Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowle megalityczne - tajemnice starożytności

• Please log in to reply
527 replies to this topic

#421 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.
  • Tematów: 0

Napisano

A fakty są takie że w historii Atlantyku po prostu NIE BYŁO wielkiej wyspy która znikneła zatopiona przez erupcje wulkanu/trzęsienie ziemi .
A biorąc pod uwage że tak własnie ( jako wielgachną wyspe zatopioną przez jakiś kataklizm ) opisuje ją JEDYNE źródło czyli Platon i to że Atlantyda Platona w 100 % odpowiada jego wizji idealnego państwa, spokojnie mozna konkludować że to jeden wielki MIT .
Wszelkie doszukiwania sie Atlantydy gdzie indziej to zwykłe usprawiedliwienia dla trzepania kasy i żerowania na niewiedzy ludzi , uskuteczniane przez PCH i Lucynke .
.....
Radku ty chyba już w innej gęstości jesteś, skoro dla ciebie linkowany temat sie jakoś łączy z Atlantydą Oo .

Linkowany temat się łączy dość poważnie z Atlantydą, jeśli nie postaw choć 1 rozsądną hipotezę na temat powstania tak wielkich megalitów ponad 10 tys lat temu.

I nie pitol że jedynym źródłem o Atlantydzie czy Lemurii jest Platon.

Oficjalna nauka ignoruje wiele opowieści o twórcach megalitów - Hiszpanie pytając Azteków o twórców megalitow dostali jasną odpowiedź - biali ludzie-bogowie z dawnych czasów.

A Indianie Hopi jasno i wyraźnie przekazali swą wiedzę:

"
Podobnie jak podania Majów i Azteków, także historia Indian Hopi wymienia cztery epoki. Czasy, w jakich żyjemy obecnie, to epoka czwarta. Przed tysiącami lat przodkowie Indian Hopi mieszkali na kontynencie w rejonie Oceanu Spokojnego, kontynent ów zwał się Kasskara. Potem wybuchła międzykontynentalna wojna. W tej epoce Kásskara zaczęła pogrążać się w oceanie, nie był to jednak – tak jak w Biblii czterdziestodniowy potop, lecz zapadanie się kontynentu. W końcu nad wodę wystawały tylko najwyżej położone części lądu – dziś jest to kilka wysp mórz południowych. Indianie Hopi zostali zmuszeni do odwrotu. W ucieczce pomagali im Kaczynowie. Biały Niedźwiedź wyjaśnia, że słowo „Kaczynowie" znaczy tyle co „dostojni i poważani wtajemniczeni", elita, z którą jego lud miał zawsze kontakt. Kaczynowie, którzy co pewien czas odwiedzali Ziemię, byli istotami cielesnymi, pochodzącymi z planety Toonaotekha oddalonej od Układu Słonecznego.
"
link

...co nie przeszkadza "naukowcom" / ignorantom Twego pokroju wygłaszać publicznie kłamstwa zaprzeczające faktom.

pozdrawiam

pozdrawiam
  • -1

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Linkowany temat się łączy dość poważnie z Atlantydą

Ciekawe jak skoro mowa tu o Japonii .

jeśli nie postaw choć 1 rozsądną hipotezę na temat powstania tak wielkich megalitów ponad 10 tys lat temu.

Megalit (wielki kamień z gr. μέγας «megas» - wielki, λίθος «lithos» - kamień) – duży, nieobrobiony lub częściowo obrobiony kamień stanowiący samodzielną budowlę lub element większej budowli z takich kamieni (wykonanej bez użycia zaprawy), o charakterze kultowym, grobowym lub (prawdopodobnie) związanymi z obserwacjami astronomicznymi, wzniesiony w czasach prehistorycznych.
Cytat z wiki jest przejrzysty i trafny .
Nie rozumiem skad to przekonanie o wyjątkowości megalitów skoro nawet zaprawy tam nie użyto a po prostu układano kamyczki jeden na drugim ( a i te kamyczki nie były takie wielkie żeby paru rosłych chłopa nie mogło ich podźwgnąć ) .

Jedynym wiarygodnym źródłem o Atlantydzie jest Platon bo wiadomo że nie liczy sie w tym momencie współczesnych bajek oszołomów z PCH którzy koszą na tym kase i mają swoje sekty pobudowane na tych bajkach .
A wspominając o Lemurii pięknie strzeliłes sobie w stope bo to fikcyjny kontynent wymyślony przez XIX wiecznych Darwinistów w celu wyjaśnienia izolacji lemurów na Madagaskarze i występowania skamieniałości ich przodków w Afryce i południowo-wschodniej Azji.
Wszelkie spekulacje na temat tego typu "pomostów lądowych" straciły sens po przyjęciu przez ogół geologów na pocz. XX w. hipotezy izostazji.
Też quote z wiki :)

Oficjalna nauka ignoruje wiele opowieści o twórcach megalitów - Hiszpanie pytając Azteków o twórców megalitow dostali jasną odpowiedź - biali ludzie-bogowie z dawnych czasów.

Przeczytaj sobie mój wcześniejszy post gdzie nakreślam pochodzenie mitu białego człowieka zza morza u ludów Ameryk Pd.
Poza tym nie ma czegoś takiego jak Oficjalna Nauka . Jest tylko nauka - czyli poparte dowodami tezy i twierdzenia podlegające cały czas weryfikacji i pseudonauka - czyli dogmatyczne wierzenia bez krztyny dowodów nie mające nawet śladu logiki i zdrowego rozsądku .

Fajna legenda , szkoda tylko że takie coś to i ja moge napisać . Zero jakiejkolwiek wiarygodności ma to twoje zalinkowane źródło.

...co nie przeszkadza "naukowcom" / ignorantom Twego pokroju wygłaszać publicznie kłamstwa zaprzeczające faktom.

A ty już obrażasz ludzi ... Twój poziom frustracji musi byc niesamowicie wysoki .

Temat o Białych bogach u Azteków .

Użytkownik Canaris edytował ten post 02.01.2011 - 21:22

• -1

undertaker66666.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Linkowany temat się łączy dość poważnie z Atlantydą

Ciekawe jak skoro mowa tu o Japonii .

jeśli nie postaw choć 1 rozsądną hipotezę na temat powstania tak wielkich megalitów ponad 10 tys lat temu.

Megalit (wielki kamień z gr. μέγας «megas» - wielki, λίθος «lithos» - kamień) – duży, nieobrobiony lub częściowo obrobiony kamień stanowiący samodzielną budowlę lub element większej budowli z takich kamieni (wykonanej bez użycia zaprawy), o charakterze kultowym, grobowym lub (prawdopodobnie) związanymi z obserwacjami astronomicznymi, wzniesiony w czasach prehistorycznych.
Cytat z wiki jest przejrzysty i trafny .
Nie rozumiem skad to przekonanie o wyjątkowości megalitów skoro nawet zaprawy tam nie użyto a po prostu układano kamyczki jeden na drugim ( a i te kamyczki nie były takie wielkie żeby paru rosłych chłopa nie mogło ich podźwgnąć ) .

Jedynym wiarygodnym źródłem o Atlantydzie jest Platon bo wiadomo że nie liczy sie w tym momencie współczesnych bajek oszołomów z PCH którzy koszą na tym kase i mają swoje sekty pobudowane na tych bajkach .
A wspominając o Lemurii pięknie strzeliłes sobie w stope bo to fikcyjny kontynent wymyślony przez XIX wiecznych Darwinistów w celu wyjaśnienia izolacji lemurów na Madagaskarze i występowania skamieniałości ich przodków w Afryce i południowo-wschodniej Azji.
Wszelkie spekulacje na temat tego typu "pomostów lądowych" straciły sens po przyjęciu przez ogół geologów na pocz. XX w. hipotezy izostazji.
Też quote z wiki :)

Przeczytaj sobie mój wcześniejszy post gdzie nakreślam pochodzenie mitu białego człowieka zza morza u ludów Ameryk Pd.
Poza tym nie ma czegoś takiego jak Oficjalna Nauka . Jest tylko nauka - czyli poparte dowodami tezy i twierdzenia podlegające cały czas weryfikacji i pseudonauka - czyli dogmatyczne wierzenia bez krztyny dowodów nie mające nawet śladu logiki i zdrowego rozsądku .

Fajna legenda , szkoda tylko że takie coś to i ja moge napisać . Zero jakiejkolwiek wiarygodności ma to twoje zalinkowane źródło.

A ty już obrażasz ludzi ... Twój poziom frustracji musi byc niesamowicie wysoki .

Temat o Białych bogach u Azteków .

Nie będę odnosił się już do twojego pierwszego zdania z poprzedniego posta , a mógłbym, ale kompromitujesz siebie i środowisko naukowe takimi bredniami bo to jest udowodnione naukowo zjawisko tyle że rzadko mówi się o nim w tv. Natomiast jeżeli poddajesz wątpliwości biblijne przekazy, oraz wiele innych źródeł z całego świata to rodzi się pytanie: po kiego grzyba żeś się tu zarejestrował?

Użytkownik undertaker66666 edytował ten post 02.01.2011 - 21:48

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W motto portalu Paranormalne są słowa "nie boimy się żadnej teorii alternatywnej". Moja teoria o Starszej Cywilizacji
jest własnie teorią alternatywną do uznawanej przez naukowców historię. Gdybym chciała podyskutować na temat
historii klasycznej wybrałabym właśnie "historycy.org." W linku, którym mi podesłałeś 50 % postów było nie tyle na
temat Hyperborei. co na temat tajemniczych kolein na Malcie. Większość dyskutantów dochodziła do wniosku,że koleiny są śladami po kołach,ale problem w tym,że w tym czasie według archeologów koło było jeszcze nieznane.
A więc datowanie musi być błedne, albo koło musiało być w tym czasie znane na Malcie. Tyle o nieomylnosci
archeologów.

Według badań antropologów homo sapiens powstał jakieś 100.000 lat temu / niektórzy naukowcy sadzą,że
jeszcze wczesniej/, a więc dlaczego nomadzi wedrowali sobie beztrosko ok. 85.000 lat,aby w końcu sie osiedlić?
Czyzby byli na tyle tepi,żeby tego nie zrobić wczesniej?
Są ślady namacalne,że istnieli,własnie , chocby Yogunami, czy też podwodne ruiny niedaleko Kuby. Wybudowano je
jeszcze wtedy, gdy poziom wody był dużo niższy. Albo Nan Madol, olbrzymia budowla / miasta, światyni?/, którą
mieli wybudować krajowcy w przepaskach na biodrach, nie mającego własnego pisma?
To są trwałe slady po cywilizacji, która już minęła. Została tylko w pamieci ludów jako mity i legendy.

Kiedy ta cywilizacja powstała, tego nie wiem. Nie wiem, również kiedy wymarła. Byc może wykreslili sie z
annałów historii za pomocą atomu? A może wymarli jak Sumerowie? / jedna z teorii dotycząca wymarcia Sumerów
mówi o małej ich rozrodczości, czyli mówiąc krótko, ich rodziny były małodzietne/.

Canaris powiedział:
Biorac pod uwage ile różnych ludów sie tam przewaliło raczej nikt nie jest w stanie dociec jakie DNA mieli Sumerowie .

W tym wypadku mylisz się. Po Sumerach zostało dużo kości z grobowców arystokracji z 2700 r p.n.e.,
a więc wydobycie DNA dla genetyków nie powinno sprawić trudności.

Canaris powiedział :
Wymiotłaś tym źródłem . Mało z krzesła nie spadłem

Owszem, link jest może i dziwny,ale wyobraź sobie,że nie mogłam znaleźć informacji innej w necie,ile
odmian ziemniaka i kukurydzy hoduje sie obecnie w Am.Płd. Znalazłam tylko tyle, że hoduje się wiele
odmian. Dla dzikusa z buszu wiele oznacza powyżej 10, dla mnie trochę więcej.Widocznie jest to
tajemnica państwowa tych krajów.Jeśli masz możliwośc podania mi linku,ile odmian konkretnie sie
hoduje, to chetnie przeczytam. Moje informacje pochodzą z ksiazki, którą kiedyś czytałam. Nie pamiętam
tytułu ani autora.

Canaris powiedział :
bardzo prosze o te źródła . Bo o ile sie nie myle to ktoś już sie z tymi tezami tutaj rozprawiał .

Bardzo proszę.
Książka pt.Nowe zagadki archeologii. Autor Luc Burgin

Cynowe koraliki - rozdział pt. Tajemnicze drobinki
Cementowe walce z wyspy Sosen - link podałam na wcześniej -tłumaczenie google
soczewki z Bizancjum - rozdział pt. Wysokiej jakości soczewki z Bizancjum

Ale oczywiście ty tej ksiązki nie masz,a więc informacje te beda dla ciebie nieprzydatne, a nie wszystko jest
w necie.

O mapach już pisałam,że średniowieczni autorowie map byli tylko kopistami. Kopiowali je znacznie ze znacznie
wcześniejszych. Nie wszystkie papirusy ze starożytnych bibliotek zostały zniszczone przez chrześcijańskich
i islamskich fanatyków. Na temat map jest założony obszerny temat na tym portalu. Nie chcę sie powtarzać.

Cały problem poega na tym,że nie wszystko znajdziesz w necie. Dużo wiadomości można znaleźć w książkach
popularno-naukowych,które czytam namietnie,ale nie wszystkie mam, niestety.
  • 4

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie będę odnosił się już do twojego pierwszego zdania z poprzedniego posta , a mógłbym, ale kompromitujesz siebie i środowisko naukowe takimi bredniami bo to jest udowodnione naukowo zjawisko tyle że rzadko mówi się o nim w tv.

Potop udowodniony naukowo ??? :lol :lol
Stary gdzieś ty to usłyszał ?? W filmikach kreacjonistów ??

W motto portalu Paranormalne są słowa "nie boimy się żadnej teorii alternatywnej". Moja teoria o Starszej Cywilizacji
jest własnie teorią alternatywną do uznawanej przez naukowców historię.

Co to ma wspólnego z tematem ??

Gdybym chciała podyskutować na temat
historii klasycznej wybrałabym właśnie "historycy.org." W linku, którym mi podesłałeś 50 % postów było nie tyle na
temat Hyperborei. co na temat tajemniczych kolein na Malcie.

Bo w tej dyskusji ważna była w sumie pierwsza strona , potem dyskusja sie rozmyła .

A więc datowanie musi być błedne, albo koło musiało być w tym czasie znane na Malcie. Tyle o nieomylnosci
archeologów.

Nikt nigdy nie twierdził że archeologowie są nieomylni .

Według badań antropologów homo sapiens powstał jakieś 100.000 lat temu / niektórzy naukowcy sadzą,że
jeszcze wczesniej/, a więc dlaczego nomadzi wedrowali sobie beztrosko ok. 85.000 lat,aby w końcu sie osiedlić?
Czyzby byli na tyle tepi,żeby tego nie zrobić wczesniej?

Przejście od kultury wędrownej do osadnictwa troche trwa . Wymaga zaobserwowania calego mechanizmu wysiewu , wielu skomplikowanych ideii itp .
POZA TYM : Anatomically modern-appearing humans originated in Africa about 200,000 years ago, reaching full behavioral modernity around 50,000 years ago.
Więc nie wiem skąd ci sie te 100K lat wzieło. źródło

Albo Nan Madol, olbrzymia budowla / miasta, światyni?/, którą
mieli wybudować krajowcy w przepaskach na biodrach, nie mającego własnego pisma?

Nan Madol
A cóż w tym Nan Madol jest takiego niezwykłego co było poza zasięgiem ówczesnych ludów ??
Poza tym po raz kolejny zaczynamy dryfować w opary absurdu bo wspomniana kultura to 1400 p.n.e. Jak to sie ma do 10-12 tysięcy lat ??

Są ślady namacalne,że istnieli,własnie , chocby Yogunami, czy też podwodne ruiny niedaleko Kuby. Wybudowano je
jeszcze wtedy, gdy poziom wody był dużo niższy.

Źródło plz . Plus jeszcze jakieś źródło które pokazuje cóż takiego dziwnego i niezwykłego jest w tych budowlach, że nie mógł postawić ich ówczesny lud.

Kiedy ta cywilizacja powstała, tego nie wiem. Nie wiem, również kiedy wymarła.

To skąd to przekonanie że cokolwiek tam było ??

Byc może wykreslili sie z annałów historii za pomocą atomu?

Zdajesz sobie sprawe jaki poziom trzeba prezentować żeby ujarzmić atom ?? I ze cywilizacji na takim poziomie nie da sie unicestwić zupełnie ?? Gdzie ich kopalnie, huty, ośrodki badawcze ?? Gdzie ślady po środkach przenoszenia broni atomowej ( ICBMy , samoloty , łodzie podwodne ) ??

A może wymarli jak Sumerowie? / jedna z teorii dotycząca wymarcia Sumerów
mówi o małej ich rozrodczości, czyli mówiąc krótko, ich rodziny były małodzietne/.

Sumerowie nie wymarli tylko podbici przez Akkadyjczyków rozpłyneli sie wśród nich . Nie próbowali np w przeciwieństwie do Żydów, sie izolować.

W tym wypadku mylisz się. Po Sumerach zostało dużo kości z grobowców arystokracji z 2700 r p.n.e.,
a więc wydobycie DNA dla genetyków nie powinno sprawić trudności.

Być może ktoś takie badania już przeprowadził. Zbaczamy z tematu już bo to nie ma nic wspólnego .

Moje informacje pochodzą z ksiazki, którą kiedyś czytałam. Nie pamiętam
tytułu ani autora.

Czyli typowe gadanie bez wartości .. gdzieś słyszałem, ktoś mi mówił itp.

Książka pt.Nowe zagadki archeologii. Autor Luc Burgin

A jakiejś powazniejszej ksiazki nie ma na ten temat ?? Same pseudo-naukowe pozycje . To mówi samo za siebie . Równie dobrze możesz cytować bajki Stichina, Icke czy innego Danikena.

O mapach już pisałam,że średniowieczni autorowie map byli tylko kopistami. Kopiowali je znacznie ze znacznie
wcześniejszych.

Znacznie wcześniejszych tzn z map sporządzonych 10 000 lat wcześniej ?? Niezłe . Poza tym akurat żadna z tych map nie jest KOPIĄ jakiejś starożytnej mapy . Mapa Zeno to kopia mapy młodszej o 200 lat a pozostałe dwie to mapy sporządzone przez tego od kogo nazwe wzieły.

Cały problem poega na tym,że nie wszystko znajdziesz w necie. Dużo wiadomości można znaleźć w książkach
popularno-naukowych,które czytam namietnie,ale nie wszystkie mam, niestety.

To ja polecam poczytać troche więcej NAUKOWYCH ksiązek . Np " Z powrotem na Ziemie " .

Generalnie nie mamy co dyskutować bo jak sama sie przyznałaś " Kiedy ta cywilizacja powstała, tego nie wiem. Nie wiem, również kiedy wymarła." wiec nie ma co poruszać sie w oparach abstrakcji i gdybania bez krztyny dowodów .

Użytkownik Canaris edytował ten post 02.01.2011 - 23:21

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Yonaguni musiało zostać wybudowane przed zalaniem budowli przez morze. Podniesienie sie tafli wody nastąpiło
ok.10.000 lat temu, czyli monolity musiały powstac wczesniej. Trudno wyobrazić sobie, aby nurkowie epok później-
szych budowali je pod powierzchnią morza. Wyspy japońskie zamieszkiwała wtedy kultura jomon, która, co
prawda, jest twórcą najwcześniejszej ceramiki sznurkowej na świecie /ok.12.000 tys lat temu/,ale zajmowali się
wtedy jeszcze zbieractwem i prowadzili półosiadły tryb życia. Posążki swych bóstw lepili z gliny. Raczej watpliwe,
aby byli w stanie wybudować monumenty podmorskie.

Nan Modal nazywane Wenecją Pacyfiku, jest ogromnym miastem zbudowanej na rafie koralowej, poprzecinanymi
sztucznymi kanałami. W centralnej części znajduje się ok. 100 miniwysepek, zajmujących powierzchnię 2,5 km2,
opartych na gigantycznych bazaltowych kłodach,z których każda waży 20 ton. Niektóre skały w budowlach
waża do 50 ton, a mury osiągają wysokośc 10 m. Większe wyspy połączone są tunelami.
Mieszkańcy wysp nie tworzyli żadnej cywilizacji, nie znali pisma, mieszkali w domach z pni i liści palmowych.
Sadzisz,że wybudowali tą morską aglomerację?

Muszę cię rozczarować. Książkę "Z powrotem na ziemię" czytałam z dobre 10 lat temu. Czy tylko tą możesz
mi ją polecić? Nie masz w zanadrzu innych tytułów ? A skad możesz wiedzieć o treści książki Luca Burgina,
skoro jej nie czytałeś? Wierz mi, tam nie nic na temat kosmitów. Są tylko ciekawe zagadki dotyczące
artefaktów historycznych. Jak przeczytasz, to możemy podyskutować.
  • 4

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Yonaguni CIACH...

Younaguni są dość ciekawe . Możliwe że to ślad po jakimś BARDZO wczesnym protomieście założonym przez jakiś odłam migrujących do Ameryk homo-sapiens . I o ile jest ciekawym zabytkiem to raczej kiepski z niego ślad ZAAWANSOWANEJ cywilizacji ( przypominam - manipulacja DNA i broń atomowa ) .
Ogólnie to zobaczymy co tam znajdzie ten Morien Institute .

Nan Modal nazywane Wenecją Pacyfiku, CIACH

By the 8th or 9th century islet construction had started, but the distinctive megalithic architecture was probably not begun until perhaps the 12th or early 13th century. - cytat z angielskiej wiki . Ciężko mówić tu o "prymitywach w przepaskach nie znających pisma" skoro Mikronezyjczycy zaludniali te wyspy od 4000 roku p.n.e. więc mieli lekką rączką licząc ponad 5000 lat na wykumanie jak to zbudować i zbudowali to dopiero w momencie gdy w Europie kończyły sie krucjaty i najazdy Mongołów ( megality - bo sztuczne wyspy akurat nie są jakimś wielkim osiagnięciem i budowano je wcześniej ) .

Muszę cię rozczarować. Książkę "Z powrotem na ziemię" czytałam z dobre 10 lat temu. Czy tylko tą możesz
mi ją polecić? Nie masz w zanadrzu innych tytułów ? A skad możesz wiedzieć o treści książki Luca Burgina,
skoro jej nie czytałeś? Wierz mi, tam nie nic na temat kosmitów. Są tylko ciekawe zagadki dotyczące
artefaktów historycznych. Jak przeczytasz, to możemy podyskutować.

Wystarczy sięgnąc po jakieś opracowania naukowe z tej tematyki . Popytaj na historykach.org coś ci polecą .
  • 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawe w historii Nan Madol jest to że wg. archeologów jego główne budowle megalityczne powstały w 12-13 wieku.. czyli dość niedawno i powinno być mnóstwo zapisków z tego ogromnego przedsięwzięcia, typu ilu ludzi (niewolników) to budowało, jak i za jakiego władcy itp..
a co mówią miejscowe źródła? to:
"A local story holds that when Nan Madol was being built a powerful magician living in the well inhabited region on the northwest of the island was solicited, and that his help was a major factor in completing the buildings. In particular, he was responsible for supplying the huge stone "logs" used in much of Nan Madol by "flying" them from their source to the construction site."

czyli albo "ktoś" im pomógł, albo sami nie wiedzą kto i jak to wybudował..
  • 0

Klapaucjusz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Historie o magikach wspomagających budowy potężnych budowli są raczej charakterystyczne dla rodzaju ludzkiego, tak to już jest, że łatwiej było kiedyś uwierzyć w "magiczne" sposoby budowania, czy wytłumaczenia dziwnych zjawisk. Dziś zmieniło się tylko to, że zamiast magów i czarodziei wszędzie umieszczamy istoty z kosmosu i nieznane cywilizacje.

Co do zapisków, żeby istniały, kultura musiałby by być piśmienna i spisywać historię na odpowiednich nośnikach, takich jak nie wiem, np. ryty w kamieniach. Bo w tych warunkach klimatycznych wątpię by ostały się jakiekolwiek dokumenty w formie papierowej.
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli Starsza Cywilizacja wyginęła tysiace lat temu, to jasne,że śladów po niej będzie mało. Budowle monumentalne,
to jedyny trwały ślad, jaki może pozostać. Jak myslisz, co po nas zostanie, gdy znikniemy z historii wieków?
Budynki? Te rozpadną się pierwsze,zważając na materiał z jakiego został wykonany. Wyroby metalowe? I je po
tysiącleciach dopadnie korozja. Polimery? Te mogą dośc długo istnieć / tu nie chcę się wypowiadać - nie mam
wystarczających informacji/.
Zboża GMO ? Podobno też mogą przetrwać wieki - ile, tego niie wiem. Wątpię,czy przetrwałyby zapiski piśmiennne,
papier jest materiałem mocno nietrwałym, a nie mamy zwyczaju zapisywać ważnych rzeczy w kamieniu.

Aby powstała społecznośc, która by postawiła monumentalne budowle, jest potrzebna przede wszystkim znajomość
pisma, podstawy matematyki i geometrii.Czyli, musi to być cywilizacja, a nie kultura. Owszem,narody, które jeszcze
nie posiadły cech cywilizacji mogą stworzyć miasto typu Catal Huyuk, wybudowac niedużą światynię, czy też
gród warowny, tego nie kwestionuję.
Ale z budowlami w Mikronezji, to już jest inna bajka.

Canaris powiedział :

y the 8th or 9th century islet construction had started, but the distinctive megalithic architecture was probably not begun until perhaps the 12th or early 13th century. - cytat z angielskiej wiki . Ciężko mówić tu o "prymitywach w przepaskach nie znających pisma" skoro Mikronezyjczycy zaludniali te wyspy od 4000 roku p.n.e. więc mieli lekką rączką licząc ponad 5000 lat na wykumanie jak to zbudować i zbudowali to dopiero w momencie gdy w Europie kończyły sie krucjaty i najazdy Mongołów ( megality - bo sztuczne wyspy akurat nie są jakimś wielkim osiagnięciem i budowano je wcześniej ) .

Przede wszystkim pomyliły ci się tysiąclecia. Mikronezyjczycy przybyli na wyspy 2000 tys. lat p.n.e ,a nie 4000 tys.
jak piszesz. Nie przejawiali jakiś wybitnych zdolności budowlanych. Ich głowny osrodek religijno-kulturowy
mieścił się na wyspie Yap. W czasie swej świetności liczba ludności nie przekraczała 25.000 . To trochę mało,
aby zając sie budowaniem Nan Madol,nawet przyjmując,że budowa trwała ok.1000 lat, co mi wydaje watpliwe.
Datowanie budowli kamiennych jest trudne, tym bardziej gdy dana kultura nie posiada pisma.
Datowanie Nan Madol pochodzi przede wszystkim z resztek ogniska, czy też kosci. To dowodzi tylko,że ktoś
w XV wieku rozpalił tam ognisko,a nie o poczatku powstania miasta.
Weźmy inny przykład. Załóżmy,że zwiedzasz ruiny jakiegoś zamku z czasów Kazimierza Wielkiego.W tym
samym czasie wielkim tego świata zachciało sie nacisnąc przyciski broni A,B,C. Giniesz, a po tysiącleciach
archeologowie nowej cywilizacji odkrywają twoje kości , badają je, i na tej podstawie określają wiek
fundamentów. Oczywiscie, mylą się o 800 lat. Dlatego nie ufam tego typu badaniom naukowym. Nic nie
poradzę, jestem sceptykiem. Jeśli potrafisz mnie przekonać o innych rodzajach badania wieku budowli kamiennych,
to proszę, przedstaw je. Chętnie przeczytam, przeanalizuję i jeśli będziesz miał racją, to na pewno ci ją przyznam.
  • 1

wieslawo.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

mnie tylko zastanawia dlaczego sceptycy stawiają naszą cywilizację jak tą najcudowniejszą. Przecież na dobrą sprawę nie mamy czym się chwalić. Nasza cywilizacja to cywilizacja wojny, cywilizacja zagłady, cywilizacja w które starszyzna nie jest otaczana szacunkiem, cywilizacja materializmu, gdzie mieć jest najważniejsze, dlaczego oceniamy na tej podstawie inne cywilizacje? Jak nikt w przeszłości niszczymy nasze środowisko naturalne, oooo tak, po nas zostanie ślad, całe połącie dżungli i lasów wycięte w pień, zatrute rzeki i kilka tysięcy gatunkow roślin i zwierząt, które zostały zabite by mieć. Naprawdę jesteśmy tak wspaniali? To nasza zachodnia cywilizacja wydała na świat Hitlera i Stalina oraz dała nam bombę atomową. To nasza cywilizacja stworzyła broń chemiczną i biologiczną by zabijać w okrutny sposób. Owszem posiadamy technologię, jesteśmy rozwinięci w zabijaniu zabijamy i niszczymy wszystko wookół i owszem jesteśmy cywilizacją rozwiniętą technicznie ale jesteśmy prymitywni. Rozwinęliśmy się materiali ale duchowo jesteśmy prymitywni i to bardzo.

Od kilkuset lat każde pokolenie zachodniej cywilizacji jest najlepsze i najfajniesze. Od setek lat mamy przekoanie ze to juz szczyt, chociaż wiemy, że potem jest kolejny i kolejny i kolejny. Techniczna cywilizacja to zaledwie 200 lat, a puszymy się jakbyśmy byli pępkiem świata. Czy ktoś da gwarancje, że za 200-500 lat (w obliczu cywilizacji o którym rozmawiamy, istniejących 10000 lat - i tak potop przed 10 tysięcy lat jest faktem, chociaż prawdopodobnie nie była to bilblijna ulewa - polecam ciekawą hipotezę o naciekach na sfinksie, oraz o sztuce egipcjan. Egipcjalnie badzo dobrze znali proporcje ludzkiego ciała a Sfinks jest fuszerką, malutka głowa i wielki tułów - i tak to są poglądy kilku naukowców, kilka programów na National Geo było o tym ale to sprawa cicha i nie poruszana bo zbyt wiele niszczy, przede wszystkim nasze zachodnie ego), ale wracając do głównego wątku, czy ktoś da gwarancje że za 200-500 lat nie będziemy posiadać technologii, ktora nasze odpady będzie zmieniać w nieszkodliwe dla środowiska, w taki po których nie zostanie ślad?

A co jeżeli cywilizacja poszła w inną stronę? Zaawansowana cywlizacja korzystająca z darów ziemi? W Ameryce Północnej plemiona leczą się ayahuascą, boska substancja roślinna. To rozwój duchowy, rozwój nie niszczący środowiska, rozwój w którym szanujemy naturę i nie bierzemy niewiadomo co i ile. Czy rozwój duchowy jest gorszy od naszego? Czy mógł on sprawić że mieć straciło na znaczeniu? Na naszej planecie mamy tysiące różnych plemion, plemion żyjących w harmonii z naturą, jakim to trzeba być narcyzem by powiedzieć o nich że są prymitywni bo nie niszczą środowiska wokół siebie, nie zabijają się bez znaczącego powodu i szanuja starszyznę rodu. Może to oni są pozostałością wielkiej cywilizacji (zakładając że istniała) a my jesteśmy rakiem tej planety.
  • 0

undertaker66666.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Canaris to gdzie wyczytałem to wyczytałem, ale nie jestem tak naiwny jak ty żeby wierzyć naukowcą którzy niby to wymyślają kiedy powstał człowiek, o zgrozo!!! kiedy powstał i jak wszechświat, a nie potrafią określić co działo się z człowiekiem w latach 30000- 5000 pne, dodatkowo chce jeszcze zauważyć że skoro są tacy nie omylni to dlaczego nie pozwala się na badania w obszarze sfinksa i wielkiej piramidy? dlaczego neguje się twierdzenia ludzi takich jak zecharia sitchin czy erich von daniken skoro powstały w taki sam sposób jak ich czyli na domysłach które twierdzą że zbadali i udowodnili. Zauważ też że wzmianki o potopie istnieją w każdej kulturze na świecie to raz, a dwa że jeżeli dla ciebie potop jest nieprawdą to gratuluje bo epoka lodowcowa istnieje w oficjalnej nauce, a jak wiadomo potem gdzieś ta woda ustąpiła. Przy okazji jeszcze na udowodnienie tego że istniały cywilizacje znacznie zaawansowanie ( nie wiem czy technicznie, ale na pewno astronomicznie i życiowo ) to zobacz że tysiące lat temu znano układ słoneczny i to że ziemie jest okrągła podczas gdy do średniowiecza w "naukowej" europie sądzono że jest płaska.

Użytkownik undertaker66666 edytował ten post 03.01.2011 - 14:01

• -1

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może to oni są pozostałością wielkiej cywilizacji (zakładając że istniała) a my jesteśmy rakiem tej planety.

nie cierpie tego tonu samobiczowania się i żałowania że żyjemy :(

taka już natura człowieka że będzie dostosowywał planete do siebie a nie siebie do planety ;)

też jestem za tym aby dbać o środowisko itd. bo to wpływa na lepszy komfort życia
ale co powiedzieliby ci wszyscy obrońcy przyrody jakby ludzie żyli tylko w "naturze"
a walnąłby jakiś meteoryt i zniszczyłby całe (lub prawie całe) życie na ziemi ?
jaki był sens "dbania" i życia w prymitywnych warunkach ?
tylko dzięki temu znienawidzonemu przez ekologów rozwojowi możemy dojśc kiedyś do takiego poziomu
że nawet przewidzimy takie uderzenie i będziemy w stanie chociaż cześć ludzi ewakuować na jakiś czas lub na zawsze z ziemi

a jak wiemy co ileś tam lat taki mega meteoryt czy cos innego wali w ziemie ...

poza tym natura sama się wyreguluje i jeśli będzie nas za dużo itd. to przyjdzie jakiś potop i "wyczyści" planete
  • 0

wieslawo.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

to nie jest samobiczowanie, tylko realny stan rzeczy. A sytuacja z meteorytem to sytuacja w które człowieka wychodzącego z siłowni uderzył samochód. Nie miał na to wpływu, trudno, ale nie neguje to zdrowego trybu życia.

Co do ekologii...to przemysł, tak naprawdę, podobnie jak całe lobby to wałek i chodzi w tym tylko o pieniądze. Nie chodzi przecież o nieruszanie planety a o czerpanie z niej tyle ile nam potrzeba. Natura już się reguluje wirusy a my staramy się przetrwać.

Nie człowiek sam w sobie jest złem tej planety ale system jaki stworzył. Mieć ponad stan, niewykorzystywać tego co planeta nam daje, a daje nam zarówno energię jak i pożywanie oraz leki. Mamy wszystko co potrzeba od przyrody. Mieliśmy genialnych naukowców, którzy przekraczali bariery i wychodzili poza swoje epoki, ale mieliśmy też chciwość, która stawia "ja" nad dobro wspólne.

Prawda jest taka że silny prymityw wygrwa zawsze z człowiekiem miłującym pokój, być może dlatego wygraliśmy, bo nasz rozwój to w większości wojsko a potem dopiero zdobycze wręczane światu cywilnego. Jeżeli jakiś wynalazek może zrewolucjonizować nasze życie to najpierw trafi we władanie armii, dopiero za kilkanaście lat dostaniemy go my, ludzkość. Najpierw maczuga potem my.
  • 0

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Kpiarz

Jak myslisz, co po nas zostanie, gdy znikniemy z historii wieków?

W cholere rzeczy i jeszcze troche ?? Sprzęty, budynki,miasta, wraki pojazdów, fabryki, platformy wiertnicze, huty, kopalnie, sprzęt w kosmosie ( satelity itp ) i cała masa innych.

Moj bład z tymi latami fakt.
Tylko tak sie zastanawiam NA JAKIEJ PODSTAWIE wysuwasz daleko idące wnioski o jakiejś zaginionej kulturze skoro każdy dowód na istnienie takiej kultury można wyjaśnić w o wiele logiczniejszy i prostszy sposób ( bo wielka cywilizacja która znika praktycznie bez śladu to dośc karkołomny pomysł ) .
To Nan Manol ( i ogólnie wszystkie megality ) to budowla która jest spokojnie w zasięgu mozliwości tamtego ludu. Nie ma w niej nic niezwykłego - fakt jest imponująca ale nie niemożliwa do zbudowania dla nich - ot zwykła kupa kamieni poukładanych na sobie.
Poza tym przydałoby sie pokazać jakieś inne przykłady - walkujemy jedno i to samo Nan Madol a owa cywilizacja miała zajmowac wielkie tereny wiec......

@wiesławo

mnie tylko zastanawia dlaczego sceptycy stawiają naszą cywilizację jak tą najcudowniejszą.

Bo biorąc pod uwage jak wyglądał świat jeszcze 100 lat temu to teraz na ziemi jest raj ???
Twój post nie ma nic wspolnego z tematem. Nikt tu nie pisze czy nasza cywilizacja jest the best ( ja tam uwazam ze jest ale to moje zdanie ) tylko o tym czy możliwe jest że istniała jakas zaawansowana cywilizacja o wiele wcześniej niż zakładało sie do tej pory .

@undertaker
Masakryczny bełkot który cieżko zrozumieć .

ale nie jestem tak naiwny jak ty żeby wierzyć naukowcą którzy niby to wymyślają kiedy powstał człowiek, o zgrozo!!! kiedy powstał i jak wszechświat, a nie potrafią określić co działo się z człowiekiem w latach 30000- 5000 pne,

Stary bełkot o tym jak to naukowcy nic nie wiedzą i wymyslają bzdury .
Wystarczy poczytać fora/strony takie jak Archeowieści żeby sie przekonać ze argument jest równie chybiony co stary .

dlaczego neguje się twierdzenia ludzi takich jak zecharia sitchin czy erich von daniken

Pewnie dlatego że kolesie jak Stichin czy Daniken KŁAMIĄ. Nie chodzi o to że jednostronnie oceniają dowody czy subiektywnie je dobierają. Oni po prostu kłamią licząc na naiwnośc ludzi ( wystarczy wspomnieć jak ordynarnie sfałszowane w ksiazkach Danikena są wiadomosci na temat Sumerów - ot choćby złożenie 3 poematów w jeden żeby poprzeć swoje teorie ).
Poczytaj "Z powrotem na ziemie " może coś ci sie przejaśni w głowie.

Zauważ też że wzmianki o potopie istnieją w każdej kulturze na świecie to raz

Biorąc pod uwage że powodzie są częstą katastrofą naturalną nie trudno domyśleć sie że reminescencje takich katastrofalnych powodzi pojawią sie w mitach poszczególnych kultur ( pozostałość po czasach kiedy taka powódź mogła załatwić pół-cywilizacji na raz )

Przy okazji jeszcze na udowodnienie tego że istniały cywilizacje znacznie zaawansowanie ( nie wiem czy technicznie, ale na pewno astronomicznie i życiowo )

Jakieś przykłady może ??

to zobacz że tysiące lat temu znano układ słoneczny i to że ziemie jest okrągła

A dowodem na to jest co ??? Te bzdury z ksiazek Stichina i Icke ?? W których sumerowie niby podają planety, których nie ma w systemie słonecznym a zapominają o tych które są ???
Idea płaskości Ziemi wbrew temu co pisze Daniken była powszechna wśród ludów antycznych ( Sumerowie , Egipt itp ). Dopiero Grecy wysnuli idee kuli .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych