canaris powiedział :
No właśnie - Starsza cywilizacja a zostawiła po sobie kupe kamieni Oo Gdzie ich rzeźby, pałace, świątynie, teatry, ceramika, broń i inne takie ??
Nie wiadomo, jaką formę cywlizacji przedstawiała Starsza Cywilizacja, a poza tym czas, katastrofy naturalne mogły
zniszczyć mniej trwałe zabytki.
canaris powiedział :
Jaką wiedze ?? Konkrety prosze . Znali DNA, silniki, maszynerie, materiały wybuchowe etc ?? Coż takiego niezwykłego po sobie zostawiła ta starsza cywilizacja że należy aż taką teorie tworzyć ?? Bo póki co każde źródło archeologiczne pokazuje powolny acz stały wzrost wiedzy i techniki .
Nie wiem , czy znali silniki,maszynerię, idt, ale przekazali potomnym znajomość astronomii, budowania systemu
irygacyjnych ,wiedzę matematyczną i medyczną.
canaris powiedział :
akie mapy ?? Takie na których nie było nawet ameryk za to były jakieś dziwaczne lądy pełne smoków albo kraniec świata ??
Mapy Oronteusa Finaeusa
http://pl.wikipedia....ronteus_Finaeus
Mapa Piri Reisa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis
mapa braci Zeno
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mapa_Zeno
I inne. Mapy te są przedstawieniem lądów w dużo przeszłej epoce, jeszcze przed zlodowaceniem, a potem
zalewaniem lądów przez wody mórz i oceanów przez kolejne okresy ociepleń. Średniowieczni kopiści
nie mogli tego wiedzieć. Dopiero przy użyciu nowoczesnej techniki możemy dowiedzieć się, jak przebiegał
ten proces. I co najważniejsze, zgadza się z obrysem lądów ówczesnych kartografów.
Canaris powiedział :
Jakie artefakty ?? I skoro nie wiadomo co przedstawiały to skąd wiadomo że to nie np zabawka dla dziecka zbudowana na polecenie jakiegoś ekscentrycznego bogacza albo prototyp czegoś zbudowany przez lokalnego starożytnego Leonarda Da Vinci ??
W poprzednich postach wspomniałam o kroralikach cynowych,z otworem przez który najwyżej można przewlec
cienki włos ludzki, O tajemniczych cementowych walcach, pochodzących z okresu od 5000 - 10000 lat p.n.e,
oraz o soczewkach z Bizancjum z przed 1000 lat , które mogą się zmierzyć z dzisiejszymi soczewkami asferycznymi,wyprodukowanych za pomocą komputerowego sterowania numerycznego.Jeśli jesteś zaintere-
sowany, mogę ci podać żródła pisemne.
Canaris powiedział :
To zdanie dowodzi że masz bardzo nikłą wiedze historyczną .
1 - mongołowie nie byli prymitywni , byli ekspertami od obleżeń ( paradoks biorąc pod uwage stepowy charakter ludu i armii ) , byli pionierami wojny psychologicznej, eksperymentowali z wojną biologiczną ( przerzucanie przez mury oblężonych miast zwłok zmarłych na zarazy), byli liczni i doskonale zorganizowani, byli ruchliwi i elastyczni w przeciwieństwie do dosc konserwatywnej i skostniałej armii Chińskiej .
2 - na dodatek mieli genialnego wodza w osobie Temudżyna
3 - "tylko konnicą" - w tamtych czasach konnica miała wielką przewage nad piechotą ( zarówno strategiczną jak i taktyczną ), to nie czasy Tercio kiedy kawaleria nie moze zaszarżowac bo sie nadzieje na piki a z daleka dziesiątkuje ją ogień broni palnej .
To zależy,co rozumiesz przez słowo" prymitywny".
Nie kwestionuję,że Mongołowie byli świetnymi wojownikami,znali się doskonale na technice wojennej. Doradcami
Czyngis Chana byli przeważnie przekupieni taktycy podbitych narodów. W porównaniu do Chin, Persji czy też
Rusi byli prymitywni. Pierwszy, zachowany zabytek piśmiennictwa mongolskiego jest "Tajna historia Mongołów"
i pochodzi z 1240 roku. Pierwszy zapis w kamieniu 1227 r. Nie ma porównania z cywilizacją perską czy też chińską.
Canaris powiedział :
Przez kogo ?? Jesli ktoś ją zniszczył to gdzie ślady po JESZCZE BARDZIEJ zaawansowanej cywilizacji, która tego dokonala ?? A jeśli zapomnieli to z jakiego powodu ??
Sądzę,że zniszczyli ją sami, na zasadzie "nie dawać brzytwy małpie" Mam oczywiscie na myśli agresywnośc i wojowniczość naszej rasy ludzkiej.
Canaris powiedział:
Upadek Sumerów to typowe rozpłynięcie sie po podboju przez inny "naród". Poza tym Sumerowie przecież mieli kontakt z kosmitami i mieli tyyyleee wiedzy od nich to jakim cudem nie dali rady i zostali pokonani ??
Nie wiem, czy Sumerowie mieli kontakt z kosmitami, a jeśli tak twierdzisz...
Jestem ciekawa, czy w DNA ludów, które podbiły Sumer, są geny Sumerów. Jeśli tak, to faktycznie rozmyli się
wśród innych narodów.
Canaris powiedział :
Bo w Europie ich nie potrzeba ?? Skąd w ogóle pomysł że Inkowie nie mogli wykumać tego sami ??
Mam dośc długi opis systemy irygacyjnego kultury Moche. Niestety, opis pochodzi z książki.
Nie chce mi się go przepisywać - chyba,że bedziesz b. ciekawy.Możliwe,że Moche wykumali to sami.
Canaris powiedział :
Prosze o źródło tych rewelacji ( także tych o 200 gatunkach kukurydzy ) - ale jakies powazne , strony ala David Icke.pl nie będą brane pod uwage .
Mogę podać ci tylko link do informacji do 100 odmian ziemniaka.O kukurydzie informację uzyskałam z książki,
której nie mam w swoim posiadaniu.
http://jadwigasz.wor...-z-kraju-inkow/
Canaris napisał :
Bogata i wojownicz i to tak że nie ma nawet najmniejszego śladu jakichkolwiek ich podobojów Oo
Jest teoria,że Ludzie Morza, którzy próbowali podbić Egipt w XIII wieku p. n.e., pochodzili z bliżej nieznanej
wyspy / być może Atlandydy Platona/, która uległa zniszczeniu. Tak twierdzili schwytani jeńcy.
Ale to jest dłuższy temat do dyskusji.
Noxili powiedział :
I znowu, a to niby czemu??? Dla przykładu pies jest wprawdzie dość długo udomowiony ale liczy ponad 370 uznanych ras . Ale znaczna ich cześć to osiagniecia raptem sprzed 100 lat . A wcale nie dokonywano żadnych manipulacji genetycznych tylko klasycznego doboru hodowlanego. Dla porównania Owczarek niemiecki powstał w wyniku krzyzowania ok 110 lat temu. Złota rybka - ok 1000 lat hodowlii kilkadziesiat odmian. Zobacz ile jest odmian krów , koni(164 rasy wg wikipedi nieliczac odmian barwnych) , owiec.Nawet niedługo hodowane zwierzęta i rośliny jeżeli są popularne maja po kilka- kilkadzdziesiąt odmian po parudziesieciu latach hodowli czy uprawy.Jakieś blizsze źródła albo udokumentowanie tezy- bo z chęcią poczytam.
Niestety, nie mam w tej chwili książki, z której wzięłam tą informacje. Zgadzam sie z tobą,żę można dokonanywać
wiele krzyżówek zwierząt,ale nie wszystkie są udane. Podam ci jeden przykład : basset, rasa, której przedsta-
wiciele dużo chorowali,aż w końcu wymarła. Poza tym wiekszośc ras wyhodowano stosunkowo niedawno.
Poza tym faktycznie masz duże informacje na temat Mongołow. Z ciekawością czytałam, choć nadal uważam,
że gdyby chińczycy użyliby prochu, rac, a przede wszystkim wielobełtowych kuszy, to Czyngis Chan nie
podbiłby Chin. Widziałam replikę takiej kuszy na wystawie chińskich wynalazków. Wierz mi, budzi szacunek.