Ja tylko wskazuje na wiele barwniejszą historię ludzi, co jest logiczne.. sam piszesz że w 300 lat od rydwanów do (zaznaczmy) prymitywnych lotów w kosmos to skok "nieziemski".. w zaledwie 300 lat, a co robiliśmy przez 100 tys lat?
Podręczniki przesunęły już z Egiptu się do Sumeru i będą musiały jeszcze dalej, bo ostatnio odkryto "zatopione miasto" sprzed 100 000 lat! i mówi o tym nie hotelarz, elektryk, czy socjopata przy komputerze, lecz archeolodzy.. był news na chyba interii, jak znajdę to dam Dużo informacji tam nie było, tylko że było duże i najwyraźniej kolebką handlu, bo znajdowało się na możliwych szlakach handlowych i zapewniało schronienie w okresie zlodowacenia.
Są dowody na bogatą historię ludzi, na technologiczne zaawansowanie staaaaaaaarożytnych, mogli obrać inną drogę, niekoniecznie musieli mieć podobne wynalazki do naszych, ale byli zaawansowani, a nie mieli tylko miedziany drut i drewniane bale..
Baalbeck 800-1000 tonowe kamienne bloki skalne.. Puma punku.. ten nierdzewny filar! zamotaliście post przysypując swoimi g.. wartymi analizami czy warstwa pyłku rdzewnego na 1500 letnim metalu jest czymś szczególnym, po czym uznaliście OK, ale to fart.. a stopić to!? tego w zwyklym piecu ziemnym nie przetopisz i MY jako obecna cywilizacja takie piece mieliśmy dopiero ponad 50 lat temu..
Zawsze można wziąć pieniądze na badania... poczytaj o badaniach (z różnych dziedzin) które skończyły się przez odcięcie funduszy.. to byli "ci głupi co nie umieli pójść gdzie indziej?"
Większe grono, nie zawsze służy przeciekom, jeśli będzie to grono zainteresowane ukróceniem sprawy..
Jak np Henryk Schliemann który okradł z wyników 20 letniej pracy archeologa amatora Calverta. PS gdzie jest Troja wiedziano juz od 1820 czyli 2 lata zanim Henryk Schliemann sie urodził . Wyk
a takie przykłady to mącenie na forum.. bo ja mogę ci dać przykład wynalazcy (dawno to oglądałem więc będzie improwizacja..) lożyska umowżliwiającego wykorzystanie holenderskich wiatraków do cięcia drzew na deski, w czasach wypraw kolonialnych..
Holandia jako mały kraj się aż tak nie liczyła na morzu, produkowała mało i wolno statki, a ten patent skracał czas produkcji kilkukrotnie oraz dawał przewagę nad ręcznie ciętymi deskami, ponieważ takie okręty były szybsze i lepsze jakoże wykonane z dokładnie wyciętych desek "maszynowo".
Więc jak ten wynalazca poszedł do gościa z miasta (promotora) ten widząc w tym szanse dla siebie, wsadził tamtego do więzienia (aż tam zgnił) a sam po kilku latach przedstawił to jako swój patent i zgarnął kasę, laury i córkę gubernatora
Co z tego że ten wynalazek przyczynił się do rozkwitu Holandi, "dobra ogólnego", miał to gdzieś i myślał tylko o sobie..
Teraz odnieś to do archeologa, jako wynalazcy i środ. naukowego jako "złego mentora" - to czysta ludzka natura!
Eeee niewiem co powiedzieć ...Sumerowie sa powszechnie znani jako najstarsza "wysoka cywilizacja " od 30 lat XX wieku. Pierwsze wielkie odkrycia w Sumerze to XIX wiek. Nie wiem skąd te parę lat.
To ja nie wiem co powiedzieć, bo mam 28 lat i w liceum pamiętam nauczycielka od historii powiedziała dosłownie, że "owszem są dowody na istnienie starszych cywilizacji, ale w podręczniku jest wymieniony Egipt, więc tego się będziemy trzymać na lekcji" tak było, a że był to podręcznik maks. z poprzedniego roku no to mamy 14 lat temu uczono że egipt.. (w I klasie liceum)
wybacz że nie czytam co roku nowych wydań podręczników..
Użytkownik bullik edytował ten post 23.12.2010 - 16:25