Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowle megalityczne - tajemnice starożytności

• Please log in to reply
527 replies to this topic

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A po co kilometrowe liny? Wystarczą liny takiej długości żeby wszyscy potrzebni do ciągnięcia ludzie mieli za co złapać.

Kłania się um. czyt. ze zrozumieniem.. pisząc o każdym ciężarze, nawiązałem co jest w poście wskazane do wcześniejszego w którym piszę że teoretycznie dałoby się przesunąć i górę mając kilometry lin i miliony ludzi.. to o czywiście z porzymróżeniem oka (tak gwoli ścisłości)..

Czy zaśmiecanie tematu równie błyskotliwymi postami jak twój obecny, to jedna z technik sceptyków? Post obalił kłamstwo na temat przypisywania Rzymianom nieprawdziwych faktów i zarazem wskazał kolejne miejsce na świecie jako przykład antycznej sztuki budowania z ogromnych głazów (800 do ponad 1100 ton) przez nie wiadomo kogo około 3000 lat p.n.e.

Czy takimi właśnie nic nie wznoszącymi postami będzie, jak poprzednie (wielu użytkowników) zwyczajnie "zakopany" bez udzielenia odpowiedzi i pominięte w dalszych rozważaniach? bo przynajmniej kilka postów można by ponownie skopiować i zestawić w całość jeszcze raz, ponieważ ich wartościowa treść została zwyczajnie "olana" i jak tylko znikły z horyzontu to sceptycy udawali że ich nie było, bo były nie wygodne..
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lepiej zastanów się co stało się z radosławem. Najpierw był zainteresowany tematem a teraz już od dawna nie ma go widać. Pewnie powróci niedługo z nowym tematem, napisze w nim kila postów, a potem straci się.

Może poproś mikołaja żeby przyniósł ci pod choinkę książkę ,,Ludzie, bogowie i przybysze z kosmosu" Wiktora Stoczkowskiego. Chyba nie będziesz żałował pieniędzy, jeśli zależy ci tak bardzo na poznaniu prawdy.

A co z kamieniem Hadżar el-Kuble( czyli kamień południa)?
Około pół kilometra na południe od wielkiej świątyni, u stóp wzgórza Cheikh Abdullah, w rzymskim kamieniołomie, leży pod kątem 30° największy monument kamienny, jaki kiedykolwiek został poddany obróbce przez człowieka. Jest to sławny Hadżar el-Kuble ( "Hajar-El-Hubla" czyli kamień ciężarnej kobiety ), albo inaczej, Kamień Południa. Obliczono, że poruszenie go z miejsca wymagałoby jednoczesnego wysiłku 40 000 ludzi. Jego ciężar wynosi milion kilogramów ( 1,000 ton ), objętość 390 m3, a jego rozmiary są równe 21,36 x 4,60 x 4,33 m. W Megalitach Świata czytamy, że "dolna część wielkiego kamienia tkwi głębiej zapadnięta w ziemię, a niektórzy badacze twierdzą, że w dolnej części jest on złączony z naturalną skałą podłoża" ( Megality Świata, Z. Krzak, s. 220 ). Faktem jest, że jeden dolny narożnik jest zagłębiony w ziemię, ale nie ma potrzeby sądzić, że monolit jest połączony ze skałą.

Większość specjalistów jednak uważa, że monolity były wycinane ze skały poprzez odłamywanie ich dzięki zastosowaniu drewnianych belek wsadzanych w szczeliny i żłobki wykute w skałach. Transport przebiegał cierpliwie przy pomocy kołowrotów i drewnianych belek, które były podtrzymywane przez worki z piaskiem by sprawić, żeby wielkie kamienne bloki posuwały się dalej. Z pomocą drabin ustawiano je w odpowiednim miejscu, a kiedy budowa dobiegała końca, demontowano pomocnicze schodki. Procedura wznoszenia monolitów opierała się na wykorzystaniu siły ciągnięcia lin, wspomaganiu kołowrotów oraz pomocy krążków linowych i bloczków. Wielką rolę w realizacji budowy tych kolosalnych budowli odegrała tania siła robocza złożona z niewolników.

To może w końcu odpowiedz na pytania które tutaj były zadawane i również były kierowane do ciebie

Czyli jak według ciebie budowano piramidy jeśli nie tak jak twierdzi to wspóczesna nauka? Czy ktoś im pomagał? jak tak to kto i jaką dysponował technologią? Czy wszystkie piramidy wymagały pomocy z zewnątrz?

Dlaczego tylko tzw. nasza strona ma wyjaśniać jak zostało to zbudowane a twoja strona będzie mówić że to nie możliwe. Pzedstaw teorie jak to zostało zrobione. Bo mówienie że kosmici pomagali to nie jest rozwiązanie problemu, to jest pójście na łatwiznę.

teoretycznie dałoby się przesunąć i górę mając kilometry lin i miliony ludzi

Czyli twierdzisz że tych lin było za mało? na jakiej podstawie. Sa malowidla pryedstawijace ciagniecie posaguw przez okolo 178 ludzi czyli bylo tej linz sporo. znaleziono ruwniez linz kture maja okolo 3 cm grubosci

Bledz potem poprawie, klawiatura mi sie zepsula.

Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 10.12.2010 - 18:18

• 1

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

no przecież kamienia południa również nie zrobili Rzymianie!
kamień południa łączy się z innymi gigantycznymi blokami stanowiącymi wspomniane fundamenty, na których po ok. 3000 lat Rzymianie postawili swoją świątynię, adaptując postawioną wcześniej przez fenicjan, których również nie da się powiązać z fundamentami..

oto ten głazik ;) o którym wiadomo że NIE zrobili go Rzymianie, a ktoś ok. 3000 lat wcześniej.. (zapewne jacyś indianie z liścmi między nogami :lol )
Dołączona grafika

Użytkownik bullik edytował ten post 10.12.2010 - 18:22

• 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a teraz kolejny "koszmar sceptyków" - piramidy w Chinach

Pierwsza znana nam wzmianka dotycząca piramid w Chinach pochodzi z końca II Wojny Światowej. Amerykański pilot James Gaussaman przelatując nad okolicami miasta Xian natknął się na dziwną budowlę, którą sfotografował i przekazał władzą amerykańskim. Zdjęcie przedstawia ogromną liczącą 300 m białą piramidę. Warto dodać, że piramida Gasussamana w rzeczywistości może być znacznie większa, na co dowodem mają być świadectwa innych pilotów z tego okresu.
..
Zgodnie z zapiskami miejscowego klasztoru, piramidy uważane były od zawsze za bardzo już stare, wynikałoby z tego, że budowle muszą być starsze niż 5830 lat.

źródło wiadomości24.pl

Brak dokładnych danych ze wzgledu na niedostepnosc obiektu - w pobliżu ośrodek wojskowy oraz niechęć Chin do zezwolenia na badanie.. szacowana na 300 m wysokosci,
zdjęcie wykonane przez amerykańskiego pilota z czasów II wojny światowej

http://tajemnicepira..._w_chinach2.JPG
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A nie przyszło Ci przypadkiem do głowy, że ludzie poza forum mają żony dzieci i pracę. I całą masę innych aktywności na które poświęcają swój czas.

To samo mogłeś odpisać bulikowi, że sceptycy też mają swoje rodziny.

Nic nie wiemy o piramidach w Chinach. No rzeczywiście dość niewiele, bo Chiny to specyficzny kraj. Ale coś jednak wiemy.
http://www.crystalin...ramidchina.html
http://en.wikipedia....hinese_pyramids

Twierdzicie że chińscy kosmici pomagali budować chińskie piramidy i w dodatku zrobili to lepiej. Z tego by wynikało że chińska cywilizacja kosmitów jest bardziej rozwinięta niż ta egipska. To jest ciekawa teoria, dlaczego świat nauki o tym milczy? :D
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Och a przypadkiem pierwszy cesarz Chin także nie posiadał swojej piramidy ? Nie bądźcie śmieszni, o piramidach usypanych z piasku w Chinach wiadomo jest już od dawna, a rząd Chin nie pozwala nikomu buszować u siebie. W chinach od dawna piramidy te uważa się za grobowce - jedynym powodem dla którego nie otworzono krypty cesarza chin, a odkopano tylko jego tearakotową armię jest wierzenie, że zakłócą spokój jego ducha. (zły omen itd)
  • 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proszę bardzo

Akinci

To już powinno być oczywiste i uczone w szkołach, że budowle takie jak piramidy w Gizie zostały wybudowane przez obcą cywilizacje lub przez ludzi, którzy w jakiś sposób posiedli nieznaną, zaawansowaną technologie.

undertaker66666

Albo to zrobili Atlantydzi co wiąże się z legendą o labiryncie pod nimi, albo też kosmici.

Przemo

Czy starożytni bogowie mogli dysponować technologią która umożliwiała konstruowanie ogromnych budowli?
Dla mnie bez wątpienia tak.

Można też znaleźć sporo postów radosława gdzie jasno twierdzi że starożytne cywilizacje dysponowały zaawansowaną, boską techniką.
  • 1

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szkoda tylko że te piramidy chińskie sa zrobione z ...ziemi.
Widzę że "koszmar dla sceptyków" to kopiec umiejętnie usypany z ziemi. Gratuluje wiedzy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Takich sztucznych wzniesień "natrzaskano" w neolicie, chalkolicie i później na całym swiecie tysiacami. W jakiś tam sposób wywodzi sie z tej tradycji budowanie zigguratów. Być moze i piramidy egipskie.
Trzeba przyjać że całkiem sporo istniało takich ,sztucznych tworów ziemnych na terenie Polski tylko , że zostały zniszczone przez warunki atmosferyczne ,zawalenie się konstrukcji wewnętrznej, czy swiadome plantowanie.Prosze poszukać materiały o tzw megaksylitach w Polsce.

Oj przecież widać że to grobowiec jakiegoś egipskiego dyplomaty, który akurat przebywał w Chinach i mu się zmarło. A że Chińczyków więcej niż Egipcjan, to i piramida okazalsza.
Przecież wiadomo, że jak piramida, to egipski grobowiec.

Albo jakiś dyplomata chiński w Egipcie nauczył dzikusów jak to sie robi... :mrgreen: :mrgreen: Biorac pod uwagę że cywilizacja chińska ma zasobą sporo tysiacleci rozwoju( Np produkcja ceramiki to już 12,5 tysiecy lat temu)...Żartuję.

Albo czynnik o którym jakoś wcale sie nie mówi.czyli tzw Stara Europa. W Europie i na Bliskim Wschodzie istaniała cywilizacja potrafiaca zapisywać cyfry i dane syntetyczne (np rachunkowość ,dane astronomiczne itp) jeszcze przed Sumerami(poczatki systemu kodowania danych to ok 8000 p.n.e).Znała jako pierwsza na swiecie tez budowe wozów i dróg.

Co do Baalbeku to jestem zaciekawiony : masz jakiekolwiek wiarygodne dane ,że pochodzi z czasów przed Rzymianami???Chodzi mi o wyniki badań naukowych a nie strony opierajace sie na twierdzeniach Deanikena (z zawodu hotelarza).

Do "wiem wszystko" :

Obliczono, że poruszenie go z miejsca wymagałoby jednoczestonego wysiłku 40 000 ludzi.
Kto robi takie szacunki??
Bez obrazy ale z obciążeniem 25 kg na plecach jestem w stanie przemaszerować wiele kilometrów dziennnie. A oni nie musieli tego drzeć jednego dnia mogli to nawet przepychać rok.

oto ten głazik o którym wiadomo że NIE zrobili go Rzymianie, a ktoś ok. 3000 lat wcześniej.. (zapewne jacyś indianie z liścmi między nogami )

Miłego szukania dzikusów w Europie i na Bliskim Wschodzie w 3000 :roll: pne. Biorac pod uwage że takie np Jerycho istnieje jakieś skromne 10 000 lat.. . A to nie jest jakiś tam wielka osobliwość.Miast takich jest wiecej . W Europie w tym czasie budowano niezwykłe świątynie znane nam z modeli wykonywanych przez "dzikich tubylców".
Dołączona grafika

Zaczęto wznosić pierwsze kregi kultowe (lub jakieś inne) :mrgreen:Potrafili ci dzikusi sporzadzać mapy, kalendarze...I wszystko to przed Egipcjanami.

Czy starożytni bogowie mogli dysponować technologią która umożliwiała konstruowanie ogromnych budowli?
Dla mnie bez wątpienia tak.

Jakże ciekawi to bogowie że np wykuli kamień taki jak Kamień Południa i nie potrafią go ruszyć z miejsca. No normalnie jacyś tacy niepełnosprawni jak na bogów , kosmitów , podróżników w czasie itp.

Użytkownik noxili edytował ten post 10.12.2010 - 22:09

• 2

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obliczono, że poruszenie go z miejsca wymagałoby jednoczestonego wysiłku 40 000 ludzi

To zdanie skopiowałem z jakiejś strony o głazach http://www.kamienne....iecie/Liban.htm
Nie podałem źródła. Od razu rzuciło mi się w oczy że ta liczba jest grubo przesadzona, ale wiem że na tym forum nie zwracają uwagi na takie szczegóły. Dla niektórych liczą się duże sumy, liczone w tysiącach załogi stawiające 1 tonowe głazy, wymiary różnych przedmiotów podnoszone do potęgi, dające kosmiczne wielkości itp.
  • 1

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Księga Rodzaju 3: 3-13 3„tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli, 4 Wtedy rzekł wąż do niewiasty: Na pewno nie umrzecie! 5 Ale wie Bóg, że , gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło.6 Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią; a on zjadł. 7 A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski.8 Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Boga Jahwe przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Bogiem Jahwe wśród drzew ogrodu. 9 Bóg Jahwe zawołał na mężczyznę i zapytał go: Gdzie jesteś? 10 On odpowiedział: Usłyszałem Twój głos w ogrodzie, przestraszyłem się, bo jestem nagi, i ukryłem się. 11 Rzekł Bóg: Któż ci powiedział, że jesteś nagi? Czy może zjadłeś z drzewa, z którego ci zakazałem jeść? 12 Mężczyzna odpowiedział: Niewiasta, którą postawiłeś przy mnie dała mi owoc z tego drzewa i zjadłem. 13 Wtedy Jahwe Bóg rzekł do niewiasty: Dlaczego to uczyniłaś?...”
Kolejną perełką tego typu może na przykład być nieco dalszy cytat Księga Rodzaju 3: 22 „ Po czym Jahwe Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki.” Któż są ci My do, których Bóg Jahwe żali się nad niesubordynacją swych pupili, których chwilę później wypędza z raju tylko dlatego, aby oni nie stali się jemu podobni po spożyciu zaczarowanych owoców z drzew wiedzy i życia?
Podobną opowieścią o świadczącą o tym , że zarówno w niedzisiejszej idei „Boga”, jak i w obecnym zindustrializowanym świecie nadal chodzi o dezinformacje, aby wszyscy coś wiedzieli, ale aby tej wiedzy nie mogli wykorzystać przeciwko tym, od których ją otrzymali, jest opowieść o wieży Babel.
Ta relacja pojawia się w Biblii w Księdze Rodzaju, (Rdz 11, 1-9): „ Mieszkańcy całej ziemi mieli jedną mowę, czyli jednakowe słowa. A gdy wędrowali ze wschodu, napotkali równinę w kraju Szinear (Sumer) i tam zamieszkali. I mówili jeden do drugiego: Chodźcie, wyrabiajmy cegłę i wypalmy ją w ogniu. A gdy już mieli cegłę zamiast kamieni i smołę zamiast zaprawy murarskiej, rzekli: Chodźcie, zbudujemy sobie miasto i wieżę, której wierzchołek będzie sięgał nieba, i w ten sposób uczynimy sobie znak, abyśmy się nie rozproszyli po całej ziemi. A Pan zstąpił z nieba, by zobaczyć to miasto i wieżę, które budowali ludzie, i rzekł: Są oni jednym ludem, i wszyscy mają jedną mowę, i to jest przyczyną, że zaczęli budować. A zatem w przyszłości nic nie będzie dla nich niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić. Zejdźmy więc i pomieszajmy tam ich język, aby jeden nie rozumiał drugiego!
W ten sposób Pan rozproszył ich stamtąd po całej powierzchni ziemi, i tak nie dokończyli budowy tego miasta”
Jako, że jesteśmy już przy historyczno- mitologiczno- archeologicznej konspiracji, przejdźmy na koniec do znanych nam przecież „Upadłych aniołów” z Księgi Henocha: Jest to urywek z apokryficznej Księgi Henocha”6, 1 Kiedy ludzie rozmnożyli się, urodziły im się w owych dniach ładne i piękne córki.2 Ujrzeli je synowie nieba, aniołowie, i zapragnęli ich. Jeden drugiemu powiedział: "Chodźmy, wybierzmy sobie żony z córek ludzkich i spłodźmy sobie dzieci".3 Szemihaza, który był ich dowódcą, powiedział do nich: "Obawiam się, że może nie zechcecie tego zrobić i że tylko ja sam poniosę karę za ten wielki grzech".4 Wszyscy odpowiadając mu rzekli: "Przysięgnijmy wszyscy i zwiążmy się przekleństwami, że nie zmienimy tego planu, ale doprowadzimy zamiar do skutku".5 Następnie wszyscy razem przysięgli i związali się wzajemnie przekleństwami.6 Był o ich wszystkich dwustu. Zstąpili na Ardis, szczyt góry Hermon. Nazwali ją górą Hermon, albowiem na niej przysięgali i związali się wzajemnie przekleństwami.7 Te są imiona ich przywódców: Szemihaza, ich dowódca, Urakiba, Ramiel, Kokabiel, Tamiel, Ramiel, Daniel, Ezekiel, Barakiel, Asael, Armaros, Batriel, Ananiel, Zakiel, Samsiel, Sartael(...), Turiel, Jomiel, Araziel.8 Są to dowódcy dwustu aniołów i wszystkich innych z nimi.7.l Wzięli sobie żony, każdy po jednej. Zaczęli do nich chodzić i przestawać z nimi. Nauczyli je czarów i zaklęć i pokazali im, jak wycinać korzenie i drzewa.2 Zaszły one w ciążę i zrodziły wielkich gigantów. Ich wysokość wynosiła trzy tysiące łokci.3 Pożerali oni wszelki znój ludzki, a ludzie nie potrafili ich utrzymać.4 Giganci obrócili się przeciwko ludziom, aby ich pożreć.5 I grzeszyli przeciw ptakom, zwierzętom, gadom i rybom. Pożerali mięso jedni drugich i pili zeń krew. 6 Wtedy ziemia poskarżyła się na nieprawych.8.1 Azazel nauczył ludzi wyrabiać miecze, sztylety, tarcze i napierśniki. Pokazał im metale i sposób ich obróbki: bransolety i ozdoby, sztukę malowania oczu i upiększania powiek, bardzo cenne i wyszukane kamienie i wszelki [rodzaj] kolorowych barwników. I świat uległ zmianie.2 Nastała wielka niegodziwość i wielki nierząd. Pobłądzili, a wszystkie ich drogi stały się zepsute.3 Amezarak wyuczył zaklinaczy i nacinaczy korzeni, Armaros [nauczył] odklinania, Barakiel [ wychował] astrologów, Kokabiel złowieszczów, Tamiel wyuczył astrologów, Asradel nauczył dróg księżyca.”
Dalej w niektórych jeszcze niezmienionych wersjach jest mowa, że Aniołowie muszą ponieść karę, którą będzie to, że mają patrzeć jak giną ich dzieci. Ludzie zaś jak tam ogłasza Henoch, powtarzając słowa Boga: „zginą, gdyż za dużo wiedzą”.
Może zobaczymy wreszcie powody dla których zamyka nam się dostęp do kontrowersyjnych zabytków, wywołuje się zatargi polityczne, w konsekwencji których giną cenne, ale też obowiązkowo kontrowersyjne artefakty, po co niejako na siłę lansuje się nam to, co jako „inteligentni i rozsądni”, powinniśmy lub nawet musimy myśleć i mówić.
  • 2

Krzewiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Któż są ci My do, których Bóg Jahwe żali się nad niesubordynacją swych pupili, których chwilę później wypędza z raju tylko dlatego, aby oni nie stali się jemu podobni po spożyciu zaczarowanych owoców z drzew wiedzy i życia?

Według nauki KK to "My" oznacza Trójcę Świętą. Poza tym jest w Biblii jeszcze parę fragmentów w których przewija się liczba mnoga.
  • -1

Erik.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy kojarzysz, ale w przedstawionych przeze mnie cytatach idzie o przepisany z mitologii asyryjsko, sumeryjsko, bizantyjskiej i innych starszych tekst z którego powstał Stary Testament, a nie to w co ty wierzysz w K.K.
A poza tym nie jest to strona religijna, więc mówmy raczej o wpływie „Bogów” na wiedzę, technologię i budownictwo właśnie.

Użytkownik Erik edytował ten post 10.12.2010 - 23:19

• 1

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Widzę, że ciągle my musimy się bronić więc teraz ja poprosze stronę przeciwną o coś. Skoro nie wierzycie w dowody naukowe i tłumaczenia archeologów to:

-Przedstawcie alternatywne techniki jakimi zbudowano wielką piramidę
-Poprzyjcie to dowodami (a nie zaprzeczeniami naukowych hipotez)
-Udowodnijcie że piramida ostrzy żyletki w sposób naukowy - pomiary wraz z dokumentacją
  • 0

Krzewiciel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego od razu zakładasz, że chodzi o paru Bogów? Napisałeś, ze KR była przepisywana z eposu o gilgameszu itp. więc może człowiek jakiś się pomyśli i zamiast wpisać "Ja" napisał "My"?

A poza tym nie jest to strona religijna, więc mówmy raczej o wpływie „Bogów” na wiedzę, technologię i budownictwo właśnie.

Przecież sam się zapytałeś, więc tobie odpowiedziałem... :o

Któż są ci My do, których Bóg Jahwe żali się nad niesubordynacją swych pupili, których chwilę później wypędza z raju tylko dlatego, aby oni nie stali się jemu podobni po spożyciu zaczarowanych owoców z drzew wiedzy i życia?
  • 0

Erik.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Krzewicielu.Jeśli czujesz się być kompetentny w podobnych wypowiedziach, to miło mi poznać twoje zdanie. Lecz nie pisałem tutaj o eposie o Gilgameszu, który bardziej się tyczy arki Noego wel Utnapisztima. I jeśli ja mogę być podobnie do ciebie kompetentnym do wypowiadania się w tej sprawie, to na pewno nikt tu się nie pomylił. Chyba, że ty - nie widząc przedstawionego w tych trzech różnych tekstach sensu, że idzie tu o odsunięcie ludzi od wiedzy, co do niedawna tym, którym na tym zależało dosyć się udawało. Choć sądząc po wpisach co niektórych zagorzałych wyznawców ortodoksyjnych nauk, w tym archeologii widać, że to jeszcze działa.

Użytkownik Erik edytował ten post 10.12.2010 - 23:48

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych