Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowle megalityczne - tajemnice starożytności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
527 odpowiedzi w tym temacie

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Russian Military radar (locator) spotted an energy column rising several miles high in the sky above the 22m Lake Seliger pyramid. Several months after this pyramid was built, the Ozone layer improved in the atmosphere in Russia.

Tyn cytat oddaje wszystko. To były badania całkowicie nierzetelne i nienaukowe. Takich było zresztą więcej, nie tylko Rosji, ale prawie na całym Świecie. Jeden naukowiec wyrywał nogi owadowi a inny badał wpływ sił umysłu na rośliny. Posadzono faceta w pomieszczeniu i poddawano go różnym testom. Po skończonych badaniach stwierdzono że rośliny więdły dzięki temu facetowi. Pozwiązywano ze sobą zdarzenia, niemające żadnego związku ze sobą. W Rosji fałszowanie badań było na porządku dziennym. Oni się nie przejmowali tym że coś nie wychodziło. jak nie grało, to pomagali badaniom. Uzyskiwali akie wyniki jakie chcieli.
Tak samo było z tymi badaniami nad telepatią. Jeden koleś przesyłał drugiemu zapisane cyfry, a drugi odbierał je i zapisywał na kartce. Liczby w większości pasowały. Myk polegał na tym że koleś zapisywał takie cyfry żeby potem dało je się przerobić na inne, czyli dorysować jak dziecku w zeszycie, z jedynki zrobić czwórkę, z trójki ósemkę itp.
Sporo bym mógł o tym pisać.

A co do żyletki. Naprawdę wasze subiektywne odczucia i wnioski są niewiele warte, żeby nie powiedzieć że są właściwie nic nie warte. Liczą się tylko obiektywne i dobrze zrobione badania. Trzeba by wziąć kontrolną ilość takich żyletek i poddać je badaniom. Zmierzyć, zważyć, obejrzeć pod mikroskopem. Wtedy udałoby się wykazać że wkładanie żyletek do piramidy nic nie daje. Żyletka jest ciałem fizycznym ,a nie bytem astralnym, czakrą, polem morfogenetycznym.
Jeśli ktoś będzie pił wodę i wyleczy się z raka to też powiecie że to jest dowód na to że woda leczy raka?
Jestem w ogóle ciekawy jaka to tajemnicza siłą powstaje w takiej piramidzie, że żyletka pod jej wpływem staje się ostrzejsza. Czy to jest siła znana współczesnej nauce, czy jakaś nowa forma energii? To niebywałe że w zwykłej piramidce powstaje energia która kształtuje plastycznie, albo nawet wyrywa cząstki z żyletki. Ciekawe czy zostaje ścieniowana całą żyletka czy tylko jej ostrze. Bo jeśli tylko jej ostrze to znaczy że ta siła jest nie tylko niezbadana ale też inteligentna. Normalne cuda dzieją się na naszych oczach. Może ktoś w końcu to odkryje i dostanie nagrodę nobla.

W programie pogromcy mitów sprawdzano te super właściowości piramid i wyszło z tego że to wszytko pic na wode.

http://www.youtube.com/watch?v=FbMQPUDoyJg

http://www.youtube.com/watch?v=vv-58a1k_Fs&feature=related

Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 06.12.2010 - 22:09

• 2

corradam.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mam takie pytanko
uzytkownicy opowiadajacy sie za tym ze egipcjanie wybudowali piramidy podpierali sie malowidłami gdzie widać ogromne ilosci ludzi ciagnacych posag biorą te malunki/hieroglify za pewnik.
Teraz ktos z ludzi opowidajajacych sie za tym co wyzej napisałem powie mi jaki ma stosunek do innych malunkow/hieroglifow egipskich gdzie sa postaci nieprzypominajace ludzi lub postacie bogów przypominajace ludzie lecz z głowami sokołów itd?
jeżeli bierzecie malowidła/hierogilfy przedstawiajace ciągniecie posągu z dowód i argument ze w taki sposob została zbudowana piramida wiec musicie również wierzyc w to ze w ówczesnych czasach po egipcie chadzaly kreatury/bogowie nie z tej ziemi z głowami ptaków itp.
no bo przecież nie napiszecie mi ze tamte z posagiem przedstawiaja prawdziwe wydarzenia te z bogami sa zmyślone
  • 3

TenebrosuS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tenebrosus. Jak to sf. AMD czy Intel opracowała technologie przesyłania prądu bez używania kabli. Projekt jest w fazie można by to nazwać "raczkującej" ponieważ odległość odbiornika od nadajnika jest niewielka (chyba do metra może więcej, nie pamiętam) i efektywności powyżej 60%

Przemo mówił o takich sposobach zasilania całej cywilizacji. To że jest coś możliwe w skali mikro, nie dowodzi że również w skali makro. Gdy uda im się opracować efektywną metodę na dużą skalę z przyjemnością im przyklasnę i powiem, że odje***ali kawał świetnej roboty.

Problem w tym, że pola energetyczne potrzebują źródła zasilania.

Przecież zasilali się nawet bezprzewodowo. To co za problem postawić obok generator naquadachowy.

Nie aż tak dawno znaczy 4,5 tysiąca lat temu? No to faktycznie niedawno. :)
Poza tym dlaczego ma się nie aż tak dobrze?
Bo w dużej mierze została rozebrana?

Te materiały i tak by się rozpadły zanim dotrwały by do naszych czasów.

Owszem. Generalnie istnieje tendencja, żeby budować z materiałów jakie znajdują się w okolicy ludzkich siedlisk. Czasem z ziemi wsypanej do worków, czasem z kamienia, a czasem z drewna.

Nie znam domów budowanych z kamienia. Może jakieś przykłady? Nie pytam ze złośliwości, ale z ciekawości.

Widocznie nie wszyscy zginęli w potopie skoro część wiedzy przetrwała. Uważasz, że był jakiś potop? Skąd czerpiesz taką wiedzę, skoro wszyscy zginęli?

Niżej mówisz o czytaniu dosłownym tekstów starożytnych.

Swoich domów nie budujemy tak, żeby przetrwały największe kataklizmy. Ale potrafimy ryć w skale i budować budowle specjalnego przeznaczenia, które mają przetrwać kataklizmy. W ostatnich latach głośno jest o tym, choć nie w głównych mediach.

Poproszę o konkrety. Ciekawa sprawa.

Napisałem tylko, że moim zdaniem większość świętych ksiąg należy czytać dosłownie, a nie wkładać je między bajki, ponieważ nie zgadzają się z naszą wizją rozwoju cywilizacji.

Niema również podstaw naukowych do czytania ich dosłownie.

Przeczytałem odpowiedzi dość pobieżnie, jeśli ktoś pisał coś do mnie i nie zauważyłem to niech się przypomni. Staram się nie odnosić wybiórczo do postów.

Przy okazji. Nie jestem typem sceptyka, który nie zgadza się z założenia, ale do tej pory nikt nie przekonał mnie naukowo do innych tez niż prezentowane oficjalnie.

Przy okazji 2. Przemo, możesz mi ściągnąć warny sprzed "potopu"? :P

Użytkownik TenebrosuS edytował ten post 06.12.2010 - 22:45

• 1

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

corradam - mam nadzieję, że to nie było na poważnie... Nie rozróżniasz mitu od rzeczywistości?
  • 2

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

corradam - mam nadzieję, że to nie było na poważnie... Nie rozróżniasz mitu od rzeczywistości?

aha a rzeczywistością jest to co potrafimy wyjaśnić bez udziału kosmitów itp.
a mitem to co nie potrafimy wytłumaczyć ...

i to co nie potrafimy wytłumaczyć to było egipskie s-f albo "wierzenia religijne" (pod tą formułke można włożyć wszystko - nawet jakby napisali z jakiej planety przelecieli kosmici to byłoby to jako wierzenie w boga planety X itd.) ...

takie podejście to delikatnie mówiać naginanie faktów pod własne teorie niczym kusze przed strzałem ....

aha i przy okazji proszę "pogromców mitów" o obalenie moich wątpliwości/mitów :
- skąd mieli tony drewna do palenia aby łupać skały w kamieniołomach (taka jest teoria Hawassa że rozpalano ogniska aby skruszyć skały)

- skąd mieli drewno do transportu kilku milionów głazów (to tylko na 1 piramide a było ich wiecej )

- pracowali całą dobe ? to skąd mieli opał na 20 lat non stop ? (jeśli nie cała dobe to ilość ludzi przy budowie piramid wzrasta do ponad 200 tys. - jak nie wiecej - tyle ludzi wjednym miejscu w tamtych czasach bez kanalizacji i innych wygod wspolczesnego swiata to by zgineli w ciagu 5 lat w wyniku epidemii)

- zbudowali ekstremalnym wysiłkiem grobowiec i nie ma ani jednej wzmianki jak to zrobili (pomimo masy opisów innych "bzdur" codziennych w hieroglifach) ani śladu że ktoś był tam pochowany

- niektórzy się oburzają że uznajemy Egipcjan za idiotów zarzucając im brak możliwości budowy piramnid w takim tempie - co jest większym idiotyzmem - brak możliwości wybudowania takiej piramidy w 20 lat czy budowanie jej siłami/środkami całego państwa w celu zrobienia 1 grobowca ?

jak mi przyjdą do głowy następne nonsensy to je tutuaj w ramach edycji postu dopisze ;)

a może po prostu było tak że pustynia odsłoniła w pewnym momencie te wielkie piramidy i egipcjanie nawet próbowali coś podobnego zbudować (stąd mamy te pokraczne i rozsypujące się małe podobizny) ale pomimo zaangażowania wielu środków wyszła im tyllko marna imitacja więc jak to egipcjanie przywłaszczyli sobie to co już było ;)

to nie byli ludzie idealni, wolni od wad ! wręcz przeciwnie - dekalog tam nie obowiązywał ;)

Użytkownik rolpiek edytował ten post 06.12.2010 - 23:18

• 2

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie znam domów budowanych z kamienia. Może jakieś przykłady? Nie pytam ze złośliwości, ale z ciekawości.

W sensie archeo ? Poczytaj o Skara Brae

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Wiek ponad 5000 lat.

W sensie współczesnym ?
W mojej okolicy dużo jest takich domów i budynków.

Dołączona grafika

Sam mieszkam w starym domu którego 1 skrzydło jest wykonane z kamieni murowanych zaprawą glinianą.
Trwałość : Budynek przetrzymał najciezsze trzesienie ziemi w XIX na ziemiach obecnej Polski.Dzisiaj akurat wierciłem przez ścianie zewnetrzną przelotowy kanał . Wiertło widiowe osadzone w młoto -wiertarce(nie jakiejś lipnej udarówce) przebijało sie 15 minut.
Dołączona grafika
  • 1

#142 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

jeżeli bierzecie malowidła/hierogilfy przedstawiajace ciągniecie posągu z dowód i argument ze w taki sposob została zbudowana piramida wiec musicie również wierzyc w to ze w ówczesnych czasach po egipcie chadzaly kreatury/bogowie nie z tej ziemi z głowami ptaków itp.
no bo przecież nie napiszecie mi ze tamte z posagiem przedstawiaja prawdziwe wydarzenia te z bogami sa zmyślone

Niestety oni tak właśnie robią. To co pasuje do ogólnie przyjętych teorii nauczanych w szkołach jako fakty jest cacy.
Jak już coś nie pasuje - na poczatku tego nie ma, później się to wyśmiewa, a na koniec w akcie rozpaczy próbuje bezczelnie wmawiać ludziom jakieś herezje że my wiemy co mieli w głowach Egipcjanie.

Taka sytuacja jest z momumentami u wybrzeży Japonii:
http://www.youtube.com/watch?v=NMZASwzZFxo

...naukowy beton od ponad 10 lat siedzi cicho...

Niestety dla betonu - żyjemy w ciekawych czasach i beton pęka, za duży przepływ informacji, za dużo zdjęć i filmów z megalitycznych budowli i za dużo nowych odkryć wywracających ogólnie nauczane jako fakty teorie do góry nogami.
Dzięki temu na takie aroganckie i pełne ignorancji pytania, zadawane przez przedstawicieli betonu:

Myślący ludzie mogą wkleić np film pokazujący jak mit z "mitologii" wedyjskiej zamienia się w rzeczywistość:
http://www.youtube.com/watch?v=gOOM9dYBV6Y

Na koniec zostawiam namiar na kolejny odcinek filmu o Egipcie gdzie nie wieje betonem:

http://www.youtube.com/watch?v=_IfMgOXtxSc

pozdrawiam
  • 2

#143 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.

Napisano

(...)
- skąd mieli tony drewna do palenia aby łupać skały w kamieniołomach (taka jest teoria Hawassa że rozpalano ogniska aby skruszyć skały)

- skąd mieli drewno do transportu kilku milionów głazów (to tylko na 1 piramide a było ich wiecej )

- pracowali całą dobe ? to skąd mieli opał na 20 lat non stop ?
(...)

Cóż, właśnie dlatego teraz Sahara jest pustynią... zużyli całe drewno! :)
  • 2

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...)

- pracowali całą dobe ? to skąd mieli opał na 20 lat non stop ?
(...)

Cóż, właśnie dlatego teraz Sahara jest pustynią... zużyli całe drewno! :)

komików proszę o nie odpowiadanie na te pytania ;)
  • 0

#145 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.

Napisano

(...)
komików proszę o nie odpowiadanie na te pytania ;)

Cóż, chyba nie sądzisz, że cokolwiek da się tu udowodnić komukolwiek? Pozostaje nam jedynie odrobina humoru...

Zresztą, odnośnie drzew - na Wyspie Wielkanocnej nie ma ich wcale, a wielkie posągi stoją sobie dumne, nie wiadomo jak postawione... To chyba jakaś analogia, nie?

Pozwoliłem sobie na żart, bo po pierwsze - warto się czasem uśmiechnąć, po drugie - czasem mają w sobie wiele mądrości; kiedyś zastanawiano się, jak zabezpieczyć linie energetyczne na Alasce przed zamarzaniem, bo to groziło ich zerwaniem (pod wpływem ciężaru lodu); zrobiono "burzę mózgów", różne były pomysły, żaden nie miał sensu; w końcu ktoś rzucił "chyba tylko pierdnięcie Boga nam tu pomoże" - wbrew pozorom, genialny pomysł, bo w końcu wprowadzony w życie - zastosowano śmigłowce, które blisko przelatując, nadmuchiwały ciepłe powietrze, uniemożliwiając tworzenie się ciężkich warstw lodu...

I tak to czasem żart miewa bardzo poważne zastosowania...
  • 0

#146 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

7 wynoszą gruz, popsute materiały
8 kucharze, sprzątacze , co z WC ? 100 tys na tak małym obszarze w czasach gdy nie było toalet to co chwile epidemie mamy
itd itp

Dlatego nigdy nie będziesz kierował zespołem. Nie masz nawet najmniejszego pojęcia o logistyce. Nawet nie jesteś zabawny, choć pewnie uważasz swój wpis za błyskotliwy.

W odróżnieniu od Ciebie jestem w stanie wyobrazić sobie prace przy budowie WP.
Ilość pracowników nie oznacza spędu i chaosu (wiem z autopsji - na Twoje życzenie, kiedyś kierowałem pracą trzech działów w dużym zakładzie produkcyjnym). To nie demonstracja. Nie skupiali się przecież w jednym miejscu.
Zamiast drwić, odrzuć na chwilę teorie Danikena i postaraj się zrozumieć wagę faktów.
Przecież mamy namacalne dowody.
Pierwszym z nich jest sama WP. Można ją dotknąć, zmierzyć, policzyć etc. Jak można ignorować takie dane jak, np. szacunkowa waga samej piramidy? Co jest bardziej logiczniejsze, to że waży ok. 6mln ton, czy jak twierdzi Daniken ponad 30. Wynika to z liczby bloków i ich szacunkowej wagi, średnio 2,5 tony. Średnio, bo bloki są różne. Dla przykładu ich wielkość w dolnych warstwach jest bliska 1,5 m, w środkowych 1m i w górnych 0,5m. Jak myślisz, dlaczego im wyżej,tym mniejsze bloki?
Odpowiedź może być logiczna. Nie koniecznie fantastyczna.
A jak mógł wyglądać transport? Z kamieniołomu 20 ludzi w czasie bliskim 2 godzin, po kilometrowej rampie (a nie trzykilometrowej ) o nachyleniu (ok10* a nie 3*) mogli transportować jeden blok, a to oznacza, że w 10godz. obróciliby min 4 razy . Nie mogli? A to niby dlaczego? Bo nie było sań, bo te były robione tylko z palm, bo byli głodni, bo nie mieli toalety, bo... Nieprawda. Były sanie , był inny klimat i nie tylko rosły tam palmy a nawet gdyby brakowało im drewna, to wiedz że mieli większą mozliwość zasięgu niż ich wzrok. Żyzne gleby dostarczały dwa razy w roku plony, nadwyżki magazynowano i, uwaga, eksportowano.
Ta ziemia była w stanie wyżywić nie tylko robotników stale zatrudnionych, ale i sezonowych (jak zwał, tak zwał). A co do toalet, odpowiem w twoim stylu; słyszałeś może o tym jak w pewnej sieci sklepów kasjerki pracowały po dziesięć godzin nie odchodząc ze stanowiska pracy? Sprytny zarząd wykombinował rozwiązanie (sic!).
Nadmienię jeszcze tylko, że opisywana przez Herodota liczba zatrudnionych (100 000) nie oznaczała wyludnienia w innych obszarach kraju, a nawet w samym regionie.
Zresztą poczytaj o wielkich armiach i zastanów się jak to możliwe.
Powracając do transportu. Żeby dostarczyć (w zaokrągleniu 300 bloków dziennie) przy 10 godzinnym dniu pracy, należy w ciągu godziny dostarczyć 30 bloków. To 30 ekip po 20 osób/1h, czyli 600 osób (1 blok na dwie minuty). Zakładając nawet, że każda ekipa robiła tylko jeden kurs dziennie wychodzi, że do transportu kamieni zatrudniano 6 tyś. osób. Jeżeli nie powracali tą samą drogą (po rampie), nie wykluczone że zsuwali sanie po jakkolwiek przygotowanej, bardziej stromej pochylni o której nie musimy wiedzieć. A co się działo przy układaniu? Skoro 600 osób dostarczało 30 kamieni na godzinę a praca ustawiających kamienie nie była już tak wyczerpująca, to mogło tam być też po dwadzieścia osób na kamień, czyli 600. Piramida się „zwęża” ale i gabaryty kamieni wraz z wysokością się redukują więc i „ustawiaczy” pewnie ubywało. Dodam, że po zakończeniu prac danego dnia, pewna grupa „specjalistów” mogła zajmować się przygotowywaniem rampy na dzień kolejny.
Główne siły działały w kamieniołomie. Zresztą niewykluczone, że ich działalność zaczęła się kilka lat wcześniej niż wystartowała sama budowa WP. Plany nie zrodziły się na kolanie w pięć minut. U nas też budowa "oficjalnie" rusza z chwilą rozpoczęcia prac na placu. Nie w pracowni architektonicznej, hucie, betoniarni etc.
Ogólnie rzecz ujmując, armia 100 000 pracowników nie sprowadzała się tylko do budowlańców, transportowców i nadzorujących. Ja w tej liczbie widzę miejsce dla całej machiny potrzebnej do wybudowania WP. Kucharze, wc-ciarze, i kogo tam jeszcze wymieniałeś... zresztą ich też.
Brzmi nieprawdopodobnie? No to kto tu teraz jest sceptykiem?
  • 0

bachus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Interesujące fakty z obu ston
Jedno mnie tylko zastanawia dlaczego wszyscy sie skupili na matematyce i ile to ton wciągneli na tych sankach bądź też nie.
Jeżeli to zbudowali ludzie, to jaka psychika wytrzymałaby 30 -letnią budowę w takich warunkach.
Z drugiej strony utrzymywanie ze starożytne cywilizacje nic nie potrafiły tez jest błędem
  • 0

Zdzislaw.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiemwszystko, po prostu piszesz głupoty z tymi pogromcami mitów.

Niedoskonały, Co do Wyspy Wielkanocnej to niewiem czy czytałeś to o czym miendzy innymi napisał Eryk.

"...Wyspy Wielkanocne (ang. Easter Island).
Miejsce to znane jest przede wszystkim z 887 kamiennych posągów, zwanych moai, stawianych na kamiennych platformach ahu. Stanowią one najbardziej znane osiągnięcie cywilizacji polinezyjskich mieszkańców wyspy. Większość z nich została wykuta w tufie wulkanicznym pochodzącym z wulkanu Rano Raraku.
Na plecach moai mają wykuty krzyż Anch, ankh ("krzyż egipski"), w mitologii egipskiej hieroglif oznaczający życie. Jako znak hieroglificzny przedstawiający rzemyk przytrzymujący podeszwę sandała. Ankh w starożytnym Egipcie był symbolem płodności, jego kształt miał również symbolizować kobiece łono. Trzymany przez bogów u góry. Stał się egipskim znakiem życia oraz symbolem i atrybutem wszystkich wiecznie żyjących bóstw. Obecnie wielu ludzi uważa, że w symbolice i wierzeniach starożytnego Egiptu symbol ten miał dawać (poprzez emanowanie energii ze swego wnętrza) nieśmiertelność i wieczne zdrowie. Był też symbolem zjednania z bogami w zaświatach (lewitacja), dając tym samym wieczne i szczęśliwe życie. Posiadaczami "życia wiecznego" były bóstwa, które obdarzały nim śmiertelnych..."

Właśnie kiedyś gdzieś czytałem, że na tych rzeźbach był z tyłu krzyż Ankh i tak jak w Tybecie przenoszono rzeźby myślą

Zdzisław.
  • 0

bachus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Słyszałem że suszyli mokre koce na śniegu siłą woli ale nic o posągach
?
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

aha a rzeczywistością jest to co potrafimy wyjaśnić bez udziału kosmitów itp.
a mitem to co nie potrafimy wytłumaczyć ...

i to co nie potrafimy wytłumaczyć to było egipskie s-f albo "wierzenia religijne" (pod tą formułke można włożyć wszystko - nawet jakby napisali z jakiej planety przelecieli kosmici to byłoby to jako wierzenie w boga planety X itd.) ...

takie podejście to delikatnie mówiać naginanie faktów pod własne teorie niczym kusze przed strzałem ....

Nie wydaje Ci się, że opcja "wierzenia religijne" jest bardziej prawdopodobna niż "przylecieli kosmici"? Aby został spełniony warunek "wierzenia religijne" musimy mieć zaledwie ludzi wierzących w jakąś religię i mających na tyle rozwiniętą wyobraźnię, aby stwarzać sobie mity. Jest to jak najbardziej do osiągnięcia dla starożytnych Egipcjan.

Aby zaś spełniła się opcja z kosmitami musielibyśmy mieć i kosmitów, i statki kosmiczne i perfekcyjne zgranie w czasie i rzecz jasna jakiś ślad tego wszystkiego.

Przypisywanie współczesnych "wynalazków" (kosmici/Atlantyda jako zaawansowana cywilizacja) mitom jest niebezpieczne. W ten sposób możesz uprzeć się, że Adam i Ewa to genetyczne eksperymenty kosmitów, które uciekły z laboratorium. A arka Noego to znowu kosmiczna szalupa ratunkowa. Nie mówiąc już o wojnie Horusa z Setem - która musiała, ale to musiała być bitwą między dwoma statkami kosmicznymi, niczym innym.

Właśnie dopatrywanie się w mitach odniesień do kosmitów jest wybitnym naginaniem.

Z tego co mi wiadomo w ten sposób kruszono granit. Do budowy piramid używano w zdecydowanej większości miękkiego wapienia, który wykuwano przy pomocy dłut (ewentualnie pił). Poza tym w dawnych czasach Egipt miał nieco inny klimat i rosło w nim o wiele więcej drzew. Starożytne malowidła pokazują nam czasem bujne egipskie lasy.

Co prawda Egipt był dawniej bardziej zalesiony (jak napisałem przed chwilą), ale drewno to było dość marnej jakości i wytrzymałości (choć do palenia nadawało się jak najbardziej). Dlatego już od czasów przed Chufu Egipt utrzymywał kontakty z miastem-portem Byblos leżącym bodajże w dzisiejszym Libanie. Stamtad importowano duże ilości drewna wysokiej jakości - bodajże libańskiego cedru.

- pracowali całą dobe ? to skąd mieli opał na 20 lat non stop ? (jeśli nie cała dobe to ilość ludzi przy budowie piramid wzrasta do ponad 200 tys. - jak nie wiecej - tyle ludzi wjednym miejscu w tamtych czasach bez kanalizacji i innych wygod wspolczesnego swiata to by zgineli w ciagu 5 lat w wyniku epidemii)

100 000 czy 200 000 to grubaprzesada. Najnowsze szacunki to jakieś 20 000 - 30 000 robotników. Stolica Egiptu, Memfis, liczyła ok 30 000 mieszkańców i raczej nie było tam kanalizacji, a jednak jakoś w tym mieście ci ludzie żyli.

- zbudowali ekstremalnym wysiłkiem grobowiec i nie ma ani jednej wzmianki jak to zrobili (pomimo masy opisów innych "bzdur" codziennych w hieroglifach) ani śladu że ktoś był tam pochowany

Nie widzę też opisów jak zbudowali dane świątynie, a mimo to chyba tego, że je budowali, nie podważysz? Nie ma też chyba opisu budowy koloseum (w sensie tego jak to zrobili) a chyba nie wątpisz, że zrobili to Rzymianie?

Nie musimy mieć opisu jak, ważne, że wiemy kiedy i dla kogo (Chufu, IV dynastia).

- niektórzy się oburzają że uznajemy Egipcjan za idiotów zarzucając im brak możliwości budowy piramnid w takim tempie - co jest większym idiotyzmem - brak możliwości wybudowania takiej piramidy w 20 lat czy budowanie jej siłami/środkami całego państwa w celu zrobienia 1 grobowca ?

Dla Egipcjan (w sumie to dla króla) budowa piramidy - swojego grobowca, nie była żadnym idiotyzmem. Była wrotami do jego "prawdziwego" życia, to ziemskie było bowiem jedynie wstępem do prawdziwego życia wśród bogów po śmierci. Zachowanie ciała w jednym kawałku było niezbędne do tego i grobowiec musiał być "bezpieczny" (wówczas piramidy takie się zdawały). Oczywiście król to tylko człowiek, i lubił stawiać sobie jak największe pomniki swojej chwały.

a może po prostu było tak że pustynia odsłoniła w pewnym momencie te wielkie piramidy i egipcjanie nawet próbowali coś podobnego zbudować (stąd mamy te pokraczne i rozsypujące się małe podobizny) ale pomimo zaangażowania wielu środków wyszła im tyllko marna imitacja więc jak to egipcjanie przywłaszczyli sobie to co już było

A może zatem w końcu wyjasnisz mi jakim cudem w takim razie w komorze odciążającej znalazły się imiona Chufu napisane znakami używanymi za czasów IV dynastii (nie później i nie wcześniej) i to takie imiona i znaki, o jakich ich odkrywcy (Vyse) nie mieli pojęcia (zatem nie mogli ich sfałszować)?

to nie byli ludzie idealni, wolni od wad ! wręcz przeciwnie - dekalog tam nie obowiązywał

Dekalog to nie jedyne źródło nakazów moralnych. Egipcjanie lubili literaturę pouczającą młodych ludzi jak żyć godnie i dobrze.

Właśnie kiedyś gdzieś czytałem, że na tych rzeźbach był z tyłu krzyż Ankh i tak jak w Tybecie przenoszono rzeźby myślą

A czy możesz to potwierdzić? Nie wydaje mi się, aby na posągach z tej wyspy widniał Ankh. Co do przenoszenia za pomocą myśli - bardzo ciekawa teoria, szkoda tylko, że nie ma absolutnie niczego co by ją potwierdzało (oprócz ustnych bajek).
  • 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych