Napisano 05.12.2010 - 21:34
Napisano 05.12.2010 - 21:50
Przeczytałeś w ogóle posty Erika, albo chociażby fragment tekstu, który zacytowałem?
Może pytanie do Ciebie, czy Twoim zdaniem możliwe jest używając tych metod które teraz opisałeś ułożyć piramidę w tępie blok na 3,5 min ? Przeczytaj poprzednie posty a dowiesz się skąd ta liczba się wzięła a i nie tylko tego się dowiesz
Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 05.12.2010 - 21:51
Napisano 05.12.2010 - 22:07
Problem w tym, że tych artefaktów nie widział nikt poza znalazcami...TenebrosuS Poczytaj to, a jeszcze lepiej całą książkę.
Ta jak widać też ma się w nie najlepszym stanie, a jak uważacie była konserwowana nie aż tak dawno. Poza tym bezsensowne jest budowanie takiej budowli z takich materiałów, skoro dysponuje się prostszymi metodami. Cywilizacja, która była by tak zaawansowana jak mówisz, nie potrzebowała by wytrzymałego materiału, bo miała by o wiele lepsze formy zabezpieczenia dużych budowli. Od pól energetycznych znanych z s-f zaczynając, bo środki ochrony chemicznej kończąc.Naprawdę uważasz, że budowle z betonu szkła i stali wytrzymały by kilka/kilkanaście tysięcy lat bez konserwacji?
Znasz projekty ekologiczne budowane z kamienia? Wydaje mi się, że przeważa drewno. Poza tym, skoro potrafili nawet lewitować, to czemu zginęli w potopie?Wydaje mi się, że masz mylne pojęcie o wysoko rozwiniętej cywilizacji, dlatego zakładasz, że nie była by w stanie żyć w zgodzie z naturą.
Wszak w naszej cywilizacji coraz wyraźniej przewagę uzyskuje ekologia. Powstają coraz śmielsze projekty bytowisk ludzkich ingerujące w minimalnym stopniu w naturę.
Argumenty nienaukowe, na które niema obecnie żadnych dowodów, dla tego się nie odniosę. Chociaż S-F osadzone w paleoastronautyce i tym podobnym nurtom bardzo lubię, to nie temat o tym.Po co kable, kiedy można energię przesyłać inaczej?
Po co infrastruktura dróg, jeśli dawno temu opanowało się lewitację?
Po co nikomu nie potrzebne sterty śmieci, które my produkujemy z lubością?
Klasyczne podejście fanatyka. Tylko moje interpretacje są właściwe i mówią to w co chcę wierzyć. Poza tym najstarsze pisma indyjskie z tego co kojarzę są niewiele starsze niż piramidy, a cywilizacje obecne są wg waszej chronologii popotopowe. Nie mogły znać tamtych cywilizacji.A ślady? Owszem są, rozsiane po całym globie. Spisane na kartach świętych ksiąg. Tyle tylko, że są mylnie interpretowane.
Wszystko na to wskazuje, ale jeśli nawet przyjąć waszą wersję, to wy również nie macie dowodów, że to nie Egipcjanie ją zbudowali. Prócz waszej wiary, że nie mieli odpowiednich do tego środków.Nie ma też dowodów, że Wielka piramida powstała jako grobowiec.
Owszem, piramidy powstające tysiące lat później mogły służyć temu celowi. (Jeżeli zbuduję coś co pozostawili po sobie bogowie i tam mnie pochowają to również uzyskam boskość.)
Nie powiedział bym, że zaawansowanie technologiczne było o wiele większe, to raz. Dwa, katedra jest o wiele bardziej skomplikowana niż poukładanie klocków jeden na drugim. Trzy, zasoby ludzkie, którymi dysponowali budowniczowie katedr były o wiele mniejsze. Strzelam, że przy ich budowie nie pracowało więcej jak 500 osób jednocześnie, podczas, gdy szacuje się że przy budowie WP pracowało 40000 osób wraz z całą infrastrukturą.A ja mam wrażenie, że to Ty uwłaczasz inteligencji rodzaju ludzkiego.
Czy wiesz jak długo w średniowieczu budowano np. katedry?
Mimo o wiele większego zaawansowania technologicznego. O wiele większych umiejętności ludzi.
A skala przedsięwzięcia była nieporównywalnie mniejsza niż w przypadku budowy Wielkiej Piramidy.
Napisano 05.12.2010 - 22:13
Wow..., zadalem Ci dwa dosc proste pytania, a Ty zamiast na nie uczciwie odpowiedziec, odpisujesz nazywajac mnie ignorantem. Powiem Ci, ze Twoje dalsze twierdzenia, ze starasz sie dyskutowac jakos nie ida w parze z tym co wlasnie zaprezentowales. Wiec moze ogarnij sie troche i odpowiedz na moje pytania, chyba ze nie chcesz to miej odwage to napisac.Ironmacko. Dla twojej wiadomości: po pierwsze - z tego co tutaj czytałeś bardzo mało jest pana Denikena, a może szkoda, bo według mnie mimo, że jest zbyt emocjonalny do swych dociekań, przez co naraża się takim ignorantom jak ty, tym niemniej to właśnie On otworzył oczy światu pełnego dogmatów wiary, [...]
Użytkownik Ironmacko edytował ten post 05.12.2010 - 22:13
Napisano 05.12.2010 - 22:16
Masa sarkofagu podniesiona do piętnastej potęgi jest równa masie Ziemi.
Napisano 05.12.2010 - 22:30
Fakty są takie:
- rysunki naskalne przedstawiające ciągnięcie ogromnych rzeczy, takich jak posągi
znalezione liny przez archeologów
znalezione rampy
Użytkownik Akinci edytował ten post 05.12.2010 - 22:32
Napisano 05.12.2010 - 22:40
Napisano 05.12.2010 - 23:16
Te akurat liczby brzmią dośc zabawnie... Wysokość zmierzona z dokładnością do 0,01 milimetra??? To chyba faktycznie za czasów Egipcjan tak zmierzono, bo dzisiaj tak się nie da. Patrzyłeś kiedyś przez niwelator albo teodolit? Nawet Twój oddech powoduje większe odchyłki...Wysokość piramidy - 147,80734 m
Długość boku podstawy - 232,18406 m
Długość połowy boku podstawy - 116,09203 m
Długość obwodu podstawy - 928,7009 m
Długość krawędzi bocznej - 220,9064929246 m
Wysokość ściany bocznej - 187,9477831404 m
(...)
Napisano 05.12.2010 - 23:44
Napisano 05.12.2010 - 23:51
@Niedoskonały
Zwykły laserowy miernik odległości(który mozesz kupic w leroy merlin) pokazuje 5 liczb po przecinku. Sprzet archeologow lub wojskowy jest na pewno bardziej dokładny.
Użytkownik Ironmacko edytował ten post 06.12.2010 - 00:26
Napisano 05.12.2010 - 23:53
Użytkownik Erik edytował ten post 06.12.2010 - 00:14
Napisano 06.12.2010 - 00:23
Dziękuję za słowa uznania - i uparcie zapytam raz jeszcze: kto dokonał tak doskonałych pomiarów? Podawanie takich liczb zapewne zrobi wrażenie na zwykłych ludkach - jednak my tu mówimy o poważnych dowodach, a tak dokładne wymierzenie jakichkolwiek wymiarów to sensacja na miarę wszechświata.Niedoskonały,Dobrze kombinujesz i może wcale nie jesteś taki niedoskonały jak lubisz się nazywać. Te wyliczenia, podobnie jak podpowiem tobie też i waga Piramidy, jest śmieszna, dziwi mnie tylko dlaczego co niektórzy uważają na przykład, że (...)
Użytkownik Niedoskonały edytował ten post 06.12.2010 - 00:45
Napisano 06.12.2010 - 00:37
No jasne, niemożliwe bo ty tak powiedziałeś, więc tak musi być. Było już tutaj wklejane obrazki pokazujące jak Egipcjanie ciągnęli ciężkie przedmioty, takie jak np. posągi. A ty teraz wyskakujesz z tekstem że to niemożliwe.
Użytkownik rolpiek edytował ten post 06.12.2010 - 00:39
Napisano 06.12.2010 - 00:54
Napisano 06.12.2010 - 01:02
Żartujesz, prawda?@Niedoskonały
Miałem na mysli te urzadzenia, ktore uzywaja do pomiarow geodeci. Teraz wiem, ze nazywaja sie fachowo tachimetrami. Pierwszy lepszy z brzegu - GTS-230N.
Użytkownik Niedoskonały edytował ten post 06.12.2010 - 01:06
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych