"Wszelkie arbitralne koncepcje na temat materii, zjawisk i odnoszących się do nich idee są jak sen, urojenie, bańka mydlana, cień, wysychająca rosa, błyskawica, złudna zjawa czy chmura."
"Przywiązanie do rzeczy ze względu na ich formę stanowi źródło iluzji. Bez przywiązania do rzeczy nie powstają błędne wyobrażenia i niedorzeczne iluzje. Oświecenie jest widzeniem tej prawdy i wolnością od takich naiwnych złudzeń."
„Duchowi Mistrzowie nie namyślają się, nie myślą świadomie o tym, czym są. Po prostu tym są. Z chwila kiedy o tym myślisz, nie możesz tym być. Może jedynie to opóźnić lub zanegować.”
„Ktoś, kto myśli o sobie:
„Jestem buddystą”, już nim nie jest. Jeżeli ktoś myśli o sobie: „Jestem uczniem zen”, to już nim nie jest. Nie można mówić o buddystach, są tylko ci, którzy coś praktykują.”
„Prawdy nie da się ująć w słowa, zamknąć w formule. Bo wówczas to nie jest prawda; jest to oddalanie się od rzeczywistości.”
„Bo buddyzm nie polega na tym, że tobie się mówi, co masz robić. Polega na tym, że ty masz odkrywać, co masz robić. Bo to jest ta wyższa szkoła jazdy. Istnieją inne religie, które ci mówią dokładnie, co masz robić. Jeżeli jesteś na tym etapie, że potrzebujesz programu, to nie nadajesz się, prawdę mówiąc, do buddyzmu.”
Ja osobiście bardziej utożsamiam swoje poglądy z naukami Buddyzmu, jak widzę wy nie, co jest waszym wyborem.
Ruch New Age zdaje się być znacznie bardziej atrakcyjny co można zrozumieć nie wspominając o przemyślanym podłożu łączonych teorii naukowych i filozoficznych.
Gdy pytam jaki związek ma 2012 z rozwojem duchowym tu i teraz otrzymuję odpowiedź:
otworz serce i pozwol przeplywac tam energii swobodnie, jak go zamkniesz, to nastapi eksplozja a nie implozja!
Czy mam rozumieć, że to zjawisko nie miało by miejsca gdyby nie 2012? Przypominam że opierasz się na prawdach których nie można udowodnić, błędne koło.
Na pytanie:
Czyli zostanę skazany na śmierć i całe miliardy istnień razem ze mną z powodu zwykłej niewiedzy? Jeśli ktoś np. nie ma Internetu i nie spotkał się z omawianymi przez na zagadnieniami, zginie?
Odp:
Nie z powodu niewiedzy, tylko EGOIZMU.
Czy egoizm ma jakiś związek z teorią o 2012? No bo skoro nie chodzi o wiedzę z 2012, to powtarzam po co to wszystko?
Wiesz Ladd wlasne zachcianki, to nie to samo co ogolne dobro. Ja nie mam wlasnych. Myslisz, ze w tym Nowym Swiecie chce byc sama z Budda?
Skąd pewność że to prawda? A skąd ta pewność że tam trafisz? Czyżby egoizm?