Napisano 12.05.2009 - 14:27
Napisano 12.05.2009 - 16:09
Może zacznę od tego, że ów intensywny ogień pojawia się w obszarze całego obszaru wlotowego samolotu. A jest to po prostu gwałtowne spalanie się nadal rozprężających się wewnątrz budynków par nieskonsumowanego w pierwotnych eksplozjach paliwa (fireballach), tzw. BLEVE. Z oczywistych względów, najintensywniejsze było w rejonie dziury wlotowej.
EDIT: Doprecyzuję może jeszcze trochę powyższe wyjaśnienie.
Ściślej mówiąc, tak naprawdę nie mamy tu do czynienia z BLEVE, ale tylko występowaniem analogicznego mechanizmu, z jakim mamy do czynienia w przypadku tego procesu. Pierwotne eksplozje paliwa bardzo mocno rozgrzały powietrze w obszarze uderzenia i jego temperatura w pierwszych chwilach bez problemu przekraczała temperaturę wrzenia paliwa lotniczego (od 150oC wzwyż). Część rozlanego w rejonie uderzenia, niespalonego paliwa weszło w stan wrzenia i uległo zapłonowi. Jego spalanie zachodziło głównie w okolicy otworu wlotowego, gdyż głębiej we wnętrzu wieży przez parę chwil panował spory deficyt tlenowy.
Napisano 12.05.2009 - 16:52
hmmm nawet nie zauważyłem, a w którym momencie on jest przycięty? W sumie dziwny jest ten płomień wydobywający się z tej dziury.. ciężko stwierdzić, czy przed pojawieniem się płomieni dziura tam była, czy też nie. Może rzeczywiście ktoś ma cały ten film w HQ, skoro udostępnili ten fragment - musi gdzieś być reszta. Z chęcią spojrzał bym na ten "samolot", który jak dla mnie jest wielce dziwny, miejscami pojawia się i znika, jakieś dziwne kolory przybiera. Ale może to tylko złudzenie. Jak ktoś trafi na całość w HQ to niech wrzuci...dajesz wyśmienitej jakości film tylko w stosownym momencie ucięty
Napisano 12.05.2009 - 17:42
Napisano 15.05.2009 - 14:54
aaa chodzi o to, że on nie jest w całości pokazany myślałem, że ten fragment jest gdzieś przycięty.
vkali co o tym sądzisz? Ty się znasz na takich sprawach, chyba:Może zacznę od tego, że ów intensywny ogień pojawia się w obszarze całego obszaru wlotowego samolotu. A jest to po prostu gwałtowne spalanie się nadal rozprężających się wewnątrz budynków par nieskonsumowanego w pierwotnych eksplozjach paliwa (fireballach), tzw. BLEVE. Z oczywistych względów, najintensywniejsze było w rejonie dziury wlotowej.
EDIT: Doprecyzuję może jeszcze trochę powyższe wyjaśnienie.
Ściślej mówiąc, tak naprawdę nie mamy tu do czynienia z BLEVE, ale tylko występowaniem analogicznego mechanizmu, z jakim mamy do czynienia w przypadku tego procesu. Pierwotne eksplozje paliwa bardzo mocno rozgrzały powietrze w obszarze uderzenia i jego temperatura w pierwszych chwilach bez problemu przekraczała temperaturę wrzenia paliwa lotniczego (od 150oC wzwyż). Część rozlanego w rejonie uderzenia, niespalonego paliwa weszło w stan wrzenia i uległo zapłonowi. Jego spalanie zachodziło głównie w okolicy otworu wlotowego, gdyż głębiej we wnętrzu wieży przez parę chwil panował spory deficyt tlenowy.
Napisano 15.05.2009 - 15:32
Napisano 15.05.2009 - 16:32
chyba w zdecydowanej większości jesteśmy niestety tymi niedoukami ale zbyt rzeczowo nie doniosłeś się jednak do tego, co napisał mariush Sorry ze tak sie doczepiłem,..
Napisano 04.06.2009 - 17:52
Napisano 04.06.2009 - 17:59
Napisano 04.06.2009 - 18:25
Też czekałem na pierwszy film pokazujący rakietę uderzającą w WTC2 z prawdziwym komentarzem, a nie ze zmanipulowanymi, wyreżyserowanymi reakcjami. Mężczyzna wyraźnie mówi, że to leciało strasznie szybko, jak rakieta. Jak się przyjrzycie to zobaczycie dymek, jaki po sobie zostawiła.piona maximus. na tym filmie jak widać ukazana jest cała prawda. długo czekałem na taki film.
Napisano 04.06.2009 - 18:31
Napisano 04.06.2009 - 18:34
facet stwierdził, że to leciało tak szybko jak rakieta. Spójrz na wszystkie oficjalne filmiki pokazujące uderzenie niby samolotu w WTC2 - samolot widoczny jest z bardzo dużych odległości. A mężczyzna, który to nagrywał i kobieta obok niego nie zauważyli żadnego samolotu. Mężczyzna widział za to coś małego i szybkiego, jak rakieta. Przyjrzyj się dymkowi jaki zostawiła.Podziwiam twórce filmiku za jakże dobry wzrok, potrafiący z takiej odległości odróżnić rakietę od samolotu pasażerskiego...
Pierwszy post. Pozdrawiam.
Napisano 04.06.2009 - 18:35
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych