Napisano 22.10.2010 - 17:43
Napisano 22.10.2010 - 18:20
Wiesz no każdy ma jakąś pasje... dla jednych jest to piłka dla innych np. czytanie książek. A co do piłkarzy - fakt duże pieniądze zarabiają, ale też weź pod uwagę ile oni wysiłku wkładają w treningi żeby być na najwyższym poziomie. Nic za darmo nie dostają. Wiadomo, że wiele z tych pieniędzy można by dać innym bardziej potrzebującym itd. no ale takie jest życie i biznes - wg mnie biznes powinien zostać w sferze biznesu - bez mieszania go w rzeczy typu "bardziej potrzebujący"...poza tym Wielu z takich ludzi sami sobie zgotowali taki los, a teraz rozpaczają. Narobili dzieci a teraz nie mają z czego wyżywić - a gdzie mieli mózgownice jak robili 5tkę dzieci ? heh. Nie chce wyjść na jakiegoś chama bez serca, wierzcie czy nie, ale w cholerę mnie to boli jak patrze na takich ludzi, ale co zrobić ? mogę tylko sobie gadać i wrzucić 2 złote do puszki heh bo świata nie zmienię.
riseman - ale co w tym złego że ktoś lubi oglądać piłkę nożną w tv ? nie rozumiem takiego podejścia... Poza tym nie widzę nic złego w telewizji rozrywkowej. To ludzie są głupi, ludzie idą ślepo za trendami i tego też oczekują od telewizji (oczywiście nie wszyscy). Gdy byś był szefem dajmy na to Polsatu, to też byś brnął w tą stronę - żeby dać ludziom to czego chcą. Taka jest praca ludzi z tv, w innym wypadku konkurencja by ich zgniotła i musieli by ogłaszać upadłość. Ale są też przecież takie programy jak "uwaga" czy "interwencja" które pomagają ludziom i gdy by nie one, to wiele machlojek ludzi co są "wyżej" przeszło by niezauważone. Kanały przyrodnicze, sportowe... ludzie nie można popadać w skrajności. Wystarczy obiektywnie popatrzeć i zauważy się ogłupianie ludzi przez media (bo ludzie właśnie tego chcą) ale i tą pozytywną stronę.
Poza tym oceniać kogoś bo woli oglądnąć jakiś program w tv, niż przeczytać książkę ? to jest dopiero płytkie..
Nic w tym złego. Jeden meczyk można sobie obejrzeć jak ktoś lubi. Ale jakoś mnie trzęsie jak widzę że moi znajomi potrafią przesiedzieć całą sobotę czy niedzielę przed tv bo akurat leci jakaś liga. Nawet żarcie do pokoju przynoszą, obiad na kolanach stawiają, przez pół dnia jakby ich nie było. I tak uszanuję wybór tych, którzy to oglądają, ale tu przedstawiam swoje zdanie na ten temat. W ogóle piłkarze mają się za gwiazdy, zarabiają setki tysięcy euro (za kopnięcie łaciatej parę razy na mecz no i codzienne treningi a patrząc potem na wypowiedź takiego zastanawia się człowiek czy ten wielki sportowiec ukończył w ogóle podstawówkę) sponsorzy szastają kasą, pieniądze, które są tam w obrotach mogłyby zdziałać wiele dobrego na świecie, wyżywić głodujących czy sfinansować badania i wyprawy kosmiczne. Słusznie ktoś określił zarobki piłkarzy jako niemoralne...
Gdyby przyszło mi być szefem Polsatu to pewnie nie miałbym czasu na przemyślenia typu opisanych w tym wątku, pewnie starałbym się dać tłuszczy czego się domaga. Oni nas traktują jak świnie, którym daje się codziennie żreć.
Uwaga i interwencja ukazują ludzką tragedię i przekręty, jednak oswajają ludzi z przemocą, agresją (podobnie jak filmy), a na dodatek jeśli jakiś bandzior czy morderca uniknie kary to informują widzów, że kary uniknąć można. Nastolatka z nożem w gimnazjum, szaleniec strzelający do ludzi, syn otruł ojca następnie się powiesił itd... Młodego człowieka nie będzie to szokować jeśli się o tym osłucha i napatrzy na reportaże.
Nie wiem jak Tobie się wydaje, ale ja uważam, że ortografię i wyobraźnię można rozwijać o wiele lepiej czytając np. 'Władcę Pierścieni' niż oglądając ten film w telewizji. To tak krótko mówiąc. Kto chce może spłycać się dalej
skąd się bierze ? psychika ludzka. A niektóre media wykorzystują to i promują taki styl życia. Ale gdy by ludzie tacy nie byli, to by tego nie promowali. Ludzie z tv badają rynek, podpatrują stolice lansu - czyli USA, robią rozeznanie co jest aktualnie trendi pośród ludzi i cisną to. np. 14sto latki w okresie buntu mają coś dla siebie - emo. Kiedyś byli buntownicy hipisi, a teraz jest buntownicze emo, bo hipis jest "obciachowy" ale obciachowy wg kogo ? wg 14sto letnich "dziewic", gejowsko wyglądających nażelowanych chłoptasiów i jakieś 80 % społeczeństwa, czyli co ? nie sprzeda się. Tak to się kręci - badanie rynku i pompowanie tego co ludzie aktualnie chcą żeby było pompowane. Ale mówię - nie przez wszystkie media jest to pompowane. Nie można wrzucać wszystkiego do jednego worka i popadać w skrajności.no a skad sie bierze to co ludzie chca wedlug ciebie?
no cóż. widocznie taki płytki człowiek ze mnie.risemanowi nie chodzi o to ze on sobie czyta ksiazke kiedy wy ogladacie tv ale takie podejscie do jego wypowiedzi faktycznie jest plytkie...
Użytkownik Ronaldo edytował ten post 22.10.2010 - 18:26
Napisano 22.10.2010 - 18:39
Napisano 22.10.2010 - 18:46
Napisano 22.10.2010 - 21:29
Użytkownik Pisaq edytował ten post 22.10.2010 - 21:33
Napisano 22.10.2010 - 21:59
No i np. do końca życia będziesz jechał na ręcznymKtoś kiedyś stwierdził, że jestem aspołeczny. Spytałem: No, i...?
Napisano 23.10.2010 - 01:29
skąd się bierze ? psychika ludzka. A niektóre media wykorzystują to i promują taki styl życia. Ale gdy by ludzie tacy nie byli, to by tego nie promowali. Ludzie z tv badają rynek, podpatrują stolice lansu - czyli USA, robią rozeznanie co jest aktualnie trendi pośród ludzi i cisną to. np. 14sto latki w okresie buntu mają coś dla siebie - emo. Kiedyś byli buntownicy hipisi, a teraz jest buntownicze emo, bo hipis jest "obciachowy" ale obciachowy wg kogo ? wg 14sto letnich "dziewic", gejowsko wyglądających nażelowanych chłoptasiów i jakieś 80 % społeczeństwa, czyli co ? nie sprzeda się. Tak to się kręci - badanie rynku i pompowanie tego co ludzie aktualnie chcą żeby było pompowane. Ale mówię - nie przez wszystkie media jest to pompowane. Nie można wrzucać wszystkiego do jednego worka i popadać w skrajności.
Użytkownik perun edytował ten post 23.10.2010 - 01:37
Napisano 23.10.2010 - 07:40
Napisano 23.10.2010 - 14:43
Napisano 23.10.2010 - 16:35
Napisano 23.10.2010 - 17:18
Napisano 23.10.2010 - 18:51
@riseman
Sory bardzo, mówisz, że cie to nie obchodzi co inni robią ale dlaczego krytykujesz coś czego ty nie lubisz? My ci tu nie mówimy, ze przesiadujesz caly dzień pstrykając fotki czy patrząc sie w teleskop, nikt cie nie krytykuje bo to pewnie twoja pasja, ale dlaczego nie potrafisz uszanować tego, ze czyjąś pasją jest sport? Tylko ja mnie moje co? Uszanuj inne poglądy.
Napisano 25.10.2010 - 00:17
Napisano 25.10.2010 - 09:27
serio w to wierzysz ? szczególnie w te dwie ostatnie linijki hehszanuj innych to inni będą Cię szanowali
rozum innych to inni będą Cię rozumieli
kochaj innych to inni będą Cię kochali...
Użytkownik Ronaldo edytował ten post 25.10.2010 - 11:45
Napisano 25.10.2010 - 10:04
Co do tematu. W skrócie:
- żyjesz samotnie, albo w małej i ciasnej grupie ludzi. Masz swoje zdanie na każdy temat, masz swoje poglądy wykreowane przez swoje przemyślenia.
- żyjesz w grupie. Masz masę znajomych którzy na ciebie wpływają w ten czy inny sposób. W takiej sytuacji indywidualizm się ściera i nie ma na to rady.
Takie są dwa główne nurty. Nolife może być mądry że hej, ale nie ma komu sprzedawać tej wiedzy. Nie ma się z kim dzielić, na dodatek nie ma takiej możliwości. Bez tego jego umiejętności mogą zostać przeoczone. Ludzie społeczni którzy potrafią mniej zwykle osiągają większe wyniki.
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych