Witajcie. Jako że zostało mi już tylko kilka dni na napisanie pracy na olimpiadę filozoficzną, postanowiłem zwrócić się o pomoc do ekspertów. Temat brzmi: "Co wnosi tomizm do rozwiązania współczesnych problemów filozoficznych? Przedstaw to zagadnienie na wybranych przykładach z określonej dziedziny filozofii, np. metafizyki, filozofii Boga, antropologii, etyki." Po zapoznaniu się z samym tomizmem stwierdziłem, że wystarczy go jedynie skrytykować na całej linii i sprawa załatwiona - gdyż takich bzdur, jak te św. Tomasza, jeszcze nie czytałem. Niestety jednak taka prostota sprawy okazała się złudzeniem, gdyż w temacie stoi jasno: "przedstaw na określonych przykładach". I tu zaczyna się problem, bo o ile jest pełno książek o tematyce filozofii boga, to nie mogę namierzyć żadnej, w której przedstawione byłyby jej problemy współczesne. Czy ktoś mógłby podać mi jakichś autorów, albo jeszcze lepiej, tytuły, w których znajdę jakieś konkretne informacje? I jeszcze jedno pytanie: czy uważacie, że pytanie "Czy bóg istnieje?" można uznać za współczesny problem?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.