Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sekret geniuszu: Pamiętnik

• Please log in to reply
40 replies to this topic

no_user.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pierwsza rzecz, jak mi się nasuwa, to pytanie: kogo możemy nazwać geniuszem. Nie sądzę, że osobę o rekordowo wysokim wskaźniku IQ. Geniusz, wg definicji, które pamiętam, wiąże się z twórczym i nowatorskim podejściem do pewnych zagadnień, skutkiem czego jest pchnięcie rozwoju cywilizacyjnego do przodu. Geniuszami byli: Tesla, da Vinci itd., ale nie członkowie organizacji Mensa, którzy chlubią się sprawnym rozwiązywaniem testów. Pamiętajmy, że wskaźnik IQ to przede wszystkim narzędzie służące psychologom, m.in. do oceny rozwoju dziecka oraz deficytów inteligencji. Sam wskaźnik, jak powiedział jego twórca, ocenia sprawność rozwiązywania testów na inteligencję, nie inteligencję jako taką - ona jest cechą bardziej nieuchwytną, wystarczy poczytać jakieś opracowanie z dziedziny psychologii. Górne wartości wskaźnika nie są już tak precyzyjne w ocenie, a samo badanie wzbudza wiele kontrowersji. Bada ono przede wszystkim myślenie konwergencyjne, podczas gdy wiele problemów wymaga podejścia dywergencyjnego. Rozwiązywanie tych testów można też najzwyczajniej w świecie wyćwiczyć. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że dobra pamięć jest jedną z cech inteligencji - wystarczy przypomnieć sobie przypadki pamięci fenomenalnej, która nie pomagała rozwiązywać problemów, a wręcz to utrudniała, powodując efekt przeładowania danymi. Inteligencja to zdolność rozwiązywania problemów (Piaget) - moja ulubiona definicja. Na koniec zwrócę uwagę na to, że rodzajów inteligencji jest mnóstwo, np. kinetyczna, szczególnie rozwinięta u tancerzy - tej na pewno standardowy test nie zmierzy. Owym słynnym testem próbowano posłużyć się do umniejszenia wartości czarnych mieszkańców USA, konstruując testy oparte na kulturze anglosaskiej. Właśnie tak oceniam ten test – metoda wprowadzania społecznych podziałów. Jak to pisał Orwell „Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze.” Głęboko wierzę w ludzki potencjał, równy... nieskończoności i przykro byłoby, gdyby jakiemuś dziecku próbowano zamknąć drogę dalszego rozwoju na podstawie tak niepewnego kryterium, jakim jest wskaźnik IQ. Każdy człowiek jest niepowtarzalną jednostką i wszelkie próby porównywania nie mają sensu - moje prywatne zdanie.
  • 0

Mystiqe.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To troche komicznie brzmi... Pamietnik zrobi z ciebie geniusza - trzeba poprostu zdobyc jak najwieksza wiedze, analizowac ja, umiec wykorzystac i wprowadzac wlasne nowatorskie zmiany. To wlasnie nazywamy inteligencja, dojscie do wlasnych wnioskow i umiejtnosc ich wykorzystania tzw. system neuronow czyli nauki na doswiadczeniach wlasnych jak i innych. Ludzie rodza sie inteligentni, jedni bardziej, jedni mniej. Inteligencji nie mozna sie nauczyc, nie wydaje mi sie by w pewny sposob mozna bylo ja zmniejszyc, kto jest glupi juz raczej taki zostanie, bo sa przeciez ludzie, ktorym chodzbys niewiadomo jakich uzywal argumentow i tlumaczyl nie wiadomo jak, nie przekonasz że 2+2=4 . Niektórzy moga to zrozumiec, ale juz pozniej ich nie przekonasz, że np. 2+2x3=8, a nie 12 ...
  • 0

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czeka mnie dużo pracy :-D
  • 0

no_user.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy geniusza można sobie wyhodować? Autor artykułu w jednym z ostatnich numerów "Świata nauki", ojciec arcymistrzyń szachowych, twierdzi, że tak, a trening ze swoimi córkami rozpoczął już od ich najmłodszych lat, każąc im grać w szachy po sześć godzin dziennie i stale dbając o rozwój ich umiejętności. Wg arytkułu osiagnięcie mistrzostwa w dziedzinie eksperckiej zajmuje średnio około dziesięciu lat. Bliższych informacji nie podam, bo to art przeczytany w Empiku, podczas czekania na pociąg. :smile:
  • 0

rufus.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

od pisania pamietnikow na pewno nie jest sie madrzejszym i ja takze zgadzam sie z Ejaelem.... moze jedynie pomoc zrozumiec siebie.. ja probowalem i nie wychodzilo;/

Nie wiem dlaczego niektórzy podchodzą do tego tak sceptycznie. Piszą swoje notatki przez parę dni a potem mówią wszystkim, że to nie działa. Taki Einstein musiał je pisać wiele lat i to przynosi efekty.

Tacy wszyscy pewni jesteście, że to nie działa. Na jakiej podstawie?

To troche komicznie brzmi... Pamietnik zrobi z ciebie geniusza - trzeba poprostu zdobyc jak najwieksza wiedze, analizowac ja, umiec wykorzystac i wprowadzac wlasne nowatorskie zmiany. To wlasnie nazywamy inteligencja, dojscie do wlasnych wnioskow i umiejtnosc ich wykorzystania

Sądzisz, że zapisywanie myśli Ci w tym nie pomoże? I o jaki pamiętnik Ci chodzi? Traktujesz go jako "pamiętnik księżniczki" wstałem o tej i o tej. Znów zadzwonił Michał, czy o zapisywanie spostrzeżeń albo luźnych myśli?
  • 0

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawy artykuł. Prowadzę pamiętnik od dawna. Dobrze wiedzieć że staję się dzięki temu inteligentniejszy.
  • 0

Martix.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo mnie to zaciekawiło ,tuż po przeczytaniu zorganizowałam sobie notatniczek (z Hello Kitty :D)
Pamiętnika nie umiem prowadzić ,dla mnie lepsze będzie zapisywanie swoich myśli. Przynajmniej nie zapomnę o czym tak długo rozważałam i później wrócę do tego. Pamietniki wg. mnie mogą pomóc w zapamiętywaniu (pamiętam jak w filmie "Efekt motyla" główny bohater jako dziecko musiała tak robić ,bo miał kłopoty z pamięcią - to niegłupie :P)
I jeszcze chce prowadzić ten notatnik ,bo często dręczy mnie pytanie ,a jak mam możliwość się kogoś zapytać to zapominam :D
  • 0

Cold.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie Einstein miał 2 z fizykii ( jak dzisiaj pała) jego fizyk powiedział mu że obojętnie kim będzie chciał to i tak nim nie zostanie, a tu proszę dokonał przełomu na skale światową. Pozatym jest przysłowie "Nikt się Einsteinem nie urodził".
  • 0

Krzewiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wiecie Einstein miał 2 z fizykii ( jak dzisiaj pała) jego fizyk powiedział mu że obojętnie kim będzie chciał to i tak nim nie zostanie, a tu proszę dokonał przełomu na skale światową. Pozatym jest przysłowie "Nikt się Einsteinem nie urodził".

A czy mógłbyś podać jakiś dowód to potwierdzający?
Są to tylko wymysły głąbów i nieuków, którzy chcąc podnieść sobie morale o sobie rozgłaszają takie herezje...

http://upload.wikime...tein-matura.jpg

Physik: 6.
  • 0

artificial mind.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Artykuł ciekawy, sama prowadzę dzienniki, w których zapisuje swoje myśli, zdarzenia które mnie spotkały, słowa niektórych ludzi, które wydały mi się mądre, rysuję itp. od ponad 4 lat, praktycznie codziennie (są małe wyjątki) kilkanaście razy dziennie (wszędzie gdzie jestem mam zeszyt przy sobie) ; ) Sporo już mam takich notatników i czasem się zastanawiam, co by się stało gdyby ktoś to znalazł, gdyż czasem piszę tam rzeczy nie mające większego sensu... ; P
Wydaje mi się (a przynajmniej zauważam to po sobie), że spisywanie swoich przeżyć pozwala poukładać się wewnętrznie, uspokoić "gonitwę myśli" i przede wszystkim usprawnia pamięć, jakby dodatkowo wyostrzając wszystkie zmysły na "odbiór" (zarówno bodźców zewnętrznych, jak i tych pochodzących z nas). Zauważam jeszcze parę plusów, ale nie wiem czy mają one bezpośredni związek z pisaniem dzienników (widoczna poprawa stylu języka, znaczne zwiększenie szybkości pisania [głupie, ale jednak przydatne, podczas notowania ; )], mimowolne zapamiętywanie co ktoś powiedział co do słowa i parę innych ; )) Ogólnie ciekawa sprawa, polecam tym, którzy chcą się lepiej poznać i zauważyć jak się zmieniają ; )

Możecie tez sprawdzić swą wytrwałość... ; )
  • 0

fioletowy.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Testuje to ktoś?

Ja mniej więcej od tygodnia zapisuję sobie regularnie myśli. Tak po około miesiącu zweryfikuję czy to coś mi daję ;)

Od tego na pewno poprawia się pamięć. To co zapisane na piśmie, jest zapisane i w głowie :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych