Napisano 07.12.2010 - 05:15
Napisano 07.12.2010 - 09:29
Napisano 07.12.2010 - 10:09
Popularny
Wiemwszystko, po prostu piszesz głupoty z tymi pogromcami mitów.
Remains of ramps have been discovered at Meidum, Dahshur, Abu Ghurab and Abusir, thus supporting the claims of Siculus. Notable also are the Sinki pyramid at South Abydos and the Sekhemkhet pyramid where ramp remains, and even complete ramps have been discovered. Other ramp remains may have also been discovered at Giza, where excavators from the Cairo University excavated two parallel walls that may have formed the retaining framework of a ramp.
Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 07.12.2010 - 10:18
Napisano 07.12.2010 - 10:51
Użytkownik Erik edytował ten post 07.12.2010 - 10:52
Napisano 07.12.2010 - 11:08
Jeżeli to zbudowali ludzie, to jaka psychika wytrzymałaby 30 -letnią budowę w takich warunkach.
JAKA KURNA CIEPŁA POSADKA DO CHOLERY !!?Jak to nie ma niczego co potwierdza to co napisałem, poczytaj coś więcej od tych kłamstw profesorków archeologii, co boją się aby nikt im nie zabrał ciepłych posadek.
Jak na razie jedynymi, którzy nie mają dowodów na poparcie swoich to są ludzie o kosmitów/atlantów budujących piramidy .Myślę, że najrozsądniejszą z ostatnich jest wypowiedź Storma, te wszystkie przepychanki to jedynie uwidacznianie poszlak bez pokrycia, przynajmniej na razie bez prawdziwych dowodów, to jedynie lepsze lub gorsze domniemania.
Użytkownik Canaris edytował ten post 07.12.2010 - 12:13
Napisano 07.12.2010 - 12:06
no to dobrze wiesz że każdy zakład pracy ma jakąś max. pojemność - np. 1000 osób i jeśli wepchasz do neigo 5000 ludzi to wcale nie zwiekszysz produkcji 5 krotnie tylko zablokujesz produkcje czegokolwiek,W odróżnieniu od Ciebie jestem w stanie wyobrazić sobie prace przy budowie WP.
Ilość pracowników nie oznacza spędu i chaosu (wiem z autopsji - na Twoje życzenie, kiedyś kierowałem pracą trzech działów w dużym zakładzie produkcyjnym). To nie demonstracja. Nie skupiali się przecież w jednym miejscu.
daniken mnie nie interesuje, i nie podpieram sie jego pomyslami (aczkolwiek moze kilka sie powtarzac)Zamiast drwić, odrzuć na chwilę teorie Danikena i postaraj się zrozumieć wagę faktów.
sorry ale po napisaniu takiej bzdury ty mówisz że masz pojęcie o logistyce ???????A jak mógł wyglądać transport? Z kamieniołomu 20 ludzi w czasie bliskim 2 godzin, po kilometrowej rampie (a nie trzykilometrowej ) o nachyleniu (ok10* a nie 3*) mogli transportować jeden blok, a to oznacza, że w 10godz. obróciliby min 4 razy . Nie mogli? A to niby dlaczego?
naprawdę ? to patrz naukowcy się mylą bo twierdzą że w 2500 p.n.e był tam zbliżony klimat do obecnegobył inny klimat i nie tylko rosły tam palmy
kolejny strzał w stope - to nei było żadne miasto , po drugie w miastach właśnie z powodów braku toalet wybuchały co rusz epidemie itd po IIIcie w miastach zawsze był jakiś system pozbywania się nieczystościA co do toalet, odpowiem w twoim stylu; słyszałeś może o tym jak w pewnej sieci sklepów kasjerki pracowały po dziesięć godzin nie odchodząc ze stanowiska pracy? Sprytny zarząd wykombinował rozwiązanie (sic!).
Zresztą poczytaj o wielkich armiach i zastanów się jak to możliwe.
po Isze bloków było więcej - dolicz popsute w trakcie transportu czy układania - dodatkowo należałoby je usuwaćPowracając do transportu. Żeby dostarczyć (w zaokrągleniu 300 bloków dziennie) przy 10 godzinnym dniu pracy, należy w ciągu godziny dostarczyć 30 bloków. To 30 ekip po 20 osób/1h, czyli 600 osób (1 blok na dwie minuty).
no to mamy kolejne tysiące ludzi zaangażowanych w budowe - jak mogłem to pominąć - ktoś musiał ścnać sporo drzew , budować i naprawiać sanie, importować masy drewna na rozpałanie ognisk + sanie z jakiś dalekich krajów itd.nawet gdyby brakowało im drewna, to wiedz że mieli większą mozliwość zasięgu niż ich wzrok
a brałeś pod uwagę opcje 3cią - ani kosmici ani Egipcjanie wybudowali piramidy ? tylko ktoś przed nimi ?Nie wydaje Ci się, że opcja "wierzenia religijne" jest bardziej prawdopodobna niż "przylecieli kosmici"?
no to musieli być cholernie bogaci ci EgipcjanieCo prawda Egipt był dawniej bardziej zalesiony (jak napisałem przed chwilą), ale drewno to było dość marnej jakości i wytrzymałości (choć do palenia nadawało się jak najbardziej). Dlatego już od czasów przed Chufu Egipt utrzymywał kontakty z miastem-portem Byblos leżącym bodajże w dzisiejszym Libanie. Stamtad importowano duże ilości drewna wysokiej jakości - bodajże libańskiego cedru.- skąd mieli drewno do transportu kilku milionów głazów (to tylko na 1 piramide a było ich wiecej )
ok. to postaram się kiedyś oszacować ile ekip i ile ludzi wkażdej by musiało pracować aby to zrobić100 000 czy 200 000 to grubaprzesada. Najnowsze szacunki to jakieś 20 000 - 30 000 robotników. Stolica Egiptu, Memfis, liczyła ok 30 000 mieszkańców i raczej nie było tam kanalizacji, a jednak jakoś w tym mieście ci ludzie żyli.
rozumiem że skala obiektu jest dla ciebie taka sama ? to jak porównać budowe domka jednorodzinny z wieżowcemNie widzę też opisów jak zbudowali dane świątynie, a mimo to chyba tego, że je budowali, nie podważysz? Nie ma też chyba opisu budowy koloseum (w sensie tego jak to zrobili) a chyba nie wątpisz, że zrobili to Rzymianie?
nie wiemy - zgadujemy , przypuszczamy, domyślamy się itd.Nie musimy mieć opisu jak, ważne, że wiemy kiedy i dla kogo (Chufu, IV dynastia).
to dlaczego pozostali władcy nie byli chowani w piramidach ?Dla Egipcjan (w sumie to dla króla) budowa piramidy - swojego grobowca, nie była żadnym idiotyzmem. Była wrotami do jego "prawdziwego" życia, to ziemskie było bowiem jedynie wstępem do prawdziwego życia wśród bogów po śmierci. Zachowanie ciała w jednym kawałku było niezbędne do tego i grobowiec musiał być "bezpieczny" (wówczas piramidy takie się zdawały). Oczywiście król to tylko człowiek, i lubił stawiać sobie jak największe pomniki swojej chwały.
A może zatem w końcu wyjasnisz mi jakim cudem w takim razie w komorze odciążającej znalazły się imiona Chufu napisane znakami używanymi za czasów IV dynastii (nie później i nie wcześniej) i to takie imiona i znaki, o jakich ich odkrywcy (Vyse) nie mieli pojęcia (zatem nie mogli ich sfałszować)?
Użytkownik rolpiek edytował ten post 07.12.2010 - 12:25
Napisano 07.12.2010 - 13:10
Napisano 07.12.2010 - 15:33
Nie widzę, powodu dla którego rozwinięta cywilizacja powinna używać tylko jakiś sztucznie wytworzonych materiałów do budowy. Jeżeli stare sprawdzone są dobre i przede wszystkim zdrowe. To, że ktoś użyje kamieni nie oznacza zacofania !
Napisano 07.12.2010 - 16:34
Aqula, Jak jesteś niedouczony to nie moja wina, wiesz tyle akurat o mitologii co o archeologii i historii, może powinieneś zacząć inne książki?
Ty myślisz o kosmitach tak samo jak ci głupi filmowcy od s/f, na pewno w twoim kościółku tobie tego nie powiedzą, ale Ewa i Adam to właśnie genetyczne eksperymenty kosmitów.
Te literki w piramidzie co tak ich się czepiłeś to taka sama blaga jak ta cała archeologia.
Co ty chrzanisz tej literaturze pouczającej, jakie masz o tym pojęcie, i kim ty wogule jesteś, że tak głosisz te wszystkie archeologiczne pieroły!
Jak śmiesz głosić, że na rzeźbach z Wyspy Wielkanocnej nie ma krzyża Ankh, jak tego nie napisali w tych twoich przemądrzałych książkach to co już tego niema?!
Jak to nie ma niczego co potwierdza to co napisałem, poczytaj coś więcej od tych kłamstw profesorków archeologii, co boją się aby nikt im nie zabrał ciepłych posadek.
Do ciebie nie ma co piasć, ale napiszę do tych tutaj światlejszych, że w latach piędzieśiątych jakiś facet z Angli nakręcił film jak to kilkunastu mnichów Tybetańskich staneli w okręgu i grając na piszczałkach przenieśli 300 kilogramowy kamień kilkaset metrów.
Facetowi film skonfiskowali i mieli oddać kilka lat temu, ale ja widziałem inny podobny. Jeśli ktoś może oglądał to samo, to może niech prześle tutaj dla tych przemądrzałych, bo jak nie to ja spróbuję coś o tym poszukać, żeby ich wreszcie zatkało.
a brałeś pod uwagę opcje 3cią - ani kosmici ani Egipcjanie wybudowali piramidy ? tylko ktoś przed nimi ?
no to musieli być cholernie bogaci ci Egipcjanie
rozumiem że skala obiektu jest dla ciebie taka sama ? to jak porównać budowe domka jednorodzinny z wieżowcem
nie wiemy - zgadujemy , przypuszczamy, domyślamy się itd.
to dlaczego pozostali władcy nie byli chowani w piramidach ?
wręcz każdy następny powininen chcieć wybudować sobie większą (a nie mniejszą... a potem żadną )
w końcu im więcej budujemy to mamy lepszą technikę więc kolejne piramidy powinny coraz lepsze i większe
czy współcześnie największy wieżowiec jaki wybudowano był Iszm wieżowcem jaki wybudowano ? i wszystkie kolejne wieżowce są mniejsze ? no jednak nie ...
w najprostszy możliwy sposób - jeśli Hawas by wymazał tamte napisy i dopisał teraz w komorze tekst "Hawas budowniczy"
to Aquila przyjął by za pewnik po 5 tys latach że to Hawas zbudował piramidy
Napisano 07.12.2010 - 16:41
Przepraszam za oftopNiezależnie kto to wybudował, nie rozumiem nabijania się z kamienia. Domki takie wyglądają fenomenalnie, wystarczy pozwiedzać w Wielkiej Brytanii. Chociażby za pomocą zdjęć Google. I są co całe szeregowce. Miód dla oczu. A u mnie w mieście jeden z najbogatszych mieszkańców wybudował sobie dom na wzór jakiś właśnie dawnych czasów. Z dachem z jakiejś trzciny, ściany wyglądają na glinę.
Nie widzę tu żadnej analogii, że mamy taką super nowoczesną cywilizację, że coś odeszło do lamusa jako gorsze i się tego nie używa. Jeżeli nasza cywilizacja jest nieporównywalnie mega rozwinięta to czemu Ci co mają kasę i tak wracają do korzeni Jak długo okna plastikowe były trendy ? Z tego co się orientuje to jest wielki powrót do drewna. Oczywiście...trzeba mieć kasę. Starsze droższe niż nowsze ?
Napisano 07.12.2010 - 18:38
Nie widzę, powodu dla którego rozwinięta cywilizacja powinna używać tylko jakiś sztucznie wytworzonych materiałów do budowy. Jeżeli stare sprawdzone są dobre i przede wszystkim zdrowe. To, że ktoś użyje kamieni nie oznacza zacofania !
A ja widze . Od kamienia ciągnie jak cholera , ciezko to ogrzać że o położeniu kabli , rur czy wmontowaniu okien już nie wspomne .
Napisano 07.12.2010 - 20:07
Aquila, powinieneś się bracie zdecydować. Albo Egipcjanie byli tłukami, nie pamiętającymi swoich korzeni, albo genialnymi budowniczymi. Mnie kłóci się jedno z drugim.
Chyba tylko dla Ciebie.
Zgodzisz się, że przeskok od mastaby do piramidy jest porażający? A wszystko to miało się odbyć w ciągu 200 - 300 lat?
Dla Ciebie to jasne, dla mnie niemożliwe.
We wszystkich starych, świętych księgach mamy do czynienia z niemożliwymi okresami panowania, czy życia. Ale to niemożliwe.
Czemu kronikarze z różnych części świata mieli by żartować z przyszłych pokoleń? Ale oki, wyjaśnij to naukowo, tylko się nie zdziw, jak użytkownicy zrobią sobie z tego polewkę.
Napisano 07.12.2010 - 20:25
Wyborne. Och doprawdy wyborne. Wzbudzasz we mnie sentyment, bo dzięki temu co napisałeś zapragnąłem powrócić do tych cudownych, nieskomplikowanych młodzieńczych lat. Niezrozum mnie na opak. To nie sarkazm, lecz szczera prawda, bo widzisz tak myślano w czasach, kiedy automatyzacja produkcji była pojęciem abstrakcyjnym. Ja nie pamiętam oczywiście świata bez "nowoczesnych" maszyn, bo zawsze jakieś były i zawsze były "nowoczesne", ale to mnie nie ogranicza. Mam świadomość że rów można wykopać koparką jak też łopatą. Wiem, że koparka może zastąpić ludzi, ale też wiem że może być odwrotnie. To nie problem techniczny, lecz dzisiaj głównie mentalny (ale nie najważniejszy bo te, to nakłady). To w wielkim skrócie, bo nie czuję potrzeby wykładania wszelkich aspektów.@rolpiek
no to dobrze wiesz że każdy zakład pracy ma jakąś max. pojemność - np. 1000 osób i jeśli wepchasz do neigo 5000 ludzi to wcale nie zwiekszysz produkcji 5 krotnie tylko zablokujesz produkcje czegokolwiek,
Nie, nie wiem. Pisałem o kącie nachylenia w stopniach, ale chętnie się dowiem jak to wygląda w przypadku "procentów". To po pierwsze.sorry ale po napisaniu takiej bzdury ty mówisz że masz pojęcie o logistyce ???????
czy ty wiesz jaka jest różnica w podejściu na góre o nachyleniu 10 % a 3 % ?
znajdz sobie jakąś droge na której jest znak ostrzegawczy o nachyleniu 10% (w Polsce będzie ci ciężko znaleść takie drogi)
myślisz że pod taką 10% góre to oni tak samo machną kamień jak pod 3% ???
potrzebowali by więcej ludzi i nie obróciliby 4 razy w tym samym czasie a raczej zajełoby im to więcej czasu
Wyrzuć książki swojego Taty (tak jak ja wyrzuciłem swoje) i korzystaj z najnowszych osiągnięć, jak to nazwałeś - naukowców.naprawdę ? to patrz naukowcy się mylą bo twierdzą że w 2500 p.n.e był tam zbliżony klimat do obecnego
Źle Ciebie oceniłem, wybacz. Muszę zweryfikować swoją ocenę.(...)po IVte wg Ciebie rozumiem że istaniała fabryka pampersów i pracowali w upale z papmersami na tyłku ...
Przyjrzę się temu z wpierw z pozycji obserwatora. A potem zobaczymy, może ponowię „konwersację”.ok. to postaram się kiedyś oszacować ile ekip i ile ludzi wkażdej by musiało pracować aby to zrobić
tam już mamy 10 działów
1 wykuwaja
2 szlifuja
3 transportuja
4 wciagaja
5 ukladaja
6 budują i modyfikują rampe
7 wynoszą gruz, popsute materiały
8 kucharze, sprzątacze ,
9 przygotowują , obrabiają, importują drewno
10 spore warsztaty naprawiające i wytwarzające te prymitywne narzędzia
Napisano 07.12.2010 - 23:39