Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szykujmy się do wojny

• Please log in to reply
447 replies to this topic

Krzewiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobra, sorry już ostatni mów offtop.

Co się bulwersujesz ''Nowicjuszu''

Nie rozśmieszaj mnie... Myślisz, że masz więcej postów ode mnie, to możesz na tym forum robić co chcesz? Regulamin dotyczy wszystkich i "nowicjuszy" i "super fajnych" gości (offtoperów) takich jak ty...
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli koniecznie chcecie pogadać na temat floty Iranu, to załóżcie osobny temat, a nie offtopujecie tutaj...

Temat jest dość ogólny. O możliwej wojnie. Więc wydaje mi się, że zastanawianie się nad uzbrojeniem danego kraju popada.

@zygix

Żądło na USA w postaci walki partyzanckiej i małych mobilnych jednostek, jest bardzo skuteczne. Widać po Afganistanie i Iraku. Strategia zalania danego kraju wojskiem nie sprawdza się w takim wypadku (Może by się sprawdziła, ale tylko w wypadku skrajnego terroru i rozbudowanej bezpieki. Na wzór dawnych działań ZSRR. Z wiadomych względów USA nie może sobie pozwolić na takie coś.). Zastanawiam się sam, jaka strategia byłaby odpowiednia przeciwko takiemu rodzajowi działań wojennych.
  • 0

jertih.
  • Tematów: 8
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem amerykanie powinni przeszkolić ludzi którzy wstąpili by do terrorystów ;; i w ten sposób wyłapywali by takie osoby które organizują takie działania ; to zapewne byłby skuteczny sposób.
  • 0

urielx.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja tak sobie ogladam dzis Lord Of The Rings na podstawie Tolkiena i tak sobie mysle ze z punktu widzenia Mordoru to hobbici (Frodo i Sam) byli terrorystami :D
  • 0

zygix.
  • Tematów: 20
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobra, sorry już ostatni mów offtop.

Co się bulwersujesz ''Nowicjuszu''

Nie rozśmieszaj mnie... Myślisz, że masz więcej postów ode mnie, to możesz na tym forum robić co chcesz? Regulamin dotyczy wszystkich i "nowicjuszy" i "super fajnych" gości (offtoperów) takich jak ty...

Spójrz na temat:,,Szykujemy się do wojny'' i teraz napisz,że nie na temat była wymiana zdań ''Nowicjuszu''..

Myślisz, że masz więcej postów ode mnie, to możesz na tym forum robić co chcesz?

Nie..myślę,że mogę sprostować parę stwierdzeń czy informacji,no i wyprostować paru krzywicieli..

"super fajnych" gości (offtoperów) takich jak ty...

Dzięki za komplement,niestety nie od wzajemnie..

@mylo

Zastanawiam się sam, jaka strategia byłaby odpowiednia przeciwko takiemu rodzajowi działań wojennych.

Faktycznie ciężko odpowiedzieć.Widząc po Amerykanach,dochodzę do wniosku,że sami nie znają odpowiedzi...

Użytkownik zygix edytował ten post 05.11.2010 - 17:46

• 0

lukasz245.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem amerykanie powinni przeszkolić ludzi którzy wstąpili by do terrorystów ;; i w ten sposób wyłapywali by takie osoby które organizują takie działania ; to zapewne byłby skuteczny sposób.

mogę się założyć ze po kilku latach , tacy agenci mieliby tak wyprane mózgi że stali by się "pełnoprawnymi " terrorystami w myśl powiedzenia " z kim przestajesz takim się stajesz "

ps co do terrorystów to AK z lat 40-tch też się zalicza do tego

Użytkownik lukasz245 edytował ten post 05.11.2010 - 17:41

• 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tacy agenci funkcjonują zawsze, w każdym konflikcie. Więc i pośród Talibów, mieszkańców tamtejszych mają swoich agentów, informatorów, szpiegów. To jest norma.
  • 0

SzymoneR.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Popieram pana kolege wyżej. Szpiedzy są od zawsze i uczestniczą w każdym konflikcie. Tylko coś słabych tych szpiegów mają-skoro wiedzą już, gdzie są punkty szkoleniowe Al Caidy(dobrze napisałem?), to czemu po prostu nie zaatakują? Ropa? Aha. Wg. Baby Vangi w wojnie ma zginąć większość północnej półkuli, a zachód to wcale nie jest tak dużo. No i wg. niej, III WŚ ma się zacząć już w środę(Tak!). Jak widać sprzecza się to z Nostradamusem. Kilka stron temu wspomniał ktoś o globalnym spadku świadomości. Może padnie główny serwer internetu? Zapomniałem jak on się zwie, ale coś takiego istnieje, musi istnieć. Optymizm ludzie, jak już umrzeć, to z bananem na ryju :)
  • 1

artur_sz13.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Oj tam ale przecież Baba Wanga przepowiada jeszcze gorsze rzeczy, które się mają wydarzyć w ciągu 50 lat niż wojna;)

2014 - Większość ludzi (na półkuli północnej) zginie w wyniku raka i innych chorób skóry spowodowanych naprominiowaniem i chemikaliami.

2016 - Europa prawie w całości wyludniona.

2018 - Chiny stają się potęgą światową. Wydobycie ropy naftowej się kończy.

2046 - Każdy ludzki organ może być stworzony od podstaw. Transplantacja ogranów staję się najbardziej efektywną metodą leczenia.

2066 - Podczas ataku na "Muzłumański Rzym", Stany Zjednoczone użyją nowego typu broni - "broń klimatyczna". Konsekwencją jej działania jest całkowite ochłodzenie klimatu na terytorium wroga.

Użytkownik artur_sz13 edytował ten post 06.11.2010 - 09:11

• 0

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

2014 - Większość ludzi (na półkuli północnej) zginie w wyniku raka i innych chorób skóry spowodowanych naprominiowaniem i chemikaliami.

2016 - Europa prawie w całości wyludniona.

Przecież to są skutki wojny. Jeśli nie będzie wojny, nie zdarzy się i to.
  • 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

dobra, ale jest jeszcze przepowiednia z 2008 roku, która się nie sprawdziła : ] i dziwne, że nie ma przepowiedni na wcześniejsze lata ? albo są, tylko oczywiście nie strzeliła zbyt dobrze ?
  • 1

mevq.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Te przepowiednie baby wangi choć wyglądają fajnie są dla mnie typowym s-f, które uwielbiam ;) Teraz nie mogę znalezć na szybko tłumaczenia, ale z tego co pamiętam to jej przepowiednie co do 2008 razie nie sprawdziły.
Bardziej już jestem skłonny wierzyć Nostradamusowi.

ALE

Sytuacja międzynarodowa naprawdę się zagęszcza - nei pamiętam kiedy ostatnio było tyle wrogości w bilateralnych stosunkach.

Pisze z pamięci tylko parę ostatnich:

Spór Japonii i Chin i staranowanie okrętu Japońskiego przez kutry rybackie Chińskie
Prezydent Federacji Rosyjskiej mówi ,,Kuryle są nasze, zamierzamy tu inwestować" rozwścieczając tym Japonię
Rosja nie dotrzymała zobowiązań wobec Iranu w sprawie dostarczenia systemu p-lot S-300, Iran odpowiada Gniewnie ,,Rosja jest pod wpływem szatana, będziemy bronić swoich praw"
Nikaragua vs Kostaryka spór terytorialny

I troszeczkę dla Nas ważnych informacji:
NATO zapowiada współprace z Rosją - ,,zapomnijmy zimnowojennych uprzedzeniach"
NATO stworzyło plan obrony Polski

Informacje te pojawiające się pojedynczo nie wzbudziłyby mojej uwagi, ale ich napływ ostatnimi czasy okazuję się zbyt duży. Podejrzewam jednak że to tylko polityczne gierki, USA się zbroi bo wygrali Republikanie, Iran straszy Rosję bo boi się jej współpracy z USA, Chińczycy sprawdzają możliwości obronne sąsiadów, a Ameryka Południowa i nie mająca sił zbrojnych Kostaryka to raczej ciekawostka niż coś gorszego.

Więc mój indywidualny poziom zagrożenia wojną ;) szacowałbym na DEFCON 4 - który utrzymuje od czasu 9/11 :). Wiem że to zabawne ale inspirując się amerykańskim systemem ,,defence condition" przekładam go na polskie realia i póki co najgorsza sytuacja dla Polski była podczas wojny Gruzji z Rosją o Osetię i Abchazję w 2008 r, od tamtego czasu, oprócz terroryzmu mamy względny spokój.

Zostały 4 dni do deadlinu tej przepowiedni ... Podejrzewam że potem czeka nasz kolejny długi weekend i kolejne daty globalnego konfliktu do komentowania ;)
  • 2

artur_sz13.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jeden deadline jest dzisiaj:P. Wg bajki Simsonowie dziś ma gdzieś wybuchnąć bomba atomowa (ewentualnie jakakolwiek)
  • 0

sieka14.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wojna zawsze wisi na włosku jeśli mówimy o USA.USA to najmocniejszy kraj i może sobie pozwolić prawie na wszystko.ALe czy w tym momencie wojna była by opłacalna? Bo tak na prawdę wojny prowadzi sie o kasę.

Jedynym racjonalnym powodem do wojny było by zdarzenie podobne to tego które wywołało pierwszą wojne.
  • 0

lukasz245.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wojna zawsze wisi na włosku jeśli mówimy o USA.USA to najmocniejszy kraj i może sobie pozwolić prawie na wszystko.ALe czy w tym momencie wojna była by opłacalna? Bo tak na prawdę wojny prowadzi sie o kasę.Jedynym racjonalnym powodem do wojny było by zdarzenie podobne to tego które wywołało pierwszą wojne.

ameryka nie jest najmocniejsza tylko jest największym terrorystą który zastraszył cały świat , jak dotąd żaden kraj nie ośmielił się zdetonować atoma na terytorium innego państwa oprucz w/w choć okazji było niemało , podejrzewam ze nawet gdyby Iran miał takie coś użył by tego w ostatecznej ostateczności a nie na pierwszy ognień
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych