiedzi". Brzmi atrakcyjnie, samo w sobie jest idiotyczne. Zresztą, podobnie jest z często używanym "wyjątek potwierdza regułę" - zdanie samo w sobie sprzeczne, a wynikające z błędnego tłumaczenia, bo nie chodziło o "potwierdzenie" a "sprawdzenie" reguły.

Zadam pytanie: "zgubiłeś rogi?"; jeśli nie zgubiłeś, odpowiesz "nie"; zatem jesteś rogaczem... To właśnie głupie pytania mogą doprowadzić do błędnych wniosków.

W przypadku statku obcych na Księżycu (nie wiem dlaczego ktoś napisał to wszystko z dużych liter), mogę zapytać: "dlaczego ten statek się rozbił?". No i tu dostanę mnóstwo różnych przypuszczeń, domysłów, teorii. Wszystko fajnie, tylko w pytaniu zawarta jest teza, że on w ogóle tam jest! Zatem trzeba jednak zacząć od prostszego pytania - "czy ten statek naprawdę tam jest?". Jak na razie, nie ma na to żadnych dowodów, choć zdjęcia wyglądają bardzo atrakcyjnie; zauważmy też, że ze względu na jego rozmiary, trudno byłoby go ukryć czy też usunąć.

Takie jest moje zdanie.

Użytkownik Niedoskonały edytował ten post 29.10.2010 - 12:23

• 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zdjecia sa realne , nie jakies fake !!!!! wykonane przeze mnie

Należy się Ci pochwała, za wykonaną obserwację Księżyca i własne próby zdjęciowe. Prowadząc samodzielne obserwacje, masz możliwość poznać topografię Księżyca i doświadczyć wyjątkowych wrażeń. Dzięki temu łatwiej zrozumiesz wiele zagadnień i znajdziesz argumenty w dyskusji. Teleskop z 200mm lustrem stwarza poważne możliwości obserwacyjne, natomiast komórka zupełnie nie nadaje się do fotografowania ani w ognisku głównym ani przez okular teleskopu. Trzeba użyć innych technik.
Sfotografowałeś lewy skraj Księżyca w fazie tuż przed pełnią. Widać zachodni brzeg "Oceanu Burz" z kilkoma elementami, które na szczegółowym zdjęciu z LO-4 wyglądają nieco inaczej. Na pewno wizualnie nie było tam widać żadnej "anteny".

Dołączona grafika
By odnaleźć to miejsce, zestawiłem Twoje zdjęcie z fragmentem znanego atlasu (Consolidated Lunar Atlas).

Dołączona grafika
Powiększony fragment na zdjęciu z LO-4
  • 1

Kutasiewicz.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

jak dla mnie to ten statek kosmiczny jest prawdziwy. Już sami astronauci wypowiadali się że widzieli bardzo dziwne rzeczy na księżycu i w kosmosie, i ofen się wypowiadali że nie jesteśmy sami, a traffic na trasie Ziemia-Księżyc kwitnie...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych