Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szykujmy się do wojny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
447 odpowiedzi w tym temacie

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bez powodu nic się nie dzieje.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Iran i jego "flota". Nie posiadają jednostek które mogłyby zagrozić eskorcie lotniskowca. Które z resztą pływają po całym świecie.

Odnoszę wrażenie jakby niektórzy tutaj czekali z utęsknieniem na jakąś dużą wojnę.

Użytkownik mylo edytował ten post 04.11.2010 - 21:08

• 2

Mystic.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hej, z Nikaraguy miala by wyjsc ta III wojna światowa? :lol jakos mi się nie wydaje.. :o jest wiele powazniejszych punktow zapalnych obecnie, o których cos ostatnio malo słychac.. cisza przed burzą? oby nie :/ a tak poza tym to jeśli już miałoby dojsc do III wojny światowej to z chęci usa, bo kto moze im obecnie zargozic? chyba ze jakis pakt chiny-rosja ale to malo prawdopodobne chyba.. ;) oby nie było tej wojny nigdy, ale jakie to naiwne życzenie.. ;(

I jeszcze jedno, walki o terytoria były i będą, i się toczą od dziesięcioleci, gdyby w każdej upatrywac zalązkow wojny swiatowej to nie czekalibyscie na 3 a na 30 :lol
  • 0

miXUE.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No ba, przecież teraz każdy drobny(bardziej lub mniej) spór na tle stosunków międzynarodowych wydaje się kluczową-przyczyną-która-zapoczątkuje-III-Wojnę-Światową. Zwłaszcza zbierany do kupy i w temacie o tak patetycznej nazwie :P

Ciekawe jest to, że wielu ludzi tak strasznie broni tej przepowiedni. Rozumiem, dyskusja dyskusją, ale chyba nikt z entuzjastów tej daty nie poczuje satysfakcji, gdy(czysto hipotetycznie) okaże się, że miał rację? No bo patrząc logicznie:
a) jeśli sceptycy mają racje nie wydarzy się nic - za wyjątkiem masowej radości pewnych ludzi oraz zwiększenia dystansu do tego typu dat.
b) jeśli rację mają zwolennicy wówczas wydarzy się masowy konflikt, który pochłonie 10 lub setki milionów ludzi, zrujnuje miasta, kraje, rozbije rodziny itp. itd.

Tak Wam spieszno?

Iran i jego "flota". Nie posiadają jednostek które mogłyby zagrozić eskorcie lotniskowca. Które z resztą pływają po całym świecie.

Jednak jakieś prowokacje ze strony irańskiego rządu mogą się odbyć. Ot, zwykłe "pyskówki". Niekoniecznie to musi jednak mieć duże oddziaływanie na wyprawę Obamy.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jednak jakieś prowokacje ze strony irańskiego rządu mogą się odbyć. Ot, zwykłe "pyskówki". Niekoniecznie to musi jednak mieć duże oddziaływanie na wyprawę Obamy.

Nie słyszałem o zbrojnych prowokacji Iranu. Pyskówki oczywiście że tak, lud jest łasy na twardy język przywódców. : )

Nawet Korea Płn. nie prowokuje bezpośrednio amerykanów, mimo że rządzą tym krajem psychopaci. Iran nie jest taki głupi, ma swoje podwórko i się go trzyma.

Tak Wam spieszno?

Nagrali się w Call Of Duty, teraz czas najwyższy na real. W końcu to takie fajne.

Użytkownik mylo edytował ten post 04.11.2010 - 23:02

• 0

harap.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ło kur... nie wiem czy dobrze zrozumiałem treść tego news'a, ale...

Komunikacja, panel sterowania bronią jądrową, flota limuzyn i większość pracowników Białego Domu będzie w Indiach towarzyszyć prezydentowi podczas trzydniowej wizyty, która będzie obejmować Bombaj i Delhi.

Że co?! PANEL STEROWANIA BRONIĄ JĄDROWĄ?! To jakiś żart?!

Po co mu ten panel przy zwykłej wizycie w Indiach? No sory, dla mnie to oznacza tylko jedno...

'Panel sterowania bronią jądrową' łojezu, do łez się śmiałem z tego.
Start->Panel sterowania->Drukarki i inny sprzęt->Głowice nuklerarne

:D

A tak serio, to takie pytanie- czy gdyby nie było tej straszliwej przepowiedni to obecna sytuacja na świecie dla kogokolwiek z was świadczyłaby o nadejściu tych potworności, które niektórzy wieszczą? Bo tak serio to wątpię....
  • 1

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A tutaj ciekawostka

Jakieś znaki od Boga przed nadchodzącą wojną?

Cud w Terespolu w Polsce. Z obrazu Matki Bożej w miejscu namalowanych oczu wypływa płyn.

http://www.nautilus....artykul&id=2236

nie wiem jak Wy, ale ja idę kopać schron w ogrodzie

Użytkownik Ronaldo edytował ten post 05.11.2010 - 07:48

• 0

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Najpierw proponuję udać się do Terespola i natrzeć sobie czoło cudowną substancją, będziesz miał +5 do szybszego kopania.
  • 0

lukasz245.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pomijając wydarzenia polityczne na świecie przy dalszej ekspansji i marnotrawieniu zasobów naturalnych nie potrzebujemy żadnej wojny wykończymy się sami szybciej niż ktokolwiek przewidzi

Użytkownik lukasz245 edytował ten post 05.11.2010 - 14:38

• 0

Krzewiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tylko, żebyście nie mówili, że się nakręcam i doszukuje we wszystkim znaków. :)

http://www.paranorma...ndpost&p=406179

Nostradamus przecież pisał o komecie poprzedzającej wojnę.
  • 0

zygix.
  • Tematów: 20
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie mogę się z tym zgodzić.Chcę sprostować,gdyż denerwują mnie takie opinie zasłyszane gdzieś.. w mediach?

Iran nie ma co prawda wielkich okrętów wzorem US NAVY z jednego powodu:nie zamierza stawać do walki na otwartym morzu z największą flotą świata :o
Zatoka Perska - Powierzchnia 240 tys. km2, średnia głębokość 42 m, maksymalna głębokość 115 m.
Świadczy to o tym,że nie ma sensu wkładania kasy w budowę dużych okrętów i dlatego Iran stawia na mniejsze jednostki dobrze przystosowane do działań na wodach przybrzeżnych, a tym samym trudne do wykrycia. A atakowanie małych, szybkich i zwrotnych okrętów np.rakietowych może być trudne.

W sumie dla grupy lotniskowca największym zagrożeniem nadal pozostaną okręty podwodne, wystarczy jeden by zatopić lotniskowiec, wystarczy, że dopłynie w jakiś punkt na trasie grupy i zaczeka tam na swoją ofiarę, Jeżeli pozostanie nieruchomo to amerykanie go nie wykryją, a ten może z małej odległości posłać torpedę..I mimo,że MW USA ma okręty z wielkimi działami i z opancerzeniem to na płytkich wodach Zat.Perskiej będą łakomym kąskiem dla małych,szybkich łodzi,kutrów czy okrętów.Okręty amerykańskie nie są przecież czołgami, opancerzanie ich nie ma specjalnie sensu, jest zbyt czasochłonne i zbyt kosztowne, poza tym, jaki pancerz musiałby mieć statek by oprzeć się pociskowi, który jest w stanie przebić się przez żelbetonowy bunkier ?
http://www.youtube.com/watch?v=cwWzFSePevw

Odnoszę się tylko do stwierdzenia użytkownika mylo:

Nie posiadają jednostek które mogłyby zagrozić eskorcie lotniskowca.

Otóż jednostki takie posiadają.

A stwierdzenie:

Które z resztą pływają po całym świecie.

..szczerze nie wiem co ma oznaczać.Każde Morze jest inne i występują na nim inne ''szumy'',''przeszkody wodne''.''Skrytość''morza właśnie pozwoliła Foxtrotom,Gotlandowi i Kilo podejść nowoczesne okręty US Navy:
,,..kilka lat temu do treningu symulacyjnego z Amerykanami wykorzystywano jedynego Kilo Marynarki Wojennej RP – Orła. Nieoficjalnie wiadomo, że amerykańskie okręty i samoloty nie były w stanie zlokalizować okrętu już wkrótce po jego zanurzeniu. Później Amerykanie próbowali Orła odkupić od polskiej MW, na szczęście bez sukcesu.''
A kto jak nie Irańczycy znają najlepiej własny akwen czy linię brzegową..

Ps.:Morze Bałtyckie jest dla US Navy dość specyficznym akwenem (przez zasolenie) co powoduje iż pasywne stacje hydroakustyczne nie do końca działają na pełnych obrotach..

Użytkownik zygix edytował ten post 05.11.2010 - 15:23

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Iran nie ma co prawda wielkich okrętów wzorem US NAVY z jednego powodu:nie zamierza stawać do walki na otwartym morzu z największą flotą świata

Właśnie to chciałem ukazać. Iran nie będzie atakował floty USA, bo nie ma do tego sprzętu. Nie ma do tego sprzętu, bo nie zamierza tego robić.

Wiem co nieco o uzbrojeniu Iranu, jego kutrach w których kładzie spore nadzieję, torpedach kawitacyjnych made by Russia. Posiadają broń typowo partyzancką. Małe szybkie jednostki typu uderz-uciekaj.
Ale nie będą nimi atakować zgrupowania floty.

Pasywne sonary, dlaczego nie użyć aktywnych w małym akwenie, gdzie nasze położenie jest łatwe do ustalenia tak czy siak.
  • 0

zygix.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli odnosiłeś się do otwartej walki na morzu to zwracam honor,ale jeśli do walki obronnej to muszę stwierdzić,że Iran żądła jednak ma..
  • 0

Krzewiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli koniecznie chcecie pogadać na temat floty Iranu, to załóżcie osobny temat, a nie offtopujecie tutaj...
  • 0

zygix.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co się bulwersujesz ''Nowicjuszu'' :grr: Swoim postem też zaliczyłeś offa.
  • -2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych