Tinkerbell...
Program umysłu, inaczej oprogramowanie zwane wiarą/doktryną/itp to nic innego jak pewien filtr, przez który myślimy tak jak myślimy, robimy tak jak robimy, czujemy jak czujemy, widzimy co widzimy...
W momencie tak jak u Ciebie - kasowania programu umysłu/oczyszczania umysłu - pojawiają się zapewne pytania, setki, a może i tysiące. Umysł się "odświeża" po wirusie/oprogramowaniu i zaczyna szukać, węszyć - chcąc ustalić kolejny paradygmat wierzeń. Aby nie dać umysłowi (małemu umysłowi) pola do popisu - utrzymywanie stanu umysłu poprzez wyłączenie z programów - daje baaaaaaardzo ciekawe rezultaty i ciekawe ścieżki poznania egzystencji, własnej, czy całościowo.
Należałoby też ustalić jakie programy umysłu - posiadam w sobie. Nazwę to przeszukaniem wirusów
Wtedy po znalezieniu ich - wiemy z czym walczymy, a może inaczej... - wiemy i widzimy w sobie te cechy - które przy wyłączeniu lub wykasowaniu - pozwoliłyby żyć dalej - bez najmniejszych obaw z tego powodu
Szczególnie polecam Echkhart'a Tolle'a i wywiady z nim. Na youtube są po polsku. Znajdziesz łatwo.
A z tą tęsknotą do gwiazd - mam od małego dzieciaka to... - tak... "banan" się robi na twarzy, a jak nie - to w duchu ten spokój, ten... (nie mam nazwy) ... - to uczucie wolności.
A wolność nie jest tym że weźmiesz karabin i odstrzelisz wroga/najeźdźcę/agresora.
Moim zdaniem wolność - to stan umysłu - bez działania programów umysłu bogatych w schematyczne zestawienia wierzeń na dany temat.
Wielu ludzi otaczających mnie - nie wyobraża sobie życia bez religii.... nie dość że jest to sfałszowanie obrazu rzeczywistości - a na dodatek - straszny, straszny element oprogramowania w umyśle tych osób. Nie widzą innych alternatyw, nie chcą, być może też nie znają.
Jak tu w tym kraju wymieniać poglądy, chociażby na tym forum - skoro ignorancja i brak obiektywności jest widoczna na wiele stron.
Pozdrawiam.
Wkroczyłaś na inną drogę, to z kim się dzielić będziesz rezultatami - jest też ważne, ponieważ wielu nie chce zrozumieć Twojej drogi
ku własnej wolności, jakimś odkryciom.
Pozdrawiam.