w 1914 też tak myśleli
kiedy będzie IIIcia wojn światowa nie wiem,
oby nigdy albo jak później,
bierzcie pod uwagę że może ona już się toczy ! tylko my jeszcze tego nie wiemy
Nie do końca. Nie wiem co uważasz za mały, lokalny konflikt(Wojny Bałkańskie?), ale I Wojna Światowa, była efektem nastrojów, które już od dłuższy czas utrzymywały się w Europie. Wojna Bałkańska, choć takim małym konfliktem, primo, nie była to jeszcze miała kluczowe znaczenie dla dwóch mocarstw niedaleko, znajdujących się, w dodatku będących po obu stronach układów sił(Rosja z Ententy i Austria z Trójprzymierza), więc nie dziwne, że zamach Serbów jest nazywany "Iskrą na beczkę prochu"(tym bardziej, że oni mieli po swojej stronie Rosję). Do innych przyczyn zaliczać można:
- dwa bloki militarne
- właśnie obie wojny bałkańskie(nie małe i ważne strategicznie - Dardanele, Bosfor)
- nowe zjednoczone państwa(Niemcy, Włochy) nie zgadzały się na stary ład
- nie było już za bardzo kolonii dla nowych, zjednoczonych, potężnych państw
- walka na koloniach, konflikt w Maroku
- no i Iskra[...]
Obecnie nie ma takich konfliktów, nie ma takich podziałów, takich spięć, więc to porównanie jest troszkę...nieadekwatne.
Co do drugiej części - również mam nadzieję, że nigdy nie będzie owej wojny.
Przepowiednie Vangi sa spisane przez słuchaczy i nie można być pewien ich autetycznosci
Po co sprawdzać ich autentyczność skoro są nielogiczne i w paru miejscach wręcz sprzeczne(i przenośnie i dosłownie).
Pierwszym Antychrystem był Napoleon drugim Hitler a 3 ma być z Azji. Nie pytaj mnie czemu On wiedział my możemy sie domyślać
Ano właśnie. Wpierw chociaż starałeś się interpretować pewne wierszyki Nostradamusa by próbować to jakoś racjonalnie wyjaśnić(nie wnikając już czy dosłownie, czy przenośnie), teraz, gdy generalnie NIC nie pasuje do Napoleona jako Antychrysta twierdzisz "Nie pytaj mnie czemu On wiedział my możemy sie domyślać". Czy owy fenomen Napoleona - Antychrysta polega jedynie na tym, że przejął władzę, która w jego wypadku nie została 'dana od Boga'? Bo był bardziej 'laicki'? Nie pamiętam, ale chyba sam powiedział, że jego władza nie pochodzi od boga, lecz rządzi z woli ludu. Ale może coś mi się popierniczyło, jest późno. Tak czy inaczej jest to bardzo duża, a i dość mało prawdopodobna, nadinterpretacja.
miX