Podaj jeden dowód że jest to przepowiednia Nostradamusa, bo bajki pisać to ja też umiem.
Przyznam, że tekst przepowiedni wziąłem z jednego z tematów w tym dziale. Ze względu, że tam jego autentyczności nikt nie podważał, to śmiem twierdzić, że rzeczywiście pochodzi on z Almanachu Nostradamusa.
Wiesz może kto wymyślił Francuskie nazwy Lipca i Sierpnia?Mogło by to jakoś naprowadzić na trop:P
Niedoskonały ma rację, ale nie do końca. W gruncie rzeczy, rok dawniej wyglądał inaczej, jednak po wprowadzeniu kalendarza juliańskiego w 46 r.p.n.e na terenie całego Cesarstwa Rzymskiego rok został podzielony na 12 miesięcy, zatem za życia Nostradamusa w XVI wieku we Francji istniały już lipiec i sierpień. Oczywiście nie jestem nieomylny i
Niedoskonały może mieć rację, jednak nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w znanych mi źródłach.
Lipiec we francuskim "juillet" pochodzi od Juliusza Cezara, bo to na jego cześć tak nazwano ten miesiąc w łacinie. Natomiast sierpień - czyli "aout" (z tym daszkiem nad u) to hołd Oktawianowi Augustowi, który akurat po wyżej wymienionym Juliuszu przejął władzę w Rzymie; stąd zresztą w wielu językach sierpień to "august".
To potwierdza tylko naszą teorię o tym, że za życia Nostradamusa, owe miesiące już były znane.
wiadomo że jakby się przyczepić to znajdzie się okruszek winy innych państw, ale 99.9% to właśnie oni prowokują...
Ach, nie. Część osób zapewne przyzna Ci rację, jednak w każdym społeczeństwie spotykamy fanatyków, także u nas. To, że w naszym środowisku śmierć za religię jest co najmniej dziwna, to dla Muzułmanów przejawem fanatyzmu może się wydać cokolwiek innego, co u nas w Europie jest na porządku dziennym. Prawda zależy od punktu siedze... widzenia.
Swoją drogą, nie spodziewałem się takiego ciepłego przyjęcia tekstu przez forumowiczów. Cieszy mnie to.