Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szykujmy się do wojny

• Please log in to reply
447 replies to this topic

Sly.
  • Tematów: 15
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

W razie konfliktu i tak wszyscy znów na nas wypną dupę.
Dziwi mnie postawa naszego rządu, od 2 lat staram się dostać do wojska i nic. Listy, prośby...
Gdy przyjdzie nam się bronić, będą to robić sami oficerowie po 50tce + garstka młodych na których przypadnie 10 oficerów na 1 szeregowego :)
Pozostaje mi dalej pogrywać w ARMA2 i pracować.. mam 22 lata i za parę lat będę za stary by coś osiągnąć w wojskowości. A uważam, że facet bez odbytej służby zasadniczej to nie facet i przygodę nie ważne czy pozytywną/negatywną każdy powinien odbębnić a ochotnik powinien zostać wcielony. Jeśli ktoś ma jakieś sposoby by dostać się do wojska, proszę o PM. Dodam, że w chwili obecnej przebywam w UK, i powoli przymierzam się do wizyty u rekruterów tutaj, ale nie wiem czy bariera min. 5 lat mieszkania na terenie UK (rezydent) została zniesiona czy dalej działa, i czy są jakieś wyjątki... sorry za offtop, ale NIENAWIDZĘ w chwili obecnej POLSKIEJ ARMII za ten stan rzeczy.

Dla czego uważasz że każdy powinien "odbębnić" znaczy odsłużyć ?
  • 0

Sniffer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bo widać marzy mu się III Rzesza. Pewnie jeszcze każdy młodzieniec od lat 10 w górę obowiązkowo zajęcia z KomorowskiJugend, a jak kto do wojska nie chce, to do razu do obozu, a najlepiej kulę w łeb! A co!
  • 0

Sly.
  • Tematów: 15
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Bo widać marzy mu się III Rzesza. Pewnie jeszcze każdy młodzieniec od lat 10 w górę obowiązkowo zajęcia z KomorowskiJugend, a jak kto do wojska nie chce, to do razu do obozu, a najlepiej kulę w łeb! A co!

Może k..wa oszalał .
Jak ma tam kogoś z rodziny to może coś osiągnie w "syfie"
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ech, mam wojskowego w rodzinie, to mi powiedział, że możesz zawsze iść na WKU (Wojskowa Komisja Uzupełnień) i popytać o etaty... Swoją drogą praca w wojsku nie jest taka zła, nic trudnego do roboty nie masz, czasem jedziesz na egzaminy, zdajesz WF, dostajesz liczne bonusy, ciuszki, desanty. Żyć nie umierać. A swoją drogą, dlaczego tak chcesz się dostać do wojska? A ty Sniffer idź lepiej pakować zakupy w Tesco na rzecz organizacji charytatywnych zamiast masz takie rzeczy pisać.

Szkoda że nic z tego.

Aż tak ci się marzy atak nuklearny? Ja bym poczekał do 2012 ;) .

Czy ja wiem, czy żołnierze się tego nie spodziewali... To raczej był zawód dla kadry dowódczej, strategicznej. Sami żołnierze, PODEJRZEWAM, że wiedzieli, że czeka ich długa wojna(niekoniecznie z Francją, po podbiciu Francji, Niemcy miały się udać w nast. kierunku na Rosję).

Każdy żołnierz powinien się spodziewać, tego, że wojna to nie będzie krótki 'przejazd' do stolicy innego państwa, lecz ciężkie walki. "Na wojnie jedyną rzeczą pewną są niespodzianki". Bodajże Sun Tzu.

Mhm, wiesz o co chodzi miXUE, niektórzy żołnierze z pewnością wiedzieli, że będzie to ciężka walka, ale mijało się to z zapewnieniem i ogólnym odbiorem tej wojny ze strony społeczeństwa. Tak jak napisałem wcześniej, ludzie wiwatowali na cześć żołnierzy jadących na front, a oni sami mieli zamiar przybyć, zobaczyć i zwyciężyć. Do tego jeszcze warto dodać to co ujął Ronaldo.

No wtedy nastroje nacjonalistyczne były o wiele bardziej popularne niż dzisiaj. Pytanie - czy to + czy -?

Tak, masz rację. Z resztą koniec XIX wieku i początek do środka XX wieku to był czas ogólnie poglądów nacjonalistycznych. Uformowały się nowe idee; faszyzm, nazizm, komunizm .

"Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka."...

Iosif Dżugaszwili, bardziej znany jako wujek Stalin, równie pamiętna postać historyczna.
  • 0

Niecodzienny.
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ten cały Wulkan ma jeszcze 30 minut na wybuchnięcie, albo tamta przepowiednia to gniot.
  • 0

Irey.
  • Tematów: 61
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Premier Izraela do wiceprezydenta USA: Tylko akcja militarna powstrzyma Iran

Link do informacji

10 listopada może sobie minąć, a wojna na Bliskim Wschodzie wybuchnie później...
  • 1

GothAr.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skoro my o tym wiemy to Iran też wie... Cóż, ja na ich miejscu potraktował bym to jako coś w rodzaju groźby/prowokacji. Czyżby już się nie kryli, że zapowiada się konflikt zbrojny?
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Izrael zaczyna iść ku szaleństwu. USA też zaczyna to widzieć, już ich nie wspierają tak mocno jak kiedyś.
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

10 listopada może sobie minąć, a wojna na Bliskim Wschodzie wybuchnie później...

Wcale nie musi, zostały jeszcze 2 dni, kto wie co Izrael zrobi przez ten czas. Żeby nie było nie jestem jakimś fanem tej teorii ;)
  • 0

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Izrael zaczyna iść ku szaleństwu. USA też zaczyna to widzieć, już ich nie wspierają tak mocno jak kiedyś.

Jak można wspierać napaść na kraj, prawdopodobnie już posiadający broń nuklearną. Dla zachodu, taki atak byłby rosyjską ruletką. Jedna szansa na sześć, że Iran wykona atomowy kontratak. Który, z resztą, nie byłby porywem szaleństwa. Tylko odpowiedzią uzasadnioną zniszczeniem instalacji nuklearnych. Ktoś się może wykłócać, iż odpowiedzią na zniszczenie elektrowni atomowej, powinno być zniszczenie elektrowni atomowej, a nie zrzucanie bomby. Jednak, Iran nie deklarował wykonania 'symetrycznej' odpowiedzi. Termin ten, został wynaleziony przez NATO, w trakcie zimnej wojny. Gdyż, NATO nie chciało pierwsze nacisnąć atomowego guzika. Nie można oczekiwać od obcych, że będą się posługiwać tworem wymyślonym, dla naszych potrzeb.
Ale pomyślcie, czy wam było by miło, gdyby ktoś zbombardował zakłady atomowe, w waszym województwie. Moim zdaniem, takie bombardowanie, niewiele się różni od zrzucenia brudnej bomby.
W dodatku, byłby to atak w imię, zabezpieczenia kraju już zabezpieczonego systemem przeciwrakietowym.

Użytkownik butibu edytował ten post 08.11.2010 - 13:24

• 0

Niecodzienny.
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Myślicie że jak będzie wojna to wszyscy będą sie nawalać atomówkami? Nawet jak zrzucą te atomówki to i tak będą musieli wprowadzić piechotę na ten kraj, bo bomba atomowa wszystkich nie zabije.

A to że USA ma broń jądrową która może zniszczyć całkowicie połowe świata w kilka sekund to jakaś bajka. Rozumiem zadać szkody 1/4 kraju ale połowe świata? Bzdura
  • 0

Krzewiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

CO?! Według ciebie 10 tysięcy głowic nuklearnych to BZDURA??? Takim arsenałem, to mogliby zniszczyć całą Ziemię+ Księżyc+ Marsa...
  • 0

Mystic.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

w artykule jest military threat - zagrożenie militarne, a nie akcja militarna.. ;) chca wywrzeć presje na Iran, bo sankcje nie przynoszą rezultatów.
  • 1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A to że USA ma broń jądrową która może zniszczyć całkowicie połowe świata w kilka sekund to jakaś bajka. Rozumiem zadać szkody 1/4 kraju ale połowe świata? Bzdura

20 megatonowe bomby masakrują całe miasta, plus powodują skażenie tysięcy km2 terenu wokół. W takim miejscu nie można żyć, ani przebywać dłużej niż kilka dni.
  • 0

Kompi.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli wojna wybuchnie to szczęściarze bedą mieli ładny widok jak nad swoimi głowami :) POLACY!! kupować lornetki i szukać na niebie armat from USA :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych