Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowle megalityczne - tajemnice starożytności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
527 odpowiedzi w tym temacie

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiem nie wszystko, Najzwyczajniej w świecie zrób sobie piramidkę i przetestuj. ( Kiedy już zaczniesz się golić

tak, już buduję sobie magiczną piramidkę do ostrzenia. Wsadzę do niej siekierę, może mi się naostrzy. :|

Proszę o nie przekręcanie mojego nicku. Dziękuję.

I jeszcze jeden cytat z linków od radoslawa

Areas near the pyramids seem to have diminished seIsmic activity. Instead of one large powerful earthquake occurring, there are hundreds of tiny ones. Also violent weather seems to decrease in the area of the pyramids

Czyli twierdzą że piramida ma wpływ na zmniejszenie siły trzęsień ziemi wokół piramidy.
Nie mam więcej pytań.

Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 08.12.2010 - 10:35

• 2

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

po Isze bloków było więcej - dolicz popsute w trakcie transportu czy układania - dodatkowo należałoby je usuwać [...]

Od kilku postow piszesz o "zepsutych" blokach i dajesz porownanie do wspolczesnego budownictwa. Co wiecej probujesz wmowic, ze ma to istotny wplyw na ilosc osob zangazowanych w budowe piramidy.

Moze nakresle Ci kilka istotnych roznic:
- Wspolczesne budownictwo sklada sie dosc malych  elementow (cegly, pustaki) generalnie ich waga miesci sie w granicach 1-15kg (oczywiscie rozpatruje to na przykladzie budownictwa malo kubaturowego i pomijam elementy takie jak prefabrykaty). 
- Wspolczesna ceramika, w duzej czesci "sklada sie" z powietrza (poprawa izolacyjnosci)
Te rzeczy wplywaja na ich podatnosc na uszkodzenia, porownywanie bloku skaly do pustaka czy cegly jest przejawem braku zauwazania oczywistych roznic.
Idac dalej:
- W domku masz duzo scian, narozy, a co za tym idzie elementy do ich poprawnego wykonania sa docinane, a niewykorzystane elementy rzadko trafiaja do dalszych prac.
- Nie wiem czy wiesz przy zakupie np plyt GK nalezy doliczyc 10-20% na scinki, ale to przez: male powierzchnie, sposob montazu (pisze o profilach)

Podsumowanie:
- Ilosc elementow małowymiarowych - ~0
- Ilosc docinek przy "produkcji" na zamowienie - ~0
- Uszkodzone bloki - ~0, a nawet jesli to co, nie mogli odlupanego bloku postawic w srodku piramidy??? 

Tak wiec proponuje przy Twoich wyliczeniach dotyczacych ilosci osob pominac ekipe sprzatajaca uszkodzone bloki... ;) 

30 ekip na 300 bloków czyli 1 ekipa 10 bloków wciaga dziennie - ok. weż 20 ludzi i wciągnij taki mały blok 2,5 tony pod 1 kilometrową górke 10% (najpierw dla rozgrzewki ze 2 km po prostej) , już nie mówię w 1 h jak to sam teoretyzujesz że tak robili tylko zrób to nawet w tej wersji że 1 ekipa wciągała 10 h 
nie zapomnij zaprosić TV abyśmy mogli się pośmiać

Rozumiem to tak 20 ludzi, blok 2.5t, sila rak ludzkich, 2km po prostej 1km pod gore o nachyleniu ~5,7stopni i 10h?
Jesli tak przyjmuje wyzwanie... Tylko jedna uwaga napisze Ci ile to bedzie kosztowac (wynajecie ludzi, porzyczenie bloku 2,5t, przygotowanie trasy, elemetny dodatkowe (belki, liny). Laczna kwote podwojona *2 wplacamy razem na konto. Zwyciezca zabiera wszystko. Zgoda? 

Nie widzę też opisów jak zbudowali dane świątynie, a mimo to chyba tego, że je budowali, nie podważysz? Nie ma też chyba opisu budowy koloseum (w sensie tego jak to zrobili) a chyba nie wątpisz, że zrobili to Rzymianie? 

rozumiem że skala obiektu jest dla ciebie taka sama ? to jak porównać budowe domka jednorodzinny z wieżowcem

Proponuje poczytac o swiatyniach w Dolinie Krolow, a potem pisac o skali pracy...

ok. to postaram się kiedyś oszacować ile ekip i ile ludzi wkażdej by musiało pracować aby to zrobić

Ok czekamy.

Jeszcze jedna istotna rzecz, piszesz w ktoryms miejscu o tym, ze ekipy mialy by problem z pomieszczeniem sie na budowie. 
Wielkosc piramidy okolo 230na230m. wysokosc ~146m. Poniewaz duzo ludzi ma problem z wizualizacja sobie wielkosci wiec takie pytanie: byles kiedys na rynku w Krakowie? Duzy? Jak dla mnie wielki, najwiekszy w Europie, a ma "tylko" ~200x200m. Wg mnie nawet sto ekip ukladajacych to pikus. (100x20osob = 2000 tys osob, tyle to jest na rynku o 6 rano w sobote po imprezie i leza!!! ;) Joke).
Juz wczesniej wspomniana wysokosc 146m, nie wiem czy wiesz po ulozeniu polowy tej wysokosci czyli 83m mamy skonczone ~87% Calosci, a dalej mamy bok o dlugosci 115x115m !!!

• 1

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Rozpatrujecie obecnie tylko aspekt transportu, co jest dla sceptyków wygodne, bo jak wiadomo ludzie "jako podobni do bydła" dadzą się zaprzegnąć do lin i teoretycznie jakby zebrać setki tyś. ludzi to by sie góre przesunęło.. ;)

ale piramidy to nie tylko bloki skalne przyciągnięte w jedno miejsce, ale ktoś jeszcze je podnosił i układał a tu już nie jest to takie oczywiste jak tego mgli dokonać bez nowoczesnych dźwigów itd.. bo co z tego że siła rąk ludzkich x1000 daje siłę powiedzmy 50 ton jak żaden dźwig, a już tym bardziej jakaś drewniana konstrukcja wtedy by tego nie utrzmało..

Poza tym takich monumentalnych budowli mamy więcej na całym świecie i tak jak sceptycy mają jakieś liche podstawy do uznania że bogaty i dobrze zorganizowany kraj to postawił, tak co z tymi budowlami gdzie wg. archeologów żyli tylko ludzie plemienni, indianie i nie wielkie niezorganizowane i nie piśmienne grupy z liśmi między nogami? ;)
tam też się skrzykneli z okolicznych wiosek?

Użytkownik bullik edytował ten post 08.12.2010 - 14:11

• 0

#169 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Ironmacko, już na tym forum niejeden napinał żyłkę na czole, by bawić się w matematyka ws. budowli egipskich a jak to wychodziło, to wystarczy spojrzeć na niedorobione autostrady w Polsce. Czas już odejść od tych zabawnych dogmatów naukowych.
  • -1

Ironmacko.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ironmacko, już na tym forum niejeden napinał żyłkę na czole, by bawić się w matematyka ws. budowli egipskich a jak to wychodziło, to wystarczy spojrzeć na niedorobione autostrady w Polsce. Czas już odejść od tych zabawnych dogmatów naukowych.

Muhad wiesz moje napinanie zylki ma na celu pokazanie, ze to co czasami wydaje sie kuriozalne (czyt. budowa piramidy) moze okazac sie proste. Nie kazdy zdaje sobie sprawe, ze po osiagnieciu polowy wysokosci piramidy budowniczy mieli z glowy prawie 90% calosci, a ciagle mieli plac budowy 115na115m - to po pierwsze.

Po drugie powiedz mi co Twoj post wnosi do dyskusji??? Jak dla mnie tym postem pokazujesz, ze to raczej Tobie zylka tyka.

Numer 3 - ja wiem, ze najlatwiej jest podac przyklad na temat, ktorego mozna by napisac nie jedna prace doktorska, ale sorry temat autostrad w Polsce to nie budowla starożytności...

Rozpatrujecie obecnie tylko aspekt transportu, co jest dla sceptyków wygodne, bo jak wiadomo ludzie "jako podobni do bydła" dadzą się zaprzegnąć do lin i teoretycznie jakby zebrać setki tyś. ludzi to by sie góre przesunęło.. ;)

ale piramidy to nie tylko bloki skalne przyciągnięte w jedno miejsce, ale ktoś jeszcze je podnosił i układał a tu już nie jest to takie oczywiste jak tego mgli dokonać bez nowoczesnych dźwigów itd.. bo co z tego że siła rąk ludzkich x1000 daje siłę powiedzmy 50 ton jak żaden dźwig, a już tym bardziej jakaś drewniana konstrukcja wtedy by tego nie utrzmało..

Poza tym takich monumentalnych budowli mamy więcej na całym świecie i tak jak sceptycy mają jakieś liche podstawy do uznania że bogaty i dobrze zorganizowany kraj to postawił, tak co z tymi budowlami gdzie wg. archeologów żyli tylko ludzie plemienni, indianie i nie wielkie niezorganizowane i nie piśmienne grupy z liśmi między nogami?  ;)
tam też się skrzykneli z okolicznych wiosek?

1) Ja wiem, ze w dzisiejszych czasach, ciezko sobie niektorym wyobrazic jak mozna zamowic pizze bez telefonu...
2) Rozpatruje aspekt transportu bo trzeba od czegos zaczac, a nie slizgac sie po tematach, zostawiajac je rozgrzebane i nie dokonczone. 
3) To, ze na swiecie jest duzo monumentalnych budowli to raczej przemawia bardziej za tym, ze sa wytworem ludzi zyjacych w tamtych czasach, a nie budowlami wybudowanymi przez UFO.  

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 08.12.2010 - 15:07

• 0

defensis.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja trochę odejdę od dyskusji. Zastanawia mnie, czemu Przemo ma taka dobrą reputację skoro przy jego postach nie ma ikonek plusa i minusa? Chętnie bym go potraktował z minusa. :)

Edycja: Przemo.
Kolejny wielbiciel. :)
A widzisz u jakiegoś innego moda ikonki?
Ze swoją reputacją pewnie ubolewasz, że Ty masz ikonki? :)
Pamiętaj, że ja mam takie ikonki przy Twoich postach, które zmieniają status ostrzeżeń, więc sugeruję nie robić więcej OT.

Widać, że ciebie reputacja robi skoro mi wytykasz moją. Taki twój e-penis?

Użytkownik defensis edytował ten post 08.12.2010 - 17:15

• 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A takie pytanie. Jak były DOKŁADNIE ukladane te bloki jeden koło drugiego, że nawet połowy palca się tam nie wciśnie ? Jak zostały te bloki ułożone obok siebie ? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić jak tych "20 chłopa przesuwa" każdy blok co do centymeta. Zaraz narysuje i pokażę o co mi dokądnie chodzi
  • 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

1) Ja wiem, ze w dzisiejszych czasach, ciezko sobie niektorym wyobrazic jak mozna zamowic pizze bez telefonu...

3) To, ze na swiecie jest duzo monumentalnych budowli to raczej przemawia bardziej za tym, ze sa wytworem ludzi zyjacych w tamtych czasach, a nie budowlami wybudowanymi przez UFO.  

ad 1.
Co ma piernik do wiatraka?
Gdyby to było takie proste to mielibyśmy ruiny zamków średniowiecznych z kamieni kilku tonowych, oni też mieli zorganizowane struktury państwa, duże armie, niewolników, konie, woły, słonie i MOTYWACJĘ aby budować wielkie i wytrzymałe zamki, bo to była era wojen!O ile bardziej trudny do zniszczenia byłby zamek mający mur z kamieni w całości ważących po 50 do 200 ton niż z małych elementów zespojonych? Więc gdyby to było takie proste to by takie zamki były, a nie ma! a zamki też budowali dziesiątki lat!

Ad. 2
aha czyli ty przyjmujesz że dla nie piśmiennych indian, żyjących w lepiankach, budowanie z wielotonowych bloków było równie normalne jak dla egipcjan?
Sceptycy forsują że piramidy zbudowali egipcjanie, bo byli wyjątkową kulturą na swoje czasy, bardzo liczebną, bogatą i dobrze zorganizowaną, znali techniki obróbki granitów, budowali przez całe pokolenia budowle.. równie monumentalne jak indanie z liśćmi na tyłku.. no comment!

Ad. podsumowanie ;)

Jaka jest odpowiedź sceptyków na krępujące dla nich pytania? Żadna! udają że to nie ważne..
  • 1

Ironmacko.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A takie pytanie. Jak były DOKŁADNIE ukladane te bloki jeden koło drugiego, że nawet połowy palca się tam nie wciśnie ? Jak zostały te bloki ułożone obok siebie ? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić jak tych "20 chłopa przesuwa" każdy blok co do centymeta. Zaraz narysuje i pokażę o co mi dokądnie chodzi

A to akurat jest ciekawe pytanie. 

Uwaga moje wlasne widzimisie.
Dokladnosc  w ulozeniu blokow zalezy od stopnia jego wygladzenia, a dokladniej kata prostego miedzy jego poszczegolnymi scianami. Zakladam, czego oczywiscie nikt na swiecie na dzien dzisiejszy nie udowodni, ze dokladnosc ulozenia w srodku piramidy jest zdecydowanie mniejsza niz na zewnatrz. (mozna by sie bylo tego doszukiwac na zdjeciach z "wyrwy" w 2/3 wysokosci piramidy na jednym z jej naroznikow)

Pytanie jest ciekawe bo czas potrzebny na dokladne oszlifowanie 2,3mln blokow rzeczywiscie moze byc spory. Co do samego sposobu montazu to nie jest juz to tak skomplikowane i trudne do wykonania pozwolcie ze zacytujcie: "Dajcie mi punkt podparcia, a porusze Ziemie" - dzwignia jest poteznym narzedziem.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A takie pytanie. Jak były DOKŁADNIE ukladane te bloki jeden koło drugiego, że nawet połowy palca się tam nie wciśnie ?

A skąd wiesz że między żadne dwa bloki nie wciśnie się nawet palca, byłeś w Egipcie i wspinałeś się na piramidę, wciaskając w każdą szczelinę swój palec? Były tutaj niedawno zdjęcia gdzie było widać że we wnętrzu piramidy bloki są poukładane byle jak. tam gdzie dało docisnąć się jeden blok do drugiego to pewnie to robiono.

A ty bulik jaką masz odpowiedź na wszystkie fakty przemawiające za tym że to Egipcjanie wybudowali piramidy? Znaleziono rampy, liny, płozy do przewodzu bloków. Mamy rysunki naskalne pokazujące transport ciężkich bloków i posągów. Dasz radę to wszystko zignorować?
I chciałbym też wiedzieć co się stało z radosławem. Przez kilka dni na bierząco odpisywał w temacie, a teraz przepadł jak kamień w wodę. Inni wielbiciele denikena również nie kwapią się do napisania chociażby jednego postu.

ad1
Zamek średnowieczny spełniał różne funkcje w zależności do potrzeb. Piramida slużyła tylko jednemu żeby zrobić grób dla władcy i włożyć tam kosztowności. Nie wiem dlaczego przyjąłeś założenie że zamek z 20 tonowymi blokami przetrwał by uderzenia z armat itp. W ogóle be sensowne przykłady.

A tak poza tym to piramidy mają proste geometryczne kształty. Zamki już inaczej wyglądają, ciężko by było ciosać tak wielkie kamienie żeby uzyskać różne kształty zamków (zakola, łuki itp.)

Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 08.12.2010 - 17:15

• 2

Ironmacko.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ad 1.
Co ma piernik do wiatraka?
Gdyby to było takie proste to mielibyśmy ruiny zamków średniowiecznych z kamieni kilku tonowych, oni też mieli zorganizowane struktury państwa, duże armie, niewolników, konie, woły, słonie i MOTYWACJĘ aby budować wielkie i wytrzymałe zamki, bo to była era wojen!O ile bardziej trudny do zniszczenia byłby zamek mający mur z kamieni w całości ważących po 50 do 200 ton niż z małych elementów zespojonych? Więc gdyby to było takie proste to by takie zamki były,  a nie ma! a zamki też budowali dziesiątki lat!

Chyba nie pamietasz co napisales, pozwol, ze przypomne: 

ale piramidy to nie tylko bloki skalne przyciągnięte w jedno miejsce, ale ktoś jeszcze je podnosił i układał a tu już nie jest to takie oczywiste jak tego mgli dokonać bez nowoczesnych dźwigów itd.. bo co z tego że siła rąk ludzkich x1000 daje siłę powiedzmy 50 ton jak żaden dźwig, a już tym bardziej jakaś drewniana konstrukcja wtedy by tego nie utrzmało

Do tego odnosil sie moj komentarz.

Co do budowy zamkow, to fakt budowano je nawet po 300 lat... i co z tego?
Zastanawiales sie nad takimi rzeczami jak:

Dostepnosc materialow? - Po co wycinac bloki kamienne wielkosci 2ton jak mozna ukladac dostepne kamienie, ktore latwo sie transportuje?
Odleglosc - nie wszedzie w sensownym promieniu sa mozliwosci zbudowania kamieniolomu.
Ilosc - ilosc wybudowanych zamkow
Przeznaczenie - widziales kiedys ryciny np. lucznikow na budowli podobnej do piramidy?
Itd... Proponuje najpierw sie zastanowic nad funkcja budynku, jego przeznaczeniem, mentalnoscia budowniczych zanim zaczaniesz robic porownania do wspolczesnosci (dzwigi) i np sredniowiecza (zamki)

• 0

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak to znowu się dzieje jestem na tel i myślałem, że da się załączniki dodać a tu kicha. Ok to opisze co narysowałem.
1. Wciąganie bloku na "plac" po rampie

2. Dalsze ciągniecie bloku na belkach po miejsca na górze piramidy

3 i tutaj pytanie. Jak można ułożyć ten "mały klocek" obok drugiego.
Po belkach ? Przecież w końcu trzeba położyć ten blok na ziemi i przesunąć go. Ale jak go dokładnie ułożyć... Hmm pomysły ? Blok jest bardzo szorstki, ziemia to drugi blok czyli to tak jakby przesunąć dwa kawałki papieru ściernego...
Ok udało się to teraz kolejne kilkadziesiąt blokow... Ale chwila, czemu ta warstwa wystaje poza poziom ponizej i dla czego jest tak krzywo ?

Proszę bardzo. Drodzy sceptycy, proszę wytłumaczyć jak to było
  • 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dostepnosc materialow? - Po co wycinac bloki kamienne wielkosci 2ton jak mozna ukladac dostepne kamienie, ktore latwo sie transportuje?

To samo można zapytać do piramid!!

Więc na grobowiec jednego człowieka z manią wielkości było racjonalne 100x więcej nakładów, niż na fortece która miała konkretny i sensowny cel, aby chronić całą społeczność?

*Tak, zamków było wiele - kilka na kraj, a piramid? jeszcze więcej, bo 29 w Egipcie!! postawione "oficjalnie" przez jeden kraj, który również prowadził w tym czasie wojny, budował świątynie itd.. więc jak chciałeś zasugerować, że zbudowali większe, cięższe i trudniejsze, bo mniej - to jest to błędne..

*Tak, jakby zamek miał mur ze 100 tonowych kamieni to żadna ówczesna broń by go nie zniszczyła! Więc to miałoby więcej sensu niż budować sobie grób, o parametrach schronu atomowego! no ale cóż - czepiam się szczegółów ;]

*To oprzyj się o Marsa i dźwignij Ziemię! :lol żeby coś dźwignąć, nie wystarczy punkt oparcia, ale potrzebna jest dźwignia która wytrzyma ciężar - jaka konstrukcja z belek drewnianych, powiązana miedzianym drutem, linami i spojona śliną wytrzyma 100 ton? Bo tak to chyba przedstawiają egiptolodzy, ale to tylko na rysunku im się nie rozsypuje!

*Pomińmy egipcjan - co z tymi indianami którzy równie się nudzili jak egipcjanie..

Użytkownik bullik edytował ten post 08.12.2010 - 18:12

• 0

undertaker66666.
  • Tematów: 0
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Sądzę że postrzeganie piramid jako grobowców dla faraonów nie ma sensu z jednej prostej przyczyny: to hipoteza naukowców którzy twierdzą że powstały one w latach koło 2500 mniej więcej w tym czasie co sfinks. A każdy wybiegający za "nawias" naukowiec twierdzi że sfinks jest o wiele starszy nawet ponad 11000 lat. A po drugie to piramidy powstawały też w Meksyku a tam faraonów nie było. Poza tym dzisiejsza nauka która sugeruje że dziś można zbudować coś takiego jest g.... warta bo nawet kiedyś był film w tv co zostanie po człowieku za ileś tam lat i z dzisiejszej architektury to były bodaj elektrownie wodne czy coś tam a o wiele dłużej przetrwają właśnie piramidy. Zresztą np koloseum czy inne antyczne budowle są w jakiś sposób uszkodzone przez tyle lat a piramidy chodź starsze to się trzymają. Nie sądzę żeby Egipcjanie w sensie jakim są dziś rozumiani je zbudowali. Albo to zrobili Atlantydzi co wiąże się z legendą o labiryncie pod nimi, albo też kosmici.

Bardzo też ciekawa jest sprawa z puma punku bo to jest jeszcze dużo bardziej starsze a bardziej niesamowite.
  • 1

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę, że zadałem niewygodne pytanie... Ponieważ w temacie zawsze po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach była odpowiedź od osób które potrafiły wytłumaczyć "w prosty sposób". Z niecierpliwością czekam na odpowiedź
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych