Czyż nie widać podobieństwa w stylu budowania ? Czy nie jest prawdopodobne, ze kiedyś istniała cywilizacja, która miała podobny styl budownictwa w róznych częściach świata ?
Podobieństwa? No błagam.. W Ahu Vinapu faktycznie, kamienie są ładnie dopasowane (swoją drogą naprawdę nie widzę w tym nic dziwnego, gdybym miał budować cokolwiek tylko przy użyciu kamiennych bloków to postępowałbym podobnie mimo, że indianinem nie jestem, a Rapa Nui widziałem jedynie na obrazku), ale już Sfinks - bardzo duży kawałek do porównania, czyżby reszta nie wyglądała już tak sugestywnie?
Menkaure i Sascayhuaman to w ogóle dwie różne myśli - w Menkaure bloki są w przybliżeniu sześcienne, niekiedy nieco przyciosane na boku i ułożone w równoległych do siebie rzędach. W Sascayhuaman mamy kamienie najróżniejszych kształtów ułożone bez żadnego wyższego porządku, w taki tylko sposób aby pasował do siebie.
Więc jeżeli jedynym kryterium porównawczym ma być fakt, że bloki są do siebie dopasowane, to nie możemy mówić o żadnym nieprzypadkowym podobieństwie. To najprostszy sposób w miarę trwałego i prostego połączenia. Nawet sam będąc dzieckiem i budując z kolegami bazę robiłem mur ze znalezionych kamieni poprzez dopasowywanie ich do siebie bez absolutnie żadnej obróbki czy zaprawy. Oczywiście poziom wykonania nie ten, ale sama idea była identyczna i skoro powstała w głowie kilku dzieciaków (i założę się, że większość z nas w dzieciństwie takie pomysły miała) to mogła także powstać na różnych kontynentach, w różnych cywilizacjach.
Przypomina mi to rozważanie na temat kształtu piramid, dlaczego wszystkie są podobne? Niektórzy snuli teorie, że to dzięki myśli technicznej zrodzonej w jednym miejscu i rozprzestrzenionej po świecie (tak jak z tymi blokami). No ale przypomnijmy sobie, jakie "wieże" z piasku robiliśmy w piaskownicy - szerokie na dole, zwężające się wraz z wysokością. Oczywiście nie dlatego, że w naszych żyłach płynie egipska krew - to po prostu najprostszy sposób na budowanie na wysokość. Tak samo te dopasowane bloki skalne - jeżeli chcemy, żeby się coś trzymało, to musi to do siebie pasować. Po prostu. Wymyśli to 10-latek, chińczyk i meksykanin, a doszukiwanie się w tym czegoś szczególnego to potężna nadinterpretacja.
I tak jak to ładnie wypunktował Kurusz - wytrzymałych budowli na świecie powstała masa, niektóre przetrwały tysiące lat i niszczące siły przyrody i człowieka (bez grama zaprawy), i stoją dalej we względnie dobrym stanie. Ale oczywiście w tego typu teoriach są pomijane. Pewnie dlatego, że dokładnie wiadomo kto i kiedy je wybudował...
Tak jeszcze patrze na to ostatnie zdjecie muru z Sacsayhuaman i sobie mysle ze ten kto to robil mogl tez tak to robic w celu maksymalnego wykorzystania materialu (minimum odpadu), tylko taki naklad pracy jaki to umozliwial naprawde przekracza wielokrotnie korzysci (technika drut, piasek to tak jak przy standardowej budowie : grupa tnaca na zapas blokow i grupa ukladajaca to daje m-ce budowy, tak wsyzstko pod potrzebe ciac na biezaco to beda minimum dlugie lata..) wiec to przy naszej mentalnosci jest bez sensu, chyba ze ktos tak szanowal nature ze byl gotow zmarnowac polowe zycia na budowe czegos co mozna bylo zrobic w kilka lat tworzac troche odpadkow.. tylko jakos znani nam ludzie dawni i obecni nigdy takiej mentalnosci nie mieli
Niekoniecznie bez sensu. Kwestia chęci wykorzystania dostępnego surowca w maksymalnym stopniu to może być dobry trop, ale spójrzmy na to z innej strony, ludzkiej.
Prawie każda budowla, prócz tego, że ma stać i czemuś służyć, ma także wyglądać. Piramidy wybudowano tak, by były wielkie i majestatyczne, Akkana Basadi tak, by wyglądało na misterne dzieło sztuki (nie ze względów praktycznych), być może tak samo było w przypadku muru z Sascayhuaman? Może z jakiegoś powodu po prostu taki był zamysł twórców? Mur ten wygląda monumentalnie, a zarazem wtapia się w otoczenie, przypomina skałę. Może chciano naśladować naturę?
Oczywiście nie wiem i nie dowiem się jak było, ale chciałem tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz - nie każde rozwiązanie musi być praktyczne i wiązać się z oszczędnością czasu, surowca, sił. Ludzie od tysiącleci robią wiele rzeczy tylko po to, żeby wyglądały.
Użytkownik skittles edytował ten post 08.03.2014 - 11:39