Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dobre Filmy Sci-Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

corradam.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

2010: kosmiczna odyseja choc jest dobrym filmem S-F to w porównaniu do 2001: kosmicznej odyseji jest taka słabiutka że głowa boli.
2010 juz smierdzi typowo amerykanskim kinem i tandeta. 2001 to było cos muzyka fabula ograniczona do minimum a mimo to film od poczatku do konca oglada sie z zpartym tchem.
w 2001 była tajemnica,klimat az sączył sie z ekranu.Kubrick odwalił kawał dobrej roboty

spatium.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji:

Next - dobry, ale jako odmóżdżacz na "niedziele po obiedzie". Jeżeli szukacie czegoś głębszego w filmach, to raczej jest tytuł nie dla Was.
Mroczne miasto - myślę że jest to pozycja obowiązkowa. Rewelacyjny klimat.
Outlander - ciekawy pomysł. We wczesnośredniowiecznej Skandynawii rozbija się statek kosmiczny. W sumie trąci trochę "13 wojownikiem", ale bardzo dobrze się ogląda.
Metropia - animacja. Coś dla fanów książek Orwell'a.
Book of eli - tutaj mogę być nie obiektywny. Uwielbiam filmy w klimacie a'la Fallout.

Czy o serialach też można podyskutować, czy jest to tylko wątek filmowy?

Atomowy_jogurt_zagłady.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zna ktoś coś o ufiakach? Coś w stylu "Spotkania 3 stopnia" ale to słabe było...
Albo coś w stylu Paranormal activity>
Nic nowego nie przychodzi mi do głowy, wszystkie jakie znam są już opisane. :)

Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 14.12.2010 - 22:31

Akinci.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

4 marca 2011 roku wejdzie do kin film "Apollo 18". Twórcy "Apollo 18" planują przekonać widzów, że po ostatniej oficjalnej wyprawie na Księżyc Apollo 17 doszło do jeszcze jednej ekspedycji na złoty glob, ale to pozostało ściśle strzeżoną tajemnicą. W sumie jak narazie niewiele wiadomo.

http://www.filmweb.p... 18-2011-604188
http://www.filmweb.p...pollo 18"-68304

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@AJZ

Na początek 2011 zapowiada się świetna guma do żucia o ufokach.

Battle: Los Angeles. Jeśli film będzie trzymał poziom trailerów, to lecę do kina:

Użytkownik Skan edytował ten post 16.12.2010 - 23:45

spatium.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Odkopuję :)

Ostatnio obejrzałem kilka filmów, które z czystym sumieniem mogę zarekomendować. Do rzeczy:

Zakazana planeta - Jedna z pierwszych wysoko budżetowych produkcji sci-fi. Osią fabuły jest wyprawa ziemskiej ekspedycji ratunkowej na planetę Altair, w celu odnalezienia zaginionej ekipy badaczy. Główną rolę gra tam nie kto inny, a młodziutki jeszcze Leslie Nielsen. :) Ciekawostką może być fakt, że scenarzyści prorokowali lądowanie człowieka na Księżycu dopiero na ostatnią dekadę 21 wieku.

Fahrenheit 451 - Rewelacja. Akcja filmu dzieje się w przyszłości, w której to książki są nielegalne, a za ich czytanie idzie się na "resocjalizację". Fahrenheit 451 jest jednostką straży pożarnej, której jedynym zadaniem jest palenie książek i wyłapywanie czytelników. Film na swój sposób przerażający i skłaniający do refleksji.

Ucieczka Logana - Ludzkość żyje w izolowanych od warunków zewnętrznych utopijnych miastach. Ta beztroska ma jedno "ale". Każdy obywatel, który ukończy 30 lat jest eliminowany podczas widowiskowego rytuału zwanego Karuzelą. Każdy kto odmówi, staje się uciekinierem-renegatem, automatycznie skazanym na śmierć. Sami przyznacie, że wybór marny. :)
Bohaterem jest tytułowy Logan, który pełni funkcję Sandmana, czyli osoby ścigającej i eliminującej uciekinierów z Karuzeli. Pod wpływem pewnych wydarzeń i on sam pewnego dnia zostaje zmuszony do ucieczki. Fantastyczne kino.

Użytkownik spatium edytował ten post 21.02.2011 - 22:35

ptaq.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja ze swojej strony polecam wszystkie filmy Stargate, ale wiadomo, że bez serialu ani rusz niestety :P Nie mniej jednak warto obejrzeć, po zakończeniu seansów (zwłaszcza całej serii serialu) czuć taką pustkę, że już się skończyło i więcej nic nie ma :/

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to mamy seans na niedzielę ;)

"Battle: Los Angeles" (2011) R5

screeny

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 03.04.2011 - 09:47

#54 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Jak dla mnie jedna z mniej udanych produkcji.
Aktorzy grają jak pieńki, zero emocji i tylko parę spektakularnych efektów specjalnych.

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To może być niezłe.

"Super 8"
W 1979 roku dowództwo Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych zarządza blokadę części terenu znanego jako Strefa 51. Wszystko, co znajduje się na zamkniętym obszarze ma zostać przetransportowane do tajnego obiektu w stanie Ohio. Pod przewożący materiały pociąg wpada ciężarówka. Dochodzi do ogromnego wybuchu, w wyniku którego zniszczony zostaje samochód i pociąg. Jednak jeden z wagonów unika eksplozji. Z jego środka dobiega głośny łomot...

Trailer

premiera:
17 czerwca 2011 (Polska) 10 czerwca 2011 (Świat)

#56 Gość_Nivers

Gość_Nivers.

Napisano

Langoliers / Pożeracze czasu - klimat pierwsza klasa
Incepcja
K-Pax
Kontakt

Decepticon.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobre filmy SF subiektywnie
Podam tylko nowe tytuły od 2010 roku do już nakręconych i czekających na premierę ( do 2012 roku) :
Incepcja
Strona o filmie Incepcja

http://www.youtube.com/watch?v=hqJpwW_RK2w

Predators
strona o filmie Predators

http://www.youtube.com/watch?v=Xg1oAC98Zrc

Resident Evill - Afterlife
strona o filmie R.E.-A

http://www.youtube.com/watch?v=1DyDkRbwrCo

Sucker Punch
strona o filmie Sucker Punch

http://www.youtube.com/watch?v=VWbD8hyd15I

Halo ( na podstawie gry Halo )
strona do filmie Halo

Najczarniejsza godzina
strona o filmie najczarniejsza godzina

Iron Sky
strona do filmu Iron Sky

Battleship
strona filmu battleship

Władcy Umysłów
strona filmu Władcy Umysłów

Hunter Prey
strona filmu Hunter prey

Kod Nieśmiertelności
strona filmu Kod Niesmiertelności

X-men - pierwsza klasa
strona filmu

Użytkownik Decepticon edytował ten post 09.04.2011 - 20:16

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłem Planety małp, jakoś filmy z tej serii nigdy do mnie nie przemawiały, ale ten obraz wydaje się interesujący.

Geneza planety małp - premiera: 5 sierpnia 2011

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja byłem wczoraj na tym Super 8, taki bardziej komedio-dramat Sc-Fi niż reklamowany thriller sc-fi. Fabuła skupia się na dzieciakach, które kręcą horrory i przypadkiem są świadkami wykolejenia się wojskowego pociągu. Więcej nie powiem co by nie spoilerować, nic wielkiego, ale warto obejrzeć ;)

#60 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

No i chyba coś się ruszyło w tym temacie.
Po świetnej Melancholii bardzo podobny film w narracji i sposobie realizacji z zagadkowym, zaskakującym zakończeniem czyli "Druga Ziemia" oraz jak dla mnie jeden z lepszych filmów tego typu czyli Apollo 18.
Wreszcie jakieś wartościowe pozycje w S-F gdzie mieliśmy przeładowanie mutantami i transformerami tudzież innymi idiotyzmami.

Użytkownik osiris edytował ten post 10.11.2011 - 15:13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych